Már nem a jussát várja, hanem a végzettel harcol a vaják

Már nem a jussát várja, hanem a végzettel harcol a vaják

Fotó: Netflix

Jobb is meg nem is az első évadhoz képest, a népszerűségre viszont továbbra sem lehet panasz, hiszen továbbra is a Netflix egyik legnézettebb sorozata az Andrzej Sapkowski lengyel író regényei alapján készült, A vaják (The witcher) fantasysorozat. Kritika a második évadról.

Tamás Attila

2022. január 22., 20:062022. január 22., 20:06

2023. július 09., 13:242023. július 09., 13:24

Hatalmas várakozás előzte meg a Netflix egy éves kihagyással érkező fantasysorozatának második évadát, ami aztán hozta is az elvárt számokat, hiszen a The Witcher második évada már az első három nap alatt 142 milliós órás nézettséggel büszkélkedhetett, ami elég volt ahhoz, hogy a legtöbb országban a nézettséglista elejére kerüljön a sorozat.

És bár a készítők egy, az előzőnél véresebb, akciódúsabb, kevesebb meztelenkedéssel és káromkodással teletűzdelt, összeszedettebb és jobban követhetőbb második évadot ígértek (aminek már maga a forgatása is eléggé akciódús volt, hiszen a főszereplő Geraltot alakító Henry Cavill is megsérült közben),

a karácsony előtt érkezett nyolc új epizód mégis hagy kívánnivalókat maga után.

korábban írtuk

„Jussát várja a vaják...” Újabb közönségkedvenc fantasy a Trónok harca után
„Jussát várja a vaják...” Újabb közönségkedvenc fantasy a Trónok harca után

Meglehetősen komor hangulatú, véres, öncélú, helyenként horrorisztikus, mégis közönségkedvenc. A Vaják (Wiedźmin, The Witcher) címet viselő dark fantasy a belőle készült játéknak köszönhetően lett igazán ismert, az igazi népszerűséget azonban az elkerülhetetlen sorozat-adaptáció hozta meg számára. Összefoglaló.

A Netflix Witcher-sorozata főként a könyveket ismerő és a könyvek történetét továbbvivő videójátékok rajongóin túllépve, a széles nézői palettának készült, akik nyitottak egy kardozós, véres, szörnyes, nagyköltségvetésű fantasy-történetfolyamra, ami a Trónok harca befejeztével keletkezett űrt próbálta betölteni. Igen ám, de

időközben a konkurens streamingplatformok is meglátták a lehetőséget a kosztümös, kitalált lényekről szóló, a középkorra hajazó világokban játszódó sorozatokban,

így mára a Vaják második szezonja, már csak egy az évente érkező fantasyk közül, mint az Amazonnál készült, Az idő kereke (The Wheel of Time), a készülőben levő Gyűrűk ura és Trónok harca-előzménysorozatok, vagy épp maga a Vaják, tervben levő előzménysorozata, amiknek a lényege, hogy

tovább bővítsék a már népszerű, könyvsorozatok formájában ismertté vált, kitalált világokat a képernyőn is.

Galéria

Fotó: Netflix

A vaják megértésében azonban nem sokat segített az időben sokszor ugráló, sokszor kaotikus első évad, hisz míg a Trónok harcában elég hamar letisztázódtak a viszonyrendszerek a karakterek között, és nem volt nehéz követni, hogy ki hol helyezkedik el, és hová lép a képzeletbeli sakktáblán, addig a Vaják esetében

a könyveket és a játékokat nem ismerő néző csak kapkodja a fejét a sok kitalált név, helyszín láttán és hallatán.

Sok fogódzót a készítők sem adtak, így aki tényleg tisztában akart lenni az első évadban, hogy akkor ki kivel és miért van, az vagy a könyvekbe kellett belebújjon, vagy pedig a világhálót böngéssze, hogy megértse: melyik királyság honnan és miért támadja a másikat, és mi megy végbe a háttérben, amiről a szereplők sokszor csak elejtett félmondatokban beszélnek, vagy véletlenszerűen bedobnak egy ismerősnek tűnő nevet, akiről első blikkre tudni kellene, hogy milyen szerepe van a történetben.

Galéria

Fotó: Netflix

A tényleg keszekusza, még 2019-ben megjelent első évad után tehát jogos volt az elvárás, hogy a második már érthetőbb és követhetőbb lesz, azonban aki nem nézte újra az első évadot a második premierje előtt, annak igencsak nehéz dolga volt az elején összerakni a képzeletbeli puzzle-darabkákat.

A kezdés jó volt, és jót tett abból a szempontból, hogy az első évados finálét követően nem kellett rögtön fejest ugrani a keszekusza viszonyrendszerekbe, mivel a készítők behozták az első Witcher-könyvben különálló történetként elmesélt Nivellen történetét. A Szépség és a szörnyeteg-parafrázisként is értelmezhető epizód hozta a kötelezőt, vagyis megmutatta, hogy mi a sorozat sava-borsa:

tragikus történet rejtéllyel, szörnnyel, megmentésre váró karakterrel, és jó sok Henry Cavill-féle akciózással.

Galéria

Fotó: Netflix

A Trónok harcából igazolt, vörös szakálláról ismert Kristofer Hivju és a maszkmesterek mindent beleadtak, hogy egy tragikus sorsú, elátkozott szörnyeteget lássunk a képernyőn, aki ha nem is szándékosan, de rendesen meggyűjti az éppen hozzá betérő Geralt és Ciri baját. Ha nem az első epizódban mesélték volna ezt a történet, akkor azt is mondhattuk volna, hogy jó kis „filler” rész volt, de igazából alapozásnak volt tökéletes, ugyanis a készítők ezt követően már ismét a főszálra fókuszáltak, vagyis

továbbvitték a Soddeni-csata utáni eseményeket, Geraltot és Cirit pedig Kaer Morhenbe, a vajákok főhadiszállására vitték, hogy ott új távlatok nyílhassanak a karaktereik előtt.

Galéria

Fotó: Netflix

Innen azonban jön a fejkapkodás, hogy akkor ki kivel is van, próbáljuk elképzelni a kontinenst, a birodalmat, illetve azt, hogy akkor most vajon mekkora távolságra is lehetnek egymástól a helyszínek, de semmi kapaszkodót, (bár egy térképet sem) kapunk hozzá, így a saját fantáziánkra kell hagyatkoznunk, akárcsak a könyvolvasók. Ez azért is bosszantó, mert amikor különböző helyszínekről „összefutnak” a karakterek, akkor igazán szőrszálhasogató belegondolni, hogy

mennyi idő is kellett, hogy eljussanak oda, és sokszor hatalmas távolságnak tűnik a megtett út, míg két résszel később már csak futó kaland egyik helyszínről átmenni a másikra.

Ezt jórészt a varázslók által nyitott portálokkal való utazással „bekkelik ki”, de ez is részben idegesítő volt, amikor időnként minden előzetes figyelmeztetés nélkül feltűntek egymás szobáiban az emberek, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Galéria

Fotó: Netflix

Ezen felül a karakterek többségét még mindig nem sikerült teljesen elfogadni, főként azok számára nem, akik játszottak már a Witcher 3-mal, ugyanis az ott ábrázolt szereplők mondhatni árnyékai a sorozatbeli verziójuk. Henry Cavill telitalálat Ríviai Geraltként, és az új szezonban több szöveggel és kevesebb morgással fejezi ki magát, mindössze

a maszkmesterek által ráapplikált, hatalmas sárga kontaktlencsék megjelenítése zökkenti ki nézőt időnként, hogy nem egy „valódi vajákot” látunk a képernyőn.

A Killing Eve-ből ismert Kim Bodnia is jó választás volt Vesemir szerepére, igaz nem nagyon van alkalma kiteljesedni Geralt mentoraként. Az időközben szemöldököket növesztő Cirit is el lehet fogadni, viszont a boszorkányok castingja továbbra is borzalmas: a rafinált Yennefert alakító Anya Charlotra inkább hajaz egy naiv tinilányra, mint egy érett nőre, Triss egyszerűen idegesítő, és az őt megformáló Anna Shaffer egy totális félrecasting (és nem csak szerintem), a többi vaják pedig egyértelmű, hogy csak kinyírásra alkalmas töltelékként van jelen a sztoriban (a játékban hangsúlyosabb szerepet kapó Eskel megölése pedig övön aluli húzás volt a készítők részéről, akik trónokharcásan akartak sokkolni, ez pedig a visszájára sült el). A Jaskiert játszó Joey Batey továbbra is szenzációs, bár az első évadhoz képest sokat vesztett a fényéből,

a többi mellékszereplőre pedig szót vesztegetni sem érdemes, annyira semmilyenek, hogy sokuknak még a nevét sem jegyzi meg a nézők többsége.

Galéria

Fotó: Netflix

Mindezek ellenére a sorozat úgy középtájt jó lendületet vesz, és a történet is valamelyest összeáll a végére, igaz, hogy elnyújtással nem lehet vádolni a készítőket, akik továbbra is nyolc részben próbálnak minél több mindent elmesélni. Megtudjuk, hogy Ciriben ősi vér folyik, és gyakorlatilag mindenki őt akarja nem csak a kontinensen, hanem azon túl is, ugyanakkor a könyvek egyik legnagyobb fordulata a szezonvégi cliffhanger is, ami megint azt eredményezi, hogy

valamelyest fenntartja az érdeklődésünket aziránt, hogy miként fog folytatódni ez a grandiózusnak látszó történet.

Galéria

Fotó: Netflix

Egyértelműen rossz, hogy a soron következő, harmadik szezonra várhatóan ismét két évet kell várni, mivel ennyi idő alatt ismét elfelejtünk mindent, amit most láttunk, és majd kapkodhatjuk megint a fejünket amíg visszarázódunk A vaják világába, 2024 karácsonyán, hacsak nem sikerül rövidebb idő alatt tető alá hozni az új évadot. Addig azonban más, érkeznek az újabbnál újabb fantasy-sorozatok, a kérdés már csak az, hogy mennyivel lesznek jobbak és minőségibbek Ríviai Geralt, a Netflix által képernyőre vitt történetfolyamánál.

Galéria

Fotó: Netflix

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM