Ismét fokozódik a gyógyszerhiány

Ismét fokozódik a gyógyszerhiány

A gyógyszerhiányos helyzetet a betegek is nehezen viselik, feszültek lesznek

Fotó: Jakab Mónika

Számos gyógyszerhez nem jutnak hozzá a patikák, köztük olyanok is vannak, amelyeket helyettesíteni sem tudnak más készítménnyel, és a gyógyszerhiányt, illetve az ellátási nehézségeket már a kórházakban is érzékelik. A probléma nem új keletű az országban, de az ellátási zavar felerősödött az utóbbi időben. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész posztkommunista időket idéző állapotként írta le a jelenlegi helyzetet.

Széchely István

2022. október 02., 20:392022. október 02., 20:39

2022. szeptember 29., 18:052022. szeptember 29., 18:05

A gyógyszerellátási zavar már évek óta visszatérő probléma az egészségügyi rendszerben,

időnként hiánycikké válnak bizonyos gyógyszerek, a patikák pedig nagy nehézségek árán jutnak hozzá kisebb mennyiségekhez ezekből, vagy egyáltalán nem tudják beszerezni ezeket a készítményeket a nagybani forgalmazóktól.

Az utóbbi időben újból akadozni kezdett az ellátás, számos olyan készítmény van, amely kifogyott a patikákból, de a nagybani forgalmazók készleteiből is.

Amik hiányoznak

Hiányoznak a gyerekeknek beadandó szuszpenziós antibiotikum-készítmények, innovatív vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek közül csak némelyiket tudják mással helyettesíteni, asztmás betegek által használt inhalátorok, a szemcseppek egyes típusai – többnyire a zöldhályog kezelésében alkalmazott szerek –, és bizonyos fajta inzulinok, azaz előretöltött inzulinos fecskendők, amelyeket a 2-es típusú diabétesz kezelésében használnak – sorolta fel Melles Melinda gyógyszerész, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke azokat a készítményeket, amelyeket nem tudnak beszerezni.

Idézet
Vannak sajnos olyan készítmények is, amelyeknek nincs más alternatívája. Az említett inzulinfajták is nagyon egyénre szabottak, nehezen tudja az orvos beállítani, és ehhez a beteg be kell feküdjön a kórházba. De a vérnyomáscsökkentők beállítása is ilyen, ez egy költséges dolog. Amikor nincs helyettesítő gyógyszer, a beteget vissza kell küldjük a szakorvoshoz

– magyarázta a gyógyszerhiány okozta problémákat a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Megjegyezte: nem tartja valószínűnek, hogy más gyógyszertárakban jobb a helyzet, ugyanis ők helyben fizető patika, ami előnyt jelent a gyógyszerbeszerzésnél.

Galéria

A gyógyszerhiány azon készítmények esetében okozza a legnagyobb gondot a patikákban, amelyeket nem tudnak mással helyettesíteni

A kialakult helyzetet a betegek is nehezen viselik, feszültek lesznek, amikor kiderül, hogy nincs a patikában abból a gyógyszerből, amit ki akarnak váltani.

„Kérik, hogy rendeljem meg – persze, hogy megrendelném, de nincs. Van, aki megérti, mások kivetkőznek magukból, de mi is megértőek kell legyünk, mert nem jókedvükben jönnek oda” – elevenítette fel a mindennapossá vált helyzetet Melles Melinda.

Kényszervásárlások a hiányzó készítményekért

Nem vonzó a romániai gyógyszerpiac, magas a gyógyszergyártók által fizetendő clawback-adó (a forgalmazók által az eladásaik függvényében fizetett többletadó, szerk. megj.), a megszabott gyógyszerárak pedig a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában, ezért sok gyártó nem is szállít Romániába; amelyik viszont igen, annak a készítményét gyakran ki is viszik az országból a kereskedők, mert

külföldön jelentős haszonnal túladhatnak rajta.

A szakember feltételezése szerint ugyanakkor az energiaárak robbanásszerű növekedése is hozzájárul a fokozódó gyógyszerhiányhoz, ugyanis megnőttek a gyógyszergyártás költségei is, emiatt még kevésbé éri meg a külföldi gyógyszergyártóknak a romániai piacra gyártani.

Ha mégis érkezik az országba valamelyik hiányzó készítményből, a nagybani forgalmazó gyakran csak úgy teljesíti a patika megrendelését, ha az 1000-2000 lejre olyan készítményt is vásárol, amire nincs is szüksége

– tudtuk meg a gyógyszerésztől. Ő nem látja a kiutat ebből a helyzetből, és mint mondta, a kommunista, posztkommunista időket is megélte, és a jelenlegi állapotok azokat az időszakokat idézik fel benne.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

A kórházakban is tapasztalják a fennakadásokat

A gyógyszerellátási nehézségeket már a kórházakban is érzékelik, némelyikben már komoly fennakadásokat is okozott ez: a Konstancai Megyei Sürgősségi Kórházban például múlt héten minden nem sürgős műtétet el kellett halasszanak, mert az altatáshoz szükséges gyógyszerkészletük vészesen lemerült. Az ellátási probléma országos, azaz más kórházakban is érzékelik a nehézségeket.

Idézet
Az valóban érződik a gyógyszerbeszerzésnél, hogy országos szinten vannak olyan készítmények, amelyekből hiány van, de eddig sikerült ezt áthidalni különböző helyettesítőkkel, tehát Székelyudvarhelyen nincs probléma

– mondta megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi kórház szóvivője.

A hiányhoz vezető okokról

Vass Levente, az egészségügyi minisztérium RMDSZ-es államtitkára szerint a probléma – amit elsősorban a gyógyszerkivitel jelent – megoldásához az érintett minisztériumok és piaci szereplők összetett és összehangolt együttműködésére van szükség.

„Van egy nagymértékű, indokolatlan túlfogyasztás, amit az állam, a kormány, az egészségügyi minisztérium valamilyen szinten minden európai országban kordában kell tartson. Ezért létezik az úgynevezett clawback-adó, ami nem az egészségügyi minisztériumhoz folyik be. Emellett nagyon pontosan van szabályozva, hogy egy gyógyszernek a piacra kerülése egy országban milyen referenciaértékek alapján történik.

Idézet
Románia egy nagyon erős politikát alkalmaz a gyógyszerek árának kordában tartásáért, nagyon alacsony áron engedi be a piacra belépő új gyógyszereket és a régi gyógyszerek esetében is nagyon szigorú intézkedéseket alkalmaz azért, hogy ne kerüljenek nagyon sokba ezek a készítmények a kórházak számára, a kompenzált receptek esetében, illetve a szabadon történő megvásárlás esetén sem. Ez a folyamat azonban azt eredményezi, hogy a kereskedők és a gyártók, miután behozzák a piacra a megfelelő mennyiségű gyógyszert, érdekeltséget teremtenek különböző kereskedők számára, hogy azt kiszállítsák más országokba

– magyarázta el a gyógyszerellátási probléma kialakulásához vezető okokat az államtitkár.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Az európai uniós szabadkereskedelmi szabályozások ezt lehetővé teszik, egy speciális engedéllyel a gyógyszerekkel is szabadon lehet kereskedni, és ez azt eredményezi, hogy a romániai piacra bekerülő gyógyszereket nagy mennyiségben azonnal ki is vonják onnan – a külföldi értékesítés érdekében –, és így hiány alakul ki a hazai piacon. Az érdekeltségek pedig nagyok, ugyanis egy-egy gyógyszer hatóanyagra számított grammonkénti ára magasabb, mint egy-egy nemesfémé.

Idézet
Az országból kiáramló mozgást kellene megállítani, ahhoz pedig „rendkívül összehangolt tevékenységet igényel az egészségügyi minisztérium, a bevételei egy részéről esetlegesen lemondó pénzügyminisztérium, illetve a kereskedők és gyártók között

– fejtette ki Vass Levente.

A gyógyszerhiány felszámolása érdekében már történtek előrelépések – például a generikumok alacsony adója –, de ennél többre, lényegében egy új egyensúlyi helyzet megteremtésére lenne szükség, ahhoz viszont egy fél évig, esetleg egy évig több pénzt kellene fordítani a piac működtetésére, majd az így létrejött – a betegek számára jobb, az állam számára viszont kicsit költségesebb – egyensúlyi helyzetet törvényekkel megszilárdítani – magyarázta az egészségügyi államtitkár. A generikumok egyébként olyan gyógykészítmények, amelyek ugyanazokat az aktív összetevőket és ugyanolyan arányban tartalmazzák, mint az eredeti gyógyszerek.

Vizsgálatot indított a Versenytanács
A Versenytanács kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indított a gyógyszer-kiskereskedelmi piacon, hogy feltárják, mi korlátozhatja a betegeknek a gyógyszerekhez való hozzáférését. A hatósági tájékoztatás szerint megvizsgálják a gyógyszertári beszerzési viszonyokat, a gyógyszerek körforgását piacra kerüléstől a fogyasztóig, valamint a vonatkozó jogszabályokat egyaránt, hogy azonosíthassák azokat az előírásokat, amelyek hatással vannak a piaci versenyre. A vizsgálat során a versenyhatóság információkat és dokumentumokat kérhet az összes érintett gyógyszerpiaci szereplőtől, vállalattól vagy hatóságtól, majd, a vizsgálat végén ajánlásokat fogalmaz meg a helyzet javítása érdekében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
2023. december 05., kedd

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban

Hargita megyében negyvenhárom úgynevezett „no-go”, azaz tiltott övezetet, köztük harminckét meglehetősen leromlott állapotú, leszegényedett, megbélyegzett hipergettót azonosítottak a romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia kidolgozása során.

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM