Ha munkát keres, vagy váltana, pénteken lehetősége lesz rá

Ha munkát keres, vagy váltana, pénteken lehetősége lesz rá

Fotó: Rab Zoltán

Csíkszeredában legnagyobb számban a kereskedelemben keresnek munkaerőt, Székelyudvarhelyen a turisztikai, illetve vendéglátószektorban. Maros megyében számos, szakképzettséget igénylő állás vár betöltésre, de szakképzetlen munkásokat is keresnek a munkaadók. Kovászna megyében is várják az álláskeresőket. Pénteken több településen tart állásbörzét a munkaerő-elhelyező ügynökség.

Széchely István

Simon Virág

Dimény Árpád István

2023. május 11., 08:072023. május 11., 08:07

2023. május 11., 08:112023. május 11., 08:11

Hargita megyében Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, Maros megyében pedig a megyeközpontban, illetve Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Marosludason, Szovátán és Segesváron tart állásbörzét a munkaerő-elhelyező ügynökség. Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön, a Vállalkozói Inkubátorházban várják azokat, akik állást keresnek, vagy szakmát szeretnének váltani.

Hargita megyében a néhány napja készült legutóbbi összesítés szerint 21 cég jelentkezett a börzére és 113 – Csíkszeredában 45, Székelyudvarhelyen 68 – állás betöltésére várnak munkaerőt. Azonban Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző ügynökség osztályvezetője a Székelyhonnak elmondta, csütörtökig ezek a számok várhatóan megduplázódnak, ugyanis tapasztalataik szerint sok cég az utolsó pillanatokra hagyja a jelentkezést.

Idézet
Munkahelyek főleg a szolgáltatási, kereskedelmi szektorban vannak. A szolgáltatási szektorban szakács, pincér állások várnak betöltésre, a kereskedelemben pedig eladókat, kereskedelmi ügynököt, áruszakértőt, eladási igazgatót keresnek

– sorolta az álláslehetőségeket az ügynökség képviselője. Utóbbival kapcsolatban kérdésünkre elmondta, nem feltétlenül szükséges a felsőfokú végzettség az eladási igazgatói állás betöltéséhez, de előnyt élveznek azok, akik ilyen végzettséggel rendelkeznek. Egyébként

mindeddig összesen hat, kifejezetten felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára kínált állásról kapott bejelentést az ügynökség,

ezek közül kettő mérnöki állás, de van köztük bankvezetői, menedzserasszisztensi és eladási igazgatói munkakör is. Péntekig azonban várhatóan az ilyen jellegű ajánlatok is bővülni fognak – jegyezte meg.

Az állások megoszlását illetően Jánó Edit elmondta, Csíkszeredában több kereskedelmi állásra várnak jelentkezőket, Székelyudvarhelyen pedig turizmusban és a vendéglátószektorban van több betöltetlen munkahely, például szakács és pincér állások. De az említetteken kívül Csíkszereda térségében péket, villanyszerelőt, varrónőt, sofőrt, targoncást is keresnek, Székelyudvarhely környékén pedig varrónőket, az építkezési szektorban szakképzetlen munkaerőt, de villanyszerelőt, biztonsági őröket, és tejiparban tevékenykedő cég is keres új munkaerőt.

Az állásbörze Csíkszeredában, illetve Székelyudvarhelyen is pénteken 9 órakor kezdődik, a csíkszeredainak a Testvériség sugárút, 30/B szám alatt található Hargita Vendégváró ad otthont, a székelyudvarhelyi állásbörzének pedig az Iskola utca 2. szám alatt található Márton Áron Ifjúsági Ház.

„Mi mindenkinek azt ajánljuk, hogy 9 órára jöjjenek, még akkor is, ha kicsit kell várjanak, amíg már nem lesz tumultus annál az asztalnál, ahová menni szeretnének, addig legalább körülnézhet, hogy milyen munkahelyek vannak. Tehát érdemes időben jönni, mert a munkaadók sem ülnek két óránál többet” – javasolta Jánó Edit. A részvételt egyébként nem csak a munkanélkülieknek ajánlja, hanem azoknak is, akik munkahelyet váltanának, esetleg másodállást keresnek.

Megfordult a trend az elmúlt években

Az ügynökség által rendszeresen közzétett jegyzék egyébként általában több mint 300 állást tartalmaz, ám az ezeket hirdető cégeknek csak egy része szokott részt venni a börzén, ugyanis a hirdetők közt vannak más megyei vállalkozások, illetve olyanok is, amelyek nem kívánnak részt venni a börzén – mondta el kérdésünkre Jánó Edit. Most munkaerőhiány van, ezért a börze sikeressége nem olyan nagy, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, amikor munkahelyhiány volt.

2013-14-ben még több mint 10 ezer munkanélküli volt a megyében, 2010-ben pedig még 16 ezren voltak, ez a szám mostanra 5000 alá csökkent

– magyarázta. Azt is megjegyezte azonban, hogy a jelenleg nyilván tartott 4878 munkanélküli közül mintegy 3900-nak már lejárt a segélyezési időszaka, ám mintegy 60 százalékuk még a 4 osztályos végzettséggel sem rendelkezik, ezért nekik már elég korlátozottak az elhelyezkedési lehetőségeik.

Maros megyében hat településen lesz állásbörze

Maros megyében Marosvásárhelyen a Művész mozi előterében, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Marosludason, Szovátán és Segesváron a munkaerő-elhelyező ügynökség kirendeltségein tartanak állásbörzét pénteken 9 órától. A helyszíneken az álláskeresőknek lehetőségük lesz a munkaadókkal találkozni, egyeztetni, felmérni, hogy milyen lehetőségeik vannak a munkaerőpiacon.

A munkaerő-elhelyező ügynökség alkalmazottai segítenek önéletrajzot kitölteni,

és útba is igazítják azokat, akiknek erre szükségük van.

A hét elején közzétett lista szerint Maros megyében ezernél több szabad állás van, az ezt kínáló cégek nagy része ott lesz a pénteki börzén is. Több helyre keresnek szakképzett munkásokat: péket, pincért, éjjeliőrt, kőművest, gépkocsivezetőt, eladókat, lakatost, egészségügyi asszisztenst, titkárnőt, asztalost, de a szakképzetlen munkásoknak is több lehetőségük van elhelyezkedni árukezelőként, építkezési segédmunkásként, takarítóként. Könyvelőket, cégvezetőket, informatikusokat, vegyészmérnököket is keresnek Marosvásárhelyre és nemcsak.

Némelyek csak a pecsétért érkeznek

A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség által szervezett állásbörzének idén a Sajtó utca 4. szám alatt található inkubátorház ad otthon. A cégek képviselőit és az állásajánlatokat benyújtókat, valamint a börzére érkező munkakeresőket pénteken 9.30-ra várják, a börze viszont 10 és 12 között zajlik. A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyen az börze eredményeit is ismertetik. Mint ahogy minden évben lenni szokott, idén is minden bizonnyal a szociális segélyezettek lesznek többségben a börzén, ők viszont többnyire csak azért mennek, hogy a segélyhez szükséges pecsétet megszerezzék. A jelenség kapcsán Kelemen Tibor igazgató lapunknak korábban azt nyilatkozta, a segélyezettek és iskolázatlanok tömegét nehéz munkára ösztönözni. Ha a családból valaki fizetésért dolgozna, az veszélyeztetné a szociális segélyt, ezért még arra is képesek, hogy az illetőt „kijelentsék” a lakhelyéről, ha az alkalmaztatja magát. Az igazgató azt is kifejtette, azt sem látja megoldásnak, hogy a munka megtagadása miatt elvágják ezen személyek segélyét, mert ez legtöbbször egy egész családot döntene nyomorúságba, és fosztana meg a segéllyel járó egészségbiztosítástól. A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség legfrissebb, március végi összesítésében 3020 munkanélküli szerepel, ez alapján a megyében 3,8 százalékos a munkanélküliség. Munkanélküli segélyben viszont közülük mindössze 307-en részesülnek. A legtöbb munkanélküli – közel 1100 – a 29 évnél fiatalabb korosztályból kerül ki, 514-en a 30–39 évesek köréből és 612 a 40–49 év közöttiekből. Ugyanakkor 1458 személy nagyon nehezen, további 845 pedig nehezen foglalkoztatható.
(Dimény Árpád István)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Medvék tűntek fel a Sutában, feltehetően petárdával próbálták elriasztani őket

Lövéshez hasonló hangot hallottak csütörtök este a Sutában, ahol három medve tűnt fel. A megkérdezett hatóságok úgy vélik, petárda dördülhetett el, mert nem érkezett be segélyhívás a 112-es segélyhívószámra.

Medvék tűntek fel a Sutában, feltehetően petárdával próbálták elriasztani őket
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
2024. május 24., péntek

Próbálják helyben tartani a nyárádszeredai fiatalokat

Nyárádszeredában bölcsődét építenek, fejlesztik az iskolákat és sporttermeket, bérlakásoknak adnak helyet és telket fognak kiosztani a fiatal családoknak – mindezt azért, hogy minél több fiatalt tartsanak otthon.

Próbálják helyben tartani a nyárádszeredai fiatalokat
2024. május 24., péntek

Bukaresti rendőrök is vizsgáztatják a háromszéki sofőriskolásokat

Az elmúlt periódusban több mint négy hónapra nőtt az elméleti és gyakorlati sofőrvizsga közötti várakozási idő Háromszéken. Ennek csökkentése érdekében a Kovászna megyei prefektúra több ízben más megyéből kért fel rendőröket, hogy vizsgáztassanak.

Bukaresti rendőrök is vizsgáztatják a háromszéki sofőriskolásokat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!