Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Közel 200 csíkszentmártoni család otthonában keletkezett jelentős kár, többeknek ki is kellett költözniük

Iszlai Katalin 2019. június 20., 21:25

Anyagi és egyéb jellegű támogatásra is szükségük van a csíkszentmártoniaknak, miután a hétfői vihar több millió lejes károkat okozott a községben. Mintegy tíz családnak ki kellett költöznie otthonából, mert az lakhatatlanná vált.

Fotó: Gábos Albin

Noha korábban több százezer lejesre becsülték a hétfői vihar okozta károkat Csíkszentmártonban, a lassan végéhez érkező kárfelmérés szerint valójában több millió lejes kár keletkezett – tudtuk meg Gergely András csíkszentmártoni polgármestertől. Mint mondta,

a háztartásoknál összesen 1 millió 650 ezer lejre becsülték a kárt, ebbe a házakat, kerítéseket ért rongálás mellett a különböző gépek, háztartási eszközök, bútorok és egyéb javak is beletartoznak.

Fotó: Gábos Albin

A községi utcákban keletkezett kár elhárításához további egymillió lejre van szükség. A 123-as jelzésű megyei út esetében pedig még átfogóbb beavatkozás szükséges, hiszen

a több szakaszon feltöredezett aszfaltburkolat helyreállításán kívül a patak melletti támfal javítására is szükség van.

Tulajdonképpen a teljes útszerkezet újjáépítéséről van szó egy 2–3 kilométeres szakaszon, illetve több kisebb részen az Úzvölgye felé vezető utcában, ez pedig a becslések szerint mintegy 20 millió lejbe kerül.

HIRDETÉS

Adománygyűjtés a rászorulóknak

A polgármester arra is kitért, hogy a hatalmas erejű vihar után közel kétszáz család otthonában keletkezett jelentős kár, többeknek ki is kellett költözniük otthonukból. „Súlyosabban negyven házat érintett a vihar, a legtöbbet teljesen ki kellett üríteni, mivel a bezúdult víz a berendezéseket és a szalagparkettát is megrongálta.

Akik többemeletes házban élnek és a felsőbb szinteket nem érintette a vihar, továbbra is ott tudtak maradni, tíz családnak azonban ki kellett költöznie, mivel lakhatatlanná vált az otthonuk. Ők ideiglenesen rokonoknál szálltak meg

– mondta Gergely András. Hozzátette, van egy olyan ház is, amely annyira megrongálódott, hogy balesetveszélyessé vált, így teljesen újjá kellene építeni, de az is lehet, más helyre költöztetik, mert nagyon közel van az ártérhez. A jelentős károk miatt gyűjtést szerveztek az érintett családok megsegítésére.

Az anyagi támogatásokat Csíkszentmárton civil szervezetének számlájára várják: Asociația VIRIDIS Egyesület, Sânmartin – Csíkszentmárton, adószám 18614607, lejes számlaszám RO36 RZBR 0000 0600 0784 2098, forintos számlaszám RO98 RZBR 0000 0600 0950 2980, SWIFT-kód RZBRROBU.

Fotó: Gábos Albin

Emellett más jellegű adományokat is szívesen fogadnak, a polgármester szerint nagy szükség van például háztartási gépekre, mivel rengeteg megrongálódott. Így ha valakinek felesleges, már nem használt, de működőképes

hűtőszekrénye, mosógépje, porszívója vagy egyéb eszköze van, felajánlhatja a károsultaknak.

Jól jönnének továbbá a különböző építőanyagok, illetve deszkára is szükség van az elmosott kerítések újjáépítéséhez.

Mint arról beszámoltunk, hatalmas pusztítást okozott a hétfői vihar Csíkszentmártonban, Csekefalva környékén és az Úzvölgye felé vezető utcában szinte nincs is olyan gazdaság, amelyet ne árasztott volna el a víz. Ehhez fogható árvíz sohasem volt korábban a településen:

több száz gazdaságot érintett, pincéket, házakat öntött el az ár, amely mindent magával sodort, ami az útjába került.

Emellett rengeteg mezőgazdasági terület került víz alá, az erős áradás pedig a háziállatokat sem kímélte, számos baromfi pusztult el. A nagy mennyiségű csapadék a kisebb hidakat is elsodorta, támfalakat mosott alá, és a 123-as jelzésű megyei út aszfaltburkolatát is megrongálta. Több személyautóban is kár keletkezett. 

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS