Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újabb szárnyasokat pusztított el a csíkpálfalvi portára visszatérő medve

Iszlai Katalin 2019. július 15., 12:08 utolsó módosítás: 2019. július 15., 12:19
HIRDETÉS

Ismét betört ugyanarra a csíkpálfalvi portára a környéken ólálkodó medve hétfőre virradóan, amelynél a korábbi éjszaka tíz libát pusztított el. Ezúttal négy tyúkot ölt meg, egyet pedig megsebesített. A gazda nem is az állatok miatt bánkódik, sokkal inkább négy gyermeke biztonságát félti.

Fotó: Gábos Albin

Két éjszaka alatt kétszer is betört ugyanarra a Csíkpálfalva Csíkszereda felőli bejáratától nem messze található portára a falu körül ólálkodó fiatal, mintegy négyéves medve. Vasárnapra virradóan tíz libát pusztított el a nagyvad, hétfőre virradóan pedig további négy tyúkot, illetve még egyet megsebesített.

Hétfői ottjártunkkor a gazda elmondta, hogy az első támadás után egy mozgásérzékelővel ellátott riasztórendszert szerelt fel a mozgatható tyúkketrec közelében. Felesége vasárnap kora este, szürkületkor ment hátra az udvaruk végén található ketrechez, hogy becsukja az ajtaját. Akkor lett figyelmes arra, hogy

megszólalt a riasztó, pillanatokkal később pedig meglátta a tőle néhány lépésnyire két lábon álló medvét.

Fotó: Gábos Albin

Ijedtében beszaladt a házba, majd a négy gyerekkel együtt megpróbáltak minél nagyobb zajt csapni, hogy elriasszák a nagyvadat. Próbálkozásaik sikertelennek bizonyultak, a házigazdák szerint a medve egyáltalán nem ijedt meg a zajtól. Végül mégis elhagyta az udvart bármilyen károkozás nélkül.

Az éjszaka folyamán azonban visszatért, összetörte a riasztóberendezést, megrongálta a tyúkketrecet és el is pusztított négy szárnyast.

Fotó: Gábos Albin

Ezt már csak reggel vették észre a házigazdák, akik most attól tartanak, hogy ismét vissza fog térni portájukra a nagyvad.

HIRDETÉS

A gazda azt is kihangsúlyozta: nem a szárnyasok elpusztulása aggasztja leginkább, hiszen azokat inkább csak kedvtelésből tartotta. Sokkal nagyobb gondot jelent a nagyvad okozta veszély,

félnek, hogy esetleg valamelyik gyerekükben is kárt tehet.

Ferencz Csabától, Csíkpálfalva polgármesterétől azt is megtudtuk, hogy az említett porta mellett még további kettőnél okozott károkat valószínűleg ugyanez a medve hétfőre virradóan: az egyik helyen egy méhkast tört össze, a másiknál pedig egy bárányt pusztított el. Az eseteket jelentették a környezetvédelmi ügynökségnél, utóbbi illetékesei a hétfői nap folyamán körbe is járják a helyszíneket, hogy felmérjék a kárt. 
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS