Kevés az iskolaorvos, és a meglévők is szinte kizárólag városi tanintézetekben dolgoznak

Kevés az iskolaorvos, és a meglévők is szinte kizárólag városi tanintézetekben dolgoznak

Országszerte hiányoznak az iskolaorvosok, pedig óriási az igény rájuk

Fotó: Haáz Vince

Összesen mintegy hétezer iskola működik országszerte, viszont mindössze 680 iskolaorvos van, egészségügyi asszisztensből pedig háromezer. Székelyföld sem bővelkedik iskolaorvosokban, és a meglévők is szinte kizárólag városon tevékenykednek. A koronavírus-járványhelyzet óta azonban még inkább látszik, akár minden tanintézetben elférne az egészségügyi személyzet, de a minisztérium évek óta nem hagyott jóvá új állásokat az iskolaorvosi hálózatban.

Hajnal Csilla

2021. szeptember 12., 22:032021. szeptember 12., 22:03

Olyan megye is akad Romániában, amelyek jobban állnak az átlagnál, és több iskolaorvos is dolgozik, de olyan is van, ahol nincs vagy alig van iskolai egészségügyi személyzet. Călăraşi megyében például egyetlen iskolaorvos sincs, Giurgiuban is csak kettő tevékenykedik, míg Ialomiţa megyében csak négy – adta hírül a Mediafax hírügynökség.

Bukarestben 9 iskolaorvos van, de Kolozs és Bihar megye is a jobb helyek közé tartozik: előbbiben 30, utóbbiban 23 iskolai orvos rendel. Erdély többi része azonban nem dicsekedhet: Maros megyében 16, Aradban 13, Szeben megyében csupán 11 iskolaorvos tevékenykedik. Hargita megye is az alsó középmezőnyt erősíti, itt 13 orvos dolgozik az iskolahálózatban. Az iskolaorvosi rendelők az önkormányzatokhoz tartoznak, a polgármesteri hivatalok alkalmazásában álló orvosok, asszisztensek fizetése azonban a közegészségügyi igazgatóságon keresztül az egészségügyi minisztériumtól érkezik.

Sosem engedélyezték az iskolaorvosi helyek bővítését

Marosvásárhely nem áll rosszul az iskolaorvosi hálózat terén, összesen 76 orvos és asszisztens látja el az iskolaorvosi hálózatban a teendőket, ebből tizenketten általános- vagy gyerekorvosok – tudtuk meg Horațiu Lobonțtól, az önkormányzat iskolákért felelős igazgatóságának vezetőjétől. A város iskoláiban összesen 54 iskolaorvosi rendelő működik, illetve öt fogorvosi rendelője is van a városnak. Maros megye 16 iskolaorvosa közül tehát 12 a megyeközpontban dolgozik.

Hargita megyében 13 iskolaorvos és 53 asszisztens dolgozik, ez pedig nagyon kevés, és ők is szinte kizárólag a városi iskolákban látnak el feladatokat – tudtuk meg Tar Gyöngyitől, a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóság vezetőjétől.

Idézet
Sajnos, a minisztérium nem engedélyezett évek óta új iskolaorvosi helyet, pedig évek óta kérjük, még személyesen is kértem és érveltem, hogy milyen fontos lenne, de eddig mindig a »visszafejlesztés« volt a trend.

Még egyszer sem engedélyeztek iskolaorvosi helybővítést, mert ahhoz, hogy mi finanszírozást tudjunk rá kapni a minisztériumtól, engedélyeznie kell az illető helyet. Van néhány hátrányosabb helyzetű település a megyében, mint például Balánbánya, ahol tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt az iskolaorvos, de van három olyan önkormányzat is, ahol önerőből meghirdettek iskolaorvosi helyeket és alkalmaztak iskolaorvosokat; ezek Parajd, Korond és Gyergyóremete” – fogalmazott Tar Gyöngyi.

A megszüntetés volt a cél

Hargita megye közegészségügyi igazgatóságának vezetője hangsúlyozta, utoljára Ritli László miniszter (2011-ben lett a Boc-kormány egészségügyi minisztere – szerk. megj.) értette meg az iskolaorvosi hálózat fontosságát, akkor bővítették az iskolaorvos jogköreit, azóta tudnak receptet is írni.

Az iskolaorvosi hálózatot addig el akarták sorvasztani azzal az érvvel, hogy úgyis meg fog szűnni a hálózat, amikor elmennek nyugdíjba az akkori iskolaorvosok. Talán két éve felismerték, hogy nem így van, és amikor növelték a kórházi orvosok fizetését, akkor megemelték az iskolaorvosok fizetését is, és azóta vonzóvá vált, érdeklődnek az orvosok iránta, de hiába, mert nem tudnak mindenkit alkalmazni, akit érdekel, mert nem hagyja jóvá a minisztérium az újabb helyek létesítését költségvetési okokra hivatkozva

– mondta el Tar Gyöngyi.

„A költségvetés elosztásakor azonban a minisztérium határozza meg, hogy az egészségügyi költségvetést hogyan osztja le. Például ételjegyeket ad a beoltásokért, amit teljesen elfogadhatatlannak tartok, hiszen szomorú, hogy így kell meggyőzni az embereket, hogy éljenek az ingyenes megelőzés lehetőségével, ami számukra a legkedvezőbb. Megértem, hogy az ételjegy egyszeri, látványos kiadás, az iskolaorvosok finanszírozásának pedig folyamatosnak kell lennie, és nem kis fizetésekről van szó” – tette hozzá a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője.

Galéria

Költségvetési okokra hivatkozva nem hagyja jóvá a minisztérium az újabb iskolaorvosi helyek létesítését

Fotó: Haáz Vince

Amint arról a Székelyhon is nemrég beszámolt, Hargita megyében egyetlen iskolai fogorvos sincsen. Tar Gyöngyi úgy véli, hogy azok a megyék, amelyeknek jobb a lobbijuk a minisztériumban, engedélyezték az iskolai fogorvosi rendelőket, Hargita megyének azonban sosem engedélyezték, pedig régóta lobbizott ezért is, de a közegészségügy vezetője úgy véli, egyedül nem megy.

korábban írtuk

Minél több iskolafogászatra lenne szükség, Hargita megyében például egy sincs
Minél több iskolafogászatra lenne szükség, Hargita megyében például egy sincs

A gyerekek szájhigiéniája a szülő feladata, a tapasztalat viszont azt mutatja, sokan elhanyagolják a gyerekeik rendszeres fogászati ellenőrzését. Az iskolafogászat a megelőzések és a szülők helyes tájékoztatása miatt is fontos szerepet tölthetne be.

Fejleszteni a szociális szférát

A minisztérium által engedélyezett helyeken kívül azonban

arra is van lehetőség, hogy uniós pályázatból finanszírozzanak iskolaorvost egy-egy településen, hiszen a vidékfejlesztéshez nem csak a járdák, a víz- és gázhálózat fejlesztése tartozik, hanem a pályázatokba bele lehet foglalni a szociális szférát is

– hívta fel a figyelmet Tar Gyöngyi. „A közösségi orvosláshoz tartozik a közösségi asszisztens, a roma mediátor és az iskolaorvosi hálózat a háziorvosi ellátáson kívül. Tehát a háziorvossal párhuzamosan iskolaorvos is lehet vidéken is, és legalább egy iskola-asszisztensi állás is lehetne, mert a járvány meg is mutatta, milyen fontos lenne” – fogalmazta meg a közegészségügyi vezető.

Hangsúlyozta,

mindig kifejti a polgármestereknek, hogy ezek az állások nem terhelik az önkormányzati struktúrát, hiszen törvény van rá, hogy ezeket a jóváhagyott kereten felül lehet alkalmazni.

Nyilván erre pénz kell, költségvetési elkülönítés, hogy az orvosokat fizetni tudják. Példaértékű önkormányzatként említette a közegészségügyi igazgatóság vezetője Gyergyóremete esetét, ahol pályázati szinten gondolkodtak azon, hogyan lehet egy integrált egészségügyi ellátási központot létrehozni. Gyergyóremetén létrehoztak egy Egészségházat, ahol van háziorvosi- és fogorvosi rendelő, patika, mentőállomás. A gyergyószéki község pedig egyre vonzóbb a fiatalok számára is – tette hozzá Tar Göngyi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 02., csütörtök

Elhunyt Gavril Cadariu, az Ariel Színház igazgatója

Elhunyt Gavril Cadariu rendező, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház igazgatója, aki több mint 25 éven át szolgálta a marosvásárhelyi színházat.

Elhunyt Gavril Cadariu, az Ariel Színház igazgatója
2024. május 02., csütörtök

Búcsú, tisztelgés és emlékezés – bemutatóra készül az Udvarhely Néptáncműhely

Kallós Zoltán népzene- és néprajzkutató emléke előtt tiszteleg legújabb előadásával az Udvarhely Néptáncműhely, amelyet május 8-án mutatnak be Székelyudvarhelyen. A próbák már javában zajlanak.

Búcsú, tisztelgés és emlékezés – bemutatóra készül az Udvarhely Néptáncműhely
2024. május 02., csütörtök

Az ötlettől a megvalósításig

Ciklon Glob néven kereskedést működtettek, majd pecséteket, névjegykártyákat, mappákat kezdtek gyártani. A Top Invest kiadói, nyomdaipari és reklámipari vállalkozás tulajdonosaival, Kozma Katival és Kozma Ernővel beszélgettünk az elmúlt három évtizedről.

Az ötlettől a megvalósításig
Az ötlettől a megvalósításig
2024. május 02., csütörtök

Az ötlettől a megvalósításig

2024. május 02., csütörtök

Újabb riasztás medve miatt Farkaslaka községben

Medve jelenlétéről értesítették a Farkaslaka községieket szerda este a Ro-Alert rendszeren keresztül, ezúttal Kisfaludban látták a vadat.

Újabb riasztás medve miatt Farkaslaka községben
2024. május 02., csütörtök

A holokauszt áldozataira emlékeznek Székelyudvarhelyen

A holokauszt áldozataira emlékeznek deportálásuk 80. évfordulóján Székelyudvarhelyen csütörtökön és pénteken.

A holokauszt áldozataira emlékeznek Székelyudvarhelyen
2024. május 01., szerda

A májusi tornádó hatvan birkát is az égbe ragadhat

Májust sokan az év legszebb hónapjának tarják, de azért érhetnek meglepetések. Lehet, hogy pár héttel tényleg előrébb tart a természet a megszokotthoz képest, de április utolsó két hetének időjárását figyelembe véve még ne tegyük el végleg a meleg ruhát.

A májusi tornádó hatvan birkát is az égbe ragadhat
2024. május 01., szerda

Felháborodás és félelem a Nyikómalomfalvára visszajáró medve miatt

Közfelháborodást váltott ki, hogy majdnem tehetetlenek a Nyikómalomfalvát többször meglátogató medvék miatt, ráadásul többek félnek saját portájukon, főleg szürkületben és az esti, éjszakai órákban.

Felháborodás és félelem a Nyikómalomfalvára visszajáró medve miatt
2024. május 01., szerda

Kétbocsos anyamedve ólálkodik Tordátfalva határában

Két medvebocs és egy anyamedve miatt riasztották a Siménfalva községieket szerda délután a Ro-Alert rendszeren keresztül, felhívva a figyelmet, hogy kerülni kell a környéket.

Kétbocsos anyamedve ólálkodik Tordátfalva határában
2024. május 01., szerda

A tánc közösségformáló ereje – filmvetítéssel zárták a táncnapokat

A Tánc világnapját háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték Csíkszeredában, a táncnapok záróakkordja pedig a Moving Stories című dokumentumfilm volt, amit a Csíki Moziban vetítettek le az érdeklődőknek.

A tánc közösségformáló ereje – filmvetítéssel zárták a táncnapokat
2024. május 01., szerda

Kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Több helyszínről indultak kerékpárral a székelyudvarhelyi Városi Majálisra, amelyet a Sétatéren tartanak idén. Elsőként a Tekergők zenekar adott elő örökzöld mesedalokat, de sok más színes programmal várják a látogatókat a nap folyamán. Fotókon mutatjuk.

Kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!