HIRDETÉS

Sípályák és ereszkedők Hargita megyében: nincs mindenütt szerződés a hegyimentőkkel

Székelyhon 2017. január 05., 16:41

A Hargita megyében működő harminc sípálya közül mindegyik fogadja a téli sportok kedvelőit, a hegyimentő-szolgálat munkatársai ugyanakkor óvatosságra intenek mindenkit a súlyos balesetek elkerülésének érdekében.

Fekete Örs, a Hargita megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a harminc nyilvántartott pálya közé olyan ereszkedők is tartoznak, amelyek nem engedélyezettek vagy ezek üzemeltetői nem kötöttek szerződést a hegyimentőkkel, ezzel veszélyeztetve a turisták testi épségét.

„Több olyan sípálya is van, amelynek az üzemeltetője nem kötött velünk szerződést és ezáltal veszélyeztetik saját ügyfeleiket. Annak ellenére, hogy a törvény szerint kötelességük a turisták biztonságát garantálni, őket csak a bevétel érdekli” – nyilatkozta Fekete Örs.

A szolgálat vezetője azt javasolja azon pályák üzemeltetőinek, akik nem kötöttek velük szerződést, hogy értesítsék őket, amennyiben nagyobb turistacsoport érkezik hozzájuk, ugyanis legtöbb munkatársuk önkéntes, így időbe telik, amíg felkészülnek a bevetésre. A síelőket pedig arra kérik, ne fogyasszanak alkoholos italokat, viseljenek védőfelszerelést, ha síelni indulnak és vigyázzanak a többi síelőre maguk körül.

Az idézett forrás szerint a téli ünnepek idején 21 alkalommal kellett elsősegélyt nyújtaniuk, legtöbb alkalommal a Madarasi Hargitán, ahol nagyobb számú turista volt az ünnepek alatt.

A túrázni vágyóknak azt ajánlják, hogy az időjárásnak megfelelően meleg ruházattal és felszereléssel induljanak útnak, soha ne menjenek egyedül túrázni, ne induljanak el éjszaka, értesítsék a panziókat túrázási szándékukról, és vészhelyzet esetén riasszák a hegyi csendőröket, vagy kérjenek segítséget a 112-es egységes segélyhívószámon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
23 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS