HIRDETÉS

Nem működik a vásárhelyi kórház röntgengépe, körülményes az alternatíva

Gáspár Botond 2017. január 04., 18:41 utolsó módosítás: 2017. január 05., 13:24

Nem működik a marosvásárhelyi „nagykórház” gyermekrészlegének röntgen-berendezése, ezért a beteg kiskorúakat a Budai lakónegyedbe küldik átvilágításra. A szülők pedig választhatnak: vagy várnak a mentőre, vagy saját felelősségre szállítják át gyereküket.

Fotó: Mihály Csaba

Olvasónk jelezte, hogy a hidegebb időjárás beálltával kisgyereke megbetegedett, és mivel az otthoni kezelés nem segített, felvitték a „nagykórházba”. Mivel az orvosok már az első tünetek alapján megállapították, hogy súlyosabb esetről van szó, mintsem egyszerű megfázás, ezért tüdőröntgen-felvétel készítését javasolták a pontos diagnózis felállításához. „A súlyos tüdőgyulladásos kisfiammal kénytelen voltam kétszer is átmenni a Budai lakónegyedbeli kórházba (a Maros Megyei Kórház alárendeltségébe tartozó Gyermek ideg- és elmegyógyászati osztály épületébe – szerk. megj.), mert közölték, hogy csak ott van röntgengép, az övéké elromlott. Saját autóval szállítottuk át, mert először nem állt a rendelkezésünkre mentőautó. Másodszor elvittek volna mentővel, de mivel a kórház beutalt betegei voltunk, nem volt nálunk kabát és cipő. A személyzet szólt előre, hogy ez fontos, és tudjuk, mert a mentőben hideg van. Ezért második alkalommal is mi vittük át a gyereket saját autónkkal a másik kórházba. Nem hiszem, hogy egészségügyileg jó ötlet egy ilyen súlyos beteget a hidegben szállítani” – tájékoztatott neve elhallgatását kérő olvasónk.

A Budai Nagy Antal lakótelep Árvácska utcájában található Gyermek ideg- és elmegyógyászati osztályon érdeklődve a főnővértől megtudtuk, hogy nekik az intézet megnyitása óta rendelkezésre áll röntgengép, amely elengedhetetlen a tevékenységükhöz, így az elmúlt években bármikor szükség volt a segítségükre, ők álltak rendelkezésre. Arról azonban nem tudott információval szolgálni, hogy miért és mióta nem működik a „nagykórház” röntgene, csupán megerősítette olvasónk azon állítását, miszerint igyekeznek legjobb tudásuk szerint elvégezni a feladatukat. „A gyermekgyógyászat alkalmazottai nagyon rendesek és segítőkészek voltak, tudom, hogy nem az ő hibájuk” – tette hozzá a már meggyógyult kisfiú szülője.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Maros Megyei Kórház vezető illetékeseit is – a gyermekgyógyászatról ugyanis a központi vezetőséghez irányítottak –, ahonnan azonban átszervezési, illetve szakmai okok miatti távollétre hivatkozva cikkünk publikálásáig választ nem, csak ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy a hét folyamán tájékoztatnak. Amint ezt megteszik, közzétesszük a vezetőség álláspontját. Meg nem erősített információk alapján úgy értesültünk, hogy a „nagykórház” röntgengépe már hónapok óta nem üzemel, a belső ügyintézési folyamatot betartva a meghibásodást jelezték a legfelsőbb döntéshozóknak, ahonnan azonban egyelőre nem érkezett érdemleges intézkedés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS