Kedélyborzoló bányaterv Gyergyószentmiklóson, a civilek átláthatóságot követelnek

Kedélyborzoló bányaterv Gyergyószentmiklóson, a civilek átláthatóságot követelnek

Gyergyószentmiklós és a várost körülölelő hegyek egy része

Fotó: Pinti Attila

Van már gyakorlatuk a gyergyószékieknek abban, hogy hogyan akadályozzanak meg egy bányanyitást. Egy évtizeddel ezelőtt Gyergyóditró határában szerettek volna olasz befektetők szienitbányát nyitni, ám az az elképzelés a helybéliek határozott tiltakozásának hatására nem valósult meg. A napokban újabb bányanyitási elképzelés került előtérbe – ezúttal a Gyergyószentmiklós határában lévő, Kürücök néven ismert területre esett egy bukaresti társaság választása.

Gergely Imre

2022. szeptember 21., 22:002022. szeptember 21., 22:00

Bukaresti cég nyitna külszíni bányát Gyergyószentmiklós közelében, ahol szienitet termelnének ki. A nyitás körül sok még a kérdőjel, nagyon kevés a konkrét információ, de már a lehetőség gondolatát, az elképzelést is sokan ellenzik. Az Erdélyi Magyar Szövetség határozottan ellenzi a tervet, egy újonnan alakuló civil szerveződés pedig átláthatóságot  követel.

Másfél héttel ezelőtt már zajlott egy megbeszélés, amelyen a bányanyitást tervező cég képviselői Csergő Tibor András gyergyószentmiklósi polgármester és önkormányzati képviselők számára ismertették az elképzeléseiket. A megbeszélésről csak a hétvégén szivárogtak ki az első információk, és a Facebookon hozzászólók nagy többsége felháborodottan reagált a bánya létrehozásának a gondolatára is.

Szerdán sajtóközleményt adott ki egy bejegyzés alatt álló civil érdekvédelmi szervezet kezdeményezője, Csibi Márta civil aktivista; a közleményben jelzik, hogy csatlakozik ehhez a korábban a verespataki bánya beindítása ellen is kiálló Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke is.

Ebben leírják, hogy a gyergyószentmiklósi önkormányzat és a helyi képviselő-testület egy része egy „félhivatalos” találkozáson vett részt 2022. szeptember 12-én a polgármesteri hivatalban, melyen egy cég bányászati kutatásokkal és kitermeléssel kapcsolatos projektet mutatott be a helyi és megyei önkormányzat jelen lévő képviselői és a város polgármestere számára. A kitermelés helyszíneként a várostól északi irányban, nagyjából 5 kilométerre fekvő, gyergyószentmiklósi közigazgatáshoz tartozó, a Natura 2000 program által védett, Kürücök néven ismert területet határozták meg.

Civilek aggodalma

A közleményt kiadók információi szerint a befektetés kedvezményezettje a bukaresti Strategic Resources Central néven bejegyzett cég, amely két engedélyt is birtokol a Gyergyóditróhoz tartozó Orotva, valamint Gyergyószárhegy és Gyergyószentmiklós területein, olyan fémek felkutatására és kitermelésére, mint a titán, cirkónium, kobalt és nikkel – ezeket elsősorban az elektronikai cikkek és az akkumulátorok, illetve elemek gyártásában hasznosítják. Ugyanakkor

a cég vezetőinek és egy 2019-ben volt gazdasági miniszternek a nyilatkozataiból az is kiderül, hogy a fent említett területen található Európa feltehetően legnagyobb kobalt-nikkel tartaléka.

A közlemény megfogalmazói leszögezik: „bármennyire is csábítónak és ígéretesnek tűnik a fejlett- és zöld technológiákon alapuló fenntartható helyi fejlődés lehetősége, aggasztónak tartjuk a városvezetés rejtett, átláthatatlan és szabad rendelkezésű hozzáállását a régióban lehetséges bányászati beruházások kapcsán. Ugyanis

sem az önkormányzat, sem a kereskedelmi társaság nem tartotta indokoltnak, hogy még a legelején, a projekt bemutatásának a kezdeti szakaszában tájékoztassák a helyi közösséget, ezáltal lehetőséget adva arra, hogy proaktívan vegyenek részt az őket hosszú távon érintő témában. 

Felszólítják a hatóságokat és a befektetőket, hogy biztosítsák a közösség számára a legszélesebb átláthatóságot, a törvények, a környezeti tényezők, a helyi lakosság jogainak és érdekeinek tiszteletben tartását. Mint írják, joguk van arra, hogy szabadon és tájékozottan döntsenek arról, hogy kívánnak-e bányászati projektet a területen, vagy sem. Egyúttal elvárják, hogy a helyi közösséget vonják be a teljes döntéshozatali folyamatba. 

Mit akarnak?

Mivel az említett közlemény konkrétan nem tér ki arra, hogy elleneznék vagy támogatnák a bányanyitás gondolatát, ezért felkerestük Csibi Mártát. A civil aktivista leszögezte, személy szerint határozottan elutasítja, hogy a Kürücökön, a város közelében ilyen bánya jöjjön létre – ez a Facebookon közzétett bejegyzéseiből is látható –, de a kezdeményezésére létrejövő civil szervezet alapgondolata, hogy valós nézőpontok szerint kívánják mérlegelni a bányanyitás kérdését, és érvek alapján megfogalmazni a letisztult álláspontjukat.

Ha tisztán átlátható észérvekkel meggyőznek, hogy ez a bánya nekünk, gyergyóiaknak jó, akkor mi sem fogjuk ellenezni ezt, ahogy más kezdeményezéseket sem, amelyek első látásra ellenszenvesnek tűnnek, de alaposabban elemezve hasznosak lehetnek a közösségnek

– mondta.

Gyergyószentmiklóson közbeszéd tárgya egy bányanyitási elképzelés

Fotó: Pinti Attila

Az EMSZ határozottan ellenzi a bányanyitást

A gyergyószentmiklósi képviselő-testület EMSZ frakciója (néppárti és polgári párti tanácsosok csoportosulása) sajtótájékoztatót tartott szerdán. Az eseményen nagyrészt Tusa Szilárd beszélt, aki jelen volt a már említett múlt heti megbeszélésen. Elmondta, ott konkrét részletekről nem volt szó, mindössze egy informatív tárgyalás volt ez. A bányanyitást tervező cég képviselői szerint tevékenységük nem kémiai módon zajlana, hanem környezetkímélőbb technológiával dolgoznának – erről azonban nem derültek ki részletek. Az is elhangzott, hogy az érintett hegyvonulatban titánium és vanádium is található (és más elemek, amelyek elektronikai cikkek vagy processzorok gyártásához szükségesek), az üveg- és kerámiagyártásban hasznosítható szienit mellett.

A cég részéről azt is közölték velük – folytatta Tusa –, hogy a bányászathoz szükséges engedélyek kibocsátása az országos hatóságok hatásköre, ebben a városnak nincs illetékessége, a megbeszélést csak azért kezdeményezték, hogy tájékoztassák a terveikről. Az önkormányzat részéről nem született semmilyen állásfoglalás ezen a beszélgetésen, épp ezért arra várnak, hogy az elmondottakat írásban is közölje velük a vállalat.

Az EMSZ-es tanácsosok a megbeszélést követően nem akartak azonnal állást foglalni a témában, hanem az elmúlt napokban szakemberek véleményét kérték ki. Ezek után arra a következtetésre jutottak, hogy a bányanyitás folyamata nem annyira egyszerű és egyirányú folyamat, ahogy azt a cég illetékesei a megbeszélésen mondták a jelenlevőknek.   

Az EMSZ számításai szerint Gyergyószentmiklós ebből várható jövedelme a bányajáradékból származó évi 10 ezer euró lenne, ami elenyésző azokhoz a várható károkhoz képes, amik a bánya tevékenységéből keletkeznek.

A környezetkárosító hatás ebből a legfontosabb (Natura 2000-es természetvédelmi terület és egy Európában egyedinek számító védett lepkefaj élőhelye is a Kürücök völgye), de említették a várható porszennyezést is. Ugyanakkor felvetették, hogy a 20 tonnás teherautók a város útjain vinnék a kitermelt anyagot a vasútállomásra, és kérdés számukra az is, hogy ott milyen módon lenne ez tárolva, míg egy-egy vonatszerelvényre való anyag összegyűl. Rámutattak, hogy lehetnek ebben rádioaktív anyagok is, amelyek az illető térségben szintén megtalálhatók. Összegzésképpen kifejtették, hogy határozottan ellenzik a bánya megnyitását.

Mivel az önkormányzatnak a korlátozottak az eszközei ebben, a Kürücökben területekkel rendelkező embereket kérik, hogy ne tegyék lehetővé földjeiken a bánya megnyitását.

A közösség összefogását is kérik, és ennek érdekében akár helyi népszavazás kezdeményezését is vállalják – utalva arra, hogy évekkel ezelőtt Gyergyóditróban is volt terv szienitbánya létrehozására, de ezt érvényes népszavazás akadályozta meg.    

Megkérdeztük Csergő Tibor polgármestert is a témával kapcsolatban, aki röviden így fogalmazott: „egyelőre nincs mit nyilatkozzak erről azon kívül, hogy volt egy zártkörű megbeszélés a tanácsosokkal, akiknek be volt mutatva, hogy egy beruházó körülbelül milyen elképzelésekkel jönne be a városba. Ennyi történt. Leírva, kérve semmi nem volt. Egy beszélgetés volt csak”.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. szeptember 21., szerda

Mediterrán ízek a székely konyhában

Olaszos paradicsomszószt, spagettitésztát és panírozott garnélarákokat szolgált fel legutóbbi találkozásunkkor Karácsony József, a Főnix konyha szakácsa, aki így egy igazi mediterrán étel receptjét mutathatta be.

Mediterrán ízek a székely konyhában
Mediterrán ízek a székely konyhában
2022. szeptember 21., szerda

Mediterrán ízek a székely konyhában

2022. szeptember 21., szerda

Gondolatébresztés magasfokon – Sepsiszentgyörgyön is lesz TEDx

A Turul Iroda szerezte meg a TEDx előadás szervezési jogát Sepsiszentgyörgyön, így október 1-én a színház nagytermében kerül sor a világhírű rendezvény első helyi kiadására – jelentették be szerdán sajtótájékoztatón a kezdeményezők.

Gondolatébresztés magasfokon – Sepsiszentgyörgyön is lesz TEDx
2022. szeptember 21., szerda

Jogosítvány nélkül vezette a bejegyzetlen ATV-t

Jogosítvány nélkül, bejegyzetlen ATV-vel közlekedő sofőrt füleltek le a rendőrök kedden a kora esti órákban Csíkrákoson.

Jogosítvány nélkül vezette a bejegyzetlen ATV-t
2022. szeptember 21., szerda

Csíkszeredában készen állnak a távfűtés teljes elindítására

Egyelőre csak néhány közintézmény kérte a távfűtés elindítását, a lakószövetségek még kivárnak, holott az elmúlt napokban jócskán lehűlt az éjszakai hőmérséklet Csíkszeredában. A Goscom Rt. távhőszolgáltató készen áll a téli szezonra.

Csíkszeredában készen állnak a távfűtés teljes elindítására
2022. szeptember 21., szerda

Ingyenes lesz a belépés az Alter-Native Rövidfilm Fesztiválra

Harmincadik alkalommal tartják a színes programkavalkádot ígérő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált szeptember 28-a és október 2-a között Marosvásárhelyen. A kerek évforduló alkalmából a szemlére ingyenes lesz a belépés.

Ingyenes lesz a belépés az Alter-Native Rövidfilm Fesztiválra
2022. szeptember 21., szerda

Adománygyűjtés Kárpátaljának

Fogadj örökbe egy kárpátaljai falut! jelszóval indított jótékonysági akciót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezete és a marosvásárhelyi Szabadi úti Református Egyházközség.

Adománygyűjtés Kárpátaljának
Adománygyűjtés Kárpátaljának
2022. szeptember 21., szerda

Adománygyűjtés Kárpátaljának

2022. szeptember 21., szerda

Szakmai tanulmánnyal is alátámasztják a felekezeti oktatás szükségességét Marosvásárhelyen

Jelenleg nincs a marosvásárhelyi önkormányzat térfelén a római katolikus felekezeti iskola újralapításának labdája, az ARACIP-nek (oktatás minőségét felügyelő ügynökség) kell lépnie – mondta Frunda Csenge, marosvásárhelyi RMDSZ-es önkormányzati képviselő.

Szakmai tanulmánnyal is alátámasztják a felekezeti oktatás szükségességét Marosvásárhelyen
2022. szeptember 21., szerda

Mintegy ötszáz erdélyi magyar templom újult meg – beszélgetés Kató Béla református püspökkel

Végéhez közeledik az öt évvel ezelőtt magyar állami támogatással elkezdett nagy erdélyi magyar templomfelújítási projekt. A tapasztalatokról Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével beszélgettünk.

Mintegy ötszáz erdélyi magyar templom újult meg – beszélgetés Kató Béla református püspökkel
2022. szeptember 21., szerda

1 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet Csíkszeredában

A hegyekben és a magasabban fekvő területeken bekövetkezett keddi havazás után lehűlés köszöntött be a térségbe, ami ezúttal is a hegyvidéket és a hegyközi medencéket érintette.

1 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet Csíkszeredában
2022. szeptember 21., szerda

Napirenden az egykori szülészet épületének felújítása Gyergyószentmiklóson

Azonnali tanácsülést tartott kedden a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület. A napirenden egyetlen elfogadásra váró tervezet szerepelt: a Kárpátok utcai egykori szülészet épületének felújításához szükséges önrész biztosításáról határoztak.

Napirenden az egykori szülészet épületének felújítása Gyergyószentmiklóson
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM