Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

„Szintet lépett” a járvány, továbbra is folyamatosan jelentik az újabb megbetegedéseket

Székelyhon 2020. március 13., 09:35 utolsó módosítás: 2020. március 15., 15:18

Folyamatosan jelentik az újabb koronavírusos megbetegedéseket az országban. Járványügyi besorolás szerint négy különböző szintje van a terjedésnek. Huszonöt megbetegedésig tart az első, 26-tól 100-ig a második, míg 101-től 2000-ig a harmadik szint. Ebben a helyzetben van most Románia, újabb szigorító intézkedések várhatók.

„Szintet lépett” a járvány, továbbra is folyamatosan jelentik az újabb megbetegedéseket
galéria
Folyamatos a minták elemzése is. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

2020. március 15., 14.40 – Két koronavírusos megbetegedést regisztráltak Brăila megyében – adta hírül vasárnap a Brăila megyei prefektúra. Ez az első két eset a megyében. A kormány helyi képviselőjének közleményéből nem derül ki, hogy kikről van szó, csak az, hogy március 12-én tértek vissza az országba, és hogy mindkét személy karanténban volt.

2020. március 14., 22.45 – 123-ra emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. A hatóságok tájékoztatása szerint egy 43 éves, Olaszországból jött Vaslui megyei nő, továbbá egy 33 éves konstancai nő, a liberális párti szenátor kontaktszemélye a fertőzött, de egy Berlinből, egy Olaszországból, illetve egy Norvégiából hazatért román állampolgárnál is kimutatták a vírust. Mellettük pozitív lett az eredmény egy 58 éves nő esetében, aki a fővárosi Gerota kórházban dolgozik asszisztensként, egy korábbi fertőzött kontaktszemélye, és egy 24 éves bukaresti mérnök esetében, aki egy korábbi fertőzött kontaktszemélye.

2020. március 14., 21.25 – Szombat estére további hét fertőzést regisztráltak. Két temesvári személyről, egy 33 éves nőről és egy 36 éves férfiről van szó, akik március 12-én tértek haza Olaszországból és karanténban vannak, illetve két, 38 és 45 éves Hunyad megyei ápolóról, egy Krassó-Szörény megyei férfiről, továbbá egy 31 éves konstancai férfiről, aki Vergil Chiţac liberális szenátor kontaktszemélye, valamint egy 53 éve brassói nőről, aki a korábban Bostonból érkezett fertőzött férfi kontaktszemélye.

2020. március 14., 18.25 – Újabb hét koronavírusos megbetegedést regisztráltak Vajdahunyadon, Brassóban és Temesváron. Az igazolt fertőzések száma 109.

Brassóban egy 51 éves férfinél mutatták ki a vírus jelenlétét, aki március 12-én tért vissza Olaszországból és karanténban volt. Öt esetet Vajdahunyadon jegyeztek: egy 19 éves fiatalember, egy négyéves gyerek, valamint egy 41, egy 43 és egy 44 éves nő fertőződött meg, mindannyian korábbi fertőzöttek kontaktjai. Temesváron egy 59 éves férfit diagnosztizáltak koronavírussal.

2020. március 14., 15.45 – Szombat délutánra meghaladta a százat az igazolt koronavírus-fertőzések száma Romániában. Az utolsó három beteg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja – Lucian Heiuș parlamenti képviselő, Florin Oancea dévai polgármester, illetve Adrian David Nicolae dévai városmenedzser. Mindannyian részt vettek a PNL Országos Választmányának ülésén, ahol jelen volt az alakulat korábban már vírusfertőzéssel diagnosztizált szenátora, Vergil Chițac.

2020. március 14., 14.00 – Már csak órák kérdése, míg Románia eléri az újabb, harmadik járványügyi szintet, miután szombat délelőtt újabb két igazolt koronavírus-fertőzéssel 99-re emelkedett a betegek száma. A hatóságok bejelentése szerint a 98. esetet – egy 53 éves konstancai, Ausztriában és Németországban járt nő pozitív eredményét – magánlabor igazolta. A 99. beteg az említett nő 54 éves férje, mindketten március 7-én tértek haza Bécsből.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport szombati közlése szerint a hatóságok már alkalmaznak néhányat a koronavírus-járvány harmadik fokozatának kihirdetésekor esedékes intézkedések közül, ugyanakkor az országban még sehol nem igazolódott a vírus széles körű, folyamatos terjedése – számol be az Agerpres hírügynökség.

A járvány harmadik fokozatának (101–2000 eset) kihirdetése a vírus széles körű, folyamatos terjedését feltételezi, nagyobb terhet róva az egészségügyi rendszerre .

A tájékoztatásban kiemelik, az eddigi fertőzöttek esetében nyomon követhetők a kontaktszemélyek, a megyei egészségügyi igazgatóságok járványügyi vizsgálatokat folytatnak mindazoknak az azonosítására, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttekkel. Halálos áldozatai nincsenek még a koronavírusnak Romániában – hangsúlyozzák.

A járvány harmadik fokozatában esedékes, de már ennek kihirdetése előtt gyakorlatba léptetett intézkedések közé tartozik az emberek közötti személyes kapcsolatfelvétel és a kollektív tevékenységek korlátozása, a világjárványra vonatkozó felkészülési terv alkalmazása, az utazások bejelentésének kötelezettsége.

Az országos vészhelyzeti bizottság az elkövetkezőkben felülvizsgálja az eddigi intézkedéseket, néhány esetében szigorítások várhatók, illetve újabbakat vezetnek be a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében – áll még a közleményben.

2020. március 14., 09.50 – Újabb két koronavírusos megbetegedést igazoltak, ezzel 97-re emelkedett a koronavírussal diagnosztizált személyek száma Romániában – közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Egy 47 éves bukaresti nőről van szó, aki a 47-es számmal regisztrált fertőzött kontaktszemélye, és egy 39 éves Dolj megyei férfiről, aki március 12-én tért haza Olaszországból.

2020. március 14., 00.40 – További hat személy tesztje bizonyult pozitívnak, a fertőzöttek között egy egyéves kisgyerek is van. Románia hamarosan belép a harmadik járványügyi szintbe, hiszen már 95 koronavírus-fertőzést igazoltak. Egy nap alatt egyébként 36-tal emelkedett az esetek száma.

A 90. eset egy 64 éves Neamț megyei nő, aki március 9-én tért haza Olaszországból. A 91. igazolt beteg egy bákói egyéves kisgyerek, aki a gyanú szerint Olaszországból hazatért nagynénjétől kapta el a vírust, noha nála még nem jelentkeztek a tünetek. A 92. fertőzött egy 41 éves jászvásári nő, aki Dubajból tért haza, Jászvásár és Bukarest között ingázik, és március 9-étől járt munkába. Kimutatták a vírust továbbá egy Franciaországból jött, szintén 41 éves, ugyancsak jászvásári nőnél, továbbá két Krassó-Szörény megyei személynél – egy 27 éves férfinál és egy 55 éves nőnél –, akik Olaszországból érkeztek haza.

2020. március 13., 22.45 – Igazolták az első koronavírus-fertőzést Bihar megyében: egy 49 éves, kedden Olaszországból hazatért, majd otthoni elkülönítésben lévő nőnél lett pozitív az eredmény. Ő a 89. koronavírusos beteg az országban.

2020. március 13., 22.20 – Újabb hat személynél erősítették meg a koronavírus-fertőzést: két temesvárinál (32 és 41 éves), mindketten Olaszországból jöttek haza, és elkülönítés alatt állnak, illetve két lugosinál (33 és 36 éves), akik szintén Olaszországból utaztak haza, és karanténban vannak a településükön.

A 87. eset egy 32 éves nő Caraș-Severin megyéből: Olaszországból jött, és karanténban van. A 88. beteg 45 éves férfi, bukaresti, és Londonból utazott haza március 9-én. Lázas tünetekkel a Victor Babeș-kórházba utalták, aztán pozitív eredményt hozott a tőle vett minta.

2020. március 13., 21.10 – Egy bukaresti 20 éves fiatal a 82. koronavírusos beteg Romániában, aki Nagy-Britanniából érkezett haza csütörtökön. Pénteken a Matei Balş Járványtani Intézetbe utalták, és ugyancsak pénteken mutatták ki nála a vírust.

2020. március 13., 18.40 – Megvan a 81. fertőzött eset is, egy bukaresti, 26 éves nő, aki március 9-e óta otthoni elkülönítésben volt, most pedig a Victor Babeș-kórházba utalták be.

2020. március 13., 18.00 – Egy prahovai férfi a nyolcvanadik koronavírus-fertőzött Romániában. A 26 éves fiatalember Olaszországból érkezett haza március 12-én, és azóta karanténban van Bușteni-ben. A vírusfertőzést pénteken mutatták ki.

2020. március 13., 17.30 – Immár 79 személynél igazolták a koronavírus-fertőzést. A 76. eset egy 44 éves, brassói férfi, aki március 11-én tért haza Bostonból, és 12-től el volt különítve. Az országos 77. és 78. esetet a Biziday szerint

Kovászna megyéből igazolták:

előbb egy 16 éves fiatalnál, aki kontaktszemélye volt egy fertőzöttnek, aztán egy 77 éves nőnél, aki kapcsolatba került egy Olaszországból hazatért családdal.

A 79. igazolt koronavírus-fertőzést egy brassói, 51 éves nőnél mutatták ki, aki Olaszországból tért haza, és elkülönítés alatt állt.

2020. március 13., 12.00 – Hetvenre emelkedett a fertőzöttek száma Romániában. Az utolsó két megerősített eset egy 26 éves Mehedinți megyei férfi, aki pénteken érkezett haza Olaszországból, valamint egy 52 éves, szintén Mehedinți megyei nő – számol be az Agerpres hírügynökség.  

Tizenegy újabb koronavírusos megbetegedést regisztráltak pénteken délelőtt Románia-szerte, az érintettek a korábban már diagnosztizált betegek kontaktszemélyei. Az újonnan azonosított fertőzöttek egy 39 éves, egy 53 éves és egy 23 éves férfi, valamint egy 22 éves és egy 48 éves nő – számol be az Agerpres hírügynökség. Később még négy fertőzést regisztráltak Konstanca megyében, három férfi és egy nő érintett. Ezzel a fertőzöttek száma 68-ra emelkedett országszerte – számol be péntek délelőtti tudósításában a Biziday.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat