Koszovó Szerbia, Besszarábia Románia, Erdély Magyarország

Koszovó Szerbia, Besszarábia Románia, Erdély Magyarország

Koszovó Szerbia, Besszarábia Románia – állítják a kifeszített molinók

Fotó: Uniți Sub Tricolor/Facebook

Nem feltétlenül tartja sértőnek a „Koszovó Szerbia” és a „Besszarábia Románia” politikai üzeneteket Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda klubelnöke – akárcsak a román közvélemény. Arra azonban kíváncsi lenne, hogyan reagálna a románság, ha a csíki piros-fekete csapat szurkolói azt az üzenetet jelenítenék meg egy labdarúgó-mérkőzésen, hogy „Erdély Magyarország”.

Kozán István

2023. szeptember 21., 21:082023. szeptember 21., 21:08

2023. szeptember 22., 11:252023. szeptember 22., 11:25

A román közvélemény felszusszant, a romániai magyarság azonban az enyhe büntetés miatt neheztelt, miután szerdán kiderült: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága úgy határozott, hogy

52 ezer eurós pénzbírsággal sújtja a Román Labdarúgó-szövetséget (FRF) a román ultrák által felmutatott, „Koszovó Szerbia” feliratú molinó miatt.

korábban írtuk

„Koszovó Szerbia”: 52 ezer euróra és egy zárt kapus meccsre büntették a román futballszövetséget
„Koszovó Szerbia”: 52 ezer euróra és egy zárt kapus meccsre büntették a román futballszövetséget

Pénzbüntetéssel és egy zárt kapus mérkőzéssel büntette az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a román labdarúgó-szövetséget és a -válogatottat a Koszovó elleni mérkőzésen történt incidens miatt.

Ezzel egy időben a román futballválogatott szurkolók nélkül lesz kénytelen lejátszani az október 14-én tartandó, Andorra elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést Bukarestben. Az FRF ezzel kapcsolatban közölte, hogy

a találkozóra beengedik a 14 év alatti gyerekeket.

Politikai üzeneteknek valóban nincs helyük a pályán

„Nagyon veszélyes talaj egy ilyen döntés után azt állítani, hogy ez enyhe, mert mi, romániai magyarok szimpátia alapján beszélünk erről. Az UEFA álláspontja azonban egyértelmű: politikai üzeneteknek nincs helye a pályán. A politikát azonban lehetetlen elválasztani a sporttól. De nevezzük nevén a gyermeket:

Idézet
minket, magyarokat azért idegesít, hogy Románia enyhe büntetést kapott a koszovós politikai üzenetért, mert minket, magyarokat ezért nagyon sokszor keményebben büntettek.

De mondok egy konkrét példát: minket megbüntettek azért, mert éltetjük Magyarországot, de

Idézet
azt a német szurkolót, aki a Németország – Magyarország Európa-bajnoki meccsen szivárvány színű zászlóval futott be a magyar himnusz alatt, senki nem büntette meg, mert az UEFA szerint szivárvány színű zászlóval megzavarni egy nemzet himnuszát nem politikai kérdés”

– nyilatkozta megkeresésünkre Szondy Zoltán.

Az FK Csíkszereda klubelnöke szerint nagyon nehéz a stadionokon kívül tartani a politikát. „Sajnos, a magyar válogatott nagyon sokat szenvedett, mert Budapesten vannak olyan civil szervezetek, amelyek semmi mást nem csinálnak, mint hangmikrofonokkal és rejtett kamerákkal járnak a magyar válogatott meccseire csak azért, hogy

Idézet
ha a hetvenezer emberből egy is rosszat mond, másnap reggel legyen dokumentálva ez az UEFA asztalán.

Viszont azt azért hozzáteszem, hogy ez nem a románok hibája. Ilyen esetekben tehát ne kárörömmel szemléljük az ilyen döntéseket, mert egyik nap a magyar, másik nap a román szövetségre jár rá a rúd.”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Szondy egyébként nem hiszi, hogy az UEFA feladata kellene legyen, hogy eldöntse, mi politikai üzenet és mi nem; erre ugyanis

vannak Európában kompetensebb szervezetek, amelyek ezekben a kérdésekben eljárhatnak – ne pedig néhány labdarúgóból lett bürokratának kelljen eldöntenie, hogy a Balkánon mi korrekt politikailag és mi nem.

Sértő és nem sértő üzenetek

„Itt az alapprobléma inkább az – és ezt kellene megváltoztatni –, hogy a sértő üzenetekkel szemben nulla toleranciát kell gyakorolni. Mondok egy konkrét példát:

Idézet
a »Ki a magyarokkal az országból« típusú magyargyalázó rigmusokat valóban nulla toleranciával büntetném.

Nyilván egy olyan jogrenddel, amellyel a szurkolókat lehet büntetni; mert ha egy ilyen rigmust egy település főterén mondanék, akkor engem büntetnek meg, de ha ezt egy stadionban kiabálnám, akkor semmi bajom nem származna” – érvelt, majd áttért a másabb típusú üzenetek kérdéskörére.

Idézet
Vannak a nem sértő üzenetek. Amikor legutóbb Désen játszottunk, azt kiabálták az ottani szurkolók, hogy »Székelyföld nem létezik«. Ez engem pont úgy nem sért, mint ahogy a laposföldhívő azt mondja, hogy a Föld nem kerek. A »Székelyföld nem létezik« tehát egy olyan üzenet, amely kiállít egyfajta látleletet az üzenet megfogalmazójáról”

– fogalmazott a klubelnök.

E gondolatmeneten tovább haladva Szondy Zoltán szerint

az sem sértő üzenet, hogy „Koszovó Szerbia” – inkább csak egy ostoba üzenet, mivel tudjuk, hogy Koszovó nem Szerbia (elég csak ránézni a térképre).

„Az, hogy a koszovói futballisták hirtelen hiperérzékenyek lettek, azért nevetséges, mert Koszovó és Albánia csinálta ilyen területen a legnagyobb botrányokat az elmúlt években; nyilván nem a játékosok, hanem a szurkolók. Gondoljunk csak a szerb-albán meccsek alatt a stadionokban röptetett sasra vagy drónra.”

Enyhe ítélet vagy sem?

A klubelnök sokakkal ellentétben nem tartja enyhének az UEFA döntését. „A zártkapus meccs és az ötvenezer eurós bírság nem egy enyhe ítélet, az más kérdés, hogy a románoknak hagyományosan szerencséjük van, és ezért a zártkapus találkozót Andorra ellen játsszák, nem pedig Svájc ellen. Én inkább egy szigorú ítéletnek tartom, mert nem volt semmilyen atrocitás, nem vertek senkit fejbe,

Idézet
mindössze annyi történt, hogy két félnótás kifüggesztett egy háromszavas üzenetet egy elég kisméretű molinóra. Amit érdekes módon a meccs hevében a koszovói játékosok azonnal kiszúrtak. Fölötte volt egy másik üzenet: »Besszarábia Románia«. Ez megint csak egy politikai üzenet, amely jelen esetben a moldvaiakat sérti, hiszen ne feledjük el, hogy Moldova független állam.

Utóbbi üzenetet egyébként teljesen helyesnek tartja a román sajtó – ez az üzenet ugyanakkor tárgyszerűen nem igaz, hiszen Besszarábia egy ENSZ és az Európai Unió által elismert ország, Moldova Köztársaság. Engem amúgy nem sért, ha országszerte felfestve ezt az üzenetet olvasom (például a Tömösi-szorosban), egyszerűen viccesnek tartom .”

Végezetül Szondy Zoltán fontos kérdésre hívta fel a figyelmet.

Idézet
Mindezek tükrében érdemes lenne elgondolkodni, hogy mi lenne, ha a mi szurkolóink azt írnák ki az egyik találkozón, hogy »Erdély Magyarország« – ez sem egy sértő üzenet. Nagyon kíváncsi lennék, hogy az a román közvélemény, amely a »Koszovó Szerbia« és »Besszarábia Románia« üzenetekre európai toleranciával reagált, hogyan reagálna ebben az esetben.”

Elhalkuló magyargyalázások

„Azért tűnik úgy, hogy elhalkult Romániában a magyargyűlölet a focimeccseken, mert az úgynevezett kiemelt helyszíneken az új idényben még nem jártunk: utalok például a Steaua kicsi, mégis hangos és provokatív szurkolótáborára. És azért is halkult el, mert mi nagyon tudatosan megpróbáltunk nem ebbe az irányba elmozdulni. Hozok egy konkrét példát: tavaly, amikor az FC Dinamóval játszottunk – és 0-0 lett az eredmény –, folyamatos bekiabálások voltak, a játékvezető és a megfigyelő mégis hagyta, hogy a találkozó folytatódjon. Utána volt egy nyomás rajtunk, hogy jelentsük fel a Dinamót (a szabályzat szerint zöldasztalnál 3-0-ra kellett volna nyerjünk), én viszont úgy döntöttem, hogy nem megyünk el ebbe az irányba, inkább tiszteletben tartjuk a pályán elért eredményt. Egyébként hülyeségnek is tartom, hogy a szurkolók miatt megbüntessenek egy csapatot” – nyilatkozta az FK meccsein tapasztalt magyargyűlölettel kapcsolatban Szondy Zoltán klubelnök. „Viszont azt is jelezni kell – fűzte hozzá –, hogy ritkák azok az idegenbeli mérkőzéseink, hogy az Elit-bajnokságban ne legyenek ilyen sértő bekiabálások.”

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Medvék tűntek fel a Sutában, feltehetően petárdával próbálták elriasztani őket

Lövéshez hasonló hangot hallottak csütörtök este a Sutában, ahol három medve tűnt fel. A megkérdezett hatóságok úgy vélik, petárda dördülhetett el, mert nem érkezett be segélyhívás a 112-es segélyhívószámra.

Medvék tűntek fel a Sutában, feltehetően petárdával próbálták elriasztani őket
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
2024. május 24., péntek

Próbálják helyben tartani a nyárádszeredai fiatalokat

Nyárádszeredában bölcsődét építenek, fejlesztik az iskolákat és sporttermeket, bérlakásoknak adnak helyet és telket fognak kiosztani a fiatal családoknak – mindezt azért, hogy minél több fiatalt tartsanak otthon.

Próbálják helyben tartani a nyárádszeredai fiatalokat
2024. május 24., péntek

Bukaresti rendőrök is vizsgáztatják a háromszéki sofőriskolásokat

Az elmúlt periódusban több mint négy hónapra nőtt az elméleti és gyakorlati sofőrvizsga közötti várakozási idő Háromszéken. Ennek csökkentése érdekében a Kovászna megyei prefektúra több ízben más megyéből kért fel rendőröket, hogy vizsgáztassanak.

Bukaresti rendőrök is vizsgáztatják a háromszéki sofőriskolásokat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!