HIRDETÉS

Korrupciót kiált a rendőrszakszervezet, félrevezetést a főkapitányság

Székelyhon 2017. június 17., 23:01 utolsó módosítás: 2017. június 18., 13:02
HIRDETÉS

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságot átszövi a korrupció – állítja egy rendőrszakszervezet egy zöldségszállító teherautó sofőrjének és a csíkrákosi rendőrőrs parancsnokhelyettesének esetére hivatkozva. Nagy port kavart Facebook-bejegyzés nyomába eredtünk.

A csíkrákosi rendőrőrs szombat délután. Zárt ajtót találtunk Fotó: Gecse Noémi

„Korrupciótól fortyogó Hargita Megyei Rendőr-főkapitányságot” emlegető bejegyzést tett közzé Facebook-oldalán a Romániai Gyémánt Rendőrszakszervezet (Sindicatul Polițiștilor din Romania „Diamantul”).

HIRDETÉS

Mint ebben fogalmaznak, csütörtök este Petcu Lucian, a csíkrákosi rendőrőrs parancsnokhelyettese „talált” egy teherautót, amelyben két tonna zöldség volt.

Mivel a járművet vezető férfi – a bejegyzés szerint – „nem rendelkezett a szükséges okmányokkal”, Petcu el akarta kobozni az árut.

A rendőr a hatóság gazdasági osztályának segítségét kérte, „de ők próbáltak kibújni a helyzet alól, s noha kimentek a helyszínre, nem segítettek az elkobozásban”.

„Petcu a megyei főkapitányság parancsnokának is telefonált, de semmi”. Egy idő után – folytatódik a szakszervezet bejegyzése – „a helyszínre ért a bevándorlási osztály egyik vezetője, aki a teherautó-sofőrt Petcu engedélye nélkül magával vitte. A sofőr a bevándorlási osztály »agyafúrtjának« (șmecher) a sógora, a lánytestvére pedig a főkapitányság kabinetfőnöke.” Petcu így nem tudta elkobozni az árut a teherautóból, mert „a járművezető elszaladt a rendőrség egy magasabb beosztású tisztjével”, így a rákosi rendőr gyakorlatilag segítség és támasz nélkül maradt egész éjszaka, hogy őrizze azt. A bejegyzés a korrupcióellenes igazgatóság és ügyészség, a belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve egy – amúgy már megszüntetett – belső védelmi igazgatóság (DIPI) irányába számonkérő kérdéssel zárul: „mit csinálnak?”.

Rendőr-főkapitányság: nem épp úgy történt

A Facebook-bejegyzésben több helytelen kijelentés és következtetés is szerepel – tudtuk meg Gheorghe Filiptől, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre elmondta,

a bejegyzés hazugságokkal van tele.

„Elsősorban nem lehet kijelenteni, hogy korrupcióról van szó, amíg ez nem nyer bizonyítást. Emellett az első hamis állítás az, hogy a megyei rendőr-főkapitányság kabinetfőnöke a kamionsofőr testvére. Ez nem igaz. A bevándorlási részleg munkatársát agyafúrtnak nevezik, pedig ő mindig korrektül, morálisan helyesen jár el. Ő valóban a sofőr sógora, azonban semmi köze sem volt az ügyhöz: még telefonon sem vették fel vele a kapcsolatot az ellenőrzés során. Csak este későn ment a helyszínre, akkor sem rendőri, hanem rokoni minőségében, hogy a sofőrt hazavigye. Arról is szó esik, hogy a rákosi rendőr nem kapott segítséget az elkobzásban Csíkszeredából. Amellett, hogy ehhez nem is kell segítség, hiszen fel van hatalmazva, hogy eljárjon ilyen esetekben, a Csíkszeredából kiszálló rendőrök nem is segíthettek volna, ugyanis a szabályzat szerint csak az a rendőr kobozhatja el az árut, aki a kihágást megállapította” – magyarázta a szóvivő.

A történtek konkrét körülményeire térve Gheorghe Filip úgy nyilatkozott, hogy csütörtökön 17 óra körül ellenőrizte a zöldségszállító teherautót Csíkrákoson a település őrsparancsnok-helyettese, Petcu Lucian. Az ellenőrzés során úgy ítélte meg, hogy a kamion Prahova megyei vezetője nem rendelkezik a szükséges iratokkal, mint például az áru származását igazoló okirat, ezért

tudatta vele, hogy köteles elkobozni az árut.

„Az ilyen eseteknél, amennyiben valóban szabálysértés történt, elsődlegesen pénzbírságot kell kiszabni, és csak azután lehet elkobozásról beszélni, ezt pedig csak a kihágást megállapító rendőr teheti meg. Jogában állt és kötelessége is lett volna egyedül ellátni az esetet. Ennek ellenére segítséget kért, a gazdasági rendőrség két képviselője pedig a helyszínre is sietett. Petcu továbbá beszélt telefonon a rendőrparancsnokkal is. A helyszínen a gazdasági rendőrség is ellenőrzést végzett, és azt tapasztalták, hogy a sofőrnek nincs ellenőrzési iktatókönyve, de emiatt nem kell elkobozni az árut. A dokumentum hiányáért pénzbírságot kapott, egyéb kihágást nem találtak. A kamionos felkészült volt, minden egyéb engedéllyel rendelkezett, volt mérlege is, tehát semmi olyasmit nem követett el, amiért el kellett volna kobozni az árut” – részletezte a szóvivő.

„A rendőr azt állította, hogy a kamionos nem akarta átadni az árut, de ez sem igaz. A felszólításra kinyitotta a jármű ajtaját, és végig együttműködött. A teherautó vezetője ugyanakkor elmondta a rendőrnek, hogy járt aznap a helyi polgármesteri hivatalnál, ahol engedélyt kért az áru értékesítésére a településen, azonban mivel későn érkezett, már nem tudták kiállítani azt számára. Abban maradtak, hogy hétfőn újra találkoznak, és akkor megkapja az engedélyt. A kamionosnak volt jóváhagyása Madéfalván és Csicsóban árusítani, Rákoson viszont már nem tudták kiállítani. Az azonban nem nyert bizonyítást, hogy ennek ellenére árult volna a településen. A kamionos végül a csíkrákosi rendőr beleegyezésével hagyta el a helyszínt, a kihágásról szóló jegyzőkönyv aláírása után” – számolt be Gheorghe Filip.

A szóvivő hozzátette, arra gyanakodnak, hogy „a rendőr magatartása nem volt megfelelő, ezért a megyei rendőr-főkapitányság parancsnoka belső vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelyben megvizsgálják, hogy pontosan mi is történt az incidens helyszínén.”

Kért engedélyt, de későn

Császár Attila, Csíkrákos polgármestere is megerősítette, hogy mivel a kamionos későn érkezett a településre, csütörtökre nem tudtak számára engedélyt kiállítani.

„Későn érkezett, ezért jeleztük, hogy hétfő reggel jöjjön vissza, és akkor megoldjuk a papírmunkát. Ezt követően nem követtem az eseményeket, aztán este tíz óra körül megkeresett a rendőrség, és kérték, hogy biztosítsak egy helyszínt, ahová az elkobozott zöldségeket le tudják tenni. Felajánlottam a kultúrotthont, erre azonban utólag nem volt szükség” – részletezte a polgármester.

Szombaton próbáltuk elérni az érintett őrsparancsnok-helyettest is, azonban a rendőrőrs telefonján senki sem válaszolt, a helyszínen pedig zárt ajtókat találtunk.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS