Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Három csíkcsomortáni portán öt báránnyal végzett a visszajáró medve

Iszlai Katalin 2019. augusztus 07., 11:33 utolsó módosítás: 2019. augusztus 07., 18:15
HIRDETÉS

Három csíkcsomortáni portára is betört szerdára virradóra az a fiatal medve, amely az elmúlt időszakban többször is pusztítást végzett a szomszédos Csíkpálfalván. Ezúttal öt bárányt pusztított el, a lakókat a Ro-Alert mobiltelefonos riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a veszélyre.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Nem csillapodnak a kedélyek a Csíkpálfalva községben garázdálkodó medve körül: a nagyvad szerdára virradóra három csíkcsomortáni portára is betört. Ferencz Csaba polgármester érdeklődésünkre elmondta:

a település egyik végében egy bárányt pusztított el a medve, a másik faluvégen egy berbécset, a központban pedig további három bárányt.

Arra is kitért, hogy miután a 112-es egységes segélyhívószámon jelezték a nagyvad jelenlétét, a Ro-Alert mobiltelefonos riasztórendszeren keresztül is figyelmeztették a lakosságot a veszélyre.

Fotó: Ferencz Csaba/Facebook

Hadnagy Lehel, a területileg illetékes Szilos Vadászegyesület vezetője érdeklődésünkre elmondta, az éjszakai eset után

ismét küld egy kiegészítő kérést a környezetvédelmi minisztériumhoz, jelezve, hogy ugyanaz a medve, amelyre korábban már kérték a kilövési engedélyt, ismét problémákat okozott.

Hozzátette azonban, hogy így sem valószínű a gyorsabb válaszadás, hiszen tapasztalata szerint meg szokták várni, hogy leteljen a rendelkezésükre álló 30 nap.

HIRDETÉS

Mint ismert, az elmúlt időszakban több egymást követő éjszakán is pusztítást végzett egy hároméves medve Csíkpálfalván, ahol szárnyasokat, bárányokat és nyulakat pusztított el, illetve számos méhkaptárt is összetört. A Szilos Vadászegyesület július 19-én adta le a nagyvad kilövésre vonatkozó kérelmet. 

Hadnagy Lehel, a Szilos Vadászegyesület vezetőjének elmondása szerint szerda délután jóváhagyták a Csíkpálfalva községben károkat okozó medve kilövését. Hozzátette: a kilövési engedély csütörtöktől lesz érvényes egy bizonyos procedúra lebonyolítása után, de ez már csak formaság. Hadnagy arra kérte a lakosságot, hogy ha látják a medvét vagy a nyomát, azonnal jelezzék feléjük, megkönnyítve ezzel a nagyvad felkutatását és kiemelését az állományból.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS