Ismét fokozódik a gyógyszerhiány

Ismét fokozódik a gyógyszerhiány

A gyógyszerhiányos helyzetet a betegek is nehezen viselik, feszültek lesznek

Fotó: Jakab Mónika

Számos gyógyszerhez nem jutnak hozzá a patikák, köztük olyanok is vannak, amelyeket helyettesíteni sem tudnak más készítménnyel, és a gyógyszerhiányt, illetve az ellátási nehézségeket már a kórházakban is érzékelik. A probléma nem új keletű az országban, de az ellátási zavar felerősödött az utóbbi időben. A lapunknak nyilatkozó gyógyszerész posztkommunista időket idéző állapotként írta le a jelenlegi helyzetet.

Széchely István

2022. október 02., 20:392022. október 02., 20:39

2022. szeptember 29., 18:052022. szeptember 29., 18:05

A gyógyszerellátási zavar már évek óta visszatérő probléma az egészségügyi rendszerben,

időnként hiánycikké válnak bizonyos gyógyszerek, a patikák pedig nagy nehézségek árán jutnak hozzá kisebb mennyiségekhez ezekből, vagy egyáltalán nem tudják beszerezni ezeket a készítményeket a nagybani forgalmazóktól.

Az utóbbi időben újból akadozni kezdett az ellátás, számos olyan készítmény van, amely kifogyott a patikákból, de a nagybani forgalmazók készleteiből is.

Amik hiányoznak

Hiányoznak a gyerekeknek beadandó szuszpenziós antibiotikum-készítmények, innovatív vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, amelyek közül csak némelyiket tudják mással helyettesíteni, asztmás betegek által használt inhalátorok, a szemcseppek egyes típusai – többnyire a zöldhályog kezelésében alkalmazott szerek –, és bizonyos fajta inzulinok, azaz előretöltött inzulinos fecskendők, amelyeket a 2-es típusú diabétesz kezelésében használnak – sorolta fel Melles Melinda gyógyszerész, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke azokat a készítményeket, amelyeket nem tudnak beszerezni.

Vannak sajnos olyan készítmények is, amelyeknek nincs más alternatívája. Az említett inzulinfajták is nagyon egyénre szabottak, nehezen tudja az orvos beállítani, és ehhez a beteg be kell feküdjön a kórházba. De a vérnyomáscsökkentők beállítása is ilyen, ez egy költséges dolog. Amikor nincs helyettesítő gyógyszer, a beteget vissza kell küldjük a szakorvoshoz

– magyarázta a gyógyszerhiány okozta problémákat a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Megjegyezte: nem tartja valószínűnek, hogy más gyógyszertárakban jobb a helyzet, ugyanis ők helyben fizető patika, ami előnyt jelent a gyógyszerbeszerzésnél.

Galéria

A gyógyszerhiány azon készítmények esetében okozza a legnagyobb gondot a patikákban, amelyeket nem tudnak mással helyettesíteni

A kialakult helyzetet a betegek is nehezen viselik, feszültek lesznek, amikor kiderül, hogy nincs a patikában abból a gyógyszerből, amit ki akarnak váltani.

„Kérik, hogy rendeljem meg – persze, hogy megrendelném, de nincs. Van, aki megérti, mások kivetkőznek magukból, de mi is megértőek kell legyünk, mert nem jókedvükben jönnek oda” – elevenítette fel a mindennapossá vált helyzetet Melles Melinda.

Kényszervásárlások a hiányzó készítményekért

Nem vonzó a romániai gyógyszerpiac, magas a gyógyszergyártók által fizetendő clawback-adó (a forgalmazók által az eladásaik függvényében fizetett többletadó, szerk. megj.), a megszabott gyógyszerárak pedig a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában, ezért sok gyártó nem is szállít Romániába; amelyik viszont igen, annak a készítményét gyakran ki is viszik az országból a kereskedők, mert

külföldön jelentős haszonnal túladhatnak rajta.

A szakember feltételezése szerint ugyanakkor az energiaárak robbanásszerű növekedése is hozzájárul a fokozódó gyógyszerhiányhoz, ugyanis megnőttek a gyógyszergyártás költségei is, emiatt még kevésbé éri meg a külföldi gyógyszergyártóknak a romániai piacra gyártani.

Ha mégis érkezik az országba valamelyik hiányzó készítményből, a nagybani forgalmazó gyakran csak úgy teljesíti a patika megrendelését, ha az 1000-2000 lejre olyan készítményt is vásárol, amire nincs is szüksége

– tudtuk meg a gyógyszerésztől. Ő nem látja a kiutat ebből a helyzetből, és mint mondta, a kommunista, posztkommunista időket is megélte, és a jelenlegi állapotok azokat az időszakokat idézik fel benne.

Galéria

Fotó: Pál Árpád

A kórházakban is tapasztalják a fennakadásokat

A gyógyszerellátási nehézségeket már a kórházakban is érzékelik, némelyikben már komoly fennakadásokat is okozott ez: a Konstancai Megyei Sürgősségi Kórházban például múlt héten minden nem sürgős műtétet el kellett halasszanak, mert az altatáshoz szükséges gyógyszerkészletük vészesen lemerült. Az ellátási probléma országos, azaz más kórházakban is érzékelik a nehézségeket.

Az valóban érződik a gyógyszerbeszerzésnél, hogy országos szinten vannak olyan készítmények, amelyekből hiány van, de eddig sikerült ezt áthidalni különböző helyettesítőkkel, tehát Székelyudvarhelyen nincs probléma

– mondta megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi kórház szóvivője.

A hiányhoz vezető okokról

Vass Levente, az egészségügyi minisztérium RMDSZ-es államtitkára szerint a probléma – amit elsősorban a gyógyszerkivitel jelent – megoldásához az érintett minisztériumok és piaci szereplők összetett és összehangolt együttműködésére van szükség.

„Van egy nagymértékű, indokolatlan túlfogyasztás, amit az állam, a kormány, az egészségügyi minisztérium valamilyen szinten minden európai országban kordában kell tartson. Ezért létezik az úgynevezett clawback-adó, ami nem az egészségügyi minisztériumhoz folyik be. Emellett nagyon pontosan van szabályozva, hogy egy gyógyszernek a piacra kerülése egy országban milyen referenciaértékek alapján történik.

Románia egy nagyon erős politikát alkalmaz a gyógyszerek árának kordában tartásáért, nagyon alacsony áron engedi be a piacra belépő új gyógyszereket és a régi gyógyszerek esetében is nagyon szigorú intézkedéseket alkalmaz azért, hogy ne kerüljenek nagyon sokba ezek a készítmények a kórházak számára, a kompenzált receptek esetében, illetve a szabadon történő megvásárlás esetén sem. Ez a folyamat azonban azt eredményezi, hogy a kereskedők és a gyártók, miután behozzák a piacra a megfelelő mennyiségű gyógyszert, érdekeltséget teremtenek különböző kereskedők számára, hogy azt kiszállítsák más országokba

– magyarázta el a gyógyszerellátási probléma kialakulásához vezető okokat az államtitkár.

Galéria

Fotó: Jakab Mónika

Az európai uniós szabadkereskedelmi szabályozások ezt lehetővé teszik, egy speciális engedéllyel a gyógyszerekkel is szabadon lehet kereskedni, és ez azt eredményezi, hogy a romániai piacra bekerülő gyógyszereket nagy mennyiségben azonnal ki is vonják onnan – a külföldi értékesítés érdekében –, és így hiány alakul ki a hazai piacon. Az érdekeltségek pedig nagyok, ugyanis egy-egy gyógyszer hatóanyagra számított grammonkénti ára magasabb, mint egy-egy nemesfémé.

Az országból kiáramló mozgást kellene megállítani, ahhoz pedig „rendkívül összehangolt tevékenységet igényel az egészségügyi minisztérium, a bevételei egy részéről esetlegesen lemondó pénzügyminisztérium, illetve a kereskedők és gyártók között

– fejtette ki Vass Levente.

A gyógyszerhiány felszámolása érdekében már történtek előrelépések – például a generikumok alacsony adója –, de ennél többre, lényegében egy új egyensúlyi helyzet megteremtésére lenne szükség, ahhoz viszont egy fél évig, esetleg egy évig több pénzt kellene fordítani a piac működtetésére, majd az így létrejött – a betegek számára jobb, az állam számára viszont kicsit költségesebb – egyensúlyi helyzetet törvényekkel megszilárdítani – magyarázta az egészségügyi államtitkár. A generikumok egyébként olyan gyógykészítmények, amelyek ugyanazokat az aktív összetevőket és ugyanolyan arányban tartalmazzák, mint az eredeti gyógyszerek.

Vizsgálatot indított a Versenytanács
A Versenytanács kedden jelentette be, hogy vizsgálatot indított a gyógyszer-kiskereskedelmi piacon, hogy feltárják, mi korlátozhatja a betegeknek a gyógyszerekhez való hozzáférését. A hatósági tájékoztatás szerint megvizsgálják a gyógyszertári beszerzési viszonyokat, a gyógyszerek körforgását piacra kerüléstől a fogyasztóig, valamint a vonatkozó jogszabályokat egyaránt, hogy azonosíthassák azokat az előírásokat, amelyek hatással vannak a piaci versenyre. A vizsgálat során a versenyhatóság információkat és dokumentumokat kérhet az összes érintett gyógyszerpiaci szereplőtől, vállalattól vagy hatóságtól, majd, a vizsgálat végén ajánlásokat fogalmaz meg a helyzet javítása érdekében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. szeptember 29., csütörtök

Hasznos pénzügyi ismeretekre tehetnek szert a csíkszeredai tanulók

A nyári tesztidőszak után élesben is elindult a pénzügyi nevelés program Csíkszeredában az idei tanévtől. A játékos képzésre eddig négy iskola négy osztálya iratkozott be.

Hasznos pénzügyi ismeretekre tehetnek szert a csíkszeredai tanulók
2022. szeptember 29., csütörtök

Alakul az új játszótér, formát ölt a központi helyet elfoglaló mesebeli béka

Lassan látható formát ölt a mesebeli béka, a csíkszeredai Lendület sétány új játszóterének központi figurája. A tömbházak közötti övezet teljes rendezéséhez közel két hete fogott hozzá a kivitelező.

Alakul az új játszótér, formát ölt a központi helyet elfoglaló mesebeli béka
2022. szeptember 29., csütörtök

Változással, de továbbra is folytatódik a csíkszeredai kori-úszás program

Jövőben lesz 10 éve, hogy útjára indult a kori-úszás program Csíkszeredában, amelynek hasznos mivoltát az idő is igazolta. Idén októbertől indul ismét a program az iskolások számára.

Változással, de továbbra is folytatódik a csíkszeredai kori-úszás program
2022. szeptember 29., csütörtök

Digitalizált ökológiai szigetek épülnek Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi városi tanács hétfői azonnali ülésén jóváhagyta a Digitalizált ökológiai szigetek építése Marosvásárhelyen című projekt megvalósítását.

Digitalizált ökológiai szigetek épülnek Marosvásárhelyen
2022. szeptember 29., csütörtök

Változás: ezentúl kevesebb iskolai hiányzást igazolhat a szülő

Az új tanév új szabályozást hozott az iskolai hiányzások rendszerében is: míg eddig akár öt egymás utáni napot is igazolhatott a szülő a gyerekének, addig most egy tanévben legfeljebb 40 órát hagyhat ki úgy egy diák, hogy azt a szülő igazolja.

Változás: ezentúl kevesebb iskolai hiányzást igazolhat a szülő
2022. szeptember 28., szerda

Nőhet az elhanyagolt állapotú ingatlanokra kirótt adó összege Marosvásárhelyen

Az eddigi 120 lej helyett akár 500 lejes házadót is kiróhatnak – akár visszamenőleg is – azokra a marosvásárhelyi háztulajdonosokra, akik elhanyagolták épületeik külső karbantartását. A döntést csütörtökön hozzák meg.

Nőhet az elhanyagolt állapotú ingatlanokra kirótt adó összege Marosvásárhelyen
2022. szeptember 28., szerda

A legfontosabb szakmai díjra jelölték a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást

Az Év Kiállítása 2022 díjra jelölte a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület a Maros Megyei Múzeum tavaly megnyílt Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítását, amely másik hat tárlattal méretkezik meg.

A legfontosabb szakmai díjra jelölték a Maros mentiek a Nagy Háború lövészárkaiban című kiállítást
2022. szeptember 28., szerda

Több mint hétszáz kilométer bicikliút lehet Gyergyószéken

A Gyergyói-medence vonzó célponttá válhat a következő években a kerékpáros turisták számára. A térségben több mint 700 kilométernyi bicikliútvonalat jelöltek ki – ezek megvalósítása a cél.

Több mint hétszáz kilométer bicikliút lehet Gyergyószéken
2022. szeptember 28., szerda

Korszerű közösségi piacteret szeretnének Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Nagypiac teljes átalakítására, korszerűsítésére, igazi közösségi térré alakítására hirdet  ötletpályázatot a marosvásárhelyi városháza. A jelentkező csapatoknak bő két hónap áll a rendelkezésükre, hogy elképzeljék az új Nagypiac tervét.

Korszerű közösségi piacteret szeretnének Marosvásárhelyen
2022. szeptember 28., szerda

Háromszéken az útlevélkérések közel felét a más megyékből érkezők nyújtották be

A Kovászna megyei útlevélosztályon a kérések közel felét a más megyékben lakóhellyel rendelkezők nyújtották be, viszont szinte ugyanannyi kérést adtak le a háromszékiek az ország más megyéiben.

Háromszéken az útlevélkérések közel felét a más megyékből érkezők nyújtották be
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM