Komor hangvételű, sajátos vízión alapuló szuperhősfilmet harcoltak ki maguknak a rajongók

Komor hangvételű, sajátos vízión alapuló szuperhősfilmet harcoltak ki maguknak a rajongók

Zack Snyder insturálja a Denevérembert alakító Ben Afflecket és a Csodanőt játszó Gal Gadotot az Igazság Ligája forgatásán

Fotó: Zack Snyder's Justice League

Hogy mire képes egy elszánt rajongóbázis, egy kitartó és kellően hangos követelés a világhálón, mi sem bizonyítja jobban, hogy elkészülhetett egy hollywoodi szuperprodukció úgy, ahogyan azt a rendező eredetileg megálmodta. A Zack Snyder: Az Igazság Ligája története már már filmbe illő és betekintést nyújt abba, hogy miként is működik az amerikai filmipar. Elemzés.

Tamás Attila

2021. március 20., 20:592021. március 20., 20:59

Nem sok filmrendezőnek adatik meg a lehetőség, hogy miután az őt alkalmazó stúdió gyakorlatilag kirúgja, kap egy újabb esélyt a filmje újbóli elkészítésére, – értve ezalatt némi pótforgatást és az újravágást – az eredeti víziója megvalósítására. A sok szempontból, megosztó, de tagadhatatlanul egyedi stílussal bíró Zack Snyder most megkapta ezt a lehetőséget a rajongóinak köszönhetően, és elkészülhetett a négy éve megjelent, a geek-pápának számító, konkurens Marvel stúdió – azóta a toxikus bánásmódja miatt szintén kegyvesztett – rendezője, Joss Whedon által befejezett Igazság Ligájának a Snyder-féle újravágása.

De vegyük szépen sorba, hogy mi történt a DC-képregényhősök kvázi Bosszúállók-filmjével, amiben a legismertebb karakterek állnak össze egy csapattá, hogy megmentsék a világot a rá leselkedő épp aktuális legnagyobb veszélytől. Mivel

a Marvel stúdió 2008 óta egy filmes univerzumot kezdett építeni, a DC-jogokat birtokló Warner sem akart kimaradni a buliból, ezért ők is hasonló próbálkozásokat indítottak útjukra.

Galéria

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ezeket nem övezte annyi pozitív visszajelzés mint a konkurenciáét, és eleve lépéshátrányból indultak azzal, hogy mindössze 2013-ra sikerült tető alá hozniuk a filmes univerzumot „berobbantó” második Superman-rebootot, a Man of Steelt, a jelenleg hősként ünnepelt Zack Snyder rendezésében, aki korábban olyan filmeket tett le az asztalra, mint a zombis Holtak hajnala, a lassított felvételekkel és CGI-vérrel nyakonöntött 300 spártai legendájának heroikus feldolgozása, valamint a megfilmesíthetetlennek tartott, szintén DC-s Watchmen képregényfilm, és a meglehetősen förtelmesnek kikiáltott Álomháború.

Galéria

Fotó: Warner Bros. Pictures

Snyder vállára tehát nem kevés nyomást helyezett a stúdió azzal, hogy rábízta egy filmes univerzum beindítását, ami elég nyögvenyelősen sikerült, elég csak arra gondolni, hogy az Acélembert már a következő filmben össze is eresztették a már, szintén sokadik rebootját megérő Batmannel, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala címet viselő, szintén nem osztatlan sikert arató mozifilmben. Rá egy évre Csodanő is bizonyíthatott egy önálló alkotásban, ami meglepően jól sikerült, és volt rá remény, hogy a Marvelhez képest jóval sötétebb hangulatú DC „istállójában” is készülhetnek jó szuperhősfilmek, ám a Batmant, Csodanőt, Aquamant, Villámot és Cyborgot, valamint az Acélembert egy filmbe toborzó Igazság Ligája körül időközben sötét felhők kezdtek gyülekezni.

Galéria

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ahogy az mostanra már kiderült, nem voltak alaptalanok az előzetes aggodalmak, hiszen kiderült, hogy pótforgatások szükségesek a film elkészültéhez (ez egy film esetében sem jelent semmi jót), ugyanakkor Zack Snyder családi tragédia miatt kénytelen volt felállni a rendezői székből (a nevelt lánya, Autumn öngyilkos lett), így az első két Bosszúállók filmet levezénylő Joss Whedonra bízták a film befejezését. Ez a kulisszák mögött úgy nézett ki, hogy gyakorlatilag a stúdió már korábban meneszteni akarta Snydert, mivel korábbi filmjeivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és egyértelmű volt, hogy

nem fog változtatni a korábbi koncepcióján, miszerint egy lassításokkal teletűzdelt, színeket és humort nélkülöző látványorgiában gondolkodik, ami már korábban sem jött be annyira a nézőknek

(lényegében a koherens történetvezetés hiánya volt inkább az negatív visszajelzések okozója).

Snyder távozása tehát kapóra jött a Warnernek, akik így gyakorlatilag azt csinálhattak a meglévő nyersanyaggal, amit akartak, így Whedon dolga lett az, hogy egy színesebb, könnyedebb, és legfőképpen poénokat is elsütő filmben mutassa be az Igazság Ligájának összeállását, ami remekül működött a Bosszúállók filmek esetében is.

Galéria

A mozikba került Igazság Ligája plakátja. Az eredeti rendező elképzeléseivel ellentétben itt nem spóroltak a színekkel

Fotó: Warner Bros. Pictures

Ebből lett tehát a 2017 végén mozikba került Igazság Ligája, ami pont ezen változtatások miatt nem aratott osztatlan sikert sem a kritikusok, sem pedig a nézők körében. Látszott rajta, hogy egy erőltetett katyvasszá vált, amiben két rendező víziója keveredik: helyenként a túlzott komolyság, máshol pedig az erőltetett poénok. Mindezt pedig tetézte, hogy az újraforgatásokra visszahívott, Supermant alakító Henry Cavill időközben a Mission Impossible – Fallout forgatása miatt bajuszt növesztett, és a filmet kiadó Paramount Studios nem engedte, hogy egy másik forgatás kedvéért megváljon az arcszőrzetétől. Így maradt a bajusz CGI-jal való eltüntetése, ami eléggé nevetségesre sikerült és komolyanvehetetlenné tette a jeleneteket, amikben Cavill így szerepelt. Mindezek mellett a kapkodás is meglátszott a filmen, nem állt össze egy koherens egésszé, a karakterek elnagyoltak voltak, a cselekményből pedig mintha hiányzott volna egy csomó minden… (A még Snyder keze alatt készülő produktum első, Comic-Conos előzetesében vannak még olyan jelenetek, amik teljesen kimaradtak a megjelent filmből).

És akkor jöttek a rajongók.

A végeredményt látva ugyanis sokan úgy gondolták, hogy amit kiengedett a stúdió a kezei közül, az nem Snyder vízióját tükrözi, ezért Twitteren elindult a #ReleaseTheSnyderCut hashtag (Adják ki a Snyder-vágást), ami idővel egyre népszerűbb lett és egyre többen csatlakoztak hozzá. Ezen felbátorodva kezdte el tüzelni a rajongókat idővel

maga a rendező is, aki elmondta, hogy valóban létezik az ő verziója, és időnként titokzatos werkfotókat osztott meg az egyre nagyobb hírben álló produktumról.

Galéria

Fotó: Zack Snyder's Justice League

Ehhez csatlakoztak idővel az Igazság Ligája színészei is (Ben Affleck, Gal Gadot, Jason Momoa, Ezra Miller, Ray Fisher, Henry Cavill), akik tovább tüzelték a rajongókat azzal, hogy ők is azt kérték, hogy jelenjen meg a filmből a Snyder-féle vágás. Ezt a rajongói felbuzdulást látva pedig a Warner idővel meglátta ebben is a lehetőséget, a járványhelyzet pedig mondhatni felgyorsította a folyamatot.

A Warner gyakorlatilag felajánlotta Snydernek, hogy beszállnak a forgalmazásba, sőt, még 70 millió dollárt is „hozzávágtak” (ennél jóval kevesebből is készülnek amerikai szuperprodukciók) a rendezőhöz, hogy újabb újraforgatásokkal és utómunkával elkészíthesse a saját verzióját a filmből.

A Snyder Cut tehát a járvány ideje alatt készült el véglegesen, amit nehezítettek az akkor még nem kidolgozott járványügyi intézkedések, valamint az, hogy a színészek a világ több pontján voltak, tehát majdhogynem lehetetlen volt „összetrombitálni” őket (többek között Zoom-on keresztül is forgattak jeleneteket a filmhez).

És hogy miért egyezett bele a stúdió a film elkészülésébe? Merthogy meglátták benne az üzleti lehetőséget, hogy ha már moziba úgysem kerülhet, akkor arra gondoltak, hogy az éppen beindított streamingplatformjukat, az HBO Max-et fogják ezzel a filmmel is felfuttatni (értsd: a filmre kiéhezett rajongók + egy platform, ahol elérhető lesz = egy csomó új előfizetés/dől a lé). Ez még azelőtt volt, hogy a járványhelyzet miatt kitalálták volna, hogy a covid miatt bezárt mozik miatti bevételkiesést pótolandó, filmjeiket a mozipremierrel egy időben teszik elérhetővé a Netflix-konkurensként indított streamingfelületen. Ezzel az egyességgel pedig gyakorlatilag mindenki jól járt, és ki is tűzték a Snyder Cut premierjét 2021. március 18-ára, az HBO Max-en és az európai nézők által használt HBO Go-n.

A rajongók ennek a bizonyosságnak a tudatában tűkön ülve vágták a centit, és az sem riasztotta el őket, hogy a hírek szerint közel négy órásra duzzadt a film, aminél felmerült az ötlet, hogy minisorozatként debütálhat, végül azonban egy prológusra, hat fejezetre és egy epilógusra osztott nagy egészként lett elérhető csütörtök reggeltől.

És hogy milyen lett a film? Mérföldekkel jobb, mint a négy évvel ezelőtt kiadott verzió.

Túlzással élve egy kicsit olyan, mintha a korábbi filmet néznénk szépia-filterrel és kétszeres lassításban, vagy ha a Snyder-cut után nézzük a 2017-es verziót, az olyan, mintha felgyorsítva, színesben néznénk a Snyder-féle verziót. Viccet félretéve, még mindig nem tökéletes ez az Igazság Ligája film sem, pont a helyenként túlzásba vitt lassítás-orgia és a CGI-pornó miatt, de mégiscsak koherensebb, szerethetőbb lett az újravágás révén.

Galéria

Fotó: Zack Snyder's Justice League

Az antagonista Steppenwolf új, brutálisabb kinézete mellett kaptunk számos új, vagy éppen újragondolt és hosszabb jelenetet, egy egész korrekt Cyborg-eredettörténetet, és gyakorlatilag minden karakter, minden cselekményszál kapott egyfajta mélységet, a dramaturgiai lyukakat nagyrészt befoltozták, behozták a háttérben a szálakat mozgató igazi főgonoszt, és

megágyaztak még legalább két folytatásnak, amik valószínűleg már sosem fognak elkészülni.

Az új főgonosz, Darkseid behozásával egy kicsit az Igazság Ligája Snyder Cut-ja is olyan lett, mintha a Bosszúállók: Végtelen háborújának felvezetését láttuk volna, ami egy következő filmben csúcsosodhatott volna ki igazán. Zack Snyder, a filmje újbóli megjelenését követően beszélt arról, hogy a folytatásban csaptak volna össze szuperhőseink az igazi főgonosszal, a hatalmas téttel járó csatának pedig áldozatai lettek volna, ahogy ezt láthattuk is a film epilógusaként elkészült álom-jelenetben, amiben Batman örök nemezise, Joker is tiszteletét tette Jared Leto alakításában.

Ezt az univerzumot azonban lényegében már 2017-ben elkaszálta a Warner a Whedon által befejezett Igazság Ligájával, így már csak Snyder nyilatkozataiból tudjuk, hogy a trilógia utolsó részében megtört hőseink Villám időutazós képességének köszönhetően győzhették volna le a világokat leigázó Darkseidet, és hozták volna vissza az élők sorába elhullott társaikat, akik a felbőszített Superman áldozatául is estek. Batman lett volna, aki végül feláldozza magát, hogy a terv sikerüljön (ismerős valahonnan? Á igen, Bosszúállók: Végjáték…), a zárófilm epilógusából pedig az is kiderült volna, hogy Superman és Lois Lane szupererővel nem rendelkező fia, Bruce Kent öltötte volna magára Batman denevérjelmezét és vitte volna tovább a hős örökségét.

Galéria

Fotó: Zack Snyder's Justice League

Ezt azonban már nem fogjuk látni, legalábbis az elkövetkező tíz évben biztosan nem, hacsak a rajongók valahogy ki nem harcolják, hogy Zack Snyder elkészíthesse az egész trilógiát, amire a Snyder Cut megvalósulását látva, lehet akár egy hangyányi esély. Ehhez azonban nagyon sok mindennek össze kellene állnia, többek között a színészek, akik közül Ben Affleck már továbblépett a Denevérember megformálásán, hiszen készül már a Matt Reves-féle Batman-reboot a Warnernél, ami egy teljesen új történetet mesél el, egy gyakorlatilag új szereplőkkel újragondolt filmes univerzumban.

Az, hogy a Snyder Cut elkészülhetett, azt is jelzi, hogy a járványhelyzet miatt megtépázott filmipar és a mozik kényszerű bezárása milyen rendhagyó lépésekre készteti a filmeseket és a stúdiókat. Sokan mondják, hogy ez Snyder győzelme a nagy és „gonosz” stúdió ellen, ahol már csak a nézői igényeknek megfelelő, senkit sem sértő, a végletekig polkorrekt filmek és sorozatok készülhetnek, ez azonban nincs így, hiszen ez

az egész egy nagy kompromisszum révén valósult meg, aminek a végén a rajongók és a rendező mellett a stúdió is örülhet, hiszen a nagy hírverésnek köszönhetően vastagon megtérülhet az eleinte kockázatosnak tűnő befektetése.

Galéria

Fotó: Zack Snyder's Justice League

És hogy ez most elindít-e egy visszafordíthatatlan folyamatot, miszerint a rajongók magunknak követelhetik ki, amit látni szeretnének, jó kérdés, de biztos, hogy elindult valami, amire eddig nem volt példa. És hogy rajongói nyomásra például újraforgatják-e az új Star Wars-trilógia utolsó részét, ne adj’ isten a Trónok harca utolsó évadát, nem valószínű, viszont

megtörténhet, hogy pár félresikerült filmet pont a rajongók fognak jobbá tenni azáltal, hogy kikövetelik az újravágásukat, amennyiben a stúdió beleszólása miatt lett rossz az adott produktum.

Ugyanakkor, ezekben a mozimentes időkben a látványorgiákra kiéhezett nézőknek kincset ér egy jobbacska szuperhősfilm, pláne, ha úgy készült, ahogy eredetileg megálmodták a készítői. Még akkor is, ha mindössze otthon, a laptop, vagy éppen a járvány hozadékaként nagyobbra cserélt tévéképernyőnkön élvezhetjük.

Galéria

Fotó: Zack Snyder's Justice League

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM