Koszovó Szerbia, Besszarábia Románia, Erdély Magyarország

Koszovó Szerbia, Besszarábia Románia, Erdély Magyarország

Koszovó Szerbia, Besszarábia Románia – állítják a kifeszített molinók

Fotó: Uniți Sub Tricolor/Facebook

Nem feltétlenül tartja sértőnek a „Koszovó Szerbia” és a „Besszarábia Románia” politikai üzeneteket Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda klubelnöke – akárcsak a román közvélemény. Arra azonban kíváncsi lenne, hogyan reagálna a románság, ha a csíki piros-fekete csapat szurkolói azt az üzenetet jelenítenék meg egy labdarúgó-mérkőzésen, hogy „Erdély Magyarország”.

Kozán István

2023. szeptember 21., 21:082023. szeptember 21., 21:08

2023. szeptember 22., 11:252023. szeptember 22., 11:25

A román közvélemény felszusszant, a romániai magyarság azonban az enyhe büntetés miatt neheztelt, miután szerdán kiderült: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága úgy határozott, hogy

52 ezer eurós pénzbírsággal sújtja a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a román ultrák által felmutatott, „Koszovó Szerbia” feliratú molinó miatt.

korábban írtuk

„Koszovó Szerbia”: 52 ezer euróra és egy zárt kapus meccsre büntették a román futballszövetséget
„Koszovó Szerbia”: 52 ezer euróra és egy zárt kapus meccsre büntették a román futballszövetséget

Pénzbüntetéssel és egy zárt kapus mérkőzéssel büntette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a román labdarúgó-szövetséget és a -válogatottat a Koszovó elleni mérkőzésen történt incidens miatt.

Ezzel egy időben a román futballválogatott szurkolók nélkül lesz kénytelen lejátszani az október 14-én tartandó, Andorra elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést Bukarestben. Az FRF ezzel kapcsolatban közölte, hogy

a találkozóra beengedik a 14 év alatti gyerekeket.

Politikai üzeneteknek valóban nincs helyük a pályán

„Nagyon veszélyes talaj egy ilyen döntés után azt állítani, hogy ez enyhe, mert mi, romániai magyarok szimpátia alapján beszélünk erről. Az UEFA álláspontja azonban egyértelmű: politikai üzeneteknek nincs helye a pályán. A politikát azonban lehetetlen elválasztani a sporttól. De nevezzük nevén a gyermeket:

Idézet
minket, magyarokat azért idegesít, hogy Románia enyhe büntetést kapott a koszovós politikai üzenetért, mert minket, magyarokat ezért nagyon sokszor keményebben büntettek.

De mondok egy konkrét példát: minket megbüntettek azért, mert éltetjük Magyarországot, de

Idézet
azt a német szurkolót, aki a Németország – Magyarország Európa-bajnoki meccsen szivárvány színű zászlóval futott be a magyar himnusz alatt, senki nem büntette meg, mert az UEFA szerint szivárvány színű zászlóval megzavarni egy nemzet himnuszát nem politikai kérdés”

– nyilatkozta megkeresésünkre Szondy Zoltán.

Az FK Csíkszereda klubelnöke szerint nagyon nehéz a stadionokon kívül tartani a politikát. „Sajnos, a magyar válogatott nagyon sokat szenvedett, mert Budapesten vannak olyan civil szervezetek, amelyek semmi mást nem csinálnak, mint hangmikrofonokkal és rejtett kamerákkal járnak a magyar válogatott meccseire csak azért, hogy

Idézet
ha a hetvenezer emberből egy is rosszat mond, másnap reggel legyen dokumentálva ez az UEFA asztalán.

Viszont azt azért hozzáteszem, hogy ez nem a románok hibája. Ilyen esetekben tehát ne kárörömmel szemléljük az ilyen döntéseket, mert egyik nap a magyar, másik nap a román szövetségre jár rá a rúd.”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Szondy egyébként nem hiszi, hogy az UEFA feladata kellene legyen, hogy eldöntse, mi politikai üzenet és mi nem; erre ugyanis

vannak Európában kompetensebb szervezetek, amelyek ezekben a kérdésekben eljárhatnak – ne pedig néhány labdarúgóból lett bürokratának kelljen eldöntenie, hogy a Balkánon mi korrekt politikailag és mi nem.

Sértő és nem sértő üzenetek

„Itt az alapprobléma inkább az – és ezt kellene megváltoztatni –, hogy a sértő üzenetekkel szemben nulla toleranciát kell gyakorolni. Mondok egy konkrét példát:

Idézet
a »Ki a magyarokkal az országból« típusú magyargyalázó rigmusokat valóban nulla toleranciával büntetném.

Nyilván egy olyan jogrenddel, amellyel a szurkolókat lehet büntetni; mert ha egy ilyen rigmust egy település főterén mondanék, akkor engem büntetnek meg, de ha ezt egy stadionban kiabálnám, akkor semmi bajom nem származna” – érvelt, majd áttért a másabb típusú üzenetek kérdéskörére.

Idézet
Vannak a nem sértő üzenetek. Amikor legutóbb Désen játszottunk, azt kiabálták az ottani szurkolók, hogy »Székelyföld nem létezik«. Ez engem pont úgy nem sért, mint ahogy a laposföldhívő azt mondja, hogy a Föld nem kerek. A »Székelyföld nem létezik« tehát egy olyan üzenet, amely kiállít egyfajta látleletet az üzenet megfogalmazójáról”

– fogalmazott a klubelnök.

E gondolatmeneten tovább haladva Szondy Zoltán szerint

az sem sértő üzenet, hogy „Koszovó Szerbia” – inkább csak egy ostoba üzenet, mivel tudjuk, hogy Koszovó nem Szerbia (elég csak ránézni a térképre).

„Az, hogy a koszovói futballisták hirtelen hiperérzékenyek lettek, azért nevetséges, mert Koszovó és Albánia csinálta ilyen területen a legnagyobb botrányokat az elmúlt években; nyilván nem a játékosok, hanem a szurkolók. Gondoljunk csak a szerb-albán meccsek alatt a stadionokban röptetett sasra vagy drónra.”

Enyhe ítélet vagy sem?

A klubelnök sokakkal ellentétben nem tartja enyhének az UEFA döntését. „A zártkapus meccs és az ötvenezer eurós bírság nem egy enyhe ítélet, az más kérdés, hogy a románoknak hagyományosan szerencséjük van, és ezért a zártkapus találkozót Andorra ellen játsszák, nem pedig Svájc ellen. Én inkább egy szigorú ítéletnek tartom, mert nem volt semmilyen atrocitás, nem vertek senkit fejbe,

Idézet
mindössze annyi történt, hogy két félnótás kifüggesztett egy háromszavas üzenetet egy elég kisméretű molinóra. Amit érdekes módon a meccs hevében a koszovói játékosok azonnal kiszúrtak. Fölötte volt egy másik üzenet: »Besszarábia Románia«. Ez megint csak egy politikai üzenet, amely jelen esetben a moldvaiakat sérti, hiszen ne feledjük el, hogy Moldova független állam.

Utóbbi üzenetet egyébként teljesen helyesnek tartja a román sajtó – ez az üzenet ugyanakkor tárgyszerűen nem igaz, hiszen Besszarábia egy ENSZ és az Európai Unió által elismert ország, Moldova Köztársaság. Engem amúgy nem sért, ha országszerte felfestve ezt az üzenetet olvasom (például a Tömösi-szorosban), egyszerűen viccesnek tartom .”

Végezetül Szondy Zoltán fontos kérdésre hívta fel a figyelmet.

Idézet
Mindezek tükrében érdemes lenne elgondolkodni, hogy mi lenne, ha a mi szurkolóink azt írnák ki az egyik találkozón, hogy »Erdély Magyarország« – ez sem egy sértő üzenet. Nagyon kíváncsi lennék, hogy az a román közvélemény, amely a »Koszovó Szerbia« és »Besszarábia Románia« üzenetekre európai toleranciával reagált, hogyan reagálna ebben az esetben.”

Elhalkuló magyargyalázások

„Azért tűnik úgy, hogy elhalkult Romániában a magyargyűlölet a focimeccseken, mert az úgynevezett kiemelt helyszíneken az új idényben még nem jártunk: utalok például a Steaua kicsi, mégis hangos és provokatív szurkolótáborára. És azért is halkult el, mert mi nagyon tudatosan megpróbáltunk nem ebbe az irányba elmozdulni. Hozok egy konkrét példát: tavaly, amikor az FC Dinamóval játszottunk – és 0-0 lett az eredmény –, folyamatos bekiabálások voltak, a játékvezető és a megfigyelő mégis hagyta, hogy a találkozó folytatódjon. Utána volt egy nyomás rajtunk, hogy jelentsük fel a Dinamót (a szabályzat szerint zöldasztalnál 3-0-ra kellett volna nyerjünk), én viszont úgy döntöttem, hogy nem megyünk el ebbe az irányba, inkább tiszteletben tartjuk a pályán elért eredményt. Egyébként hülyeségnek is tartom, hogy a szurkolók miatt megbüntessenek egy csapatot” – nyilatkozta az FK meccsein tapasztalt magyargyűlölettel kapcsolatban Szondy Zoltán klubelnök. „Viszont azt is jelezni kell – fűzte hozzá –, hogy ritkák azok az idegenbeli mérkőzéseink, hogy az Elit-bajnokságban ne legyenek ilyen sértő bekiabálások.”

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM