Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hatékonyabb együttműködést vár a lakóktól a helyi rendőrség

Fülöp-Székely Botond 2019. május 21., 22:05
HIRDETÉS

Politikai egyetértésre és a lakossággal való szorosabb együttműködésre van szükség a székelyudvarhelyi közbiztonság javulása érdekében – hangzott el kedden a városháza Szent István Termében, ahol megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség. Ezután 2018-as évi beszámolóját is megtartotta az egység.

Fotó: Barabás Ákos

„Túl vagyunk a megalakulásunkat követő kezdeti buktatók kiküszöbölésén, túl vagyunk a tanulással együtt járó nehézségeken, és elmondhatom, hogy ma már összeforrt, összeszokott és szakmailag képzett csapat látja el a helyi rendőség feladatait Székelyudvarhelyen” – fogalmazott köszöntőbeszédében László Szabolcs, az egység vezetője. Rámutatott, ötéveses fennállásuk óta a legfőbb céljuk az emberi jogok, a köztulajdon, illetve a magántulajdon védelme, ugyanakkor a bűncselekmények megelőzésében és feltárásában is nagy szerepet vállalnak.

„Nem mindig könnyű a feladatunk, de tevékenységünket felelősségteljesen, a jogszerűség, kiszámíthatóság, átláthatóság, pártatlanság és elszámoltathatóság szellemében végezzük” – magyarázta. Úgy érezte, hogy bár nőtt az egység hatékonysága, hozzáállásuk nem lankadhat, hiszen folyamatosan változó világban élünk. Éppen ezért az elkövetkezőkben

szeretnék fejleszteni a jelenleg hatvanegy készülékből álló kamerarendszerüket,

szeretnének minél magasabb szintű képzést, továbbá modern eszközöket biztosítani az egység tagjainak.

A lakosság segítsége

„Be kell vallanunk, hogy sokkal merészebb és hatékonyabb együttműködésre van szükségünk a lakossággal. A lakossági közöny mindig a bűnözőket és a szabálytalankodókat segíti” – szögezte le László Szabolcs, megjegyezve, hogy csak a lakosság mentalitásának megváltozásával lehet előrelépni. Hangsúlyozta,

nehéz százszázalékos sikert elérnie a helyi rendőrségnek, ha a közbeszéd tárgyát képező bűncselekményeknek csupán harminc százalékát jelentik be náluk.

Az elhallgatott esetek ugyanakkor a statisztikákban sem szerepelnek, ezért lehet, hogy egy városlakó közérzete nem ugyanazt tükrözi vissza, mint amit a hivatalos dokumentumokban lehet olvasni. „Erről a helyzetről az elégedetlenkedő városlakó is tehet. Persze mi is tudomásul kell vegyük, hogy egyre nagyobb kihívások várnak ránk” – fejtette ki az igazgató. Közölte, számadatok is bizonyítják, hogy egyre többen költöznek be vidékről Székelyudvarhelyre, a lakosság növekedésével ugyanakkor a bűncselekmények, szabálytalanságok is szaporodnak.

László Szabolcs: a bűncselekményeknek csak mintegy harminc százalékát jelentik be Fotó: Barabás Ákos

László Szabolcs határozottan kijelentette, a közbiztonságot érintő döntésekkor sohasem lehet kérdés a politikai hovatartozás, hiszen egy közös ügyről van szó.

A tevékenységükről

László Szabolcs ezután röviden vázolta az egység eddigi tevékenységét, egyebek mellett külön kitérve arra, hogy miként nőtt tizenhétről huszonhétre a munkatársaik száma, hogyan költöztek be mostani székhelyükre, miként bővültek felszereléseik. Nehéz munka volt ugyanakkor megszervezni az egész napos diszpécserszolgálatot, valamint azt is, hogy péntekenként és szombatonként éjszaka is legyen járőrözés.

Jelenleg rendfenntartási, közlekedésrendészeti, környezetvédelmi területeken végeznek tevékenységet, ugyanakkor a kereskedelmi egységeket és az építkezéseket is ellenőrzik.

Fotó: Barabás Ákos

A 2018-as évi beszámolóból kiderült, hogy a rendfenntartási részleg összesen 125 szabálysértési bírságot rótt ki, valamivel több mint 34 ezer lej értékben. Ez némi növekedést jelent az előző évhez képest. A gyorsreagálású egység 17 ezer lej értékben büntetett, ami jelentős csökkenést jelent 2017-hez képest. A legtöbb bírságot a közlekedésrendészeti osztály osztotta ki, összesen 114 ezer lejre, ami szintén némi csökkenést jelent a korábbi évhez képest. Az ügyfélszolgálatra 1850 hívás érkezett be, lényegesen felülmúlva az előző évi 749-est. Az egység környezetvédelmi irodája 14 750 lejre büntetett az előző évi 11 950 lejhez képest. A kereskedelmi egységek ellenőrzése során 63 600 lej értékben bírságoltak, ez több mint a duplája az előző évinek.

Jó együttműködés

„Sajnos a rend, a béke és a biztonság már nem magától értetődő dolog a világunkban. Látható, hogy csak egyre nagyobb erőfeszítések árán tartható fenn a civilizációnk rendje” – fejtette ki Gálfi Árpád polgármester, aki szerint éppen ezért felértékelődik a rend őreinek munkája. Hangsúlyozta, éppen ezért a rendvédelemben dolgozóknak feddhetetlennek és rendíthetetlennek kell lenniük.

Fotó: Barabás Ákos

Szántó Mihály, a székelyudvarhelyi állami rendőrség parancsnoka elmondta, megalakulásukkor még kissé idegenkedve gondoltak a helyi rendőrökre, de ez mára teljesen megváltozott, hiszen azóta számtalan esetben bizonyították rátermettségüket az egység tagjai. Jelenleg

olyan jó az együttműködésük a helyi rendőrökkel, hogy az országszinten is példaértékű.

Mint mondta, az egység több olyan téren és helyzetben is segítséget nyújtott, amelyet az államiak nem tudtak teljes mértékben irányítani – sok esetben személyzeti hiány miatt.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS