Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ünnepeltek Szárhegyen

Baricz-Tamás Imola 2014. augusztus 17., 17:16 utolsó módosítás: 2014. augusztus 17., 17:37

A Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmisét követően nyitotta meg Gábor László polgármester a XVI. Gyergyószárhegyi Falunapokat. A Szármány-hegy lábánál a szervezők háromnapos programot kínáltak a hétvégén a vendégeknek és helyieknek.

Fotó: Baricz Tamás Imola

 

A vásártéri nagyszínpadnál gyülekeztek az ünneplők és a testvértelepülésről érkezett vendégek. Az Orotvai komák bohózatai szórakoztatta az kicsiket és nagyokat, kabaréjelenetüket tapssal jutalmazták. A legkisebbek a kultúrházban a HalVirág Bábszínház Kőleves című előadásán vettek részt. Az alig több mint félórás varázslatot fakanál-lovacska készítése követte, így fél száznál is több, különböző színű sörényű paripa járta be a vásárteret.

Láthatatlan Gyergyószék címmel nyitottak kiállítást, melyet a tavalyi rendezvény, a Szárhegyi Zenei Napok folytatásaként hegedűkoncert követett. Egy évvel ezelőtt a Lázár-kastélyban Ferenc Éva előadóművész utolsó előadására gyűltek össze az érdeklődők. A kastély jelenleg lakat alatt, így a rendezvény kezdeményezője, szervezője, a kastély egyik örököse, báró Liptay Antal a kultúrházban köszöntötte a népes közönséget, és a kultúra, az identitás megőrzésének fontosságáról szólt, mint mondta: „a széthúzás csak az ellenségeinknek kedvez”. A kultúra, a komolyzene iránti tisztelet és a minél szélesebb körben való megismertetése volt a célja a rendezvénynek, emellett a helyi értékek megmutatása, felmutatása is nagy hangsúlyt kapott.

A Pro Arte et Natura Alapítvány meghívottja, a gyergyószárhegyi származású Szabó Levente hegedűművész koncertjére került sor. Felvezetőként a szárhegyi Danguly Tünde hegedűjátékát Kozma Zsombor, míg Kolcsár Borbála hegedűjátékát Mihály Csaba kísérte zongorán. A rendezvényen részt vett Szilágyi Zsolt, a Néppárt államfőjelöltje is.

A közösség összekovácsolásáért

Számos rendezvény közül nagy látogatottságnak örvendett az azonos nevűek teremlabdarúgó-bajnoksága. A szárhegyi családnevek focibajnokságára tizenöt csapat jelentkezett. Benevezni 10 éven felül lelhetett, és ezúttal hölgyek is labdába rúghattak. A foci népszerűsítése mellett a közösség összekovácsolása is céljuk volt a szervezőknek. A mérkőzések a sportszerűség nevében zajlottak bíró nélkül, a csapatokban a Szárhegyről elszármazottak is szép számmal vettek részt. Az I. Szárhegyi családnevek focibajnokságát a Len családnevűek nyerték, ebben a csapatban hölgy is bizonyította, hogy ért a focihoz. A másodikok a Györffyk, harmadikok a Csergők csapata lett. A bajnokságot közös bográcsozással zárták.

A falunapok alkalmával a hagyományápolásra is nagy hangsúlyt fektettek, népzene- és néptánc-előadásra, táncházba várták a kicsiket és nagyokat. A Cika-teremben a Negyven év képekben – fényképek a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont életéből címmel nyitottak kiállítást. Több koncertet, konferenciát is szerveztek, a népzenészek pedig nemcsak húzták a talpalávalót, hanem fakanalat is fogtak és ínycsiklandozó ételeket főztek a vásártéren, a legjobbat az alfalvi népzenészek csapata főzte.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS