Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
…és menni tovább mégis
Lázár Emese

2019. június 07., 16:12

…és menni tovább mégis

Ma, egy nappal az úzvölgyi szégyenletes események után, ahogy sokak, az úzvölgyi szégyenteljes eseményeket emésztem még. Nézem a képsorokat a hangosan imádkozó magyarokkal, a mulatóst és román himnuszt alkoholgőzösen gajdoló, trikolórt és művirágból font koszorút lobogtató felbőszült csürhével, a szétbarmolt székely kapuval, a kitépett, sárba taposott keresztekkel és az ismeretlen katona betonba öntött síremlékének tetején üvöltő, megvadult „hazafival.”

A képsorokat a kevesebb, hát gyengébbek védelmét mímelő csendőrökkel, a vandalizmust és sírgyalázást megáldó pópákkal.

A kék szemű, barázdás arcú Misi bácsira gondolok, a 95 éves veteránra, Vitéz Bartha Mihályra, aki könnyes szemmel, megtörten nézi, amint egykori bajtársai sírján tort ül a „győztesek” megvadult hada.

És az alig pár napja Romániában járt Ferenc pápa üzenetére. „Járjunk együtt!” Bennem, és még sokakban, felülírta ezt az üzenetet a tegnap mocska. Bocsássa meg a fennvaló, de én a gyűlölködőkkel, ahogy minden jóérzésű keresztény ember, nem tudok, nem is akarok együtt járni. Nem, soha! De hiszem, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak, most mindenek felett szükséges együtt járni. A mózesi parancsolatok és az emberi törvények útján. Mert ez a hit, a tisztesség útja, ami nem téves. Az egyetlen, ami járható. Olvasom a megdöbbent, a szomorú, az igazságért kiáltó, a biztató, az elfogult és a józan ész szülte hozzászólásokat. Magyarokét, románokét. Igen, a románokét. Van, aki azt üvölti: takarodj, bozgor (hazátlan), és van, aki azt mondja: szégyen és gyalázat, ami az Úzvölgyében történt.

És megnyugtat, hogy vannak olyan románok Erdélyben, akikkel együtt tudok, tudunk járni. Számukra Erdély ugyanazt jelenti, amit nekünk: az egyszer volt Tündérkertet, ahol természetes (kellene, hogy legyen) a magyar, román, szász szó, és otthon van benne mindhárom náció.

A tegnapi képsorok járnak az eszemben, és a hogyan tovább, merre, kivel? Kivel együtt és kivel nem? Mert hiába nézzük ugyanazt, most sem nem látunk egyformán. A román csendőrség, Dormánfalva polgármestere szerint tegnap nem történt agresszió, minden rendben volt. A képek, azok beszámolója, akik ott voltak, nem ezt bizonyítják. Ígérték, a rendbontókat előállítják. Hadd legyek szkeptikus ezzel kapcsolatosan. És hadd ne felejtsem, hogy nem csak az Úzvölgyében aláztak meg egy őshonos közösséget, hanem Bukarestben, a román legfelsőbb bíróságon is kimondatott az ítélet: nem diszkrimináció, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE) csak és kizárólag románul zajlik a gyakorlati képzés. A csütörtöki kakofón harci zajban ez a hír elsikkadt, pedig az erdélyi magyar nyelvű oktatás újabb, halálos döfést kapott, és azt, hogy ez az ítélet milyen precedenst teremt, még csak találgatni lehet. Túl közel van még mindkét történés ahhoz, hogy tisztán lássunk.

De érezzük: igazságtalanság történt, megaláztak és semmibe vettek. Újra.

Tegnap élőláncot alkotva imádkozott az úzvölgyi temető kapuja előtt egy maroknyi székely. Mondják: túl kevesen voltak. Kövezzenek meg érte, de azt mondom: jó, hogy kevesen voltak, mert ha többen, akkor lehet, összecsap a két tábor és megismétlődik 1990 fekete márciusa. Igen, az úr csodásan működik. Efelől kétségem nincs. Most már csak azt kellene tűpontosan tudni: kivel, milyen úton tovább, hogy ne járjunk pórul. Mert a helyben topogó megreked, és a határozottan haladók letaszítják az útról. Menni kell hát. Kézen fogni azt, aki a kinyújtott kezünket megfogja. Menni tovább, hallgatva a költői biztatására, akkor is, „ha újra és újra orra bukunk az avaron, forgunk a mennyköves határon”, de nem hagyni, hogy „a fenyvesek/zöld tűkkel beférceljék/mindazt, mi mítosztalan már, de lelkiismeret még.” És remélni, hogy zarándoklatunk felébreszti, nem csak az alvó jegenyét, de a most és még halálos álomban levőket is.

Pénteken csendes volt az úzvölgyi temető. A megcsonkított székely kapu, a még pislákoló mécsesek, a halomba rakott művirág koszorúk és Urbán János baka sírkeresztjén hagyott trikolóros kalács jelezte a gyalázatos csütörtököt.

A kapu törött deszkáit kijavítják gazdái. A mécsesek lángja ellobban. A művirág koszorúk megfakulnak és elhordják a kalácsot az ég madarai. A kapott sebek pedig, ha nem vakarjuk újra és újra véresre, begyógyulnak.

Emlékezzünk és menjünk tovább. Békével.

0 HOZZÁSZÓLÁS
A pánik az immunrendszernek is árt – ne tegyük
Széchely István 2020. március 12., csütörtök

A pánik az immunrendszernek is árt – ne tegyük

Hargita megyében nincs karanténban senki, azaz nincsenek külföldi, vörös veszélyességi zónából hazatért személyek, nincs koronavírusos beteg sem, de olyan sem, akitől mintát kellett volna venni koronavírusteszt céljából – oszlatta el lapunknak a szárnyra kelt pletykákat a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője.

Lehet miséket, igehirdetéseket tartani, de szigorításokkal
Simon Virág , Gergely Imre 2020. március 12., csütörtök

Lehet miséket, igehirdetéseket tartani, de szigorításokkal

Nem kell bezárni a templomokat, de az állami hatóságok rendelkezéseit be kell tartani – ez az egybehangzó véleményük és kérésük a római katolikus, református és unitárius egyházi vezetőknek. A híveket az otthoni imádkozásra biztatják, a szentmiséket, istentiszteleteket a rádiókban és online is lehet követni.

HIRDETÉS
Íme, a felmérés, amely megmondja, hogy Csík-, Gyergyó- vagy Udvarhelyszéken a legnépszerűbb az RMDSZ
Iszlai Katalin 2020. március 12., csütörtök

Íme, a felmérés, amely megmondja, hogy Csík-, Gyergyó- vagy Udvarhelyszéken a legnépszerűbb az RMDSZ

A választópolgárok túlnyomó többsége az RMDSZ jelöltjeire szavazna az idei önkormányzati választásokon egy olyan felmérés szerint, amelyet az RMDSZ három Hargita megyei területi szervezetének megbízásából készítettek.

Forgalomkorlátozás Bethlenfalván
Székelyhon 2020. március 12., csütörtök

Forgalomkorlátozás Bethlenfalván

A székelyudvarhelyi Bethlenfalvi út 49. szám környékén eltört a szennyvízhálózat gerincvezetéke, ezért a polgármesteri hivatal értesíti a lakosságot, hogy a probléma kijavítása érdekében pénteken 9–16 óra között lezárják az említett utcát.

HIRDETÉS
Drágul a vízszolgáltatás Maros megyében és Székelykeresztúron
Simon Virág 2020. március 12., csütörtök

Drágul a vízszolgáltatás Maros megyében és Székelykeresztúron

Többet kell fizetni a vezetékes vízért és a szennyvízelvezetésért Maros megyében és Székelykeresztúron is. Az Aquaserv regionális szolgáltató ugyanis március 18-ától megemelt árakkal dolgozik.

Tatár Imolát indítja Sepsiszentgyörgy polgármesteri székéért az EMSZ, Balázs Attilát pedig Kézdivásárhelyen
Bíró Blanka 2020. március 12., csütörtök

Tatár Imolát indítja Sepsiszentgyörgy polgármesteri székéért az EMSZ, Balázs Attilát pedig Kézdivásárhelyen

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben Tatár Imola mérkőzik meg Sepsiszentgyörgy polgármesteri tisztségéért, míg Balázs Attila Kézdivásárhelyen száll versenybe a polgármesteri mandátumért az idei helyhatósági választásokon.

HIRDETÉS
Arros Orsolya: mi van a levegőben?
2020. március 12., csütörtök

Arros Orsolya: mi van a levegőben?

Szeretem a magyar kortárs irodalmat. Nem mondom, hogy mindent elolvasok, de azt már tudom, hogy mennyire megérint Bartis Attila, Tompa Andrea vagy akár Vida Gábor egy-egy könyve. Napokig a hatásuk alatt vagyok, ízlelgetem a mondatokat, a kedvenceimet pedig rendszeresen újraolvasom.

Olaszországból érkezett, „simán átjött a határon”, egészen Székelyföldig, aztán önként jelentkezett a hatóságoknál
Bíró Blanka 2020. március 12., csütörtök

Olaszországból érkezett, „simán átjött a határon”, egészen Székelyföldig, aztán önként jelentkezett a hatóságoknál

További szigorító intézkedésekre is fel kell készülni, nem kell pánikolni, de komolyan kell venni a koronavírus-veszélyt – szögezte le csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében
Iszlai Katalin 2020. március 12., csütörtök

Felkészültek a vírus esetleges megjelenésére Hargita megyében

Mintegy 300 személyt tudnának szükség esetén karanténba helyezni Hargita megyében, erre azonban egyelőre nem volt szükség – jelentették be a megyei vezetők a koronavírus témájában tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Leáll a tömegközlekedés, bezárnak az önkormányzati fenntartású intézmények, elhalasztják a kereskedelmi központ megnyitóját
Korpos Attila 2020. március 12., csütörtök

Leáll a tömegközlekedés, bezárnak az önkormányzati fenntartású intézmények, elhalasztják a kereskedelmi központ megnyitóját

Rendkívüli intézkedéseket hozott a csíkszeredai városvezetés a koronavírus terjedésének megakadályozásáért. Amellett, hogy bezár az összes önkormányzati fenntartású intézmény, a zöldségpiac sem fog a megszokott módon üzemelni. A Fészek (Nest) kereskedelmi központ megnyitóját is elhalasztják.

HIRDETÉS
Vélemény
Arros Orsolya: mi van a levegőben?
: Arros Orsolya: mi van a levegőben?

Szeretem a magyar kortárs irodalmat. Nem mondom, hogy mindent elolvasok, de azt már tudom, hogy mennyire megérint Bartis Attila, ...

Korodi – Ráduly: 3-1
Kozán István: Korodi – Ráduly: 3-1

Az RMDSZ csíkszeredai előválasztásának tulajdonképpen egyetlen kérdése volt: 2020-ra összegyűl-e ...

Válaszféle Geréb Lászlónak és Komoróczy Zsoltnak
: Válaszféle Geréb Lászlónak és Komoróczy Zsoltnak

Válasz, ami nem nektek szól. Egyetértünk. Gáz van, középszerűség van, elvtelen és semmibe ...

HIRDETÉS