HIRDETÉS

Keresztút székely-magyar népünk következő nemzedékéért

Pethő Melánia 2018. március 29., 18:08 utolsó módosítás: 2018. március 29., 18:10
HIRDETÉS

Egyre többen csatlakoznak a gyergyószentmiklósi örmény katolikus egyház által indítványozott nagyszerdai keresztúthoz, legutóbb közel félezren vettek részt a szertartáson. A zarándoklaton Jézus szenvedéseire, megfeszítésére emlékeznek a hívek, ugyanakkor sorskeresztjeiket is felviszik a városhoz közeli Csobot-hegyre.

Fotó: Pethő Melánia

Mint minden alkalommal, a tizenötödik nagyszerdai keresztútra is a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomból ráhangoló szertartás és papi áldás után indultak a hívek, késő délután. A Kápolna utcán át a Csobot-hegyi Szent Anna-kápolnákig kiépített, közel három kilométer hosszú keresztútra ezúttal sokan vállalkoztak, négyszáznál több főt számolt az egyik résztvevő.

Felekezeti hovatartozástól függetlenül egyre többen csatlakoznak hozzánk, és most már nemcsak Gyergyószentmiklósról, hanem a környező településekről is sokan eljönnek. Úgy tűnik, igény van a lelki újjászületésre, igény van a feltámadásra

– állapította meg Gál Hunor plébános. A nagyszerdai szertartás lényegét ismertetve úgy fogalmazott, hogy „a keresztút újraértelmezi a résztvevők számára húsvét üzenetét. Újratervezésnek is lehet nevezni, hiszen megpróbáljuk ráhangolni szívünket, lelkünket a húsvét misztériumára.”

Nagyszerdai keresztút: egyéni és közös áldozatvállalás Fotó: Pethő Melánia

Fontos átörökíteni vallási hagyományainkat

A nagyszerdai keresztút minden résztvevő egyéni, ugyanakkor közös áldozatvállalása. Üzenetét, lényegét igyekeznek átélni a hívek, megélve a szenvedéstörténetet, és saját terheiket is keresztként cipelik. A közös áldozatvállalás idén a jövő nemzedékért történt, a stációknál elhangzó elmélkedések a fiatalokról szóltak.

HIRDETÉS

„Ma, amikor Európában, és különösen vidékünkön egyre nagyobb az elvándorlás, amivel sok esetben együtt jár a hit megromlása is, nagyon fontos átadni a fiataloknak abból a hitből, amit mi kaptunk.

Szeretnénk, ha székely-magyar népünk hittel teli életet tudna élni,

hogy a jövőben is tovább lehessen őrizni és adni a többi mellett a vallási hagyományainkat is” – magyarázta a felajánlás lényegét a plébános.

Fotó: Pethő Melánia

Sajátos jellegű szertartás

„Számomra egy egészen személyes élmény, mert így, a természetben, valóságosan fölmenve egy hegyre járjuk meg a jelképes krisztusi keresztutat. Megható, mély élményt nyújtó szertartás. Nagyon tetszik, hogy nem csak azok vesznek részt benne, akik rendszeres templombajárók, és nem csak azok, akik katolikusok.

Olyanok is eljönnek, akik egész egyszerűen szeretnek a szabadban lenni, szeretnek túrázni.

Ezáltal ennek a szertartásnak van egy sajátos jellege, és ettől nagyon szép” – osztotta meg a keresztúttal kapcsolatos gondolatait lapunkkal az egyik zarándok.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS