Kilátástalanság és bizonytalanság jellemzi a gyergyószéki idegenforgalmat

Kilátástalanság és bizonytalanság jellemzi a gyergyószéki idegenforgalmat

Fuldoklik a gyilkostói turizmus. A koronavírus-járvány miatt az ide szervezett utak is elmaradtak

Fotó: Gergely Imre

A természet ilyenkor tél elején is gyönyörű a Székelyföld egyik legszebb idegenforgalmi vonzerejének számító Gyilkos-tó környékén, embert azonban alig látni a meseszép tájon. A turisztikai szektorban lehangoló az üresség, vendégek hiányában konganak, a túlélésért harcolnak a szállodák, panziók. A járvány tönkretette az idei évüket, és a következő esztendőtől sem várnak gyors fellendülést.

Gergely Imre

2020. december 08., 22:042020. december 08., 22:04

2020. december 08., 22:072020. december 08., 22:07

A tó víztükrén már nem látni csónakokat, a part mentén elkezdődött a jegesedés – az évnek ebben az időszakában már egyébként is kevés a vendég a Gyilkos-tónál, a metsző hidegben kicsit sem lenne kellemes a tóparti időtöltés.

A közelben álló lacikonyhák már hetek óta bezártak – azok amúgy is csak nyáron üzemelnek teljes kapacitással –, a szuveníres bódék közül csak egy van nyitva, számítva arra, hogy tán egy-egy átutazó mégiscsak arra téved. Télen általában csak a decemberi ünnepekkor telik meg élettel az üdülőhely. Nagyon valószínű, hogy idén ez is elmarad.

Idézet
Nem vettük még a bátorságot, hogy összeszámoljuk, pontosan hány vendéget veszítettünk a járvány kezdete óta, de rengeteget

– válaszolja kérdésünkre a Gyilkostó szálloda és étterem ügyvezetője, Portik Zalán.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

A koronavírus-járvány miatt idén elmaradtak az ide szervezett utak,

az ügynökségek sorra visszamondták a foglalásokat, nem lehetett rendezvényeket tartani, lakodalmak sem voltak, de a diákcsoportok sem jöhettek.

Bizonytalanság jellemezte az elmúlt hónapokat és ez a jellemző most is. Voltak, akik a járványtól, megfertőződés veszélyétől féltek, és azért nem mertek útra kelni, mások pedig azért nem indultak el, mert attól tartottak, hogy útjuk alatt zárják le a határokat, és ha egyik nap még akadálytalanul be tudnak jönni az országba, vagy kilépni innen, másnaptól ez már karanténköteles lesz. Miután Gyergyószentmiklóssal együtt Gyilkostó is kiszabadult a vörös kód alól, az éttermek férőhelyeik 30 százalékát megnyithatták a vendégeknek, de ez is alig érezhető forgalmat jelent.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Hétköznap senki, hétvégén tumultus

Ha vannak is foglalások, teljesen bizonytalan, hogy hány turista fog megszállni a szállodában – jelenti ki Portik Zalán. A tapasztalatuk ugyanis az, hogy az általános bizonytalanság miatt nagyon sok foglalást akkor is lemondanak az utolsó percben, ha az előzőleg már ki volt fizetve. Egyébként az idei gyilkostói idegenforgalmi idény lényegében csak a hétvégéket foglalta magában.

Hétköznaponként senki nem járt arra, hétvégén azonban teljesen bedugult az üdülőtelep: a lakásokba bezárt emberek, online oktatás miatt otthon ülő gyerekek vágynak ki a szabadba.

A téli szezonban még a szilveszteri időszak jelent csúcsforgalmat a helyi turizmusban. Hogy idén mi lesz? – egyelőre csak remélni tudják, hogy megnő a látogatottság. „Mindenki azt várja most, hogy mi jön a december 6-i parlamenti választás után. Sokan attól tartanak, hogy újra általános bezárás jön, azaz a turizmus is teljesen le kell álljon. Egy újabb bezárás azonban az egész gazdaságot, társadalmat megviselné. Ezért reménykedem, hogy nem lesz ilyen.

Galéria

Hét közben sehol egy turista. Hétvégente azonban kimozdulnak a térség lakói

Fotó: Gergely Imre

Idézet
Én arra számítok, hogy az évek óta visszajáró vendégeink idén is itt lesznek, de a szilveszterezés visszafogottabb lesz. A szállásokat kiadhatjuk, a kötelező óvintézkedések betartásával reggelit és vacsorát adhatunk, de a szokásos zenés, táncos szilveszter éjszakai mulatságra aligha lesz lehetőség

– fogalmazott a szálloda vezetője.

A Gyilkostó szálloda működtetői egyelőre alkalmazottjaikat meg tudták tartani, igyekeznek kitartani, amíg lehet. Kihasználják a kényszerszabadság idejére biztosított állami támogatás lehetőségét, de a bizonytalanság ellenére úgy gondolják, hogy jövő évben lassan csak újraindul az élet, és akkor nagy szükség lesz a jó szakemberekre.

Városnapok, ünnepek, üres szálláshelyekkel

Gyergyószentmiklóson Szent Miklós búcsúünnepéhez kötődnek a városnapok, ilyenkor érezhető a legnagyobb pezsgés, ami persze a vendéglátásban is komoly jövedelmi lehetőség. Most ez is online zajlott, nem voltak szállásfoglalások – ismertette a helyzetet Lázár László, az Arbor vállalkozók szövetsége keretében alakuló gyergyószéki turisztikai szervezet illetékese. Ilyennek ígérkezik az egész térségben a teljes decemberi hónap, ami máskor csúcsidőszaknak számított.

Idézet
Mély gödörben van a vendéglátás, mindenki a túlélés útját keresi, de nem látjuk a végét

– fogalmazott Lázár. Az nem jelent megoldást, hogy a teraszokon ki lehet szolgálni a vendégeket, és a beltéri asztalok 30 százalékának jövedelme sem az, ami kifizetődő lenne. Néhány kávéból származó bevételből nem lehet fenntartani egy szállodát, éttermet. Többen meg is tették, mások arra készülnek, hogy a következő hónapokra bezárják vendéglőjüket, panziójukat. „Vannak, akik már elküldték az alkalmazottakat munkanélküli segélyre, mert nem láttak más kiutat, de ez a jövő évet is bizonytalanná teszi.

Idézet
Sok jó szakember inkább más irányba indul, más szakmában keresi a megélhetést, ha az pillanatnyilag biztonságosabbnak látszik. Így pedig ha újra is indulhat az idegenforgalom, a vendéglátás, nagyon nehéz lesz újra felépíteni munkaközösségeket

– mutatott rá a várható problémákra.

Galéria

Gyergyószentmiklóson sem rózsás a helyzet. A városnapok ezúttal a távolról érkező vendégek nélkül zajlanak

Fotó: Pinti Attila

Az átláthatatlan szabályozások jelentik a fő gondot

A bejegyzés előtt álló turisztikai szervezet tagjaival folytatott beszélgetések alapján megállapította: „az a fő gond, hogy nem lehet tervezni, senki nem tudja, a korlátozások meddig lehetnek érvényben, mi változhat és mikor. Többen nagyobb hangsúlyt fektetnek a teraszokon való kiszolgálásra, de

a rendelkezéseket mindenki másként értelmezi, nincs egyértelmű előírás, hogy egy teraszt hogyan lehet befedni, körbe keríteni, mit szabad és mit nem.

„Homályos minden. Nem tudjuk, lehetnek-e szilveszteri bulik, rendezvények, nemhogy hosszabb távra, de hetekre előre sem tudunk tervezni” – magyarázta a szervezet vezetője.

A bizonytalanságokkal kapcsolatban Lázár László felidézte, hogy a tavaszi szükségállapot idején kötelezték a turisztikai létesítmények, kávézók, vendéglők, bezárását, és a szállodavezetőkkel később azt közölték, hogy szállóvendégeket továbbra is fogadhattak volna.

Idézet
Ez így teljesen értelmetlen: kit láttunk volna vendégül, ha az emberek csak boltba, patikába és mezőgazdasági munkára mehettek ki az otthonaikból, a határok pedig le voltak zárva?

– mutatott rá a jogszabályok ellentmondásosságára, átgondolatlanságára.

A szakember meglátása szerint a síszezon ugyan segíthetne az átmeneti vendéglátóipari fellendülésben, de ez egyrészt nagyban függ az időjárástól, másrészt ezzel kapcsolatban sem tudják, hogy milyen előírások, korlátozások jöhetnek még.

Tartanak attól, hogy a parlamenti választások után újabb szigorításokat vezetnek be, amelyek újra minden tervet felborítanak.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Tárgyalnának az önkormányzattal

Az Arbor ernyője alatt működő turisztikai szervezet tervezi, hogy szorosabb kapcsolatot alakít ki Gyergyószentmiklós önkormányzatával. Ezt már korábban szerették volna, de időközben polgármesterváltás történt, most pedig a parlamenti választások miatt tolódik a kapcsolatok szorosabbra fűzése.

Azt szeretnék, ha a város ügyeivel kapcsolatban az ő véleményüket is kikérnék, hiszen ők látják át, hogy milyen hatással lenne a vállalkozásokra a városvezetés egyik vagy másik döntése.

Gyergyószentmiklós péntektől a vörösből a sárga zónába került a koronavírusos fertőzések csökkenésének köszönhetően. Enyhülnek ezzel a járványügyi korlátozások és megnyílhattak a vendéglátóhelyek is, igaz, férőhelyeiket csak korlátozott mértékben használhatják. Levegőhöz jutnak így a vendéglátósok, de ez még nagyon távol áll attól, hogy fellendülésről lehessen beszélni.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Ebédidőben járt a medve Libánon

Már-már rendszeressé kezdett válni fényes nappal is, hogy medvét látnak lakott területen Székelyföldön: ez alkalommal Libánban járt egy medve pénteken kora délután.

Ebédidőben járt a medve Libánon
Ebédidőben járt a medve Libánon
2024. május 10., péntek

Ebédidőben járt a medve Libánon

2024. május 10., péntek

Út menti keresztek: festészeti kiállítás a Pro Art Galériában

Szakács Imre László festőművész Út menti keresztek című kiállítása kiválóan illik a pünkösdi ünnepkör tiszteletére szervezendő kulturális és művészeti programok sorába, amit a Hargitai Megyenapok keretében szerveznek meg Gyergyószentmiklóson.

Út menti keresztek: festészeti kiállítás a Pro Art Galériában
2024. május 10., péntek

Újabb tömeges leépítés körvonalazódik Székelyudvarhelyen

A lecsökkent megrendelések miatt tömeges leépítésre kerülhet sor egy nagy székelyudvarhelyi faipari vállalatnál. Még nem biztos, hogy kénytelen lesz végrehajtani a leépítést a cég, de ha ez megtörténik, akkor arra az elkövetkező négy hónapban kerül sor.

Újabb tömeges leépítés körvonalazódik Székelyudvarhelyen
2024. május 10., péntek

Ezek a forgalomkorlátozások, útlezárások lesznek érvényben Csíkszeredában a pünkösdi búcsú idején

A korábbi évekhez hasonlóan az idei pünkösd idején is lehet számítani útlezárásokra, forgalomkorlátozásokra. Pénteki rendkívüli ülésén döntött többek között erről a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület.

Ezek a forgalomkorlátozások, útlezárások lesznek érvényben Csíkszeredában a pünkösdi búcsú idején
2024. május 10., péntek

Az Anna Karenina előadással lép fel a Győri Balett Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen vendégszerepel a világhírű Győri Balett az Anna Karenina című előadással június elsején.

Az Anna Karenina előadással lép fel a Győri Balett Marosvásárhelyen
2024. május 10., péntek

Kezdődik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Kezdődik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 10., péntek

A Marosvásárhelyi Helyiadó-hivatal tájékoztatása jogi személyek számára

2024. május 15-ével kezdődően a jogi személy adóalanyokkal kapcsolatos ügyintézés kizárólag internetes lesz.

A Marosvásárhelyi Helyiadó-hivatal tájékoztatása jogi személyek számára
2024. május 10., péntek

Jó lenne még több külföldi turistát bevonzani Székelyföldre

Turisztikai szakmai találkozót szervezett a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület (KMTE) csütörtökön este a Székely Nemzeti Múzeumban. Az eseményre hivatalosak voltak a turisztikában érdekelt vállalkozások, intézmények és szervezetek képviselői.

Jó lenne még több külföldi turistát bevonzani Székelyföldre
2024. május 10., péntek

Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen

Egy anyamedve merészkedett be fényes nappal Maroshévízre bocsaival.

Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen
Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen
2024. május 10., péntek

Medvecsalád ólálkodik Maroshévízen

2024. május 10., péntek

Átvehetőek Székelyudvarhelyen az április közepéig igényelt személyik

Elkészültek azok a személyigazolványok Székelyudvarhelyen, amelyeket április 19-ig igényeltek.

Átvehetőek Székelyudvarhelyen az április közepéig igényelt személyik
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!