Krizantém minden formában: virágtengerbe borultak a székelyföldi városok

Krizantém minden formában: virágtengerbe borultak  a székelyföldi városok

Szebbnél szebb virágok közül lehet választani. Mindenki találhat kedvére való cserepes virágot

Fotó: Haáz Vince

Valóságos virágtengerek borították el Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós piacait, kijelölt vásártereit. Krizantémok, árvácskák, fagytűrő virágok és szárazvirágokból készült koszorúk, csokrok közül választhatnak azok, akik elhunyt szeretteik sírjához készülnek. Az árak keveset változtak, a vásárlók azonban visszafogottabban költekeznek.

Székelyhon

2022. október 31., 11:072022. október 31., 11:07

2022. október 31., 12:252022. október 31., 12:25

Marosvásárhelyen már napok óta ellepték a piacokat a színes, kis és nagyobb virágú krizantémok. Péntektől a főtéren is virágvásár nyílt, hogy mindenki kedvére választhasson a szebbnél szebb növényekből. Egész héten legalább ötven  vásárhelyi és megyebeli termelő kínálta és kínálja termékeit, pár lejjel drágábban, mint tavaly.

Mint minden évben, ezúttal is a krizantémé a fő szerep a főtéri vásáron, de lehet késő őszig virágzó és tavasszal újraéledő árvácskát is vásárolni, többféle színben. A kisebb krizantémok ára 5-8 lejtől kezdődik, az ölnyi nagyságúakért 50 lej is elkérnek. Vannak kisvirágúak, de tenyérnyi virágokkal pompázók is. Sokan keresik a fehér színűt, de népszerűek azok a cserepek is, amelyekbe többféle színű krizantém van ültetve. Árvácska is többféle színben van, viszik a hagyományos fehéret és lilát, de a narancssárga is kelendő. Darabja 2,5-3 lej között változik.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A főtéri vásárról, de a piacokról idén sem hiányoznak a fagytűrő virágok, egyre népszerűbb a káposztához hasonló dísznövény, de többféle színben csalogatják a vevőket a hangák is. A száraz virágból készült összeállítások is széles választékban vannak, fekete szalaggal vagy anélkül, de mindenképpen a halottak napi megemlékezésre készítve. A főtéri virágvásár november 6-ig lesz nyitva, addig mindenki kedvére válogathat a szebbnél szebb virágok, összeállítások közül.

Színes a felhozatal Csíkszeredában

A csíkszeredai promenádon, valamint a Szabadság tér déli részében is virágárus-sátrakat állítottak fel, idén a korábbi évekhez képest több eladó, termesztő érkezett, nagyobb választékkal.

Idézet
Valóban nagyobb idén a kínálat

– erősítette meg Péter Ervin máréfalvi termesztő is, akitől megtudtuk, a legolcsóbban hat lejért lehetett vásárolni krizantémot, az egészen kicsi csokrokat adták ennyiért. A szép, terebélyes, akár 60 centiméter átmérőjű „gömbökért” pedig akár 50 lejt is elkértek. Mint magyarázta, ahhoz, hogy szép nagyra fejlődjön a krizantém, biztosítani kell a vízigényét és a megfelelő talajt. Szintén saját termesztésű virágokat hozott a vásárra az alsónyárádmenti Somosdról Veress Irma, aki érdeklődésünkre elmondta, tíz éve, hogy Csíkszeredába hozza eladni a krizantémjait.

Idézet
Több az eladó virág idén, mert kedvezett az időjárás a fejlődésének, nem voltak fagypont alatti hőmérsékletek

– magyarázta.

Galéria

Idén több árus kínálja az emlékezés virágait a csíkszeredai promenádon

Fotó: Veres Nándor

Hozzátette, a korábbi évekhez képest kevesebben vásároltak eddig a virágból, úgy gondolja, a gazdasági válság miatt az emberek visszafogottabban költekeznek. „Ezért inkább a kisebb virágokat veszik, és még mindig a fehér a legkeresettebb fajta” – tette hozzá. A termesztő szerint a tavalyhoz képest idén drágábban adják a virágokat, egy közepes cserepes csokorért egy éve 15 lejt, most már 20 lejt is elkérnek.  A krizantémok árát tekintve a kisebbek 6, 10, 13 lej körüli áron voltak kaphatók, a közepeseket 15, 20, 25 lejért árulták. Harminc lej fölött a terebélyes cserepeseket kínálták. Száraz virágokból készült csokor 15 lejért volt kapható, sóvirágból készülteket is lehetett kapni, a száraz virágokkal díszített koszorúkat pedig 25, 35, sőt még 50 lejes áron is kínálták.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Két tucatnyi árus kínálja a virágokat

Székelyudvarhelyen pénteken nyílt krizantémvásár a polgármesteri hivatal szervezésében az intézmény székhelye előtti utcarészen. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője lapunknak kifejtette, összesen huszonnégy őstermelő várja a vásárlókat, akik gazdag kínálatból választhatnak.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A helyszínválasztás is szerencsés, hiszen innen több nagy temető is könnyen megközelíthető.

Mi is szétnéztünk a vásáron, ahol azt tapasztaltuk, hogy már négy lejért is lehet vásárolni egy szál krizantémot, öt lejért pedig cserepes virágot vihetünk elhunyt szeretteink sírjára. A legdrágább cserepes virágok harminc lejbe kerültek.

A virágárusok október 31-én és november 1-én is széles kínálattal várják az érdeklődő vásárlókat; ugyanakkor mécseseket, gyertyákat is be lehet szerezni.

Galéria

Krizantémvásár a székelyudvarhelyi városháza előtti téren

Fotó: Beliczay László

Székelyudvarhely más részein is árulnak krizantémokat: például a városi piacon, ugyanakkor virágüzletekben és kapualjakban is kínálják az árusok a portékáikat. Utóbbi helyszíneken a helyi rendőrség munkatársai végeznek ellenőrzéseket a törvények betartása érdekében.

Virágtenger Gyergyószentmiklóson is

Gyergyószentmiklóson sok helyen árulják a Mindenszentek és Halottak Napját megelőzően a virágokat. A virágüzletek mellett a sétáló utcában lévő fabódénál és a nemrégiben nyílt, főtérhez közeli zöldségüzletben is széles kínálattal várják a vásárlókat. Ezeken a helyeken elsősorban cserepes krizantém vásárolható, nagyon sokféle színben és méretben. Az árak is változóak, a legolcsóbb cserepes virágokért 10 lejt kérnek, a legnagyobbakért 50 lejt kell fizetni.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Már péntek délután is voltak virágárusok a városi zöldségpiacon, de a nagy forgalom szombaton volt, ahol a megszokott vásár keretében ezúttal a virágoké volt a „főszerep”. Itt is sokféle cserepes krizantém volt kapható, 8, 10, 15, 20, 30, illetve 35 lejért.

A piacon alkudni is lehetett, illetve voltak árusok, akik ha valaki többet vásárolt, akkor bónuszként ajándékba adtak 1-1 cserepes virágot.

Lehetett sírdíszítésre használt kisebb fejű, ugyancsak több színben kapható krizantémot vásárolni, ezek csokra 10 és 50 lej között volt nagyságtól függően. Idén jóval kevesebb volt a szálas virág, aminek darabjáért 5 lejt kértek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében

Feloldotta kedden az egy hónapja elrendelt tilalmakat a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész környékén a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében
2024. június 25., kedd

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó

Magántulajdonban lévő terület birtokbavétele és használata miatt hívta perbe a székelyudvarhelyi városházát egy illető, akinek saját területét törvénytelenül vette birtokba a korábbi városvezetés.

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó
2024. június 25., kedd

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában

A villamossági vállalat értesítése szerint szerdán, június 26-án hat székelyudvarhelyi utcában lesz áramszünet javítási munkálatok miatt – adta hírül kedden a városháza.

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában
2024. június 25., kedd

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen

Három helyszínen üzemelt be párakapukat Kézdivásárhely önkormányzata annak érdekében, hogy a gyalogosok kicsit felfrissülhessenek a nyári forróság idején.

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen
2024. június 25., kedd

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről szállított harminc állatot egy furgonba zsúfolva egy román állampolgárságú férfi, a pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében állították meg a járművet Békés vármegyében.

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába
2024. június 25., kedd

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa

Elemi iskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak, csoportvezetőknek hasznos kézikönyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda, a Berde Mózsa kör délutáni foglalkozásain 12 év alatt felgyűlt tapasztalatokat hasznosítva.

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa
2024. június 25., kedd

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében.

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében
2024. június 25., kedd

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat

A sepsiszentgyörgyi székhelyű regionális vízszolgáltató, a Közüzemek Rt. kedden felhívta a fogyasztók figyelmét: a szárazságra való tekintettel használják felelősséggel a vezetékes ivóvizet.

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat
2024. június 25., kedd

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után

Nem bírták lenyelni a vereséget a resináriak a Gyergyószentmiklóson elveszített osztályozó után, az öltözőbe menet és odabent is rongáltak. Ezek helyreállítása a kisebb probléma, a 3. Liga kezdetéig azonban sokkal több a teendő a stadionban.

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után
2024. június 25., kedd

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon

Mintegy ötven négyzetméteren terjedtek el a lángok kedden délután egy sóváradi lakóházban. A Maros megyei tűzoltóság értesítése szerint nem történt sérülés.

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!