HIRDETÉS

Levették a székely és városzászlókat Csíkszeredában, és a Városháza feliratot is le fogják

Kovács Attila 2018. április 13., 12:22
HIRDETÉS

Eltűntek a székely és városzászlók a csíkszeredai városháza homlokzatáról, és ugyanez fog történni a Városháza felirattal is – a Dan Tanasă vezette egyesület által indított pereket lezáró jogerős bírósági döntések végrehajtása folyamatban van. Kiderült az is, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán sincs lehetőség jogorvoslatra, a helyi önkormányzat ezért alternatív lehetőségeket keres a nemzeti jelképek megjelenítésére.

A csíkszeredai városháza homlokzatán már nincsenek ott a vitatott zászlók. Tiltott jelképhasználat Fotó: Gecse Noémi

Bejelentés nélkül tűntek el a székely és városzászlók a csíkszeredai városháza homlokzatáról, ahol a román trikolór és az Európai Unió csillagos lobogója maradt – az eltávolításért pert indító Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) csak az utóbbiak kitűzését nevezte törvényesnek a bírósághoz 2015-ben benyújtott keresetében. A per folyamatáról többször beszámoltunk, a Hargita Megyei Törvényszék után a Marosvásárhelyi Ítélőtábla jogerősen 2016 decemberében döntött az egyesület javára. A zászlók viszont tavaly a helyükön maradtak, mivel a felperes egyesület által megbízott végrehajtói iroda által elindított kényszervégrehajtási eljárást Csíkszereda polgármestere bírósági úton támadta meg, és elérte ennek érvénytelenítését.

HIRDETÉS

A zászlókat néhány napja vették le, és Füleki Zoltán alpolgármester szerint ehhez az is hozzájárult, hogy elutasító választ kapott a zászlóperekkel kapcsolatban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságától. Füleki magánszemélyként kezdeményezte a városháza tanácstermében, illetve homlokzatára kitűzött székely és városzászlók elleni perekbe történő beavatkozást, annak érdekében, hogy a város számára kedvezőtlen bírói döntések esetén jogorvoslatért az európai emberjogi bírósághoz fordulhasson. Most kiderült, erre nincs lehetőség,

Strasbourgban érdemi tárgyalás nem történt, keresetét az előzetes elemzés után elutasították, azt közölve, hogy emberi jogai nem sérültek.

Az alpolgármester megemlítette, nyilvánvaló volt, hogy a jogerős bírósági végzések végrehajtása elleni fellebbezés csak időnyerést jelent, és a zászlók levételét nem tudják megakadályozni. Azt is elmondta,

a nemrég eltávolított lobogókat követni fogja a Városháza felirat is,

amely szintén az ADEC által jogerősen megnyert per következtében nem maradhat az épület homlokzatán.

Fotó: Gecse Noémi

A harmadik elveszített per a Városi Művelődési Ház közelében elhelyezett rúdra felvont székely és városzászlókra vonatkozik, ezeket is le fogják venni – tudtuk meg. Füleki azt mondta, akárcsak a városházi tanácsterem esetében, ahol a zászlók eltávolítása után kihúzható (roll up) bannereken tért vissza a magyar, székely és a város lobogója, ebben az esetben is

törvényes, és nem támadható megoldást találnak arra, hogy a közösség jelképeit továbbra is megjelenítsék, és az épület sem marad felirat nélkül.

Székelyföld más ország?

A Dan Tanasă vezette egyesület által a Hargita Megyei Törvényszékhez benyújtott keresetlevél szóhasználata szerint a „Székely Nemzeti Tanács székely zászlóként is ismert” lobogóját törvénytelenül tűzték ki a városháza homlokzatára, akárcsak a két, „piros csíkos fehér zászlót”, amelyet Csíkszereda zászlójaként ismernek. A zászlók levételét a 2001-ből származó 1157-es kormányhatározat, illetve az 1994-ből származó 75-ös törvény előírásaira alapozva kérték, kiemelve, hogy más országok lobogóit csak román zászlóval együtt, hivatalos látogatások, ünnepségek, nemzetközi fesztiválok alkalmával szabad kitűzni. Májai László, a várost a városháza homlokzatán lévő zászlók eltávolításának végrehajtása elleni perben képviselő ügyvéd korábban leszögezte, annak ellenére, hogy a székely zászló nem más ország zászlaja, a bíróság döntést hozott, és besorolták abba a törvénycikkbe, amely azt szabályozza, hogy mikor lehet kitűzni más országok zászlaját – azaz a bíróság hozzáadott a törvényhez, viszont ezt nem teheti meg, csak a törvényhozó. Mint már beszámoltunk róla, idén három pert is indított az ADEC Ráduly Róbert Kálmán ellen, azt kérve a Hargita Megyei Törvényszéktől, hogy Csíkszereda polgármesterét kötelezzék a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért, a három jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt. A pereket ezután tárgyalják.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS