Indul a visszaszámlálás a népszámláláson

Indul a visszaszámlálás a népszámláláson

Meglesz-e az egymillió magyar? Számunkra ez az egyik fő kérdése a lakossági összeírásnak. Képünk illusztráció

Fotó: Pinti Attila

Már csak négy napig tart a lakossági összeírás Romániában: vasárnap éjfélkor zárul a rendszer, így tényleg most van az utolsó esélye annak, aki még mindig nem vett részt a népszámláláson. A hosszabbítás hatására az ország lakosságának 90 százalékát már biztosan sikerült összeírni, és a becslések szerint meglesz az egymillió magyar is.

Szász Cs. Emese

2022. július 28., 14:132022. július 28., 14:13

2022. július 28., 22:472022. július 28., 22:47

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint vasárnapig a 19 millióra becsült lakosság mintegy 90 százalékát, azaz 17,1 millió személyt sikerült regisztrálni. A Népszámlálás.ro kampánykoordinátora, Barna Gergő a Székelyhon kérdésére elmondta, látják a kétszeri hosszabbítás eredményét:

előző héten mintegy plusz öt százalékot sikerült még összeírni, s remélhetőleg ez a hét is hoz még pár plusz százalékot.

„Viszonyításképp azt lehet elmondani, hogy 2011-ben ez a hatékonyság 94 százalékos volt, akkor hat százaléknyi személyt utólag emeltek be a népszámlálási adatbázisba. Most, ha nem is éri el a 2011-es szintet a hatékonyság, jó, hogyha azt megközelíti” – jelentette ki Barna Gergő. Rámutatott, hogy ez nagyon másképp alakult a különböző településeken: van, ahol jól ment, és van, ahol kevésbé.

Egyértelműen a nagyobb városokban volt több probléma, Bukarestnek például csak kétharmadát írták össze, de még annál is rosszabbul áll Temesvár, ahol még 38 százalékot kell megszámlálni, de Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is van még lemaradás. 

korábban írtuk

Vasárnapig még lehet élni a népszámlálás nyújtotta lehetőséggel
Vasárnapig még lehet élni a népszámlálás nyújtotta lehetőséggel

„Sokan még mindig nem érzik a jelentőségét a népszámláláson való részvételnek. Fontos azonban tudniuk, hogy a cenzus eredményei egész közösségünk jövőjét határozzák meg. Az eredmények alapján tudjuk majd értékelni az erdélyi magyarság aktuális helyzetét.”

„Néhányan a különböző összeesküvés-elméletek miatt maradtak távol az összeírástól, de azért elenyésző volt a magyar lakosság körében azok száma, akik ténylegesen megtagadták, hogy részt vegyenek a népszámláláson.

Idézet
Inkább az a jellemző, hogy nem jutottak el mindenhová a számlálóbiztosok, akiknek a munkáját különböző szervezési gondok nehezítették

– mutatott rá a szociológus. Hozzátette, a másik probléma abból fakad, hogy az online szakaszban sokan hiányosan töltötték ki a kérdőívet. Románia szintjén 2 millió ilyen eset van, de Marosvásárhelyen is például 15 ezer személyről beszélünk. Barna Gergő szerint őket nehezebb volt meggyőzni, hogy még egyszer vegyenek részt a kérdőív kitöltésében –

sokszor néhány lakásadat hiányzott, máskor akár családtagok is kimaradtak az összeírásból, jellemzően általában a kiskorúak.

korábban írtuk

Még hatezer csíkszeredait kellene megszámolni
Még hatezer csíkszeredait kellene megszámolni

A legfrissebb adatok szerint Csíkszeredában a lakosság 83,2 százaléka számláltatott meg, ami azt jelenti, hogy vasárnapig még hatezer személyt kellene összeírni a városban – tudtuk meg Bors Béla, csíkszeredai alpolgármestertől.

Meglesz az egymillió magyar?

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Temes megyében a feltételezett lakosság 25, Kolozsban 15, Brassóban 13, Marosban 9, Szatmárban 7, Máramarosban, Aradban és Hargitában 6, Biharban és Fehér megyében pedig 5-5 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig. Ezekben a megyékben a nem lekérdezettek között több tízezer magyar is lehet, aki kimaradhat a népszámlálásból.

A Népszámlálás.ro becslése szerint Kolozsváron 14 ezer, Marosvásárhelyen 12 ezer, Temesváron 6 ezer, Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Csíkszeredában 5-5 ezer, de Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Brassóban vagy Nagybányán is 2 ezer fölött lehet a megszámolatlan magyarok száma.

„Fontos hangsúlyozni, hogy mi becsüljük ezeket az adatokat, ténylegesen nem tudjuk, hogy hány magyar válaszolt, nem látunk bele. Azokból az adatokból dolgozunk, amelyeket a statisztikai intézettől kapunk, de nem tudjuk, mennyire megbízhatóak ezek, mennyi köztük a dupla, mennyi az érvénytelenített stb.” – fogalmazott Barna Gergő. Hozzátette:

ők a pesszimista forgatókönyv szerint is arra számítanak, hogy sikerül elérni az egymilliós küszöböt – de nem látnak bele, hogy az adatok összefésülése, tisztítása során majd mi történik.

korábban írtuk

Közel 20 százaléknyi gyergyószentmiklósi hiányzik még
Közel 20 százaléknyi gyergyószentmiklósi hiányzik még

80,3 százalékon áll Gyergyószentmiklós a népszámlálás szempontjából a július 25-i adatok szerint. A körzetek közül vannak olyanok, ahol 100 százalékban sikerült elvégezni az összeírást, de van olyan is, ahol csupán 20-30 százalékot sikerült elérni.

Van még négy nap a lakossági összeírás végéig, így tényleg itt az utolsó lehetőség mindenki számára, hogy részt vegyen a népszámláláson. A Népszámlálás.ro kampánykoordinátora szerint még mindig vannak, akik nem érzik a jelentőségét a népszámláláson való részvételnek. Fontos azonban tudniuk, hogy

a cenzus eredményei egész közösségünk jövőjét határozzák meg.

Az eredmények alapján tudjuk majd értékelni az erdélyi magyarság aktuális helyzetét, számát és életkörülményeit, és ezek ismeretében lehet tervezni a jövőt.

A nyelvhasználati jogok pedig a 20 százalékos etnikai aránytól függenek, ez akár veszélybe is kerülhet például Nagyváradon, Négyfaluban, Szászrégenben, Marosludason, Szilágysomlyón, Maroshévízen és számos más kisebb településen.

Ezért fontos, hogy vasárnapig mindenkit megszámláljanak.

Marosvásárhelyi helyzet

Marosvásárhelyen továbbra is nyitva van öt összeíró pont is, Gáspár Botondtól, a népszámlálás marosvásárhelyi koordinátorától megtudtuk, hogy amikor újranyitották az összeíró pontokat, jó ideig nagy érdeklődést tapasztaltak, de utána már, a hosszabbítás, majd újbóli hosszabbítás időszakában ez egyre inkább lanyhult.

Idézet
Valószínűleg kezd kifogyni a lakossági potenciál, egyre kevesebb az, akit tényleg nem számláltak meg. A különbség valószínűleg azok, akik nincsenek az országban, vagy más településen vannak

– magyarázta Gáspár Botond. Hozzátette, számok tekintetében azt mondhatja el, hogy hétfőig Marosvásárhely becsült lakosságának 79 százalékát sikerült összeírni, vasárnapig így biztosan meghaladják a 80 százalékot.

Jelen pillanatban egyre kevesebb számlálóbiztos is járja már az utcákat, míg a terepmunka elején több mint száz volt, és adott pillanatban a 121 körzetből 114 is le volt fedve, most már 80 körülire csappant a számuk.

Volt, aki befejezte a körzetét, volt, akinek „elege lett” a népszámlálásból. Maros megyében Marosvásárhely mellett még több településen él jelentős számú vagy arányú magyar, mégis a becsült lakosság több mint 10 százaléka nincs megszámolva. Ilyen település Szászrégen (19%), Segesvár (24%), Marosszentgyörgy (31%), Mezőbánd (17%), Mezőcsávás (12%), Kerelőszentpál (14%), Nyárádgálfalva (15%), Beresztelke (11%), Csíkfalva (20%), Sóvárad (13%), Backamadaras (13%) is.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 29., hétfő

A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve

Újabb csíkszeredai helyszínen feltűnt medve miatt kaptak Ro-Alert riasztást hétfőn este a csíkszeredaiak. A 23 óra 28 perckor befutott vészjelzés szerint a Tavasz utca 24. szám alatt látták a medvét.

A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve
A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve
2024. április 29., hétfő

A Tavasz utcában járt hétfőn este a medve

2024. április 29., hétfő

Így ünnepelték a Tánc világnapját Csíkszeredában

Workshopok, táncszínház, előadások, majd Just dance-megmozdulás, és megannyi látványosság jellemezte a Csíkszeredában is megünnepelt táncnapot.

Így ünnepelték a Tánc világnapját Csíkszeredában
2024. április 29., hétfő

Újra ismertetik a Borbolyék elleni vádakat

Miután változások történtek a Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen 2013-ban indult büntetőper vádiratában, amelyeket a védőügyvédek kifogásoltak, a bíróság úgy döntött, a vádakat újra ismertetni kell a vádlottakkal a bírósági eljárás során.

Újra ismertetik a Borbolyék elleni vádakat
Újra ismertetik a Borbolyék elleni vádakat
2024. április 29., hétfő

Újra ismertetik a Borbolyék elleni vádakat

2024. április 29., hétfő

Bemutatják B. Kovács András Bukaresti naplóját

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban mutatják be a közönségnek április 30-án, kedden 18 órától a B. Kovács András közíró, a Székely Hírmondó korábbi munkatársa tavaly megjelent kétkötetes emlékiratát.

Bemutatják B. Kovács András Bukaresti naplóját
2024. április 29., hétfő

Iktatta jelölési dokumentációját Korodi Attila és csapata

Korodi Attila, Csíkszereda újabb mandátumra pályázó polgármestere, illetve az RMDSZ helyi tanácsosjelöltjei is iktatták hétfőn a június 9-ei helyhatósági választáson való rézvételhez szükséges dokumentumaikat.

Iktatta jelölési dokumentációját Korodi Attila és csapata
2024. április 29., hétfő

Megvan a harmadik polgármesterjelölt Kézdivásárhelyen

A Magyar Polgári Erő is indít polgármester-jelöltet Kézdivásárhelyen. Ugyanakkor tanácsosi listát is letettek – közölte érdeklődésünkre Kulcsár-Terza József, a párt ügyvezető elnöke.

Megvan a harmadik polgármesterjelölt Kézdivásárhelyen
2024. április 29., hétfő

Folytatná a munkát Lőrincz Csaba, Szentegyháza EMSZ-es polgármestere

Újabb mandátumot vállalna, csapatával pedig tovább folytatná a munkát Szentegyházán Lőrincz Csaba polgármester.

Folytatná a munkát Lőrincz Csaba, Szentegyháza EMSZ-es polgármestere
2024. április 29., hétfő

A Magyar Polgári Erő színeiben térne vissza Tusnádfürdő polgármesteri székébe Albert Tibor

Közel hatszáz támogatói aláírással iktatta a polgármesteri jelöltséghez szükséges iratcsomót Albert Tibor, Tusnádfürdő korábbi polgármestere, akit négy éve a függetlenként induló Butyka Zsolt győzött le.

A Magyar Polgári Erő színeiben térne vissza Tusnádfürdő polgármesteri székébe Albert Tibor
2024. április 29., hétfő

Kovács Hunor: én egészen esszenciálisnak érzem, hogy fejlesszem magam irodalomból és nyelvtanból

Már kiskorában elmerült az irodalom világában, egyre komolyabb műfajok és szerzők iránt kezdett érdeklődni, tudását pedig iskolai vetélkedőkön csillogtatta. Áprilisban, a Mikes Kelemen tantárgyversenyen tízes osztályzattal érdemelte ki az első díjat.

Kovács Hunor: én egészen esszenciálisnak érzem, hogy fejlesszem magam irodalomból és nyelvtanból
2024. április 29., hétfő

Jogosítvány nélkül, ittasan, szabálytalanul vezették járművüket

Volt, aki vezetői engedély nélkül, ráadásul ittasan, más ugyancsak annak hiányában, és szabályt szegve közlekedett hétvégén – közli a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Jogosítvány nélkül, ittasan, szabálytalanul vezették járművüket
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!