Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Maradnak a zagytározók Hargitafürdőn

Kovács Attila 2019. április 22., 14:56

Sem az Altalajkincsek Országos Ügynöksége (ANRM), sem a Gazdasági Minisztérium nem adott megkeresésünk után egyértelmű választ arra, hogy mikor és milyen módon fogják felszámolni, bezárni a környezetre veszélyes hargitafürdői zagytározókat. A beavatkozáshoz szükséges összeg sem ismert.

Beavatkozás hiányában a kitermelésből visszamaradt anyag a völgybe csúszhat, jelentősen károsítva a környezetet Fotó: Veres Nándor

Először a Gazdasági Minisztériumot kerestük meg az egykori hargitafürdői kaolinbánya természetre veszélyt jelentő zagytározóinak helyzetével kapcsolatban, melyeknek felszámolása és a környezet rendezése egyelőre ismeretlen összegbe kerül.

Arról kértünk tájékoztatást, hogy kinek a feladata a szükséges pénz biztosítása, mit tudnak tenni a helyzet rendezése érdekében, és milyen lépésekre van szükség a bezárás, felszámolás, tereprendezés céljából.

A szaktárcától az Altalajkincsek Országos Ügynökségéhez (ANRM) irányítottak azzal, hogy a megszűnt kitermelések utáni állapotok helyreállítása utóbbi intézmény felügyelete alá tartozik.

HIRDETÉS

Csak ígéret van

Az ügynökség válaszából az derül ki, hogy a hargitafürdői kitermelés esetében elfogadták a bányászati terület bezárását és a környezet rendezését. Emlékeztettek, hogy a tevékenység beszüntetését a bányászati törvény értelmében a licenc birtokosának kell kérnie, amihez egy bezárási tervet kell készíteni.

Hargitafürdő esetében a bányászatot azért állították le, mert fenntartása veszteségessé vált, ezt a licenc tulajdonosa kérte, de a törvény által előírt, a tevékenység beszüntetésére vonatkozó tervet, amely ezt indokolja, nem alkalmazták

– írják. Az intézmény elnöke, Gigi Dragomir arra is rámutat, hogy a bezáráshoz, felszámoláshoz szükséges költségeket a kitermelést végző cégek saját forrásaiból, illetve a Gazdasági Minisztérium által a költségvetésből biztosított összegekből kell fedezni. Az ügynökségnek ugyanakkor nem hatásköre a bezárási, felszámolási munkálatok irányítása, feladata viszont a kitermelést végző cég által a környezet helyreállítása érdekében banki letétbe helyezett összegek vagy garancialevelek felhasználásáról dönteni – ismerteti a válaszlevél. Azt is megtudtuk, hogy az ügynökség által biztosított pénzalapoknak megfelelően a Gazdasági Minisztérium közbeszerzési eljárást ír ki a zagytározók felszámolásához és a környezet rendezéséhez szükséges munkálatok megtervezése és kivitelezése érdekében. Az viszont nem ismert, hogy mekkora összegről van szó, és hogy ez mikor történhet meg.

Környezetre veszélyes helyzet
Hargitafürdőn évtizedekkel ezelőtt jelentős mennyiségű, a porcelánkészítéshez használt kaolint bányásztak ki. A kitermelés időközben megszűnt, a cég csődbe ment, felszámolás alatt áll, így most helyette a felszámoló cégnek kell állagmegőrzési munkálatokat végeznie. A völgy fölött létrehozott két zagytározó egyikében 1,9, a másikban hozzávetőlegesen 3,4 millió köbméternyi, kitermelés után maradt savas hatású üledék található. A tározókat a völgy felé lezáró lépcsőrendszer az évek során meggyengült, repedések jelentek meg rajta, és félő, hogy szélsőséges időjárás esetén tartalma a völgybe csúszik, környezeti katasztrófát okozva.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS