Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Tavaly – első alkalommal az utóbbi 8 év során – kevéssel 80 százalék alá csökkent a kanyaró elleni átoltottság Hargita megyében az ötéves gyermekek körében. Képünk illusztráció

Fotó: 123RF

Három, Hargita megyével szomszédos megye is az országos lista élén áll a kanyarós megbetegedések lakosságarányos számát tekintve, így, a viszonylag nagy átoltottsági arány ellenére növekszik a fertőzések száma Hargita megyében is. A roma közösségekben sokan nem oltatták be gyerekeiket, leggyakrabban így jut be a kanyaró a megyébe.

Széchely István

2024. május 28., 19:202024. május 28., 19:20

Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint az év elejétől május 19-ig 15 763 kanyarós megbetegedést jegyeztek az országban, és ezek közül 16 a beteg elhalálozásával végződött.

Legutóbb egy beoltatlan, kórosan elhízott 2 éves gyermek vesztette életét kanyarófertőzés miatt.

A 100 ezer lakosra számolt megbetegedések száma alapján Hargita megye a 19. helyen áll az országos listán, itt 81 megbetegedés jut százezer lakosra a január-május közti időszak adatait szemléző jelentés szerint. A másik két székelyföldi – Maros és Kovászna – megyében azonban lényegesen rosszabb a helyzet.

Lakosságarányosan Brassó megye áll az országos lista élén, ott 354 kanyarós megbetegedés jut százezer lakosra, Brassót Maros megye követi 231-el, a harmadik helyen pedig Kovászna megye áll, 229 százezer főre jutó megbetegedéssel.

Az év elejétől május 19-ig Brassó megyében 1955 kanyarós megbetegedést jegyeztek fel, Maros megyében 1197-et, Kovászna megyében pedig 456-ot.

Hargita megyében viszonylag jó az átoltottság, de…

A Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság is készített egy jelentést a kanyarós megbetegedések számának alakulásáról. E szerint idén 238 fertőzést igazoltak a megyében, ám amint azt Tar Gyöngyi, az igazgatóság vezetője elmondta, a jelentés a hónap közepén készült, és azóta 259-re nőtt a megbetegedések száma.

Idézet
A mi eseteink nagyjából abból származnak, hogy a roma közösségek szoros kapcsolatban vannak a Brassó és a Maros megyei határterületeken élő hasonló közösségekkel, és nagyjából onnan kerülnek be az új esetek. Addig van baj, amíg ők nincsenek beoltva. Ha megnézzük, a megyében összességében egész jó az átoltottság. De hiába magas a megyében, ha egy bizonyos közösségben alacsony, ahol többnyire egymással és a szomszédos megyékben élő hasonló közösségekkel érintkeznek. Ha ezekben felbukkan egy eset, akkor a fertőzés végigmegy mindenkin. Nagyjából ebből származnak a mi eseteink

– foglalta össze a helyzetet Tar Gyöngyi. Az elmúlt évet 16 kanyarós esettel zárta Hargita megye – akkor jelentett kanyarójárványt az egészségügyi minisztérium –, azóta jól láthatóan felgyorsult a fertőzés terjedése – jegyezte meg a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője. Kitért ugyanakkor arra is, hogy noha az országos átlagnál magasabb a kanyaró elleni átoltottság mértéke Hargita megyében, idén még jobban megnőtt ez az arány. Részben azért, mert a roma mediátorok és a közösségi asszisztensek segítségével sok beoltatlan gyermeket tudtak immunizálni a roma közösségekben – gyakran küzdve a közösségi ellenkezéssel is –, másrészt pedig az úgynevezett nulladik oltás bevezetése miatt. Utóbbit idén vezette be az egészségügyi tárca, így

kilenc hónaposan is kapnak a csecsemők egy kanyaró elleni oltást, hogy mielőbb védettek legyenek valamelyest a fertőzéssel szemben, ugyanis korábban, az országos oltásprogram alapján 1 éves korban kapták meg az első oltást, a másodikat pedig 5 éves korban.

Az elmaradt oltásokat bármikor beadathatják gyermeküknek a szülők. „Akármikor jelentkeznek a gyermekkel, akár egy kétévessel is, akinek elmaradt az oltása, azt bepótoljuk. Ha például külföldön éltek, és a gyermek nem kapta meg, vagy bizonytalanok ezzel kapcsolatban. Nem történik semmi, ha kap még egy adagot pluszba. Tehát ha nincs dokumentált oltási naptár, oltásigazolás arról, hogy megkapta, akkor nyugodtan be lehet oltani, úgy, mintha nem kapott volna” – tájékoztatott Tar Gyöngyi, azt is közölve, hogy háziorvosukhoz fordulhatnak azok a szülők, akik hasonló helyzetben vannak.

Csökkent a kanyaró elleni átoltottság

A jelentésben szereplő 238 kanyarós megbetegedés korosztályonkénti megoszlását tekintve az 1–4 éves gyermekek a legérintettebbek, tehát ebben a korosztályban történt a legtöbb megbetegedés (110) Hargita megyében, de országosan is hasonló a helyzet. Két olyan esetet jegyez a Hargita megyei jelentés, amelyben 2 oltás után igazolták a megbetegedést, ezekre azonban Tar Gyöngyi szerint valószínűleg a hibás oltásnyilvántartás lehet a magyarázat, ugyanis évekkel korábban még nem elektronikus nyilvántartásba vezették be a rendelőkben az oltásokat.

A 2016 óta eltelt időszak adatait elemző kimutatásban egyébként jól látható, hogy

Hargita megyében is csökkent a kanyaró elleni átoltottság.

Az ötéves korosztályra vonatkozó adatokban az látható, hogy a 2016-os 81,17 százalékról 2017-re 92,51, 2018-ra pedig 93,85 százalékra nőtt az átoltottság a megyében, majd hullámozva csökkenni kezdett: 2019-ben 87,27 százalékot mértek, 2020-ban 90,86-ot, 2021-ben 88,35-öt, 2022-ben 87,46-ot, tavaly pedig mindössze 79,44 százalékot. Idén viszont, az év eleje óta eltelt időszakban ismét megnőtt az átoltottsági arány, elérve a 87,55 százalékot.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Romániában 1979 óta oltanak kanyaró ellen, 1994-ben vezették be a kanyaró elleni második, azaz emlékeztető oltást. 1998–1999-ben tömeges oltási kampányt hajtottak végre, és 1999 óta végzik a kanyarós esetek megfigyelését.

Romániában a ‘98–‘99-es oltáskampányt követően 10 évig nem volt kanyarós megbetegedés.

2009 óta viszont újra jelen van az országban a fertőzés. Ennek bizonyos hiányosságok az okai, többek között az, hogy egyes szülők megtagadják gyermekeik beoltását, de az oltóanyag-ellátásban időnként tapasztalt problémák is – tájékoztat jelentésében a megyei egészségügyi szakhatóság. Ebben egyébként azt is közlik, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 95 százalék feletti átoltottsági arány elérését javasolja annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a kanyarójárványok.

Hargita megyében legutóbb a kanyarós megbetegedések számának az országos megugrása idején, a 2016–2018-as időszakban volt magas a fertőzések száma. A betegség terjedése 2017-ben érte el a csúcsot, akkor mintegy 300 kanyarófertőzést igazoltak a megyében.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben

Csak magunknak vagyunk mi fontosak – fogalmazott Magyarország agrárminisztere egy keddi maksai gazdatalálkozón. Nagy István szerint az EU nem sok jót tartogat a magyar gazdáknak, de most történelmi esély nyílik egy másabb agrárpolitika kialakítására.

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben
2024. május 28., kedd

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják

Összesen 90 ezer lejes keretösszegre pályázhatnak a Gyergyószentmiklósi VSK-nál a városi sportszervezetek. A remények szerint júniusban a tavaly elmaradt kifizetések is megtörténnek.

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják
2024. május 28., kedd

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban

Darvay Tünde Helyi terek / Kozmopolita látomások című festészeti tárlatát nyitják meg szerdán 18 órától a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban.

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban
2024. május 28., kedd

Egy kis plusz: a homlokzaton levő motívum köszön vissza a virággruppból

Beültették Marosvásárhelyen, a Bolyai téri virágágyást – az elmúlt évek egyik legszebb alkotása látható benne. A nemrég felújított iskolaépület egyik díszítőelemét alakították ki több mint tízezer virágból.

Egy kis plusz: a homlokzaton levő motívum köszön vissza a virággruppból
2024. május 28., kedd

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk

Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokra is sor kerül. Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje számára fontos, hogy a szövetség képviselve legyen, úgy véli az összefogás garantálni tudja a megye fejlesztését

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk
2024. május 28., kedd

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen

Javítási munkálatok miatt nem lesz áram csütörtökön napközben Székelyudvarhelyen több Bethlen-negyedi háztartásban – tájékoztat a polgármesteri hivatal.

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen
2024. május 28., kedd

Kovács Mihály Levente: az Uniónak kell változnia, nem nekünk!

Június 9-én önkormányzati választásokon veszünk részt, illetve az európai parlamenti képviselőink megválasztásáról is döntünk. A marosvásárhelyiek pedig különleges helyzetben vannak, hiszen Vincze Loránt személyében saját képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

Kovács Mihály Levente: az Uniónak kell változnia, nem nekünk!
2024. május 28., kedd

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola

Több mint nyolcvan könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtára Az élethosszig tartó tanulás kulcsa: az olvasás című projekt keretén belül – tájékoztat az oktatási intézmény közleményben.

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola
2024. május 28., kedd

Magyarország agrárminisztere: hinnünk kell a saját termékünk minőségében

Ha nem hiszünk a saját termékünk minőségében, ha kiszolgáltatjuk magunkat az importnak, az súlyos veszteség – vélekedett Nagy István magyar agrárminiszter a magyarországi és székelyföldi gazdák együttműködésének fontosságáról tartott sajtóbeszélgetésen.

Magyarország agrárminisztere: hinnünk kell a saját termékünk minőségében
2024. május 28., kedd

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Alfa és Omega Országos Fizikaversenyt Erdély legjobb hetedikes és nyolcadikos fizikusai számára. A hétvégén tartott országos döntőt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban rendezték meg.

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!