Ismét fokozódik a gyógyszerhiány

Ismét fokozódik a gyógyszerhiány

A gyógyszerhiányos helyzetet a betegek is nehezen viselik, feszültek lesznek

Fotó: Jakab Mónika

Számos gyógyszerhez nem jutnak hozzá a patikák, köztük olyanok is vannak, amelyeket helyettesíteni sem tudnak más készítménnyel, és a gyógyszerhiányt, illetve az ellátási nehézségeket már a kórházakban is érzékelik. A probléma nem új keletű az országban, de az ellátási zavar felerősödött az utóbbi időben. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész posztkommunista időket idéző állapotként írta le a jelenlegi helyzetet.

Széchely István

2022. október 02., 20:392022. október 02., 20:39

2022. szeptember 29., 18:052022. szeptember 29., 18:05

A gyógyszerellátási zavar már évek óta visszatérő probléma az egészségügyi rendszerben,

időnként hiánycikké válnak bizonyos gyógyszerek, a patikák pedig nagy nehézségek árán jutnak hozzá kisebb mennyiségekhez ezekből, vagy egyáltalán nem tudják beszerezni ezeket a készítményeket a nagybani forgalmazóktól.

Az utóbbi időben újból akadozni kezdett az ellátás, számos olyan készítmény van, amely kifogyott a patikákból, de a nagybani forgalmazók készleteiből is.

Amik hiányoznak

Hiányoznak a gyerekeknek beadandó szuszpenziós antibiotikum-készítmények, innovatív vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek közül csak némelyiket tudják mással helyettesíteni, asztmás betegek által használt inhalátorok, a szemcseppek egyes típusai – többnyire a zöldhályog kezelésében alkalmazott szerek –, és bizonyos fajta inzulinok, azaz előretöltött inzulinos fecskendők, amelyeket a 2-es típusú diabétesz kezelésében használnak – sorolta fel Melles Melinda gyógyszerész, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke azokat a készítményeket, amelyeket nem tudnak beszerezni.

Idézet
Vannak sajnos olyan készítmények is, amelyeknek nincs más alternatívája. Az említett inzulinfajták is nagyon egyénre szabottak, nehezen tudja az orvos beállítani, és ehhez a beteg be kell feküdjön a kórházba. De a vérnyomáscsökkentők beállítása is ilyen, ez egy költséges dolog. Amikor nincs helyettesítő gyógyszer, a beteget vissza kell küldjük a szakorvoshoz

– magyarázta a gyógyszerhiány okozta problémákat a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Megjegyezte: nem tartja valószínűnek, hogy más gyógyszertárakban jobb a helyzet, ugyanis ők helyben fizető patika, ami előnyt jelent a gyógyszerbeszerzésnél.

Galéria

A gyógyszerhiány azon készítmények esetében okozza a legnagyobb gondot a patikákban, amelyeket nem tudnak mással helyettesíteni

A kialakult helyzetet a betegek is nehezen viselik, feszültek lesznek, amikor kiderül, hogy nincs a patikában abból a gyógyszerből, amit ki akarnak váltani.

„Kérik, hogy rendeljem meg – persze, hogy megrendelném, de nincs. Van, aki megérti, mások kivetkőznek magukból, de mi is megértőek kell legyünk, mert nem jókedvükben jönnek oda” – elevenítette fel a mindennapossá vált helyzetet Melles Melinda.

Kényszervásárlások a hiányzó készítményekért

Nem vonzó a romániai gyógyszerpiac, magas a gyógyszergyártók által fizetendő clawback-adó (a forgalmazók által az eladásaik függvényében fizetett többletadó, szerk. megj.), a megszabott gyógyszerárak pedig a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában, ezért sok gyártó nem is szállít Romániába; amelyik viszont igen, annak a készítményét gyakran ki is viszik az országból a kereskedők, mert

külföldön jelentős haszonnal túladhatnak rajta.

A szakember feltételezése szerint ugyanakkor az energiaárak robbanásszerű növekedése is hozzájárul a fokozódó gyógyszerhiányhoz, ugyanis megnőttek a gyógyszergyártás költségei is, emiatt még kevésbé éri meg a külföldi gyógyszergyártóknak a romániai piacra gyártani.

Ha mégis érkezik az országba valamelyik hiányzó készítményből, a nagybani forgalmazó gyakran csak úgy teljesíti a patika megrendelését, ha az 1000-2000 lejre olyan készítményt is vásárol, amire nincs is szüksége

– tudtuk meg a gyógyszerésztől. Ő nem látja a kiutat ebből a helyzetből, és mint mondta, a kommunista, posztkommunista időket is megélte, és a jelenlegi állapotok azokat az időszakokat idézik fel benne.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

A kórházakban is tapasztalják a fennakadásokat

A gyógyszerellátási nehézségeket már a kórházakban is érzékelik, némelyikben már komoly fennakadásokat is okozott ez: a Konstancai Megyei Sürgősségi Kórházban például múlt héten minden nem sürgős műtétet el kellett halasszanak, mert az altatáshoz szükséges gyógyszerkészletük vészesen lemerült. Az ellátási probléma országos, azaz más kórházakban is érzékelik a nehézségeket.

Idézet
Az valóban érződik a gyógyszerbeszerzésnél, hogy országos szinten vannak olyan készítmények, amelyekből hiány van, de eddig sikerült ezt áthidalni különböző helyettesítőkkel, tehát Székelyudvarhelyen nincs probléma

– mondta megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi kórház szóvivője.

A hiányhoz vezető okokról

Vass Levente, az egészségügyi minisztérium RMDSZ-es államtitkára szerint a probléma – amit elsősorban a gyógyszerkivitel jelent – megoldásához az érintett minisztériumok és piaci szereplők összetett és összehangolt együttműködésére van szükség.

„Van egy nagymértékű, indokolatlan túlfogyasztás, amit az állam, a kormány, az egészségügyi minisztérium valamilyen szinten minden európai országban kordában kell tartson. Ezért létezik az úgynevezett clawback-adó, ami nem az egészségügyi minisztériumhoz folyik be. Emellett nagyon pontosan van szabályozva, hogy egy gyógyszernek a piacra kerülése egy országban milyen referenciaértékek alapján történik.

Idézet
Románia egy nagyon erős politikát alkalmaz a gyógyszerek árának kordában tartásáért, nagyon alacsony áron engedi be a piacra belépő új gyógyszereket és a régi gyógyszerek esetében is nagyon szigorú intézkedéseket alkalmaz azért, hogy ne kerüljenek nagyon sokba ezek a készítmények a kórházak számára, a kompenzált receptek esetében, illetve a szabadon történő megvásárlás esetén sem. Ez a folyamat azonban azt eredményezi, hogy a kereskedők és a gyártók, miután behozzák a piacra a megfelelő mennyiségű gyógyszert, érdekeltséget teremtenek különböző kereskedők számára, hogy azt kiszállítsák más országokba

– magyarázta el a gyógyszerellátási probléma kialakulásához vezető okokat az államtitkár.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Az európai uniós szabadkereskedelmi szabályozások ezt lehetővé teszik, egy speciális engedéllyel a gyógyszerekkel is szabadon lehet kereskedni, és ez azt eredményezi, hogy a romániai piacra bekerülő gyógyszereket nagy mennyiségben azonnal ki is vonják onnan – a külföldi értékesítés érdekében –, és így hiány alakul ki a hazai piacon. Az érdekeltségek pedig nagyok, ugyanis egy-egy gyógyszer hatóanyagra számított grammonkénti ára magasabb, mint egy-egy nemesfémé.

Idézet
Az országból kiáramló mozgást kellene megállítani, ahhoz pedig „rendkívül összehangolt tevékenységet igényel az egészségügyi minisztérium, a bevételei egy részéről esetlegesen lemondó pénzügyminisztérium, illetve a kereskedők és gyártók között

– fejtette ki Vass Levente.

A gyógyszerhiány felszámolása érdekében már történtek előrelépések – például a generikumok alacsony adója –, de ennél többre, lényegében egy új egyensúlyi helyzet megteremtésére lenne szükség, ahhoz viszont egy fél évig, esetleg egy évig több pénzt kellene fordítani a piac működtetésére, majd az így létrejött – a betegek számára jobb, az állam számára viszont kicsit költségesebb – egyensúlyi helyzetet törvényekkel megszilárdítani – magyarázta az egészségügyi államtitkár. A generikumok egyébként olyan gyógykészítmények, amelyek ugyanazokat az aktív összetevőket és ugyanolyan arányban tartalmazzák, mint az eredeti gyógyszerek.

Vizsgálatot indított a Versenytanács
A Versenytanács kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indított a gyógyszer-kiskereskedelmi piacon, hogy feltárják, mi korlátozhatja a betegeknek a gyógyszerekhez való hozzáférését. A hatósági tájékoztatás szerint megvizsgálják a gyógyszertári beszerzési viszonyokat, a gyógyszerek körforgását piacra kerüléstől a fogyasztóig, valamint a vonatkozó jogszabályokat egyaránt, hogy azonosíthassák azokat az előírásokat, amelyek hatással vannak a piaci versenyre. A vizsgálat során a versenyhatóság információkat és dokumentumokat kérhet az összes érintett gyógyszerpiaci szereplőtől, vállalattól vagy hatóságtól, majd, a vizsgálat végén ajánlásokat fogalmaz meg a helyzet javítása érdekében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Országszerte viharos idő várható csütörtökön

Záporok, zivatarok várhatók csütörtök estig az ország területének nagy részén – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztetésére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Országszerte viharos idő várható csütörtökön
2024. május 29., szerda

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon

Először szerveznek főzőversenyt 10-15 év közötti gyerekek számára a gyergyószentmiklósi gyermeknapon. Az emellett még számos érdekes programot kínáló esemény helyszíne a szabadidőpark lesz.

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon
2024. május 29., szerda

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében

Nincs új a nap alatt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összeomlott bentlakásának ügyében is rendkívül lassan őrölnek a malmok; gyakorlatilag papírgyártás, dokumentumpótlás zajlik.

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében
2024. május 29., szerda

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva

A védelmi minisztérium kell rábólintson a Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút legújabb tervére, hogy folytatódhasson a beruházás. A Marosvásárhelyt tehermentesítő, 11,4 kilométeres szakasz megépítését 2014-ben kezdték el.

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva
2024. május 29., szerda

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről

Az átlagosnál nehezebbnek bizonyult az az akció, amellyel a bálványosi Grand Hotel közelében feltűnt hárombocsos anyamedvét akarták áthelyezni a környékről. A beavatkozás végén már csak a bocsokról kellett gondoskodni, ám ez sem volt egyszerű.

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről
2024. május 29., szerda

A székely határőrök világába kalauzolnak

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum pénteken 15 órától szervezi meg A székelyek felülmúlták önmagukat. Csíki határőrök a Napóleon elleni nagy csatákban című konferenciáját.

A székely határőrök világába kalauzolnak
2024. május 29., szerda

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben

Önsegélyező pénztárnál elkövetett sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat szerdán Hargita, Kovászna és Maros megyében.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben
2024. május 29., szerda

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál

Csíkszereda Csíkszentkirály felőli kijáratánál, a zsögödi OMV benzinkút közelében láttak medvét szerda délután. Erről Ro-Alert riasztásban figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál
2024. május 29., szerda

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba

Közelebb került a befejezéshez a háromszéki utakat érintő két, nagy volumenű munkálat. A feljavítások következő fázisáról és a projektek kiigazított költségvetéséről szerdán döntött a Kovászna megyei önkormányzat.

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba
2024. május 29., szerda

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!