HIRDETÉS

Tisztségükben maradhatnak a jelenlegi igazgatók, ha nincs más jelölt

Dávid Anna Júlia 2017. január 09., 11:47

Hargita megye számos oktatási intézményében új vezetőkkel indult a vakáció utáni tevékenység. Noha pénteken egy kora délutáni döntés értelmében megyeszerte tizenhét igazgatói és huszonkét aligazgatói tisztség maradt betöltetlenül, egy késő délutáni minisztériumi rendelet miatt hétfőn újratárgyalják a kinevezéseket.

Fotó: Pál Árpád

A versenyvizsgán sikeresen teljesített igazgatók és aligazgatók hétfőtől betölthetik tisztségüket, viszont az ideiglenes kinevezéseket szintén hétfőn újratárgyalja a Hargita Megyei Tanfelügyelőség. Pénteken késő délután kaptak a tanfelügyelőségek hivatalos átiratot arról a minisztériumi rendeletről, mely szerint azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanfelügyelőség még nem nevezett ki igazgatót, illetve aligazgatót, tisztségükben maradhatnak a jelenlegi igazgatók – mondta el lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő. A késői döntés miatt hétfőre vezetőtanácsi ülést hívott össze a főtanfelügyelő, illetve videokonferenciát terveznek a minisztérium képviselőivel, hiszen számos kérdés merült fel az új rendelet kapcsán. Görbe Péter azért nem tartja jónak a jelenlegi döntést, mert attól tart, ezután könnyelműbben kezelik majd a hasonló helyzeteket és vizsgákat az intézményvezetők.

A vizsga a legigazságosabb módja annak, hogy valaki megkaphassa a tisztséget – véli a főtanfelügyelő. Szó sincs arról, hogy megváltoztatnák az ideiglenes kinevezéseket, viszont a nap folyamán minden döntést újratárgyalnak – mondta. Az egyik legfontosabb szempont, hogy az adott oktatási intézmény pedagógusközössége támogassa a döntést. Azt is megtudhattuk, hogy nem mindenhol élvezik a közösség támogatását a funkcióban lévő intézményvezetők. Azokban az esetekben inkább elfogadható, hogy tisztségben maradjanak, amikor az országos oktatásért felelős tantestületben való tagság hiánya miatt nem tudtak jelentkezni a vizsgára, viszont ha a jelölt minden feltételnek megfelelt volna, csupán nem jelentkezett a versenyvizsgára, úgy értelmezik, hogy nem kívánja betölteni a tisztséget. Azokban az esetekben sem egyértelmű a helyzet, amikor az igazgatójelölt nem tudott átmenő eredményt elérni a vizsgán – magyarázta Görbe Péter. Ő azt tartaná jónak, ha még egy versenyvizsgát írna ki az oktatási tárca a betöltetlen igazgatói, aligazgatói helyekre, hiszen az egészséges versengés következménye az is, hogy egyre jobb, rátermettebb vezetőik lesznek az oktatási intézményeknek.

Hargita megyében leginkább az országos oktatásért felelős tantestületben való tagság hiánya okozott problémát, de a közeljövőben lesz rá lehetőség, hogy ezt pótolják a jelöltek. A főtanfelügyelő szerint ezt követően lenne jó egy újabb, négy évre szóló versenyvizsgát meghirdetni. Ő már annak is örülne, ha az oktatási tárca legalább kitűzné a következő vizsga időpontját, hogy mindenki tudja, mire számítson.

Az új kinevezések kapcsán kérdésként felmerült az is, hogy mi lesz azokban a helyzetekben, amikor a tisztségüket elveszítő igazgatók visszakapják tanóráikat és az őket helyettesítők állás nélkül maradhatnak. A főtanfelügyelő elmondta, eddig senki nem jelezte, hogy ilyen jellegű probléma adódott volna, esetleg el kellett volna bocsátani valakit.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
15 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS