Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Slam poetry bajnokság Sepsiszentgyörgyön

Bús Ildikó 2013. április 30., 14:04 utolsó módosítás: 2013. április 30., 14:24

Sepsiszentgyörgyön tartják az Erdélyi Slam Poetry Bajnokság székelyföldi fordulóját.

A rendezvényre május 3-án, pénteken 22 órától kerül sor a wUnderPlatzon, jelentkezni pedig az esemény Facebook-oldalán lehet – tájékoztattak a szervezők, hozzátéve, hogy a versenyzők száma korlátozott. A bajnokság helyszíne, a wUnder egy olyan sepsiszentgyörgyi kezdeményezés, amelyet sepsiszentgyörgyi fiatalok indítottak, és amely magyarul föld alatti, felszín alatti csodát jelent (a wunder és az under szavak játékos kombinációjából). A közönségre is számítanak, a zsűriben három véletlenszerűen kiválasztott néző is részt vesz. A bajnokságra jelentkezőknek két szöveggel kell készülniük, első körben öten jutnak tovább, majd ezek közül kerül ki a győztes. A székelyföldi forduló első három helyezettje továbbjut a Félszigeten megrendezendő döntőbe, ugyanakkor pénzjutalmat és heti vagy napi félszigetes beugrót kapnak a nyertesek.

Nem véletlen, hogy Sepsiszentgyörgyön tartják a székelyföldi fordulót, ugyanis nagyon tehetséges fiataljaink vannak, akik ezt a műfajt művelik, véli Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, aki szerint a slam poetry rendkívüli frissességet hoz az irodalmi életbe. Mint mondta, az improvizációs elemek ellenére ezek jól megírt szövegek, virgonc, eleven műfajról van szó, amely görbe tükröt tart és kemény kritikával illeti a társadalmat.

A Sepsiszentgyörgy – Székelyföld Kulturális Főváros programsorozat kiemelten támogatja, hogy a fiatalok aktív alakítói legyenek a közösségi életnek, ez a műfaj pedig épp merészsége, szabadsága révén vonzó ennek a korosztálynak, a diákok, egyetemisták körében Háromszéken is népszerű a slam poetry. Sepsiszentgyörgyön legutóbb a Szent György-napok alatt a Huhuu Alkotóházban tartottak telt házas slam poetry update & demonstrációt, amelyen – a Bod Péter Megyei Könyvtár meghívására – Márkus András és Vass Ákos beszélgetett Kiss Bence rádiós műsorvezetővel az erdélyi slam poetry jelenéről és jövőjéről, majd nyújtott ízelítőt a műfajból a népes közönségnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS