Kelemen Hunor az RMDSZ elmúlt harminc évéről, magyarokról, románokról, autonómiáról

Kelemen Hunor az RMDSZ elmúlt harminc évéről, magyarokról, románokról, autonómiáról

Kelemen Hunor: az erdélyi magyarokra minden körülmény között számíthatunk

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mindig fennáll a visszarendeződés veszélye, szúrta közbe a kérdésözönünk közepette az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunort az általa vezetett szervezet harminc évéről, a jelenről és a jövőről faggattuk. Az interjú során kiderült, nemcsak a választók, hanem ő is úgy látja, hogy bőven akadnak elvarratlan szálak. Leszögezte, a körülmények és a feladat folyamatosan változik, az ügy ugyanaz.

Szüszer Róbert

2019. december 31., 09:452019. december 31., 09:45

2019. december 31., 13:382019. december 31., 13:38

– Három évtizeddel ezelőtt Domokos Gézát, az RMDSZ alapító elnökét az hajtotta, hogy összefogja a romániai magyarokat, olyan intézményi keretet teremtsen nekik, amely hatékonyan elláthatja mindnyájuk érdekképviseletét. Ennyi idő elteltével úgy tűnik, hogy a feladat nem változott. Megoldhatatlan ügy? Netán kudarc?

– Ez a feladat sosem fog véget érni. Ez nem egy olyan cél, amely valamikor befejezhető. Mindig újabb és újabb kihívások vannak. Változik a társadalom, változnak az elvárások, megjelennek újabb intézmények, megszűnnek régiek. Ami 2019 végén, 2020 elején jellemzi ezt a társadalmat, és amilyen kihívásokkal szembesül, az sok szempontból köszönőviszonyban sincs az 1989 decemberi helyzettel. Abban az értelemben azonos a cél, hogy az etnikai identitásmegőrzés intézményrendszerét meg kell teremteni. Folyamatosan változik, hogy milyen intézmények kellenek.

Az mindig kihívás lesz, hogy kisebbségben megőrizd az identitásod. Ez egy folyamat.

Domokos Gézának eszméletlen nagy tapasztalata volt, amit a Kriterion kiadó felépítésében és működtetésében szerzett. Ő abból indult ki – nagyon helyesen –, hogy az identitás megőrzését a kultúra, oktatás oldaláról kell megközelíteni. Ezek nélkül nincsen etnikai, nyelvi, kulturális identitás. Ehhez pedig politikai érdekképviseletet kell létrehozni, amely nem párt, hanem olyan szövetség kell legyen, amelybe mindenki belefér.

Sok szempontból megközelíthető, hogy harminc éve honnan indultunk és hová jutottunk. A célok, az elvárások, az illúziók sokkal nagyobbak voltak, mint a lehetőségek. Néhány hónappal később minden összeomlott. 1990 márciusában Marosvásárhelyen történtek miatt szembesülhetett az erdélyi magyarok nagy része azzal, hogy az a fajta remény, illúzió, az a gyors haladás, amit 1989 decemberében feltételezett, nem valósulhat meg.

De ne tekintsünk úgy az elmúlt harminc évre, mint kudarcra, mert nem az! Ne tekintsünk úgy rá, mint egy nagy sikertörténetre, mert nyilván nem az. Hanem tekintsünk úgy vissza, hogy mindenki teljesített, amennyit teljesíthetett.

Tiszta lelkiismerettel lehet ezt a harminc évet vállalni, a hibákkal együtt.

– Az erdélyi magyar értelmiség jóformán teljes mellszélességgel kiállt az RMDSZ mellett harminc évvel ezelőtt, ma azonban ez már nem mondható el ugyanígy. Eltávolodtak, legalábbis közömbösek…

– Sokan közömbösek, sokan bírálnak.

– Vissza lehet őket még hozni?

– Nem. Abban az értelemben már nem. Ne keltsünk illúziókat! Nem lehet visszamenni oda, ahol harminc évvel ezelőtt voltunk. Nem lehet újraindulni ugyanazon az úton. 1989-ben a kelet-európai értelmiségiek, köztük az erdélyi magyar értelmiségiek a közösség építését kihívásnak tekintették. De a politika azóta már itt is professzionizálódott, itt is átalakult, mint egész Európában. Annak vége van már, hogy az értelmiségi elgondolja, hogy mi legyen, közben nem vállal felelősséget, de elvárja, hogy a politikus úgy döntsön, ahogy ő elképzelte. Aki ma politikus akar lenni, az fel kell adja a korábbi státusát. Azt a hatalmas eufóriát, ami 1989-ben, 1990-ben volt, azt a felszabaduló energiát már nem lehet visszahozni. Azt azért ezúttal is hangsúlyozom, hogy nagyon nagy szükségünk van az értelmiségiek észrevételeire, meglátásaira és igen, a bírálataikra. Viszont, aki politizálni akar, annak be kell jönnie a pályára.       

– Románia EU-csatlakozására készülve a román pártok többsége viszonylag normálisan viszonyult a kisebbségi kérdésekhez, például lehetségessé vált az intézménynevek kétnyelvű megjelenítése, már úgy tűnt, hogy a romániai magyarokat elfogadják. Az ország most már mélyen bent van az EU-ban, a bíróságok pedig közben azt értelmezik, miként törvényes magyarul: városháza vagy polgármesteri hivatal. Ez mi?

– Először nézzük azt, hogy mi volt. A NATO- és EU-csatlakozás feltétele az volt, hogy Románia rendezze a viszonyát a szomszédos államokkal. A kérdés az, hogy amikor elkezded rendezni ezeket a dolgokat, akkor mennyire gondolod komolyan, vagy ez mennyire csak látszatcselekvés, hogy jussál be a klubba, majd utána megteszel mindent, hogy visszacsináld a dolgokat. Románia ilyen szempontból hibázott és hibázik folyamatosan.

Románia a kisebbségi jogok tekintetében elment egy bizonyos szintig, mert ez volt az elvárás, de ezeket sohasem gondolta őszintén. Ahogy a demokratikus berendezkedést is vissza lehet fordítani, úgy a kisebbségi jogok tekintetében is lehet rontani.

2012-ben kezdődött annak a próbálgatása, hogy miként lehet ezekben a kérdésekben visszalépni. Először a tulajdonjogba akadtak bele, állítsuk le, ne adjunk többet vissza mottóval. Utána a nyelvhasználati kérdésekbe kötöttek bele, holott a törvényalkotás során egyértelmű volt a szándék. A bíróságok pedig hol így döntenek, hol úgy, többnyire ellenünk. Elfogadhatatlan, hogy a bíróságok szemantikai kérdésekkel foglalkozzanak, hiszen ezek nem jogi kérdések. Szakértők, nyelvészek által kidolgozott szakvéleményt dolgoztunk ki és juttattunk el a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak is, azt kérve, hogy jelezzék a bíróknak, az ilyen perekben a törvény szellemiségét érvényesítsék és ne a szinonimák kérdésében foglaljanak állást. Láttuk, hogy ezzel nehezen haladunk, ezért törvénymódosítást kezdeményeztünk, az új közigazgatási törvénycsomagban ezeket a dolgokat tisztáztuk. Csak az a kérdés, hogy az alkotmánybíróság mit hagy meg belőle.

Egyértelműen van visszarendeződési szándék. 2012 azért is számít korszakhatárnak, mert az országban akkor buktattak meg először kormányt kisebbségi ügyek miatt. Az Ungureanu-kormányt a MOGYE önálló magyar karának létrehozását elrendelő kormányhatározat miatt.

– Ezek az ítéletek azt sugallják, hogy a magyar másodrendű…

– Száz éve ezt üzenik. Nem az utóbbi hét és fél év, ami ezt felszínre hozza, ez folyamatosan probléma volt. Mindig megkérdőjelezik a magyarok lojalitását. Én román állampolgárként ezt nem fogadom el. Az államhoz való viszonyom nagyon egyszerű, betartom a törvényeit, kifizetem az adóimat és meg akarom őrizni az identitásomat. Elutasítom, hogy nap mint nap lojalitási teszteket tegyek. A román állam viszont folyamatosan megkérdőjelezi. Traian Băsescu az elmúlt években, amióta nem elnök, folyamatosan azt hangoztatja, hogy mi magyarok nem vagyunk lojálisak Romániához. Ez elfogadhatatlan! Ez az álláspont az elmúlt száz évben kisebb-nagyobb intenzitással, de jelen volt.

– Victor Pontáék buktatták meg az Ungureanu-kormányt, amely a MOGYE kapcsán eddig a legnagyobb gesztust tette a magyarságnak. Később az RMDSZ Pontáékkal is együttműködött.

– Másfél, két évvel később.

– Na jó, de mégiscsak felmerül a kérdés, hogy azért legalább vissza kell nyelni az undort, hogy ilyen emberekkel leüljön az ember, vagy ez simán benne van a politikában?

– A politikában az embernek sokkal edzettebb kell legyen a gyomra, mint a mindennapi életben. Olyan emberekkel is együtt kell dolgozni, akikkel a civil életben még egy gyalogátjárón sem találkoznánk véletlenül. Amúgy Pontával volt a legrövidebb az együttműködés. Megpróbáltuk, nem ment.

– Vegyük viccesebbre, mondok néhány nevet. Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Viorica Dăncila. Az említettek mind olyan kormányfők voltak, akik valamilyen módon az RMDSZ támogatását élvezték. Mind megbuktak. Ennyire végzetes az RMDSZ ölelése?

– Haha! Általában nem ezért buktak meg, de ez egy olyan perspektíva, amelyen mi is szoktunk poénkodni. Támogattuk Adrian Năstaset az elnökválasztáson 2004-ben, elveszítette, Mircea Geoanăt is támogattuk, elveszítette. Szerintem egyikük sem azért bukott meg, vagy veszített választást, mert mi támogattuk, hanem mert csinált olyan dolgokat, amiért a társadalom bizalmát elveszítette. A saját rossz döntéseik vezettek ide. Soha nem volt olyan, és nem is lesz, hogy mi erdélyi magyarok döntsük el, kinek lesz többsége a román parlamentben.

Galéria

„A politikában az embernek sokkal edzettebb kell legyen a gyomra, mint a mindennapi életben"

Fotó: Erdély Bálint Előd

A kisebbségi parlamenti politizálás korlátai nagyon világosak. Úgy vagyunk vele, mint a nagymama, amely főzne valami jobbat is, de csak puliszka és szalonna van a kamrában, úgyhogy abból fog csinálni valamit. Mi azokkal tudunk, jól vagy rosszul valamiféle együttműködést kialakítani, akik bent vannak a parlamentben. Őket viszont nem mi küldjük be! Ez a helyzet az államfőkkel is. Azt szoktam mondani, hogy

a kisebbségi politizálás nem olyan, mint a kolbásztöltés, hogy amit felül betöltesz, azt alul rendezetten, maradéktalanul visszakapod. A kisebbségi politika valójában olyan, hogy sokkal többet töltesz be, mint amit visszakapsz.

– Lement egy választási kampány, és az autonómia ügye mintha kikopott, kifakult volna…

– Nem kopott ki, nem fakult el, hanem egyszerűen az a kérdés mindig, hogy a társadalom prioritásai között hol van, másrészt pedig mi az, ami a parlamenti politizálásban éppen előre viszi a dolgokat. Nekünk ebben az évben már volt egy parlamenti vitánk az autonómiáról. Lesz még egy a jövő évben. Elő van készítve egy másik autonómiatervezet, amely a régiós, a dél-tiroli megoldást javasolja, ahhoz azonban alkotmánymódosítás szükséges. Azt azért nem terjesztettük még be, mert előbb meg kell történjen az alkotmánymódosítás. Enélkül mi magunk is azt állítjuk, hogy nem járható út. De ha enélkül terjesztjük be, akkor pancserek vagyunk, ha pedig alkotmánymódosítást kezdeményezünk anélkül, hogy erre valós esély lenne, akkor megint ott vagyunk.

Az elmúlt három év minden esztendőjében napirenden tartottuk az autonómiát.

2020-ban kerül napirendre az SZNT tervezete, úgyhogy a parlamenti vitában bent van és bent lesz az autonómia ügye.

A kérdés az, hogy a románokkal mit kezdünk. Mert románok nélkül nem lesz autonómia.

Itt kell elmondanom, hogy a románok viszonyulása átalakult. Már nem akarnak emiatt velünk konfrontálódni. Gyakorlatilag vita nélkül eljutunk a szavazásig, amelyen csak a mi frakciónk voksol igennel. Taktikát kell váltanunk. A feszültségekkel teljes centenáriumi időszakban arra fektettük a hangsúlyt, hogy próbáljuk elmagyarázni a román társadalomnak, nem akarunk elvenni tőlük semmit. Próbáljuk a bizalmat felépíteni irántunk, hogy ne féltsék tőlünk az országot. Így törekedünk arra, hogy partnerekre találjunk, bár jól tudjuk, nem lesz egyszerű. De meg kell érteni, hogy nélkülük ez nem fog menni!

– Megint választási év következik, ilyenkor az RMDSZ retorikájában ismét megjelenik az egységben az erő. Ha ez igaz, akkor miért nem?

– Ezzel kapcsolatosan is érdemes visszanézni, hogy az elmúlt harminc év mit hozott. Ilyen vagy olyan okok miatt versenypártok alakultak. Ezt a helyzetet mi elfogadtuk, rendben van, versenyzünk. Aki a közösség bizalmát élvezi, az végzi a munkát. 2014-ben megállapodást kötöttünk az MPP-vel, szerintem jó döntés volt. 2016-ban megismételtük ezt, ennek köszönhetően az MPP-nek lett két parlamenti képviselője. Az RMDSZ nem próbálta őket sem beszippantani, sem megváltoztatni, sem átnevelni. Ők tisztességesen végezték a munkájukat a parlamentben. 2020-ban a verseny igénye nyilván meg fog jelenni az önkormányzati választás előtt. Nekünk meg kell nyerni a választást. Nagyjából ma 215 magyar polgármester van. Ebből 15 az MPP-é, a többi a miénk, még úgy is, hogy ketten függetlenként, de RMDSZ-tagként nyertek tisztséget. Ehhez még hozzá lehet tenni kettőt-hármat-négyet, vagy el lehet veszíteni pont ennyit. Nincs több. Ma ennyit lehet megszerezni.

Galéria

„Az elmúlt harminc esztendő legnegatívabb pontja egyértelműen 1990. márciusa, a marosvásárhelyi események"

Fotó: Erdély Bálint Előd

A végén megszámoljuk a szavazatokat és a mandátumokat, és ha lesz igény rá, akkor megismételhetjük a 2016-os egyezséget, hogy a parlamentbe együtt menjünk. Az emberek azt akarják, hogy ne vitatkozzunk, hogy alapvető kérdésekben együtt lépjünk, és úgy gondolom, hogy ez így helyes. Nem kell félni a versenytől. Persze, azt szeretném, hogy minden magyar településnek RMDSZ-es polgármestere legyen. De ha történetesen nem a mi színeinkben szerez valaki mandátumot, akkor is magyar.

– A parlamenti választások előtt mindig felvetődik, hogy a magyar szervezetek állítsanak közös listát. Ez valószínűleg 2020-ban is előkerül. Akkor is az lesz a válasz, mint eddig?

– Persze. Nem tudunk közös listát állítani. RMDSZ-listát lehet, mást nem. A közös lista koalíciós listát jelent, amely nyolcszázalékos parlamenti küszöböt kell átlépjen. Ilyen kalandba nem megyünk bele. Fel lehet jönni a mi listánkra, nem akarjuk elvenni senkinek sem az identitását. Meg lehet kérdezni Kulcsár-Terza Józseftől és Biró Zsolttól, hogy miként működtünk együtt. Bebizonyítottuk, hogy tudunk együttműködni azokkal, akik erre nyitottak. Figyelembe véve persze az arányokat. 

– Nyilván vannak végpontjai a három évtizednek. Melyek ezek?

– A legnegatívabb egyértelműen 1990. márciusa, a marosvásárhelyi események. A román társadalom egy része interetnikai feszültséget akart gerjeszteni restaurációs céllal. Ezek következményeként sikerült a feloszlatott Szekuritáté állományának nagy részét átmenteni a frissen létrehozott SRI-be és a SIE-be. A magyarveszedelemmel támasztották alá.

A 2019-es év sokkja az úzvölgyi eseménysorozat volt. Valakik meg akarták ismételni az etnikai konfliktust. Ez egyértelmű.

A harminc év során több elmulasztott lehetőség is szóba kerülhet, amit viszont én személyesen bánok, hogy nem vittük végig a Petőfi-Schiller egyetem megalapítását. A sikerek között több mindent felsorolhatnék, de hadd emeljem ki azt, hogy a közbirtokosságok és egyházak vagyoni helyzetét, ha nem is teljes mértékben, de sikerült rendezni. Az oktatási rendszerben elért eredményeket is fontosnak tartom, különösen ahhoz viszonyítva, hogy honnan indultunk. És sikeresnek tartom a magyar kulturális intézményhálózatunkat.

– Van az RMDSZ-nek olyan kapcsolata, amelyre minden körülmények között számíthat?

– Igen, az erdélyi magyarokkal. Ez a legfontosabb. Ez a legerősebb és legszorosabb kapcsolatunk.

4 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

Medve támadott meg egy 38 éves férfit Székelyvarságon vasárnap délután. Az áldozatot több harapással a testén szállították a székelyudvarhelyi kórházba.

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
Medve támadt egy férfira Székelyvarságon
2024. február 18., vasárnap

Medve támadt egy férfira Székelyvarságon

2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

Gyümölcstermesztés, zöldségtermesztés, háztáji gazdálkodás, dísznövénytermesztés, és hasonló témakörökben tartanak képzéseket a Gyergyóremetén csütörtökön induló tanfolyam keretében. A szervezők várják a jelentkezőket.

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén
2024. február 18., vasárnap

Kertésztanfolyamot indítanak Gyergyóremetén

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM