Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Rendhagyó gyerkőcnapokat tartanak

Bartos Lóránt 2013. június 01., 09:37

Az eddigiektől nagymértékben eltérő, rendkívül színvonalasnak ígérkező gyereknapot tartanak Kézdivásárhelyen. A rendezvény ma kezdődik és vasárnap ér véget.

Fotó: fotó: Bartos Lóránt

Kézdivásárhely Önkormányzata partnerségben a Vigadó Művelődési Házzal, a Bóbita Egyesülettel, a KreaKids Stúdióval és a Zelegor Törpmanó Egyesülettel június elsején és másodikánszervezi meg a gyerkőcnapokat a Molnár Józsiás parkban. Az önkormányzat által meghirdetett pályázatra jelentkező egyesületek közül ezek programjai bizonyultak a legsikeresebbnek, így lesznek kreatív és kézműves tevékenységek, gyerekkoncertek, mesemondó játék, gyerkőcbuli és animációs filmkészítés is, a gyerekek pedig elrepíthetik gondolataikat is a gondolatlufik ládájában.

A Vigadó Művelődési Ház nevében Lung László Zsolt igazgató ismertette az intézmény által szervezett színpadi programokat. Június elsején Benedek Elek mesemondó játék lesz László Károllyal, azaz „Puki bácsival”, majd a Minisnaps Gyerekegyüttes koncertje lesz látható, amely a Molnár Józsiás Általános Iskola és a Vigadó kórusának diákjaiból tevődik össze, vezetőjük Cserkész Emese. A szombati nap gyerkőcbulival zárul. Vasárnap a Fabatka zenekar tart hangszerbemutatót, majd a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Fabók Mariann népmesejátéka lesz látható A székely menyecske meg az ördög címmel, délután Vásári Vitéz László csodaládája címmel Nagy-Kopeczky Kálmán hagyományos vásári bábjátékára kerül sor. A Fabatka zenekar A medve nem játék című tematikus, mesével átszőtt koncertje után a gyerekek elrepíthetik a gondolatlufit, amelybe saját kívánságaikat tehetik bele. A rendezvény táncházzal zárul, amelyet szintén a Fabatka zenekar biztosít.

Balról-jobbra: Erőss Sándor, Máthé Réka, Lung László Zsolt és Ménessy Kinga Kitty szóvivő. Színvonalas gyerkőcnapot ígérnek.

A Bóbita Egyesület és a Zelegor Törpmanó, valamint az Erdélyi Magyar Ifjak állandó programokkal várják a kicsiket, sátraikban különböző interaktív, kreatív és kézműves tevékenységek zajlanak majd. A programokat a Molnár Józsiás parkba tervezték, rossz idő esetén viszont a Vigadó Művelődési Ház ad otthont a rendezvénynek.

A KreaKids Stúdió vezetői, Máthé Réka és Erőss Sándor elmondták, hogy a gyerekek körében legnagyobb sikernek örvendő tevékenységek szerint szervezték a gyerkőcnapok rájuk eső részét. Az animációkészítés náluk a „sztárszak”, ezért június elsején is ezzel készülnek. Erőss Sándor bővebben kifejtette, hogy mit jelent a stop motion: a képkockánként beállított és rögzített mozgóképet nevezik így. Nem a valós vagy megrendezett események kerülnek rögzítésre, hanem a mozgóképet alkotó összes képkocka egy-egy beállítást jelent, melyet állókép, azaz fotó formájában rögzítenek. Az így keletkező állóképet egymás után vágva jön létre az animáció. A templomtoronyból egy fotós fogja dokumentálni a gyerekek által készített, kockakőre rajzolt képeket, az elkészült animációt pedig vasárnap vetítik le.

A gyerkőcnapok kabalafigurája egy felöltöztetett brokkoli, amely egyben egyedi ötlet, másrészt elősegítheti, hogy a gyerekek végre megszeressék ezt az egészséges zöldséget is. A kabalafigurát Máté Balázs, V. rajzosztályos diák tervezte, ahogyan a gyerkőcnapok arculatának is ő a szellemi kiötlője.

A gyerkőcnapok részletes programja itt olvasható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS