Ha munkát keres, vagy váltana, pénteken lehetősége lesz rá

Ha munkát keres, vagy váltana, pénteken lehetősége lesz rá

Fotó: Rab Zoltán

Csíkszeredában legnagyobb számban a kereskedelemben keresnek munkaerőt, Székelyudvarhelyen a turisztikai, illetve vendéglátószektorban. Maros megyében számos, szakképzettséget igénylő állás vár betöltésre, de szakképzetlen munkásokat is keresnek a munkaadók. Kovászna megyében is várják az álláskeresőket. Pénteken több településen tart állásbörzét a munkaerő-elhelyező ügynökség.

Széchely István

Simon Virág

Dimény Árpád István

2023. május 11., 08:072023. május 11., 08:07

2023. május 11., 08:112023. május 11., 08:11

Hargita megyében Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, Maros megyében pedig a megyeközpontban, illetve Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Marosludason, Szovátán és Segesváron tart állásbörzét a munkaerő-elhelyező ügynökség. Kovászna megyében Sepsiszentgyörgyön, a Vállalkozói Inkubátorházban várják azokat, akik állást keresnek, vagy szakmát szeretnének váltani.

Hargita megyében a néhány napja készült legutóbbi összesítés szerint 21 cég jelentkezett a börzére és 113 – Csíkszeredában 45, Székelyudvarhelyen 68 – állás betöltésére várnak munkaerőt. Azonban Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző ügynökség osztályvezetője a Székelyhonnak elmondta, csütörtökig ezek a számok várhatóan megduplázódnak, ugyanis tapasztalataik szerint sok cég az utolsó pillanatokra hagyja a jelentkezést.

Idézet
Munkahelyek főleg a szolgáltatási, kereskedelmi szektorban vannak. A szolgáltatási szektorban szakács, pincér állások várnak betöltésre, a kereskedelemben pedig eladókat, kereskedelmi ügynököt, áruszakértőt, eladási igazgatót keresnek

– sorolta az álláslehetőségeket az ügynökség képviselője. Utóbbival kapcsolatban kérdésünkre elmondta, nem feltétlenül szükséges a felsőfokú végzettség az eladási igazgatói állás betöltéséhez, de előnyt élveznek azok, akik ilyen végzettséggel rendelkeznek. Egyébként

mindeddig összesen hat, kifejezetten felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára kínált állásról kapott bejelentést az ügynökség,

ezek közül kettő mérnöki állás, de van köztük bankvezetői, menedzserasszisztensi és eladási igazgatói munkakör is. Péntekig azonban várhatóan az ilyen jellegű ajánlatok is bővülni fognak – jegyezte meg.

Az állások megoszlását illetően Jánó Edit elmondta, Csíkszeredában több kereskedelmi állásra várnak jelentkezőket, Székelyudvarhelyen pedig turizmusban és a vendéglátószektorban van több betöltetlen munkahely, például szakács és pincér állások. De az említetteken kívül Csíkszereda térségében péket, villanyszerelőt, varrónőt, sofőrt, targoncást is keresnek, Székelyudvarhely környékén pedig varrónőket, az építkezési szektorban szakképzetlen munkaerőt, de villanyszerelőt, biztonsági őröket, és tejiparban tevékenykedő cég is keres új munkaerőt.

Az állásbörze Csíkszeredában, illetve Székelyudvarhelyen is pénteken 9 órakor kezdődik, a csíkszeredainak a Testvériség sugárút, 30/B szám alatt található Hargita Vendégváró ad otthont, a székelyudvarhelyi állásbörzének pedig az Iskola utca 2. szám alatt található Márton Áron Ifjúsági Ház.

„Mi mindenkinek azt ajánljuk, hogy 9 órára jöjjenek, még akkor is, ha kicsit kell várjanak, amíg már nem lesz tumultus annál az asztalnál, ahová menni szeretnének, addig legalább körülnézhet, hogy milyen munkahelyek vannak. Tehát érdemes időben jönni, mert a munkaadók sem ülnek két óránál többet” – javasolta Jánó Edit. A részvételt egyébként nem csak a munkanélkülieknek ajánlja, hanem azoknak is, akik munkahelyet váltanának, esetleg másodállást keresnek.

Megfordult a trend az elmúlt években

Az ügynökség által rendszeresen közzétett jegyzék egyébként általában több mint 300 állást tartalmaz, ám az ezeket hirdető cégeknek csak egy része szokott részt venni a börzén, ugyanis a hirdetők közt vannak más megyei vállalkozások, illetve olyanok is, amelyek nem kívánnak részt venni a börzén – mondta el kérdésünkre Jánó Edit. Most munkaerőhiány van, ezért a börze sikeressége nem olyan nagy, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, amikor munkahelyhiány volt.

2013-14-ben még több mint 10 ezer munkanélküli volt a megyében, 2010-ben pedig még 16 ezren voltak, ez a szám mostanra 5000 alá csökkent

– magyarázta. Azt is megjegyezte azonban, hogy a jelenleg nyilván tartott 4878 munkanélküli közül mintegy 3900-nak már lejárt a segélyezési időszaka, ám mintegy 60 százalékuk még a 4 osztályos végzettséggel sem rendelkezik, ezért nekik már elég korlátozottak az elhelyezkedési lehetőségeik.

Maros megyében hat településen lesz állásbörze

Maros megyében Marosvásárhelyen a Művész mozi előterében, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Marosludason, Szovátán és Segesváron a munkaerő-elhelyező ügynökség kirendeltségein tartanak állásbörzét pénteken 9 órától. A helyszíneken az álláskeresőknek lehetőségük lesz a munkaadókkal találkozni, egyeztetni, felmérni, hogy milyen lehetőségeik vannak a munkaerőpiacon.

A munkaerő-elhelyező ügynökség alkalmazottai segítenek önéletrajzot kitölteni,

és útba is igazítják azokat, akiknek erre szükségük van.

A hét elején közzétett lista szerint Maros megyében ezernél több szabad állás van, az ezt kínáló cégek nagy része ott lesz a pénteki börzén is. Több helyre keresnek szakképzett munkásokat: péket, pincért, éjjeliőrt, kőművest, gépkocsivezetőt, eladókat, lakatost, egészségügyi asszisztenst, titkárnőt, asztalost, de a szakképzetlen munkásoknak is több lehetőségük van elhelyezkedni árukezelőként, építkezési segédmunkásként, takarítóként. Könyvelőket, cégvezetőket, informatikusokat, vegyészmérnököket is keresnek Marosvásárhelyre és nemcsak.

Némelyek csak a pecsétért érkeznek

A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség által szervezett állásbörzének idén a Sajtó utca 4. szám alatt található inkubátorház ad otthon. A cégek képviselőit és az állásajánlatokat benyújtókat, valamint a börzére érkező munkakeresőket pénteken 9.30-ra várják, a börze viszont 10 és 12 között zajlik. A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel zárul, amelyen az börze eredményeit is ismertetik. Mint ahogy minden évben lenni szokott, idén is minden bizonnyal a szociális segélyezettek lesznek többségben a börzén, ők viszont többnyire csak azért mennek, hogy a segélyhez szükséges pecsétet megszerezzék. A jelenség kapcsán Kelemen Tibor igazgató lapunknak korábban azt nyilatkozta, a segélyezettek és iskolázatlanok tömegét nehéz munkára ösztönözni. Ha a családból valaki fizetésért dolgozna, az veszélyeztetné a szociális segélyt, ezért még arra is képesek, hogy az illetőt „kijelentsék” a lakhelyéről, ha az alkalmaztatja magát. Az igazgató azt is kifejtette, azt sem látja megoldásnak, hogy a munka megtagadása miatt elvágják ezen személyek segélyét, mert ez legtöbbször egy egész családot döntene nyomorúságba, és fosztana meg a segéllyel járó egészségbiztosítástól. A Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség legfrissebb, március végi összesítésében 3020 munkanélküli szerepel, ez alapján a megyében 3,8 százalékos a munkanélküliség. Munkanélküli segélyben viszont közülük mindössze 307-en részesülnek. A legtöbb munkanélküli – közel 1100 – a 29 évnél fiatalabb korosztályból kerül ki, 514-en a 30–39 évesek köréből és 612 a 40–49 év közöttiekből. Ugyanakkor 1458 személy nagyon nehezen, további 845 pedig nehezen foglalkoztatható.
(Dimény Árpád István)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 10., szerda

23 ezer lejt lovasítottak meg egy autó hátsó üléséről, őrizetbe vették őket

Minősített lopás gyanújával vett 24 órás őrizetbe a rendőrség két Maros megyei férfit kedden, akik a gyanú szerint 23 ezer lejt tulajdonítottak el egy gépjármű hátsó üléséről Székelyudvarhelyen, még márciusban.

23 ezer lejt lovasítottak meg egy autó hátsó üléséről, őrizetbe vették őket
2023. május 10., szerda

Reggel fagyott, ahol fagyni szokott

Már meg sem lepődünk a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket mutató, az Országos Meteorológiai Igazgatóság hőtérképén. A szerda reggeli, összesített adatok szerint fagypont alá esett a hőmérséklet térségünkben a csíki- és gyergyói-medencékben.

Reggel fagyott, ahol fagyni szokott
Reggel fagyott, ahol fagyni szokott
2023. május 10., szerda

Reggel fagyott, ahol fagyni szokott

2023. május 10., szerda

Kezdődik a Csíkszeredai Könyvvásár, középpontban az olvasnivalók világa

Nyolcadik kiadásához érkezett a Csíkszeredai Könyvvásár: május 11-14. között az Erőss Zsolt Arénába várják a látogatókat. Mert olvasni jó! – hangsúlyozzák a szervezők, és ennek üzenetnek az átadásában neves írók lesznek a segítségükre.

Kezdődik a Csíkszeredai Könyvvásár, középpontban az olvasnivalók világa
2023. május 09., kedd

Csíkszeredában zenél „az ördög hegedűse”

Romániai koncertkörútja részeként a legendás Phoenix együttesből ismert Mani Neumann, alias Der Teufelsgeiger, vagyis az ördög hegedűse elhozza Csíkszeredába a németországi Farfarello trió.

Csíkszeredában zenél „az ördög hegedűse”
2023. május 09., kedd

Nemsokára megkapják a támogatást a szarvasmarhatartók

Több mint húszezer szarvasmarha után kapnak támogatást a Hargita megyei gazdák, a juttatást hamarosan folyósítja bankszámláikra a mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökség (APIA). A pénzt rövidesen igényelhetik azok a tejtermelő gazdák is.

Nemsokára megkapják a támogatást a szarvasmarhatartók
2023. május 09., kedd

A két Koreát próbálják egyesíteni Gyergyószentmiklóson

Nem politikáról szól A két Korea újraegyesítése, hanem a nő és a férfi közötti viszonyt, az ilyen jellegű kérdéseket boncolgatja a Figura Stúdió Színház új előadása, amelynek pénteken tartják a bemutatóját.

A két Koreát próbálják egyesíteni Gyergyószentmiklóson
2023. május 09., kedd

Behatolt a házba és pénzt követelt – nem először

Egy férfi egy 53 éves nőt fenyegetett pénzért – erről értesítették hétfőn a 112-es segélyhívószámon keresztül a kézdivásárhelyi rendőrséget.

Behatolt a házba és pénzt követelt – nem először
2023. május 09., kedd

Már készültek lecsapolni a teherautóból az üzemanyagot, amikor...

Akció közben értek tetten két gázolajtolvajt hétfőn kora reggel a háromszéki Gidófalván járőröző rendőrök.

Már készültek lecsapolni a teherautóból az üzemanyagot, amikor...
2023. május 09., kedd

Külföldi fiatalokat látnak vendégül Gyergyószentmiklóson

Két Erasmus+ program megvalósítása is zajlik egyszerre ezekben a napokban Gyergyószentmiklóson. A Salamon Ernő Gimnázium és a GYTIT összesen nyolc ország fiataljaival ismerteti meg a várost és környékét.

Külföldi fiatalokat látnak vendégül Gyergyószentmiklóson
2023. május 09., kedd

Ciolacu: az RMDSZ megőrzi a minisztériumait

A kormányfőcserére vonatkozó koalíciós megállapodást betartják, és ez azt is jelenti, hogy az RMDSZ megőrizheti az eddigi minisztériumait – szögezte le kedden Marcel Ciolacu, a PSD elnöke az RMDSZ kormányon maradását firtató újságírói kérdésre.

Ciolacu: az RMDSZ megőrzi a minisztériumait
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM