Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lázár Emese

2019. június 07., 16:12

…és menni tovább mégis

Ma, egy nappal az úzvölgyi szégyenletes események után, ahogy sokak, az úzvölgyi szégyenteljes eseményeket emésztem még. Nézem a képsorokat a hangosan imádkozó magyarokkal, a mulatóst és román himnuszt alkoholgőzösen gajdoló, trikolórt és művirágból font koszorút lobogtató felbőszült csürhével, a szétbarmolt székely kapuval, a kitépett, sárba taposott keresztekkel és az ismeretlen katona betonba öntött síremlékének tetején üvöltő, megvadult „hazafival.”

A képsorokat a kevesebb, hát gyengébbek védelmét mímelő csendőrökkel, a vandalizmust és sírgyalázást megáldó pópákkal.

A kék szemű, barázdás arcú Misi bácsira gondolok, a 95 éves veteránra, Vitéz Bartha Mihályra, aki könnyes szemmel, megtörten nézi, amint egykori bajtársai sírján tort ül a „győztesek” megvadult hada.

És az alig pár napja Romániában járt Ferenc pápa üzenetére. „Járjunk együtt!” Bennem, és még sokakban, felülírta ezt az üzenetet a tegnap mocska. Bocsássa meg a fennvaló, de én a gyűlölködőkkel, ahogy minden jóérzésű keresztény ember, nem tudok, nem is akarok együtt járni. Nem, soha! De hiszem, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak, most mindenek felett szükséges együtt járni. A mózesi parancsolatok és az emberi törvények útján. Mert ez a hit, a tisztesség útja, ami nem téves. Az egyetlen, ami járható. Olvasom a megdöbbent, a szomorú, az igazságért kiáltó, a biztató, az elfogult és a józan ész szülte hozzászólásokat. Magyarokét, románokét. Igen, a románokét. Van, aki azt üvölti: takarodj, bozgor (hazátlan), és van, aki azt mondja: szégyen és gyalázat, ami az Úzvölgyében történt.

És megnyugtat, hogy vannak olyan románok Erdélyben, akikkel együtt tudok, tudunk járni. Számukra Erdély ugyanazt jelenti, amit nekünk: az egyszer volt Tündérkertet, ahol természetes (kellene, hogy legyen) a magyar, román, szász szó, és otthon van benne mindhárom náció.

A tegnapi képsorok járnak az eszemben, és a hogyan tovább, merre, kivel? Kivel együtt és kivel nem? Mert hiába nézzük ugyanazt, most sem nem látunk egyformán. A román csendőrség, Dormánfalva polgármestere szerint tegnap nem történt agresszió, minden rendben volt. A képek, azok beszámolója, akik ott voltak, nem ezt bizonyítják. Ígérték, a rendbontókat előállítják. Hadd legyek szkeptikus ezzel kapcsolatosan. És hadd ne felejtsem, hogy nem csak az Úzvölgyében aláztak meg egy őshonos közösséget, hanem Bukarestben, a román legfelsőbb bíróságon is kimondatott az ítélet: nem diszkrimináció, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemen (MOGYTTE) csak és kizárólag románul zajlik a gyakorlati képzés. A csütörtöki kakofón harci zajban ez a hír elsikkadt, pedig az erdélyi magyar nyelvű oktatás újabb, halálos döfést kapott, és azt, hogy ez az ítélet milyen precedenst teremt, még csak találgatni lehet. Túl közel van még mindkét történés ahhoz, hogy tisztán lássunk.

De érezzük: igazságtalanság történt, megaláztak és semmibe vettek. Újra.

Tegnap élőláncot alkotva imádkozott az úzvölgyi temető kapuja előtt egy maroknyi székely. Mondják: túl kevesen voltak. Kövezzenek meg érte, de azt mondom: jó, hogy kevesen voltak, mert ha többen, akkor lehet, összecsap a két tábor és megismétlődik 1990 fekete márciusa. Igen, az úr csodásan működik. Efelől kétségem nincs. Most már csak azt kellene tűpontosan tudni: kivel, milyen úton tovább, hogy ne járjunk pórul. Mert a helyben topogó megreked, és a határozottan haladók letaszítják az útról. Menni kell hát. Kézen fogni azt, aki a kinyújtott kezünket megfogja. Menni tovább, hallgatva a költői biztatására, akkor is, „ha újra és újra orra bukunk az avaron, forgunk a mennyköves határon”, de nem hagyni, hogy „a fenyvesek/zöld tűkkel beférceljék/mindazt, mi mítosztalan már, de lelkiismeret még.” És remélni, hogy zarándoklatunk felébreszti, nem csak az alvó jegenyét, de a most és még halálos álomban levőket is.

Pénteken csendes volt az úzvölgyi temető. A megcsonkított székely kapu, a még pislákoló mécsesek, a halomba rakott művirág koszorúk és Urbán János baka sírkeresztjén hagyott trikolóros kalács jelezte a gyalázatos csütörtököt.

A kapu törött deszkáit kijavítják gazdái. A mécsesek lángja ellobban. A művirág koszorúk megfakulnak és elhordják a kalácsot az ég madarai. A kapott sebek pedig, ha nem vakarjuk újra és újra véresre, begyógyulnak.

Emlékezzünk és menjünk tovább. Békével.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Széchely István 2019. június 07., péntek

Vállalkozói konferenciát tartottak Székelyudvarhelyen

Az üzleti modell kidolgozásáról, a brandarchitektúra szerepéről, ügyfélkapcsolat-menedzsment és vállalati erőforrás tervező rendszerek bevezetéséről tartottak vállalkozói konferenciát csütörtökön Székelyudvarhelyen. A hallgatóságot alkotó üzletemberek tulajdonképpen arról kaphattak tömör tájékoztatást,

Molnár Melinda 2019. június 07., péntek

Közel félezren indultak Székelyudvarhelyről Csíksomlyó felé

Aki járt már gyalogszerrel Udvarhelyről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, tudja, mit jelent egy zarándokút. Három nap, kétszer 50 km, három szentmise, ének, ima, barátok, beszélgetések, mosolyok, napsütés, eső, napfelkelte, csodaszép tájak, virágok.

HIRDETÉS
Székelyhon 2019. június 07., péntek

Medve Szentegyháza határában

Nem kis fennakadást okozott egy medve Szentegyháza közelében pénteken, a déli órákban, hiszen több turista és zarándok is megállt az úton, hogy lencsevégre kaphassa.

Székelyhon 2019. június 07., péntek

Elsőfokú viharriasztást adtak ki az ország 37 megyéjére

Légköri instabilitásra, felhőszakadásra, jégesőre és viharokra vonatkozó elsőfokú riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 37 megyéjére. A sárga jelzésű figyelmeztetés 10 és 22 óra között érvényes.

HIRDETÉS
Molnár Melinda 2019. június 07., péntek

Áldott szép pünkösdnek gyönyörű ideje

Pünkösd ünnepét számos szép jelzővel illetjük: piros; Lélekküldő; zarándokidő. Balassi Bálint az „áldott szép pünkösdnek gyönyörű idejéről” így versel: „Mindent egészséggel látogató ege,/ Hosszú úton járókat könnyebbítő szele.”

Gergely Imre 2019. június 07., péntek

Az eső miatt csúszik a munka

Betonoznak az épülő szabadidőparkban, elkezdődött a kátyúzás is az utakon – de mindkét munkálat többhetes késésben van. A folyamatos esős időjárás miatt akadoznak a gyergyószentmiklósi beruházások. Jó hír is van: kivitelezők jelentkeztek a „teherforgalmi út” felújítására.

HIRDETÉS
Székelyhon 2019. június 07., péntek

Budapesti segítséggel csillapítaná a kedélyeket a román külügyminiszter

Az úzvölgyi katonai temetőről tárgyalt csütörtökön telefonon Teodor Meleşcanu román és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter – írta a román külügyminisztérium közleményére hivatkozva az Agerpres hírügynökség. 

Kovács Attila 2019. június 07., péntek

Három zarándokvonattal mintegy kétezren érkeznek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra

Ebben az évben is három zarándokvonattal érkeznek Magyarországról a csíksomlyói pünkösdi búcsú részvevői. A Boldogasszony Zarándokvonat, illetve a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors egyesített szerelvényei összesen mintegy 2000 utast szállítanak.

Barabás Hajnal 2019. június 07., péntek

Áhítattal a Szűzanyához: Pál József Csaba temesvári megyés püspök prédikál a pünkösdi búcsún

„A csíksomlyói pünkösdi búcsúkon mindig nagy »hitáramlat« van, a Jóisten különösen közel érezhető, és a Szűzanya nagy melegséggel ölei át a népet” – osztotta meg gyermekkori búcsús élményeit Pál József Csaba temesvári megyés püspök, az idei pünkösdi szentmise szónoka.

Dobos László 2019. június 07., péntek

Pünkösdi programok Gyimesbükkben

Tizenkét éve már, hogy második székelyföldi pünkösdi zarándokhely lett a Gyimesek vidéke, turisták ezrei látogatnak el az ezeréves határhoz a csíksomlyói, pünkösdszombati búcsú előtt vagy után.

HIRDETÉS
Vélemény
Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

Kozán István: #Sokamedve

Teljesen értelmetlen médiaháborúba fordult a kőrispataki medvetámadás ügye. A tragikus esetet, mint ...

HIRDETÉS