Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Terelőutat építenek Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2016. március 14., 19:13

A Gyergyószentmiklósra Szárhegy irányából bevezető utat az Állomás utcával köti majd össze az az út, amelynek építéséhez hétfőn született meg az első közigazgatási döntés. A városi képviselő-testület szavazott arról, hogy a jelenleg sáros mezei utat saját tulajdonaként telekkönyveztesse az önkormányzat.

Fotó: Veres Nándor

Az út – ha megvalósul – az egykori IJECOP szomszédságában, a vasút mellett kapcsolódik az Állomás utcához, és innen a mezőn át vezet a szárhegyi útra. Ez az áthaladó teherforgalom egy részétől mentesíti majd a város érintett útszakaszait – hangzott el a testület rendkívüli ülésén. A beruházás Hargita Megye Tanácsának költségvetéséből valósul meg. Amint azt Nagy Zoltán megbízott polgármester közölte, erről született megegyezés a helyi és a megyei önkormányzattal. 

Az útépítés első előfeltétele, hogy tulajdonjogi szempontból rendezett legyen az érintett terület. A 910 méter hosszú, tíz méter széles földdarab a készülő parcellázási tervekben is mint út szerepel, de a városnak jelenleg semmilyen erre vonatkozó igazoló irata nincs. A hétfőn megszavazott tanácshatározat a telekkönyvezést teszi lehetővé. Ha az megtörténik, a területet átadja a város a megyei önkormányzatnak, hogy az az útépítést elvégezze.

Felvetődött a kérdés, hogy miként érinti a beruházás az érintett gazdálkodók tulajdonjogát, hiszen a most létező mezei út 3–4 méter széles, a többit mezőgazdasági területként használják a gazdák. Nagy Zoltán közölte, a jelenlegi területhasználat csupán a szokások alapján történik, a gazdák nem rendelkeznek birtoklevéllel, telekkönyvvel. Ugyanakkor megnyugtatásul közölte, a gazdák által használt területek nagysága nem fog semmivel sem csökkenni, esetleg „elcsúsztatják”, azaz a földjük pozíciója változik meg bizonyos mértékig.

A megbízott polgármester előterjesztésében elmondta, amellett, hogy az áthaladó forgalomtól mentesíti a várost a tervezett út, megépítése azért is fontos lenne, mert abban a térségben képzelik el majd a későbbi fejlesztések során az új ipari zónát, zöldmezős beruházásoknak köszönhetően.

Mint kiderült, ha az elindított papírformaságokkal időben tudnak haladni, az út egy éven belül el is készülhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS