Lemondások és a döntések háttere – magyarázattal szolgáltak a távozó vezetők

Lemondások és a döntések háttere – magyarázattal szolgáltak a távozó vezetők

Sem az alpolgármester, sem a városmenedzser nem tudott tovább dolgozni a hivatalban uralkodó állapotok miatt

Fotó: Erdély Bálint Előd

Más-más indokokra hivatkozva nyújtotta be lemondását Pálfi Kinga székelyudvarhelyi alpolgármester és Albert Sándor városmenedzser. Egy ponton azonban találkozott a döntésük: nem működik a városvezetés. Mint fogalmaztak, felőrölte őket az, hogy nem azzal kellett foglalkozniuk, amire vállalkoztak.

Kudelász Nóbel

2022. május 05., 18:222022. május 05., 18:22

2022. május 05., 21:322022. május 05., 21:32

A hivatalos bejelentést közös sajtótájékoztatón tette meg Pálfi Kinga és Albert Sándor, amelyen nyíltan ismertették a döntéseikhez vezető személyes indokaikat. A városmenedzseri megbízatását alig több mint egy év után feladó Albert Sándor elmondta,

az eredeti feladata az volt, hogy összehangolja a városháza gazdasági, műszaki és beruházási igazgatóságait.

„Nem az volt a feladatom, hogy operatív szinten vezessem ezeket az igazgatóságokat, hiszen ezeket az enyémnél sokkal nagyobb közszférai tapasztalatokkal rendelkező szakemberek vezetik, akik kompetensek az adott tisztségekre.”

korábban írtuk

Lemondott Székelyudvarhely alpolgármestere és városmenedzsere
Lemondott Székelyudvarhely alpolgármestere és városmenedzsere

Bejelentette lemondását Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere és Albert Sándor városmenedzser. Utóbbi alig több mint egy éve, 2021. februárjától tölti be a tisztséget.

Személyesen abból indult ki, hogy stabil és kiegyensúlyozott apparátus van a városházán, mert „sikereket elérni egy stabil, kiegyensúlyozott, a szakmaiság és folytonosság elvének megfelelő apparátus nélkül nem lehet”. A feladatot a saját képességeibe vetett hit miatt és személyes ambícióból vállalta, tapasztalt polgármesterrel indultak neki az útnak, az akkor második mandátumos Gálfi Árpáddal, aki életre hívta ezt az önkormányzati csapatot. Albert Sándor elmondta, hogy

voltak nagyon meggyőző vezetők a hivatalon belül, akikre szakmailag és emberileg is támaszkodhatott, velük konzultálva hozta meg a döntést, hogy vállalja a feladatot.

Ugyanakkor volt egy erős és ambíciós POL csapat, akiktől szintén kellő támogatásra számíthatott.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Időközben azonban többen is felmondtak, vagy időszakosan távol voltak, mind olyanok, akik az említett szempontrendszerből kiestek. „Ezzel

Idézet
elvesztettem a külső és belső támpontjaimat”

– fogalmazott a városmenedzser. Ezért ahelyett, hogy a vállalt koordinációs feladatára koncentrálhatott volna, tavaly év közepe táján több igazgatóság operatív feladatainak ellátása is az ő vállára szakadt, esetenként dokumentumok szerkesztését vagy tartalmi változtatások eszközölését is elvárták tőle. Erre sem felkészülve nem volt, és az azóta eltelt félév sem volt elég ahhoz, hogy az ehhez szükséges szintű szakmai tapasztalatot megszerezze.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Idézet
Miért maradtam mostanáig?

– tette fel magának a kérdést, majd rögtön meg is válaszolta: noha csapat és városvezetés szintjén is érezték, hogy baj van, külső segítségeket is igénybe vettek, rendszerezni tudták a feladatokat, közös teherviselésben az alpolgármesterrel és a polgármesterrel 8–10 hónapos ütemtervet állítottak össze. A POL-frakciótól szeptemberben kapott elváráslistát átbeszélték, prioritási listák mentén megszervezték a munkát,

Idézet
úgy tűnt, hogy vállalható, egy új esélyt kell adni még ennek megvalósítására.

Ehhez képest decemberben újabb igazgató távozott, ami ismét előre nem látható helyzet elé állította a városvezetést.

Felmerültek továbbá jogszabály-módosítások a folyamatban lévő projekteknél, amelyeket sem vezetőségi sem apparátusi szinten nem tudtak kezelni, ugyanakkor új lehetőségek és problémák is felmerültek (például új finanszírozási lehetőségek, az energiaárak robbanása), amelyekre reagálni kellett, ez azonban ismét csak elvett a felállított stratégia megvalósításához szükséges energiából és időből.

Konfliktushelyzetek

Albert Sándor elmondta, úgy érzi, szakmailag rengeteget fejlődött, emberileg viszont felőrölte ez az időszak. „Úgy érzem, hogy a vezetőség szintjén sem tudtuk ezeket a szervezési problémákat megoldani.” „Egy év és két hónap telt el azóta, hogy alkalmazottként beléptem a városháza kapuján.”

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az eltelt több mint egy év után

úgy érzi, a feladatot szakmai kompetenciája és tudása alapján tudná vállalni, de „ahhoz, hogy igazán jó teljesítményt tudjak nyújtani emberként, ahhoz gyakorlatilag egy nyugodt és konfliktusmentes környezetre lenne alapvetően szükségem.

Ami nekem az energiát adja és amiből táplálkozom, az a saját és a csapatom sikerei, és a pozitív visszajelzések. Ezekből volt a legkevesebb az elmúlt időszakban. Konfliktusból annál több, még ha ezek személyesen engem nem is érintettek” – fogalmazott a leköszönő városmenedzser. Mindezek alapján azt a következtetést vonta le 14 hónap után, hogy nem tudja, és „nem is biztos, hogy kell” folytatnia a megbízást.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Alapvető emberi értékek sérültek

Pálfi Kinga alpolgármester is csütörtökön iktatta lemondását. A sajtótájékoztatón elmondta, választott tisztségviselőként kissé más a helyzete: akkora a hatásköre, amekkorára a polgármester engedi azt terjeszkedni. Az elmúlt másfél évben úgy látta, hogy az általa eleinte elképzelt alpolgármesteri feladatok – ahol nemcsak tisztségek, hanem döntéshozatali lehetőségek is vannak – elméletben jól hangzanak, de a „gyakorlati megvalósításukban kellően megbicsaklottak”. „Hol azért, mert

Idézet
azzal a váddal illettek, hogy nem egyeztettem olyan témákban, amelyek nyilvánvalóan hozzám tartoztak,

hol azért, mert különböző adminisztratív akadályok gördültek elénk”. Ez utóbbi tényezők a gyakorlatban nem a megoldási lehetőségek keresését vonzották, hanem a határozott visszautasítást: „Nem, ezt nem lehet megcsinálni!”

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

„Amikor én döntöttem, az nem volt jó”

Ezért az újításokra való törekvései folyamatosan akadályokba ütköztek. „Az én másfél évemnek a jelentős része arról szólt, hogy

Idézet
mindenért, ami nem megszokott, nem rutinszerű tevékenység, házon belül küzdenem kellett”

– részletezte Pálfi Kinga. „Az az érzésem, hogy a döntéseimet a polgármester úr gyakran felülbírálta, feladatköreimbe belenyúlt. Nem kérdőjelezem meg a jó szándékát, viszont ettől az én tisztségem erejét és autoritását határozottan megnyirbálta. Oda kerültünk, hogy sokszor, amikor én döntöttem, az nem volt jó, amikor nem döntöttem, akkor pedig toporgás volt.”

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

A búcsúzó alpolgármester azt is előtárta, gyakran érezte úgy, a polgármester olyan képet alakított ki róla, amely „nem a partnerség, hanem politikai ellenfél üzenetét hordozza magában. Ha jól értettem, valamiféle konspiratív elmélet mögé próbál engem betenni, hol az egyik vagy másik frakcióval való együttműködésem miatt, hol azt mondván, hogy érdekeltje vagyok valamelyik politikai pártnak.”

Nem ezért jött

A leköszönő alpolgármester visszaemlékezett, hogy a feladatköre tisztázásakor nem erről volt szó. Belefáradt abba, hogy szinte minden alkalommal házon belül vívjon lehetőségekért, feladatokért „oly módon, hogy a polgármester támogatását ezekben nem élvezem”. Belátja, hogy

ha marad, az harcot jelent.

„Nem tudom, hogy lehet előre menni, ha minden egyes gondolatot körbe kell magyaráznom, és azt érzem, hogy az alaposan átgondolt és dokumentált érveim nem érvényesülnek, sokszor csupán azért, mert van valaki, aki hangosabban, erőteljesebben, adott esetben verbálisan agresszívebben képvisel egy másik álláspontot.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Pálfi Kinga megjegyezte, ezt nem feltétlenül személyesen a polgármesterre kell érteni, de voltak helyzetek, amikor ő nem állt ki mellette. A város pedig nem azt érdemli – összegzett Pálfi –, hogy belháborúkkal, agresszív, autoriter rendszer szerint vezessék. „Nem akarok egy bólogató alpolgármester lenni. Mit várhatunk el a város polgáraitól, a családon belüli erőszak áldozataitól vagy a cégvezetőktől, ha mi ilyen példát mutatunk?” – tette föl a záró, költői kérdést Pálfi Kinga.

Meddig maradnak?

Pálfi Kinga visszalépését a május 26-i tanácsülésen kell jóváhagynia a testületnek. Az addig tisztségében maradó alpolgármester elmondta, tanácsosként továbbra is marad az önkormányzati testületben, hiszen több projekt is van, amelynek sorsát továbbra is a szívén viseli.

Albert Sándor alkalmazottként felmondási idővel zárja városházi tevékenységét, ami azt jelenti, hogy legtöbb 45 munkanapig látja el még jelenlegi feladatkörét.

A kettős felmondás kapcsán kíváncsiak voltunk Gálfi Árpád polgármester véleményére is, de többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk.

POL: elfogadjuk a döntésüket

Godra Zsolt, a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület többségét adó Szabad Emberek Pártjának (POL) frakcióvezetője lapunknak jelezte, már egy ideje követték a csütörtökön lemondott kollégáik „vergődését”, és próbálták kitartásra sarkallni őket, de végül személyes döntést hoztak. Mint mondta, a POL ezt a döntést már csak elfogadni tudta. Hangsúlyozta, korábban próbáltak tárgyalni a polgármesterrel is, hogy elkerülhető legyen Albert Sándor és Pálfi Kinga lemondása, de úgy tűnik, hogy a városvezető nem vette elég komolyan a kockázatos helyzetet. „Talán nem érezte át a polgármester a helyzet kockázatát, azt, hogy ez ide is fajulhat” – fogalmazott. Godra kérdésünkre elmondta, vannak elképzeléseik a hogyan továbbról is, de arról egy péntek reggelre összehívott sajtótájékoztatón szeretnének beszélni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Soltész Miklós többszörösen megajándékozta a székelyudvarhelyieket

Jó híreket osztott meg a Szent Miklós-templom búcsúünnepségén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára: újabb támogatásokra számíthat a Tamási Áron Gimnázium.

Soltész Miklós többszörösen megajándékozta a székelyudvarhelyieket
2023. december 06., szerda

Szilassy Zoltánt Gyergyószentmiklós díszpolgárává avatták

Az Erste Liga-bajnok GYHK vezetőedzője, Szilassy Zoltán vehette át Gyergyószentmiklós díszpolgári kitüntetését a dísztanácsülésen. A Pro Urbe díjat Babos Miklós tanító kapta, akinek nagyban köszönhető, hogy a városban elindulhatott a művészeti oktatás.

Szilassy Zoltánt Gyergyószentmiklós díszpolgárává avatták
2023. december 06., szerda

Anyagiakban is elismerve a kiemelkedő teljesítményű iskolai munka

A tantárgyversenyeken és sportvetélkedőkön elért teljesítményeikért részesültek pénzjutalomban a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium, valamint a Székely Mikó Kollégium diákjai és tanárai. A tavalyi összeg dupláját szánták a tehetséggondozói programra.

Anyagiakban is elismerve a kiemelkedő teljesítményű iskolai munka
2023. december 06., szerda

A vállalkozókhoz és a könyvelőkhöz szólnak: hozzuk vissza a pénzeket Bukarestből!

A már befizetett adóik civil, illetve egyházi szervezetek szponzorálására is felhasználható részének átirányítására buzdítja a Hargita megyei vállalkozókat és könyvelőiket a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA).

A vállalkozókhoz és a könyvelőkhöz szólnak: hozzuk vissza a pénzeket Bukarestből!
2023. december 06., szerda

Honfoglaláskori kincsekből nyílik kiállítás Csíkszeredában

Tarsolylemezek – a honfoglaló elit kincsei címmel nyílik kiállítás a Csíki Székely Múzeumban csütörtökön délután öt órától.

Honfoglaláskori kincsekből nyílik kiállítás Csíkszeredában
2023. december 06., szerda

Az ünnep, amelyben nem az értelmet, hanem az értéket kell keresnünk

Gondosan elkészített karácsonyi díszekkel szereznek örömet az Írisz ház szellemi fogyatékkal élő fiataljai a sepsiszentgyörgyiek számára. Az ünnepi dekorációkért és kézműves gyertyákért cserébe a vásárlók hozzájárulhatnak a téli tábor megvalósításához.

Az ünnep, amelyben nem az értelmet, hanem az értéket kell keresnünk
2023. december 06., szerda

Törlesztett adósságából a kormány

A kormány december első napjaiban 3,4 millió lejt utalt át Kézdivásárhelynek a folyamatban levő munkálatok költségeire, amely összeget az egykori Székely Katonanevelde épületének felújítására irányítottak át a képviselő-testület tagjai.

Törlesztett adósságából a kormány
Törlesztett adósságából a kormány
2023. december 06., szerda

Törlesztett adósságából a kormány

2023. december 06., szerda

Online is rákereshetünk a magyarul beszélő marosvásárhelyi szakorvosokra

Már nemcsak nyomtatott formában, hanem online is rákereshetünk a magyarul beszélő marosvásárhelyi szakorvosokra, Maros megyei fogorvosokra az orvos.ro honlapon.

Online is rákereshetünk a magyarul beszélő marosvásárhelyi szakorvosokra
2023. december 06., szerda

Zöldült is, drágult is a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés

Egy lépéssel közelebb került a környezetbarát tömegközlekedés kialakításához Háromszék megyeszékhelye, a frissen forgalomba helyezett ökojárműveket már igénybe is vették a lakosok. Ezzel egy időben drágított a szállítási vállalat.

Zöldült is, drágult is a sepsiszentgyörgyi tömegközlekedés
2023. december 06., szerda

Fenntartható fejlesztési célokat fog népszerűsíteni az SZKA

Élhető Udvarhely elnevezésű projektje részeként fenntartható fejlesztési célokat fog népszerűsíteni Udvarhelyszéken a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) – derült ki a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

Fenntartható fejlesztési célokat fog népszerűsíteni az SZKA
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM