Krizantém minden formában: virágtengerbe borultak a székelyföldi városok

Krizantém minden formában: virágtengerbe borultak  a székelyföldi városok

Szebbnél szebb virágok közül lehet választani. Mindenki találhat kedvére való cserepes virágot

Fotó: Haáz Vince

Valóságos virágtengerek borították el Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós piacait, kijelölt vásártereit. Krizantémok, árvácskák, fagytűrő virágok és szárazvirágokból készült koszorúk, csokrok közül választhatnak azok, akik elhunyt szeretteik sírjához készülnek. Az árak keveset változtak, a vásárlók azonban visszafogottabban költekeznek.

Székelyhon

2022. október 31., 11:072022. október 31., 11:07

2022. október 31., 12:252022. október 31., 12:25

Marosvásárhelyen már napok óta ellepték a piacokat a színes, kis és nagyobb virágú krizantémok. Péntektől a főtéren is virágvásár nyílt, hogy mindenki kedvére választhasson a szebbnél szebb növényekből. Egész héten legalább ötven  vásárhelyi és megyebeli termelő kínálta és kínálja termékeit, pár lejjel drágábban, mint tavaly.

Mint minden évben, ezúttal is a krizantémé a fő szerep a főtéri vásáron, de lehet késő őszig virágzó és tavasszal újraéledő árvácskát is vásárolni, többféle színben. A kisebb krizantémok ára 5-8 lejtől kezdődik, az ölnyi nagyságúakért 50 lej is elkérnek. Vannak kisvirágúak, de tenyérnyi virágokkal pompázók is. Sokan keresik a fehér színűt, de népszerűek azok a cserepek is, amelyekbe többféle színű krizantém van ültetve. Árvácska is többféle színben van, viszik a hagyományos fehéret és lilát, de a narancssárga is kelendő. Darabja 2,5-3 lej között változik.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A főtéri vásárról, de a piacokról idén sem hiányoznak a fagytűrő virágok, egyre népszerűbb a káposztához hasonló dísznövény, de többféle színben csalogatják a vevőket a hangák is. A száraz virágból készült összeállítások is széles választékban vannak, fekete szalaggal vagy anélkül, de mindenképpen a halottak napi megemlékezésre készítve. A főtéri virágvásár november 6-ig lesz nyitva, addig mindenki kedvére válogathat a szebbnél szebb virágok, összeállítások közül.

Színes a felhozatal Csíkszeredában

A csíkszeredai promenádon, valamint a Szabadság tér déli részében is virágárus-sátrakat állítottak fel, idén a korábbi évekhez képest több eladó, termesztő érkezett, nagyobb választékkal.

Idézet
Valóban nagyobb idén a kínálat

– erősítette meg Péter Ervin máréfalvi termesztő is, akitől megtudtuk, a legolcsóbban hat lejért lehetett vásárolni krizantémot, az egészen kicsi csokrokat adták ennyiért. A szép, terebélyes, akár 60 centiméter átmérőjű „gömbökért” pedig akár 50 lejt is elkértek. Mint magyarázta, ahhoz, hogy szép nagyra fejlődjön a krizantém, biztosítani kell a vízigényét és a megfelelő talajt. Szintén saját termesztésű virágokat hozott a vásárra az alsónyárádmenti Somosdról Veress Irma, aki érdeklődésünkre elmondta, tíz éve, hogy Csíkszeredába hozza eladni a krizantémjait.

Idézet
Több az eladó virág idén, mert kedvezett az időjárás a fejlődésének, nem voltak fagypont alatti hőmérsékletek

– magyarázta.

Galéria

Idén több árus kínálja az emlékezés virágait a csíkszeredai promenádon

Fotó: Veres Nándor

Hozzátette, a korábbi évekhez képest kevesebben vásároltak eddig a virágból, úgy gondolja, a gazdasági válság miatt az emberek visszafogottabban költekeznek. „Ezért inkább a kisebb virágokat veszik, és még mindig a fehér a legkeresettebb fajta” – tette hozzá. A termesztő szerint a tavalyhoz képest idén drágábban adják a virágokat, egy közepes cserepes csokorért egy éve 15 lejt, most már 20 lejt is elkérnek.  A krizantémok árát tekintve a kisebbek 6, 10, 13 lej körüli áron voltak kaphatók, a közepeseket 15, 20, 25 lejért árulták. Harminc lej fölött a terebélyes cserepeseket kínálták. Száraz virágokból készült csokor 15 lejért volt kapható, sóvirágból készülteket is lehetett kapni, a száraz virágokkal díszített koszorúkat pedig 25, 35, sőt még 50 lejes áron is kínálták.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Két tucatnyi árus kínálja a virágokat

Székelyudvarhelyen pénteken nyílt krizantémvásár a polgármesteri hivatal szervezésében az intézmény székhelye előtti utcarészen. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője lapunknak kifejtette, összesen huszonnégy őstermelő várja a vásárlókat, akik gazdag kínálatból választhatnak.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A helyszínválasztás is szerencsés, hiszen innen több nagy temető is könnyen megközelíthető.

Mi is szétnéztünk a vásáron, ahol azt tapasztaltuk, hogy már négy lejért is lehet vásárolni egy szál krizantémot, öt lejért pedig cserepes virágot vihetünk elhunyt szeretteink sírjára. A legdrágább cserepes virágok harminc lejbe kerültek.

A virágárusok október 31-én és november 1-én is széles kínálattal várják az érdeklődő vásárlókat; ugyanakkor mécseseket, gyertyákat is be lehet szerezni.

Galéria

Krizantémvásár a székelyudvarhelyi városháza előtti téren

Fotó: Beliczay László

Székelyudvarhely más részein is árulnak krizantémokat: például a városi piacon, ugyanakkor virágüzletekben és kapualjakban is kínálják az árusok a portékáikat. Utóbbi helyszíneken a helyi rendőrség munkatársai végeznek ellenőrzéseket a törvények betartása érdekében.

Virágtenger Gyergyószentmiklóson is

Gyergyószentmiklóson sok helyen árulják a Mindenszentek és Halottak Napját megelőzően a virágokat. A virágüzletek mellett a sétáló utcában lévő fabódénál és a nemrégiben nyílt, főtérhez közeli zöldségüzletben is széles kínálattal várják a vásárlókat. Ezeken a helyeken elsősorban cserepes krizantém vásárolható, nagyon sokféle színben és méretben. Az árak is változóak, a legolcsóbb cserepes virágokért 10 lejt kérnek, a legnagyobbakért 50 lejt kell fizetni.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Már péntek délután is voltak virágárusok a városi zöldségpiacon, de a nagy forgalom szombaton volt, ahol a megszokott vásár keretében ezúttal a virágoké volt a „főszerep”. Itt is sokféle cserepes krizantém volt kapható, 8, 10, 15, 20, 30, illetve 35 lejért.

A piacon alkudni is lehetett, illetve voltak árusok, akik ha valaki többet vásárolt, akkor bónuszként ajándékba adtak 1-1 cserepes virágot.

Lehetett sírdíszítésre használt kisebb fejű, ugyancsak több színben kapható krizantémot vásárolni, ezek csokra 10 és 50 lej között volt nagyságtól függően. Idén jóval kevesebb volt a szálas virág, aminek darabjáért 5 lejt kértek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
2024. május 24., péntek

Próbálják helyben tartani a nyárádszeredai fiatalokat

Nyárádszeredában bölcsődét építenek, fejlesztik az iskolákat és sporttermeket, bérlakásoknak adnak helyet és telket fognak kiosztani a fiatal családoknak – mindezt azért, hogy minél több fiatalt tartsanak otthon.

Próbálják helyben tartani a nyárádszeredai fiatalokat
2024. május 24., péntek

Bukaresti rendőrök is vizsgáztatják a háromszéki sofőriskolásokat

Az elmúlt periódusban több mint négy hónapra nőtt az elméleti és gyakorlati sofőrvizsga közötti várakozási idő Háromszéken. Ennek csökkentése érdekében a Kovászna megyei prefektúra több ízben más megyéből kért fel rendőröket, hogy vizsgáztassanak.

Bukaresti rendőrök is vizsgáztatják a háromszéki sofőriskolásokat
2024. május 24., péntek

Túlhevült a kémény miatt kapott lángra egy családi ház tetőzete

Családi ház tetőszerkezete gyulladt ki péntek reggel Fenyéden, a tüzet túlhevült kémény okozta – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság. Személyi sérülés nem történt.

Túlhevült a kémény miatt kapott lángra egy családi ház tetőzete
2024. május 24., péntek

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását

A csíkszeredai stadionban 125 hely van a Dinamo szurkolói számára fenntartva, ők azonban több ezren érkeznének a meccsre. Az FK Csíkszereda ezért egy olyan ötlettel állt elő, amibe a biztonsági szervek is belementek.

Elfogadta a csendőrség az FK Csíkszereda kompromisszumos megoldását
2024. május 24., péntek

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment

Rendszámtáblák nélküli autót vezető férfi bukott le csütörtökön reggel Gyergyóremetén egy rendőri ellenőrzés során. Mint kiderült, gépjárművezetői engedélye sem volt.

Se jogsi, se rendszám, mégis közútra ment
2024. május 24., péntek

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin

Sepsiszentgyörgy minden lakónegyedét sorra véve keresik a kóbor kutyákat május 27-től a szépmezői kutyamenhely munkatársai – jelentette be a menhelyet működtető Tega Rt. Arra kérik a lakosságot, jövő héten jelezzék, ha gazdátlan ebet látnak a városban.

Hétfőtől célzottan keresik a kóbor kutyákat Sepsiszentgyörgy utcáin
2024. május 24., péntek

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe

Jövő hétfőtől kezdődik a gyerekek beiratkozása a csíkszeredai bölcsődébe. A szükséges dokumentumokat május 27–31. között adhatják le a szülők.

Kezdődik a beiratkozás a csíkszeredai bölcsődébe
2024. május 24., péntek

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR

„Bukarestben az erő a kommunikáció nyelve. Ezért is fontos, hány RMDSZ-re leadott szavazat lesz június 9-én az erdélyi, székelyföldi városokban és településeken.”

Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR
2024. május 24., péntek

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván

Úttesten megállt autóbuszt került ki járművével egy sofőr az Illyefalván áthaladó megyei úton szerdán, amikor egy kisfiú lépett az autó elé. A gyermeket, aki szabálytalanul, gyalogátjáró nélküli szakaszon kelt volna át, kórházba szállították.

Állomásozó busz kikerülése közben gázoltak el egy gyermeket Illyefalván
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!