Kevés a szakorvos, hosszas az előjegyzés a járóbeteg-rendelőbe

Kevés a szakorvos, hosszas az előjegyzés a járóbeteg-rendelőbe

A megyei kórházban lévő járóbeteg-rendelőintézet várakozójában. Ingyenes szakorvosi kivizsgálásra várva

Fotó: Gecse Noémi

Esetenként akár két hónapos várakozási idővel is számolniuk kell azoknak a pácienseknek, akik a háziorvosi küldőpapírjukkal a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház járóbeteg-rendelőinek valamelyikéhez fordulnak szakorvosi kivizsgálásért. Tulajdonképpen ezzel magyarázható, hogy délelőttönként zsúfoltság alakul ki a megyei kórház földszinti részlegén, az úgynevezett ambulanciai részlegen.

Molnár Rajmond

2018. február 21., 16:052018. február 21., 16:05

2018. február 21., 16:092018. február 21., 16:09

Az egészségbiztosítással rendelkező betegek két lehetőség közül választhatnak:

  • küldőpapírt kérnek háziorvosuktól, amellyel ingyen kivizsgáltathatják magukat a megyei kórház járóbeteg-rendelőintézetében (beleszámolva a hosszas várakozást is)

  • szakorvosi rendelőhöz fordulnak, ahol akár több száz lejt is kifizetnek egyetlen kivizsgálásra.

Előbbinél hangsúlyozandó, hogy akár hosszas várakozásra is rákényszerülhetnek az előjegyzéstől a kivizsgálásig.

Akár két hónap is lehet a várakozási idő a megyei sürgősségi kórház járóbeteg-rendelőinek némelyikében, azonban vannak szakok, ahol gördülékenyebben megy a páciensek ellátása. Demeter Ferenc kórházmenedzsertől tudjuk, hogy a várólisták hosszúsága főképp attól függ, hogy egy-egy osztályon hány szakorvos dolgozik. Viszont

osztályokon belül is változik a várólisták hossza,

ugyanis a pácienseknek joguk van szakorvost választani. A „bejáratott” orvosokhoz több páciens fordul, a kezdő orvosok esetében, akiket még nem ismer annyira a lakosság, rövidebbek a várakozási idők – számolt be Demeter. A kórházmenedzser szerint a megyei kórházban – a Nagy Laji dombján – 20 szakterületen működik járóbeteg-rendelés.

Leginkább azokon az osztályokon vannak rendkívül hosszú várólisták, ahol kevés szakorvos dolgozik, példaként az onkológiai és a kardiológiai szakot említette meg Demeter. Az ortopédiai osztály is túlterhelt, viszont ott nem kell számolni hosszú várakozási idővel az előjegyzéstől számítva a kezelésig, mivel az ortopéd szakorvosok viszonylag gördülékenyen megszervezik a tevékenységüket – legalábbis ezt állítja a kórházmenedzser, aki rögtön megjegyezte, hogy

az ortopédiai osztályon ebben az időszakban van a legnagyobb torlódás a csúszós utak, járdák miatt.

Az egészségbiztosítási pénztár által támogatott járóbeteg-rendelésre vonatkozó jogszabályok szerint

egy orvos hét órát rendelhet az ambulancián egy nap,

a gyakorlatban egy teljes norma heti 35 órányi rendelési időt jelent, amit több orvos is teljesíthet. A heti 35 munkaórás normát azonban nem minden szakon tudják teljesíteni a megyei kórházban, főképp azokon, ahol kevés az orvos. Viszont amely részlegeken több szakorvos is tevékenykedik, ott nagyrészt lefedik a kívánt munkaidőt. Demeter kifejtette, osztályonként meg van szabva, hogy óránként hány pácienst láthat el a szakorvos. A pszichiátriai járóbeteg-rendelőben például 30 perc áll az orvos rendelkezésére, a többi szakon viszont csak 15 vagy 20 perc. Húsz perccel számolva, naponta 21 beteget láthat el egy orvos az ambulancián, ami hetente 105 beteget jelent egy teljes heti normával számítva – magyarázta Demeter.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

A kórházmenedzser úgy látja, hogy ezek a várakozási idők normálisnak mondhatók a romániai viszonyokhoz képest. Nem túl hosszúak, azonban ha úgy látják, hogy egy osztály esetében nagyon hosszú várólisták keletkeznek, akkor arra törekednek, hogy ezeket csökkentsék – mondta. Ez egyrészt úgy oldható meg, hogy próbálnak új szakorvosokat alkalmazni, másrészt pedig az egészségbiztosítási pénztárral olyan szerződést kötnek a szolgáltatások elszámolására, amely révén több időt dolgozhatnak a szakorvosok az ambulancián.

Kérdésünkre leszögezte,

nem fordulhat elő, hogy egy beteg nem jut el időben az orvoshoz,

hiszen az azonnali ellátásra szoruló pácienseket a kórház sürgősségi osztályára irányítják a háziorvosok, járóbeteg-rendelőbe pedig csak azokat, akiknek az állapota ezt megengedi. Egyébként a sürgősségi kórház épületén kívül, a csíkszeredai poliklinikán is vannak kórházi rendelők. Ezek viszont nem a klinikai osztályokhoz kapcsolódó szakok, hanem úgynevezett szakrendelők, mint például a családszervezés, diabetológia, munkaorvostan, stb.

A kórház kardiológia szakját is felkerestük, az ott dolgozó telefonos asszisztens érdeklődésünkre elmondta, jelenleg négy kardiológus szakorvos dolgozik a járóbeteg-rendelőben, akiknek emellett a kórház bennfekvő osztályain is kezelniük kell a betegeket. A napi hét óra rendelési időt nem sikerül lefedni, a sok jelentkező páciens miatt akár két hónapra is kitolódhat a várakozási idő, az előjegyzéstől a kezelésig – magyarázta.

Hogyan alakulnak ki a várólisták?

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár a kórházak vonzáskörzetében élők igénye, valamint az adott szakterületen dolgozó szakorvosok száma alapján köt szerződést a kórházakkal meghatározott számú norma lefedésére a járóbeteg-ellátásban. A gyakorlatban egy teljes norma heti 35 órányi rendelési időt jelent. „Az, hogy szerződéskötéskor hány normára tesz nekünk ajánlatot egy kórház, az annak a függvénye, hogy a létező szakorvoslétszámmal hány normát tud biztosítani. Ez attól is függ, hogy a szakorvosok mennyire vannak lefedve munkával, mert azt tudni kell, hogy ők a járóbeteg-rendelő mellett a kórházi részlegen is dolgoznak” – mondta egy korábbi megkeresésünkkor Duda Tihamér, a biztosítási pénztár vezérigazgatója.

„Mi kiszámítjuk, hogy megyeszinten, kórházanként és szakonként is hány szakorvosra lenne szükség ahhoz, hogy megfelelőképpen működjön ez a rendszer, ezt szembeállítjuk azzal az ajánlattal, amivel jönnek a kórházak, és próbáljuk úgy alakítani, hogy a lehető legtöbb norma legyen leszerződve” – fogalmazott Duda, hozzáfűzve, hogy várólisták azokon a szakterületeken alakulnak ki, ahol a szakorvoshiány vagy egyéb okok miatt nem tudnak elegendő rendelési időre szerződést kötni. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy minél több munkaórát tudnak lefedni a szakorvosok egy kórház járóbeteg-rendelőjében, annál több páciens kezelésére jut finanszírozás az egészségbiztosítási pénztár részéről, ezáltal csökkenhetnek az akár két hónapra is kinyúló várólisták.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget

Az elmúlt hetekben civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés zajlott Gyergyószentmiklóson, amely során több mint 1500 személy kérte fel Nagy Zoltánt, a város korábbi polgármesterét, hogy pályázza meg a jelöltséget az RMDSZ előválasztásán.

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget
2024. március 22., péntek

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén a SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23–26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába.

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

Hetven kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek Farkaslaka községben, miután tavaly év végén a helyi önkormányzat erre irányuló pályázata bekerült az országos bölcsődeépítési programba. A munkálatok már zajlanak, időkapszulát is elhelyeztek.

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

2024. március 22., péntek

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron

Már csak a halál beálltát tudták megállapítani a mentőegységek annál az idős férfinál, akit egy székelykeresztúri patakból emeltek ki péntek délután.

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron
2024. március 22., péntek

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika

Kardiológus, szülész-nőgyógyász, ortopéd, urológus és sebész szakorvos fog rendelni hétfőtől azon a szentegyházi klinikán, amelyet egy helybéli házaspár álmodott meg. Gyermekorvossal és belgyógyásszal is tárgyalnak már.

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika
2024. március 22., péntek

Utcát is elnevezhetnek Kovács András Ferenc költőről

Létrehozták a Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be Vida Gábor, a Látó Irodalmi folyóirat főszerkesztője pénteken a marosvásárhelyi Gemma Kávézóban. Az első díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján jelentik be.

Utcát is elnevezhetnek Kovács András Ferenc költőről
2024. március 22., péntek

Az egyházi iskolák a magyar közösségek fennmaradásainak zálogai

A református kollégiumok fontosságáról beszélt Marosvásárhelyen Kató Béla református püspök, akinek társaságában egy különleges tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők csütörtökön este a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályának várbeli épületében.

Az egyházi iskolák a magyar közösségek fennmaradásainak zálogai
2024. március 22., péntek

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor

Úgy kell gondolkodni, hogy amit ma megalkotunk, annak a következő generációk számára is meg kell legyen a gyümölcse – vallja Eigel Tibor, aki polgármesterjelöltként indul a gyergyószentmiklósi RMDSZ-előválasztáson.

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor
2024. március 22., péntek

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”

A Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra, továbbá a Helyi és hagyományos termékek tavaszi kiállításának és vásárának megnyitóját tartották péntek délelőtt Csíkszeredában. Az eseményen jelen volt Nagy István, Magyarország agrárminisztere is.

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”
2024. március 22., péntek

Fákat vágtak ki a temető rendezésének részeként, több lakó is felháborodott emiatt

Több mint tíz fát vágtak ki a bánkfalvi temetőnél, ami miatt többen elégedetlenségüket fejezték ki Facebookon. Mint kiderült, azért kellett kivágni a fákat, hogy újjáépíthessék a temető régi, meglehetősen megrongálódott kerítését.

Fákat vágtak ki a temető rendezésének részeként, több lakó is felháborodott emiatt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!