Kilátástalanság és bizonytalanság jellemzi a gyergyószéki idegenforgalmat

Kilátástalanság és bizonytalanság jellemzi a gyergyószéki idegenforgalmat

Fuldoklik a gyilkostói turizmus. A koronavírus-járvány miatt az ide szervezett utak is elmaradtak

Fotó: Gergely Imre

A természet ilyenkor tél elején is gyönyörű a Székelyföld egyik legszebb idegenforgalmi vonzerejének számító Gyilkos-tó környékén, embert azonban alig látni a meseszép tájon. A turisztikai szektorban lehangoló az üresség, vendégek hiányában konganak, a túlélésért harcolnak a szállodák, panziók. A járvány tönkretette az idei évüket, és a következő esztendőtől sem várnak gyors fellendülést.

Gergely Imre

2020. december 08., 22:042020. december 08., 22:04

2020. december 08., 22:072020. december 08., 22:07

A tó víztükrén már nem látni csónakokat, a part mentén elkezdődött a jegesedés – az évnek ebben az időszakában már egyébként is kevés a vendég a Gyilkos-tónál, a metsző hidegben kicsit sem lenne kellemes a tóparti időtöltés.

A közelben álló lacikonyhák már hetek óta bezártak – azok amúgy is csak nyáron üzemelnek teljes kapacitással –, a szuveníres bódék közül csak egy van nyitva, számítva arra, hogy tán egy-egy átutazó mégiscsak arra téved. Télen általában csak a decemberi ünnepekkor telik meg élettel az üdülőhely. Nagyon valószínű, hogy idén ez is elmarad.

Idézet
Nem vettük még a bátorságot, hogy összeszámoljuk, pontosan hány vendéget veszítettünk a járvány kezdete óta, de rengeteget

– válaszolja kérdésünkre a Gyilkostó szálloda és étterem ügyvezetője, Portik Zalán.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

A koronavírus-járvány miatt idén elmaradtak az ide szervezett utak,

az ügynökségek sorra visszamondták a foglalásokat, nem lehetett rendezvényeket tartani, lakodalmak sem voltak, de a diákcsoportok sem jöhettek.

Bizonytalanság jellemezte az elmúlt hónapokat és ez a jellemző most is. Voltak, akik a járványtól, megfertőződés veszélyétől féltek, és azért nem mertek útra kelni, mások pedig azért nem indultak el, mert attól tartottak, hogy útjuk alatt zárják le a határokat, és ha egyik nap még akadálytalanul be tudnak jönni az országba, vagy kilépni innen, másnaptól ez már karanténköteles lesz. Miután Gyergyószentmiklóssal együtt Gyilkostó is kiszabadult a vörös kód alól, az éttermek férőhelyeik 30 százalékát megnyithatták a vendégeknek, de ez is alig érezhető forgalmat jelent.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Hétköznap senki, hétvégén tumultus

Ha vannak is foglalások, teljesen bizonytalan, hogy hány turista fog megszállni a szállodában – jelenti ki Portik Zalán. A tapasztalatuk ugyanis az, hogy az általános bizonytalanság miatt nagyon sok foglalást akkor is lemondanak az utolsó percben, ha az előzőleg már ki volt fizetve. Egyébként az idei gyilkostói idegenforgalmi idény lényegében csak a hétvégéket foglalta magában.

Hétköznaponként senki nem járt arra, hétvégén azonban teljesen bedugult az üdülőtelep: a lakásokba bezárt emberek, online oktatás miatt otthon ülő gyerekek vágynak ki a szabadba.

A téli szezonban még a szilveszteri időszak jelent csúcsforgalmat a helyi turizmusban. Hogy idén mi lesz? – egyelőre csak remélni tudják, hogy megnő a látogatottság. „Mindenki azt várja most, hogy mi jön a december 6-i parlamenti választás után. Sokan attól tartanak, hogy újra általános bezárás jön, azaz a turizmus is teljesen le kell álljon. Egy újabb bezárás azonban az egész gazdaságot, társadalmat megviselné. Ezért reménykedem, hogy nem lesz ilyen.

Galéria

Hét közben sehol egy turista. Hétvégente azonban kimozdulnak a térség lakói

Fotó: Gergely Imre

Idézet
Én arra számítok, hogy az évek óta visszajáró vendégeink idén is itt lesznek, de a szilveszterezés visszafogottabb lesz. A szállásokat kiadhatjuk, a kötelező óvintézkedések betartásával reggelit és vacsorát adhatunk, de a szokásos zenés, táncos szilveszter éjszakai mulatságra aligha lesz lehetőség

– fogalmazott a szálloda vezetője.

A Gyilkostó szálloda működtetői egyelőre alkalmazottjaikat meg tudták tartani, igyekeznek kitartani, amíg lehet. Kihasználják a kényszerszabadság idejére biztosított állami támogatás lehetőségét, de a bizonytalanság ellenére úgy gondolják, hogy jövő évben lassan csak újraindul az élet, és akkor nagy szükség lesz a jó szakemberekre.

Városnapok, ünnepek, üres szálláshelyekkel

Gyergyószentmiklóson Szent Miklós búcsúünnepéhez kötődnek a városnapok, ilyenkor érezhető a legnagyobb pezsgés, ami persze a vendéglátásban is komoly jövedelmi lehetőség. Most ez is online zajlott, nem voltak szállásfoglalások – ismertette a helyzetet Lázár László, az Arbor vállalkozók szövetsége keretében alakuló gyergyószéki turisztikai szervezet illetékese. Ilyennek ígérkezik az egész térségben a teljes decemberi hónap, ami máskor csúcsidőszaknak számított.

Idézet
Mély gödörben van a vendéglátás, mindenki a túlélés útját keresi, de nem látjuk a végét

– fogalmazott Lázár. Az nem jelent megoldást, hogy a teraszokon ki lehet szolgálni a vendégeket, és a beltéri asztalok 30 százalékának jövedelme sem az, ami kifizetődő lenne. Néhány kávéból származó bevételből nem lehet fenntartani egy szállodát, éttermet. Többen meg is tették, mások arra készülnek, hogy a következő hónapokra bezárják vendéglőjüket, panziójukat. „Vannak, akik már elküldték az alkalmazottakat munkanélküli segélyre, mert nem láttak más kiutat, de ez a jövő évet is bizonytalanná teszi.

Idézet
Sok jó szakember inkább más irányba indul, más szakmában keresi a megélhetést, ha az pillanatnyilag biztonságosabbnak látszik. Így pedig ha újra is indulhat az idegenforgalom, a vendéglátás, nagyon nehéz lesz újra felépíteni munkaközösségeket

– mutatott rá a várható problémákra.

Galéria

Gyergyószentmiklóson sem rózsás a helyzet. A városnapok ezúttal a távolról érkező vendégek nélkül zajlanak

Fotó: Pinti Attila

Az átláthatatlan szabályozások jelentik a fő gondot

A bejegyzés előtt álló turisztikai szervezet tagjaival folytatott beszélgetések alapján megállapította: „az a fő gond, hogy nem lehet tervezni, senki nem tudja, a korlátozások meddig lehetnek érvényben, mi változhat és mikor. Többen nagyobb hangsúlyt fektetnek a teraszokon való kiszolgálásra, de

a rendelkezéseket mindenki másként értelmezi, nincs egyértelmű előírás, hogy egy teraszt hogyan lehet befedni, körbe keríteni, mit szabad és mit nem.

„Homályos minden. Nem tudjuk, lehetnek-e szilveszteri bulik, rendezvények, nemhogy hosszabb távra, de hetekre előre sem tudunk tervezni” – magyarázta a szervezet vezetője.

A bizonytalanságokkal kapcsolatban Lázár László felidézte, hogy a tavaszi szükségállapot idején kötelezték a turisztikai létesítmények, kávézók, vendéglők, bezárását, és a szállodavezetőkkel később azt közölték, hogy szállóvendégeket továbbra is fogadhattak volna.

Idézet
Ez így teljesen értelmetlen: kit láttunk volna vendégül, ha az emberek csak boltba, patikába és mezőgazdasági munkára mehettek ki az otthonaikból, a határok pedig le voltak zárva?

– mutatott rá a jogszabályok ellentmondásosságára, átgondolatlanságára.

A szakember meglátása szerint a síszezon ugyan segíthetne az átmeneti vendéglátóipari fellendülésben, de ez egyrészt nagyban függ az időjárástól, másrészt ezzel kapcsolatban sem tudják, hogy milyen előírások, korlátozások jöhetnek még.

Tartanak attól, hogy a parlamenti választások után újabb szigorításokat vezetnek be, amelyek újra minden tervet felborítanak.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Tárgyalnának az önkormányzattal

Az Arbor ernyője alatt működő turisztikai szervezet tervezi, hogy szorosabb kapcsolatot alakít ki Gyergyószentmiklós önkormányzatával. Ezt már korábban szerették volna, de időközben polgármesterváltás történt, most pedig a parlamenti választások miatt tolódik a kapcsolatok szorosabbra fűzése.

Azt szeretnék, ha a város ügyeivel kapcsolatban az ő véleményüket is kikérnék, hiszen ők látják át, hogy milyen hatással lenne a vállalkozásokra a városvezetés egyik vagy másik döntése.

Gyergyószentmiklós péntektől a vörösből a sárga zónába került a koronavírusos fertőzések csökkenésének köszönhetően. Enyhülnek ezzel a járványügyi korlátozások és megnyílhattak a vendéglátóhelyek is, igaz, férőhelyeiket csak korlátozott mértékben használhatják. Levegőhöz jutnak így a vendéglátósok, de ez még nagyon távol áll attól, hogy fellendülésről lehessen beszélni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

Villanyoszlopnak ütközött egy gépjármű

Villanyoszlopnak ütközött egy gépjármű szombaton este a Maros megyei Ádámos főutcáján.

Villanyoszlopnak ütközött egy gépjármű
Villanyoszlopnak ütközött egy gépjármű
2024. április 07., vasárnap

Villanyoszlopnak ütközött egy gépjármű

2024. április 07., vasárnap

Másodfokú égési sérüléseket szenvedett egy idős nő Kászonaltízen

Tűz ütött ki Kászonaltízen egy lakóházban vasárnap reggel. Egy 86 éves nőt másodfokú égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Másodfokú égési sérüléseket szenvedett egy idős nő Kászonaltízen
2024. április 06., szombat

Az alpolgármesteri székre pályáznak a román pártok Kézdivásárhelyen

Teljes listával méretkeznek meg, és az alpolgármesteri széket is megcélozzák a román pártok – jelentette be szombati sajtótájékoztatóján Pătru Constantin vállalkozó.

Az alpolgármesteri székre pályáznak a román pártok Kézdivásárhelyen
2024. április 06., szombat

Ismét kétirányú lett a Szabadság utca Marosvásárhelyen

Újra kétirányú a forgalom a marosvásárhelyi Szabadság utcában – jelentették be a polgármesteri hivatal képviselői az önkormányzat közösségi oldalán szombaton.

Ismét kétirányú lett a Szabadság utca Marosvásárhelyen
2024. április 06., szombat

Szünetelni fog az ivóvízellátás három Maros megyei faluban

A vízvezetékeken végzett munkálatok, azaz az ivóvíztartályok mosása és fertőtlenítése miatt április 9-én, kedden reggel 8 óra és este 8 óra között szünetelni fog az ivóvízellátás Alsóidecs, Felsőidecs és Oroszidecs falvakban.

Szünetelni fog az ivóvízellátás három Maros megyei faluban
2024. április 06., szombat

Lóth Balázs: az ember azt érzi, itthon van – a marosvásárhelyi közönséggel találkoztak a Most vagy soha! című film alkotói

A marosvásárhelyi Kultúrpalotában szervezte meg először a filmet forgalmazó Taylor Projects és A Vándormozi a Most vagy soha! című film erdélyi közönségtalálkozóval egybekötött vetítését péntek este.

Lóth Balázs: az ember azt érzi, itthon van – a marosvásárhelyi közönséggel találkoztak a Most vagy soha! című film alkotói
2024. április 06., szombat

Palackvisszaváltó automatákat szerelnek fel Csíkszéken

A kistelepüléseken élőknek is biztosítani kell a betétdíjas palackok visszaváltását – közölte Tánczos Barna szenátor közösségi oldalán. Egyelőre Csíkszentkirályon, Csíkszentdomokoson és Gyimesbükkön lesznek italpalack-visszaváltó automaták.

Palackvisszaváltó automatákat szerelnek fel Csíkszéken
2024. április 06., szombat

Ivóvíz nélkül Gyergyószentmiklós több utcája

Több gyergyószentmiklósi utcában szünetel az ivóvízellátás egy meghibásodás miatt.

Ivóvíz nélkül Gyergyószentmiklós több utcája
2024. április 05., péntek

Tömbház konyhája gyúlt ki, több személyt evakuálni kellett

Egy radnóti tömbházlakás konyhájában keletkezett tűzhöz riasztották a Maros megyei tűzoltókat péntek este.

Tömbház konyhája gyúlt ki, több személyt evakuálni kellett
2024. április 05., péntek

Már közel harmincszor riasztották a csendőröket medvék miatt Hargita megyében

Az év eleje óta 28-szor kérték a csendőrség segítségét medvék eltávolításához Hargita megyei településekről – tájékoztatott pénteken a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség sajtóirodája.

Már közel harmincszor riasztották a csendőröket medvék miatt Hargita megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!