Hétvégi házas övezetté váló székely falvak

Hétvégi házas övezetté váló székely falvak

Nyolc falut fog össze Kányád község

Fotó: Mihály Csaba

Hiába akad egyre több üres ház, ritkán válnak eladóvá a székely falvakban. Sok esetben ugyanis fenntartják az őseik falusi házát a külföldre vagy a közeli városokba költözött utódok – így vált néhány székely falu hétvégi házas övezetté. Az elszigetelt székely falvak azonban nehéz helyzetben vannak a fennmaradásukat tekintve.

Barabás Hajnal

2024. május 06., 21:152024. május 06., 21:15

Néhány székelyföldi község vezetőit kerestük fel, hogy megkérdezzük, nyilvántartják-e a kiüresedett házak számát, csökkent, vagy nőtt a népesség, és hogyan tekintenek a jövőbe.

Néhány falu az elöregedés útján áll, azonban akadnak biztató példák is,

ahol a külföldről hazatérő fiatalok családalapítással növelik a népességszámot.

Nyolc faluban más-más a helyzet

György Sándor, az udvarhelyszéki Kányád község polgármestere a téma kapcsán a Székelyhonnak elmondta, egyelőre nem térképezték fel az üresen álló lakóházakat a község területén, mert azok száma folyton változik. Mint mondta, általában ezeket a házakat eladják, bár többségüket nem hirdetik meg, mert szomszédi, rokonsági, ismerősi körben kerül gazdája.

Ritka, hogy teljesen idegen vásároljon lakóházat

a hozzájuk tartozó településeken. Kiemelte azt is, hogy Székelyudvarhelyhez közelebb eső falvakban jobb a helyzet, a távolabb eső települések esetében azonban már más a helyzet. A községük nyolc faluból áll.

Idézet
Vannak ugyan lakatlan házak, de ez nem azt jelenti, hogy gazdátlanok, vagy hogy eladók lennének. A tulajdonosok ugyanis vagy külföldön dolgoznak, vagy a közeli városokban, és fenntartják a házat, javítgatják, kertészkednek. Ha a településekre vezető megyei utakat felújítanák, akkor sokan visszatelepülnének, mert akkor az ingázás sem lenne probléma

– magyarázta a községvezető.

A polgármester szerint az elmúlt években növekedett valamelyest a népesség, és az a tapasztalata, hogy a külföldön munkát vállaló fiatalok nagyrészt visszatelepülnek. „Gyakorlatilag azt a pénzt, amit kint megkeresnek, azt többnyire hazahozzák, és itthon értékesítik, befektetnek, itthon építkeznek, vagy felújítanak” – osztotta meg György Sándor. Tőle tudjuk, hogy a községben 740 lakóház van.

Homoródszentlászló és Ábránfalva állandó lakossága elenyésző, hétköznap alig harmincan, ha élnek ott – hétvégenként azonban mindkét falu megtelik élettel.

A távolabbi települések, mint Székelydálya, Székelypetek is hétvégén népesül be, és a nyári vakációban. „Sokan hétvégi háznak használják a lakóházakat” – jegyezte meg a községvezető.

Galéria

Székelypetek is hétvégén népesül be leginkább

Fotó: Erdély Bálint Előd

Kányád községhez tartozik egyébként Kányád, Homoródszentlászló, Jászfalva, Miklósfalva, Székelypetek, Székelydálya, Ábránfalva és Ége. A község népessége 1068 fő.

Egyik falu virágzik, a másik hanyatlik

Kristóf József Lóránt, a Maros megyei Magyaró község polgármestere megkeresésünkre közölte, hogy a korábbi népszámlálás óta valamelyest csökkent a népesség a községben, jelenleg 2995 lakosa van. „Gyakorlatilag hat emberen múlott, hogy tizenháromról tizenegyre csökkent a tanácsosok száma az önkormányzatban. Ez elszomorító” – mondta a polgármester. Tőle tudjuk, hogy a községhez tartozó Fickópatakán kevesebb volt az elhalálozás, mint a születés, ami pozitív a népesség szempontjából. Jelenleg 470-en lakják.

Idézet
Fickópataka száz százalékban lakott, Holtmaros 95 százalékban, mert ott sincs sok üres ház, viszont Magyaró már csak nyolcvan százalékban

– jegyezte meg a községvezető. Hozzátette, öt százaléka a házaknak azért üres, mert a tulajdonosok külföldön vannak, a legtöbb esetben viszont azért, mert kihaltak az idősek. „A fiatalok azonban karban tartják ezeket a házakat is, csak néhány elhanyagolt épület van, amelyekről nem gondoskodik senki. A három település közül Fickópataka fejlődik a legjobban, terjeszkedik Magyaró fele, az önkormányzat ugyanis beltelekké sorolta a két település közötti területeket. Ott már nagyon sok telket megvásároltak, új házak is jó számban épülnek, tudtuk meg.

Magyaró községhez tartozik Magyaró, Fickópataka és Holtmaros.

Az elszigetelt falu öregedik el

Szotyori Angéla Gizella, a Kovászna megyei Málnás község polgármestere szerint általános jelenség a falvak elöregedése, akárcsak az, hogy egyre több az elhagyatott lakóház a településeken. Tőle tudjuk, hogy

Málnáson nagyon hamar elkelnek a házak, ha meghirdetik őket eladásra, mert a település alig 18 kilométerre fekszik Sepsiszentgyörgytől, ráadásul jó út vezet a városig.

„Akad néhány üres szülői ház, ahonnan elköltöztek a gyerekek, és még nem adták el, de romosodó ház csak egy van” – osztotta meg a községvezető.

Galéria

A Málnás községhez tartozó Zalánpatak esetében azonban már más a helyzet, ugyanis eléggé elszigetelt, nehezen megközelíthető falu. „Ott elég súlyos a probléma, nagyon kevés a fiatal, kevés a gyerek és nagyon sok az idős. Nincs munkalehetőség, nehéz megközelíteni” – sorolta a nehézségeket a községvezető. Hozzátette, szerették volna európai uniós forrásból a Málnással összekötő tizenkét kilométeres útszakaszt felújítani, de egyelőre nem nyertek rá finanszírozást, a költségeit pedig az ezres nagyságú község önerőből nem tudja előteremteni.

Idézet
Próbáljuk javítani, karbantartani, járhatóvá tenni télen is, hogy ne kelljen 40 kilométerre kerülni az ott lakóknak. Sajnos most már a tejet sem gyűjtik be tőlük, így akinek több szarvasmarhája volt, le kellett mondjon róla, akik megtartották, azok sajtot készítenek, s a mezőgazdasági támogatásért tartják csak. Nehéz a megélhetés ott, és a gyermekeknek az iskoláztatása is kilencedik osztálytól kezdve. Akinek gyereke van, az inkább arra gondol, hogy akkor jobb, ha vásárol egy lakást a városba, hogy ne fizessen bért

– fogalmazott a háromszéki elöljáró.

Zalánpataknak egyébként hetven-nyolcvan állandó lakosa van, a fiatalok, ha tehetik, elköltöznek, nagyrészt Németországba mennek dolgozni, a hazahozott pénzből modernizálják a lakásokat, de többnyire a városban, vagy ahhoz közelebb vásárolnak lakást. Ebben a faluban is jellemző, hogy hétvégi házként használják a házakat, vannak, akik kifejezetten erre a célra vásároltak ott ingatlant. Az is köztudott, hogy III. Károly brit királynak is van birtoka itt, aki még hercegként szívesen látogatott Zalánpatakra.

Galéria

A brit királyi birtok bejárata Zalánpatakon

Fotó: Makkay József

Málnás községhez tartozik Málnásfürdő, Zalánpatak. Népessége 1024 fő.

Hazatérnek a fiatalok

Kedves Róbert, a felcsíki Csíkszenttamás község polgármestere a témához kapcsolódóan elmondta, hosszú évek óta az elhalálozások száma meghaladta a születésszámot, az elmúlt tíz évben százzal csökkent a népesség száma. Ez a tendencia most megfordulni látszik, hiszen egyre több gyermek születik a községben, vannak családok, ahol bevállalják a harmadik gyermeket is, jegyezte meg a községvezető.

Tavaly több mint harminc keresztelőt tartottak.

„Ez jó irányt mutat az elmúlt évekhez képest” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy egyre több fiatal, akik kimentek korábban dolgozni külföldre, költöznek haza. Többségük visszatér a szülőfaluba. Vannak ugyan üres házak a faluban, de nem eladók.

Idézet
A fiatalok, akik még külföldön vannak, igényt tartanak ezekre. Amikor hazajönnek, akkor bővítik, vagy újat építenek helyükre

– magyarázta. A településen valamivel több mint ezer háztartás van nyilvántartva, azonban egy portán belül akár több lakóház is lehet, több generáció is élhet együtt.

Galéria

Csíkszenttamás és a Csonkatorony látványossága

Fotó: Pinti Attila

Csíkszenttamás 2004 óta önálló község, korábban Karcfalvához tartozott. Népessége 2430 fő.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

Hivatalosan is kezdetét vette csütörtök este az Európassió Kongresszus. Habár a megnyitó csak pénteken lesz, a nulladik napon felvonták az ünnepi lobogót.

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

2024. június 06., csütörtök

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani

Választási kampányhoz dukáló ígéretet tett Antal Árpád: a bölcsődétől az egyetemig 2030-ig hét új építésű tanintézménnyel bővül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által fenntartott tanügyi rendszer, és minden meglévő iskolát és óvodát felújítanak.

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani
2024. június 06., csütörtök

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából

Két családi típusú házat avattak fel csütörtökön Székelykeresztúron és egy nappali tanácsadói központot is létrehoztak a sérült gyermekeknek.

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából
2024. június 06., csütörtök

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által 2017-ben elfogadott mobilitási tervben meghatározott célokból még nincs minden teljesítve, de már nagyon sok előrehaladás van a környezetkímélő, civilizált, elérhető közszállítás kiépítése felé vezető úton.

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer
2024. június 06., csütörtök

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyermekeknek és hozzátartozóiknak szervezik meg immár hetedik alkalommal az Áloméj az állatkertben eseményt pénteken Marosvásárhelyen.

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben
2024. június 06., csütörtök

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik

Az épülő sepsiszentgyörgyi elkerülőút leghosszabb hídján tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Tamás Sándor és Antal Árpád, a Kovászna megyei és megyeszékhelyi önkormányzatok vezetői.

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik
2024. június 06., csütörtök

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták

Közúti baleset történt Libánfalván, melynek során több személy is megsérült, egyet közülük mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, csütörtökön délután – tájékoztat közleményében a Maros megyei tűzoltóság.

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták
2024. június 06., csütörtök

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről

Székelykeresztúr történelmileg is mindig a kis térség központja volt. Ezt a központi szerepet meg kell erősítsük, annál is inkább hiszen Hargita megye tanácsának az élére Bíró Barna Botondot támogatva Udvarhelyszék és Keresztúr fiúszék jövőbeni kilátásai javulni fognak.

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről
2024. június 06., csütörtök

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

A helyhatósági választások kitűzött időpontjához közeledve több más város után Sepsiszentgyörgyön is megmondóestre hívta a politika iránt érdeklődő polgárokat az RMDSZ a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított hatalmas sátorba szerdán.

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég
2024. június 06., csütörtök

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa

Ezen a nyáron a Rádió GaGa csapata nyakába veszi Székelyföldet és öt nagyrendezvényen is jelen lesz a Duma Dubával. A GaGa műsorvezetőivel és munkatársaival a NyárON Szeredán, a Sokadalom rendezvényén, a VIBE Fesztiválon, Tusványoson és a Tabakón is találkozhattok.

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!