Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Ízes szórakozás és hagyományőrzés Csomafalván

Gergely Imre 2018. július 02., 13:38 utolsó módosítás: 2018. július 02., 13:40

Hosszú ideje zajlik a vita Gyergyócsomafalva és Gyergyóújfalu között, hogy kié is igazából a poékaleves. Abban azonban nincs vita, hogy az ángádzsábur leves a gyergyószentmiklósi örményeké, és tőlük lesték el a székely háziasszonyok, hogy megszülessen a hurutos laskaleves. Ez azonban nem nagyon terjedt el a városon kívül, legalábbis Csomafalván nagyon kevesen ismerik. Mostmár azonban ott is bemutatkozott ez az étel.

Ízes szórakozás és hagyományőrzés Csomafalván
galéria
Kicsizsiga kóstoltatta meg a hurutos laskalevest a csomafalviakkal Fotó: Gergely Imre

Zsigmond Andrást, azaz Kicsizsigát kérték fel, hogy megfőzze ezt a levest a falunapokon, és megkóstolhassák ezt a csomafalviak és a távolról érkezett vendégek is. Osztatlan sikert aratott az étel. Nem lenne meglepő, ha ennek hatására több csomafalvi családnál is bevezetésre kerülne.

A hurutos laskaleves az előzetes tervek szerint egy főzőverseny keretlében lett volna megkóstolható, de az időjárás közbeszólt, csak két csapat, Domokos Árpád és csapata, illetve a Fenyőalja Egyesület vállalták be, hogy bogrács mellé állnak a sár és eső dacára. Elismerés illeti ezért őket, és persze ételeiket is.

Egyébként az itt újdonságnak számító hurutos laskaleves bemutatkozása volt a falunapok nem hagyományosnak mondható programszáma. Amint azt Márton László Szilárd, Csomafalva polgármestere is elmondta, ezúttal is odafigyeltek a helyi hagyományok kiemelésére. Ebbe illeszkedett Székely Jolán Ágnes Nyílik, hajlik a csomafalvi utca című könyvének bemutatása, amely tárgya Gyergyócsomafalva verses-énekes népköltészete.

A székely szavak és az ízes humor is fontos értékek: erre hívták fel a figyelmet

Szombaton nagy érdeklődés mellett zajlott Székely SZÓ-TÁRháza nevű előadás-sorozat, amely a székely nyelvjárás értékeire hívta fel a figyelmet. Portik Gabriella itt leszögezte, a pityókát igenis nevezzük pityókának, és ne „illendőn mi is burgonyának”.

Szőcs Levente néprajzos a gyergyószéki falucsúfolókról tartott humorral, nevetéssel bőven tarkított előadást, és megismerhették a jelenlévők Sántha Attila Bühnagy székely szótárát is.

A csomafalvi falunapok idei kiadására egyébként rányomta a bélyegét az esős időjárás, sokakat éppen az tartott távol, hogy udvaraikon igyekeztek védeni értékeiket a betörő víz elől. Számos rendezvényt pedig tető alá kellett menekíteni az eső miatt. De aki jól akarta érezni magát, az gumicsizmában is ki tudott kapcsolódni. Ahogyan az egy falunapon helyénvaló.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat