Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Koronavírus-helyzet hétfőn: már 160 fölött a fertőzöttek száma

Székelyhon 2020. március 16., 10:11

Minden nap, így ma is figyelemmel kísérjük a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket, közöljük a hivatalosan is megerősített új betegek számát, a három székelyföldi megye kormányhivatalainak jelentéseit, magyarán igyekszünk befogni mindent, ami lényeges jelen helyzetben.

Mintavétel a parlamentben Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

Koronavírus Székelyföldön Igazolt eset Intézményes karantén Házi elkülönítés
Hargita 0 20 93
Kovászna 4 18 357
Maros 3 42 278


18.00
 – A hétfőn délután 18 órakor közölt hivatalos adatok szerint újabb tíz fertőzést igazoltak reggel tíz óra óta. Így jelenleg 168 igazolt koronavírus-fertőzést tartanak számon a hatóságok Romániában. Az új esetek közül négyet Bukarestben, kettőt Iflov megyében regisztráltak. Konstanca, Teleorman, Neamț valamit Maros megyében pedig egyet. 

17.45 – Újabb sokakat érintő szigorítás lép érvénybe kedden a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében hozott intézkedések részeként: harminc napra felfüggesztik a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati vizsgákat Hargita megyében.

17.00 – Aktualizálták a COVID-19-cel fertőzött személy, a fertőzésgyanús személy, illetve a szoros kontakt meghatározását, a részletekről itt olvashat.

15.15 – Hétfőtől harminc napra szükségállapotot rendelt el Romániában Klaus Johannis államfő. „Mától kezdődően szükségállapot lép életbe Románia egész területén, 30 napos időszakra” – jelentette be az elnök a Cotroceni-palotában.

14.55 – Az élelmiszer-ellátás biztosítását figyelembe véve úgynevezett zöldség- és gyümölcs-forrópontot hoznak létre a csíkszeredai megyeháza épülete körül, lesz mobilpékáru-kereskedés, és részben megnyílik a csíkszeredai Nest is: az épületben helyet kapó Lidl nagyáruház és a Sensiblu gyógyszertárak csütörtökön kinyithatnak. A legújabb csíkszeredai intézkedésekről bővebben itt írunk.

14.05 Húsz személy van ellenőrzött karantén alatt Hargita megyében: tízen a hargitafürdői elkülönített helyen, ketten Csíkszeredában, négyen Székelyudvarhelyen, hárman Maroshévízen, valamint a megye legelső elkülönített személye az egyik csíkszéki községben – mondta el Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester, aki egyben a Csíkszeredai Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke is.

„Mindannyian csendőrségi felügyelet alatt állnak, de jelzem, egyikük sem bizonyított koronavírus-fertőzött. Hargita megye messze a legutolsó helyen áll országos szinten a karanténban lévő személyeket figyelembe véve” – intett nyugalomra a városvezető,

Egyébként hétfőtől megszűnik a csíkszeredai városházán a hivatali ügyfélfogadás. Ez alól kivétel az anyakönyvi kivonatokkal foglalkozó ügyfélkapu. „A már korábban beütemezett polgári esküvők nem maradnak el, természetesen a névsorkészítés, a megfelelő távolság és a maximálisan megengedhető létszám betartásával” – szögezte le Ráduly Róbert Kálmán.

Infografika: Tóth Szilárd/Székelyhon

13.45 – Maros megyében 297 személy van házi elkülönítésben, 43-an felügyelt karanténban, valamint hat páciens van beutalva a marosvásárhelyi fertőző betegségek kórházába – nyilatkozta a prefektúra sajtószóvője. Damian Samoila még elmondta, a megyében hétfőn tizenegy órakor továbbra is két igazolt, koronavírussal fertőzött személy volt, de 49 minta eredményét várták a kolozsvári laboratóriumból.

10.40 – Az új eseteket kivétel nélkül mind Székelyföldön kívül regisztrálták. Arad megyében négy, Ilfov megyében három, Vâlcea és Temes megyében két-két, Bukarestben, Buzău, Galac, Hunyad, Ialomița, Kolozs, Szilágy és Suceava megyében egy-egy új eset van. A fertőzöttek 19 és 54 év közöttiek.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport azt is közölte, hogy a koronavírussal fertőzött személyeket Bukarestben, Iaşi-ban, Kolozsváron, Temesváron, Craiován vagy Konstancán kezelik, és jó az általános állapotuk.

Romániában 3008 személyt tartanak karanténban, 15 546-an pedig házi elkülönítésben vannak. A járványügyi eljárások akadályozása miatt eddig 36 esetben indítottak büntető eljárást.

Mától kezdve naponta kétszer közölnek adatokat, délelőtt 10 és délután 6 órakor.

10.10 – Ludovic Orban, Románia miniszterelnöke hétfőn reggel bejelentette, hogy 158-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában – adta hírül a TVR1 közszolgálati tévécsatorna.

9.55 – Hétfőn reggel még a vásárnap este közölt hivatalos adatok érvényesek, ezek szerint Romániában 139 személyt tartanak nyilván koronavírus-fertőzéssel, ezt a számot pedig így értük el.

Klaus Johannis államfő a hétvégi történések következtében hétfőn hirdeti ki a szükségállapotot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat