Ha ezekkel az egészségügyi problémákkal küzd, nem biztos, hogy ezentúl kormánykerék mögé ülhet

Ha ezekkel az egészségügyi problémákkal küzd, nem biztos, hogy ezentúl kormánykerék mögé ülhet

Több – gépjárművezetőket érintő – változás is érvénybe lépett január elsejétől

Fotó: Gecse Noémi

Az egyes szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők csak szakorvosi engedéllyel szerezhetnek (vagy újíthatnak) jogosítványt január elsejétől, sőt, súlyosabb esetben teljesen eltiltják a vezetéstől az érintetteket egy frissen elfogadott miniszteri rendelet szerint.

Iszlai Katalin

2018. január 06., 08:052018. január 06., 08:05

Több – gépjárművezetőket érintő – változás is érvénybe lépett január elsejétől az országban, az egyik legfontosabb ezek közül a járművezetők egészségügyi alkalmasságáról szóló miniszteri rendelet módosításával kapcsolatos.

A december végén elfogadott és január elsején érvénybe lépett módosítások szerint bizonyos szív- és érrendszeri, illetve cukorbetegségben szenvedők csak szakorvosi engedéllyel, vagy egyáltalán nem vezethetnek.

Uniós irányelv
Az Európai Bizottság 2016 júniusában módosította a vezetői engedélyekről szóló, 2006-ból származó európai parlamenti és tanácsi irányelvet. A módosítást azzal indokolták, hogy a tíz évvel korábban elfogadott irányelv életbe lépése óta fejlődtek a vezetési alkalmasságot befolyásoló tudományos ismeretek, ezért a 2006-os dokumentum szövege már nem tükrözi a legújabb ismereteket az olyan szív- és érrendszeri rendellenességek tekintetében, amelyek magukban hordozzák egy, a vezetési alkalmasságot befolyásoló esemény veszélyét, vagy akadályozzák, hogy az érintett személy biztonságosan ellenőrzése alatt tartsa a járművet. A vezetői engedélyekkel foglalkozó bizottság ezért létrehozta a vezetéssel és a szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó munkacsoportot azzal a céllal, hogy aktuális orvosi szempontok szerint dolgozzon ki egy megfelelő iránymutatást, amelyben egyértelműen meghatározzák, hogy milyen feltételek teljesülése esetén engedélyezhető a vezetés, és milyen helyzetekben nem szabad kiállítani vagy megújítani a vezetői engedélyt. Emellett egy cukorbetegséggel foglalkozó munkacsoportot is létrehoztak, hasonló céllal. Ezek eredményeként született meg a tavaly nyáron elfogadott új uniós irányelv, amely azt is előírja, hogy a tagállamoknak legkésőbb 2018. január elsejéig kellett elfogadniuk és kihirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az új európai irányelvnek megfeleljenek. Előírás volt továbbá az is, hogy ezeket a rendelkezéseket január elsejétől alkalmazniuk is kell.

Romániai alkalmazás

Románia nem siette el az előírásoknak megfelelő jogszabályok kidolgozását: csak december végén módosították a járművezetők egészségi alkalmasságáról szóló, 2010-ből származó egészségügyi miniszteri rendelet, az új 1530-as számú rendelet pedig csupán az év utolsó munkanapján (december 29-én) jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

A módosított miniszteri rendelet január elsejétől érvénybe is lépett, és részletesen tárgyalja azt, hogy milyen szív- és érrendszeri betegségek esetén lehetséges a gépjárművezetés, és melyek azok, amelyek megléte tiltja az autóvezetést.

Fontos kiemelni, hogy a vezetői engedélyekről rendelkező jogszabályok a járművezetőket két csoportra osztják, és ezek szerint határozták meg a betegségekre vonatkozó előírásokat is. Az 1. csoportba az A, A1, A2, AM, B, B1 és BE kategóriába tartozó járművek vezetői, a 2. csoportba pedig a C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 és D1E kategóriába tartozó járművek vezetői tartoznak. A jogszabályok továbbá előírják, hogy a 2. csoportba tartozó járművezetőkre megállapított rendelkezések alkalmazandók azon B kategóriájú járművek vezetői közül azokra is, akik jogosítványukat hivatásos vezetőként (taxi, mentőautó stb.) használják.

Szakorvosi engedély
A következő szív- és érrendszeri problémák esetében a vezetői engedélyt csak akkor lehet a megjelölt csoportba tartozó kérelmezők, illetve járművezetők számára kiállítani vagy megújítani, ha az adott egészségügyi problémát eredményesen kezelték, rendelkezésre áll egy szakorvosi engedély, valamint – szükség esetén – rendszeres orvosi felülvizsgálatra kerül sor: alacsony pulzusszámmal járó szívritmuszavarok és magas pulzusszámmal járó szívritmuszavarok az ezekből adódó ájulással vagy ájulásos epizódokkal a kórelőzményben (az 1. és 2. csoportra alkalmazandó); alacsony pulzusszámmal járó szívritmuszavarok (2. csoport); magas pulzusszámmal járó szívritmuszavarok a következőkkel: strukturális szívbetegség és elhúzódó ventrikuláris tachykardia (1. és 2. csoport), vagy polymorf, paroxismális ventrikuláris tachykardia, illetve defibrillátor használatát szükségessé tevő elhúzódó ventrikuláris tachykardia (2. csoport); tünettel járó angina pectoris (1. és 2. csoport); állandó szívritmus-szabályozó készülék beültetése vagy cseréje (2. csoport); defibrillátor beültetése vagy cseréje, illetve megfelelő vagy nem megfelelő defibrillátor sokk (1. csoport); ájulás: gyors kialakulás, rövid időtartam és spontán felépülés által jellemzett átmeneti eszmélet- és izomtónusvesztés globális agyi hypoperfúzió következtében, vélhetőleg reflexátvitelű, ismeretlen okú, szívbetegségre utaló bizonyíték nélkül (1. és 2. csoport); akut szívkoszorúér szindrómára utaló tünetek (1. és 2. csoport); stabil angina pectoris, ha könnyű fizikai megterhelés esetén sem jelentkeznek a tünetek (1. és 2. csoport); perkután szívkoszorúér-beavatkozás (1. és 2. csoport); szívkoszorúér-bypass műtét (1. és 2. csoport); agyvérzés/tranziens iszkémiás roham (1. és 2. csoport); jelentős nyakiverőér-szűkület (2. csoport); az aorta maximális átmérője meghaladja az 5,5 cm-t (2. csoport); szívelégtelenség: a New York Heart Association (NYHA) I., II., III. stádium (1. csoport), vagy a NYHA I. és II. stádium, feltéve, hogy a bal kamrai ejekciós frakció legalább 35% (2. csoport); szívátültetés (1. és 2. csoport); szívműködést segítő eszközök (1. csoport); szívbillentyűműtét (1. és 2. csoport); malignus magas vérnyomás (1. és 2. csoport; III. stádiumú vérnyomás (2. csoport); veleszületett szívbetegség (1. és 2. csoport); hipertrófiás kardiomiopátia, ha nem társul hozzá ájulás (1. csoport); hosszú QT-szindróma ájulás, torsade des pointes vagy 500 ms-t meghaladó QTc kíséretében (1. csoport).

Tilos a vezetés
A következő szív- és érrendszeri problémák fennállása esetén, a feltüntetett csoportokba tartozó kérelmezők, illetve járművezetők számára nem lehet kiállítani vagy megújítani a vezetői engedélyt: defibrillátor beültetése (csak a 2. csoportra alkalmazandó); perifériás vaszkuláris megbetegedések: mellkasi és hasi aortaaneurizma, ha az aorta legnagyobb átmérője alapján szakadás veszélye áll fenn, és így a vezetési alkalmasságot befolyásoló hirtelen esemény bekövetkezésének jelentős a kockázata (1. és 2. csoport); szívelégtelenség: NYHA IV. stádium (1. csoport), vagy NYHA III. és IV. stádium (2. csoport); szívműködést segítő eszközök (2. csoport); szívbillentyű-zavar aorta-visszaáramlással, aortaszűkülettel, mitrális visszaáramlással vagy mitrális szűkülettel, ha a funkcionális képesség a becslés szerint NYHA IV. stádiumnak felel meg, vagy ha voltak ájulásos epizódok (1. csoport); szívbillentyű-zavar NYHA III. vagy IV. stádiumban vagy 35% alatti ejekciós frakcióval, mitrális szűkülettel és pulmonális hypertóniával/echokardiográfiával igazolt súlyos aortaszűkülettel/ájulással járó aortaszűkülettel, kivéve a teljesen tünetmentes súlyos aortaszűkületet (2. csoport); strukturális és ingerületvezetési zavarral járó szívizombetegségek (2. csoport); hosszú QT-szindróma okozta ájulás, torsade des pointes és 500 ms-t meghaladó QTc kíséretében (2. csoport); Brugada-szindróma ájulással vagy túlélt hirtelen szívhalállal (1. és a 2. csoport). Kivételes esetekben a vezetői engedély kiállítható vagy megújítható, amennyiben ezt orvosi szakvélemény kellően alátámasztja, valamint rendszeres orvosi vizsgálat biztosítja, hogy az érintett személy alkalmas a biztonságos járművezetésre.

Szigorítások cukorbetegeknek

A miniszteri rendelet cukorbetegségre vonatkozó cikkelyeit is módosították, ennek értelmében

január elsejétől a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) fellépésének kockázatával járó, gyógyszerrel kezelt cukorbeteg kérelmezők, illetve járművezetők kötelesek igazolni, hogy tisztában vannak a hipoglikémia kockázatával, és egészségi állapotukat megfelelően ellenőrzés alatt tartják.

Azok számára, akik nincsenek tisztában a betegséggel járó kockázatokkal, nem lehet kiállítani vagy megújítani a vezetői engedélyt. A visszatérő súlyos hipoglikémiában szenvedő kérelmezők, illetve járművezetők számára nem állítható ki vagy újítható meg a járművezetői engedély, kivéve, ha rendelkezésre áll orvosi szakvélemény, és rendszeresen sor kerül orvosi felülvizsgálatra. Az ébrenléti állapotban visszatérő, súlyos hipoglikémiában szenvedő kérelmezők, illetve gépjárművezetők számára járművezetői engedély csak a legutolsó epizódot követő három hónap elteltével állítható ki vagy újítható meg. Kivételes esetekben a vezetői engedély kiállítható vagy megújítható a hipoglikémiában szenvedő cukorbetegek esetében is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 03., szerda

Jóval több a bérlet, mint a fizetős parkolóhely

Jóval kevesebb a fizetős parkolóhelyek száma Csíkszeredában, mint amennyi parkolási bérletet értékesített eddig a rendszert üzemeltető önkormányzati cég. Most már a parkolójegyek jelentik a bevételek legfőbb forrását.

Jóval több a bérlet, mint a fizetős parkolóhely
2024. július 03., szerda

Rendőrség: egyes gyógyszerek is pozitív drogtesztet eredményezhetnek

A Drugtest szondákkal járművezetőkön végzett és pozitív eredményt mutató tesztek 15-20 százalékát érvénytelenítették a biológiai minták laboratóriumi elemzése után – közölte szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság.

Rendőrség: egyes gyógyszerek is pozitív drogtesztet eredményezhetnek
2024. július 03., szerda

Kúratúra a kovásznai kilátóhoz

Nem az első és valószínűleg nem is az utolsó településfejlesztési terv az, amit a minap ismertetett Gyerő József, Kovászna polgármestere. A fő cél az, hogy korszerűsítésekkel, új létesítményekkel erősítsék az orbaiszéki település gyógyfürdőváros státusát.

Kúratúra a kovásznai kilátóhoz
Kúratúra a kovásznai kilátóhoz
2024. július 03., szerda

Kúratúra a kovásznai kilátóhoz

2024. július 03., szerda

Két autó ütközött, heten sérültek meg, egyikük súlyosan

Két személyautó balesetezett a marosvásárhelyi Dózsa György utcában szerdán este. A Maros megyei tűzoltóság tájékoztatása szerint egy utas beszorult az egyik összeroncsolódott járműbe.

Két autó ütközött, heten sérültek meg, egyikük súlyosan
2024. július 03., szerda

Kisbusz és személyautó ütközött Székelyszenttamáson

Nyolcan utaztak abban a kisbuszban, amely egy személyautóval ütközött szerdán Székelyszenttamáson. Ketten sérültek meg, őket kórházba szállították a mentőegységek.

Kisbusz és személyautó ütközött Székelyszenttamáson
2024. július 03., szerda

Képességfelmérő: Székelyföldön a Hargita megyei nyolcadikosok teljesítettek a legjobban

Hargita, Kovászna, Maros – ez a székelyföldi megyék rangsora a nyolcadikos diákok által az országos képességfelmérő vizsgán elért eredményeket tekintve. Két megyében tavalyhoz képest nőtt az ötöst vagy annál magasabb átlagot elérő diákok aránya.

Képességfelmérő: Székelyföldön a Hargita megyei nyolcadikosok teljesítettek a legjobban
2024. július 03., szerda

Patakban kötött ki egy furgon Gyergyóremetén

Patakba csúszott egy gépjármű Gyergyóremetén, szerdán délután. A balesethez riasztott tűzoltóknak két személyt kellett kimenteniük.

Patakban kötött ki egy furgon Gyergyóremetén
2024. július 03., szerda

Kétszer avatták díszpolgárrá a görögkatolikus bíborost – keresik a felelőst

Alexandru Todea görögkatolikus bíborost az elmúlt hétvégén másodszor is Marosvásárhely díszpolgárává avatták, immár post mortem. A marosvásárhelyi városháza szerint mulasztás történt és a felelőst meg fogják büntetni.

Kétszer avatták díszpolgárrá a görögkatolikus bíborost – keresik a felelőst
2024. július 03., szerda

Összefogtak a hegyimentők a katasztrófavédelemmel

Gyorsaság és hatékonyság életmentéskor és vészhelyzetben – ezeket szorgalmazza az a protokollum, amelyet július 2-án kötött meg a Kovászna megyei önkormányzat és a Kovászna megyei tűzoltóság.

Összefogtak a hegyimentők a katasztrófavédelemmel
2024. július 03., szerda

Besétált panaszt tenni a maroshévízi rendőrségre egy nemzetközileg körözött személy

Családon belüli erőszak áldozataként jelentkezett egy nő a Maroshévízi rendőrkapitányságon, végül pedig bilinccsel a kezén távozott: mint kiderült, nemzetközi körözés van érvényben a nevére.

Besétált panaszt tenni a maroshévízi rendőrségre egy nemzetközileg körözött személy
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!