Kilencgyermekes családban a mosógép is alkalmazkodik

Kilencgyermekes családban a mosógép is alkalmazkodik

Fotó: Tamás Gyopár

Az udvaron szánkózásról árulkodtak a nyomok, ágyneműtornyok szellőztek, szárítóköteleken gyerekruhák minden méretben. Fánkillat fogadott a ditrói házban. Édesanya hat gyerekének készítette a finomságot. Balla Károly és Szőcs Mária otthonában jártunk. A családfő alkalmi munkából tartja el a famíliát, az asszony, akinek cipőjébe élesztőt és olajat tesz a Mikulás, kitalálta azt is, hogy vezetékes víz nélkül miként működtesse a napszámból vásárolt automata mosógépet.

Tamás Gyopár

2017. február 23., 18:492017. február 23., 18:49

A hat gyerek örömmel fogadja az idegeneket, nem bátortalanok egyáltalán, életrevalóságukról árulkodik az is, hogy az ajándékgyümölcsöt a vendégekkel meg is pucoltatják, s néhány perc után a legkisebb ölbe kérezkedik, a legnagyobb pedig, Kinga elkéri a fényképezőgépet és pillanatok alatt megtanulja kezelni, fotózza a kisebbeket. Szebbnél szebbek az apróságok, a lányok hosszú, súlyos szempillák alól tekintenek ránk, a fiúk pedig fürkésznek, folytatnák a szánkózást is, de kíváncsiak, mit is akarunk, és a készülő palacsinta is marasztalja őket.

Tíz gyermeket szült, most hat kicsi van a házban

Csak egy kilogramm lisztből sült palacsinta azon a szombaton, mert más is volt még ebédre. Amúgy kicsinek bizonyul a kilencliteres fazék, ha a család összes tagja egyszerre ül asztalhoz. Egy nappal korábban két és fél kilogramm lisztből készült a prézlis galuska, el is fogyott – mondja Szőcs Mária, az édesanya, aki tíz gyerekéből hatról gondoskodik nap mint nap. Mert tízet szült a 42 éves asszony, de egyik gyereküket hathetes korában betegség miatt elveszítették, a nagyok pedig többnyire csak a családi ünnepekkor látogatnak haza.

Testvérek Szőcsökül és Ballákul

A legnagyobb, a huszonhárom éves Enikő Remetére férjhez ment, az ő gyereke, Kristóf egy hónappal kisebb csak, mint féltestvére, Katalin Barbara. Enikő édesapjától törvényesen elvált Mária, a jelenlegi élettársával, az 53 éves Balla Károllyal nem kötött házasságot, szerinte nem a papír számít, az a fontos, hogy nyolc közös gyereküket együtt nevelik. Közülük a legnagyobb a húszéves Krisztina, aki Magyarországon próbál boldogulni. A tizenhat éves Balla Mónika pedig Enikőt segíti, vigyázva Kristófra, az unokaöccsére. A testvérek közül a sorban a 13 éves Balla Kinga, majd Balla Eduárd, Balla Arnold, Szőcs Nóra, Szőcs Nándor, és a kétéves Szőcs Katalin Barbara következik. „Édesapjuk a munka miatt nem tudta anyakönyveztetni a gyermekeket, ez volt a legkézenfekvőbb megoldás” – magyarázza a különböző vezetékneveket Mária.


Egy elsőáldozás öt kereszteléssel összehangolva

Óhatatlanul adódott a kérdés a népes család láttán, hogy volt-e olyan pillanat, amikor megfordult fejükben, nem vállalják a következő gyermeket. „Volt, amikor mondtam Karcsinak…, de az én egészségem is fontos, inkább vállaltuk a gyermekeket. Nem bánom, annál szebb sincs, mikor egy elsőáldozáskor összegyűl a család. Tavaly Eduárd volt, idén Arnold következik, aztán Nórika.” Arról is szólt Mária, hogy a két kicsi még nincs megkeresztelve, de nemsokára sort kerítenek rá. „Amikor Mónika elsőáldozó volt, összehangoltuk, s akkor kereszteltük meg az öt gyermeket.” Az egyházközség tagjai, Mária hálásan mondja, hogy a helyi papbácsi segíti őket. „Másfél hete is hozott lisztet, cukrot, olajat.”

Aki eszik, annak dolgoznia is kell

A nagyobb lányok segítenek édesanyjuknak, Kinga, miután húga haját frizurának fonta, szaggatta volna a palacsintatésztát is, ám az még nagyobb gyakorlatot igényel. A fiúk egyetlen anyai szóra kimentek fát vágni. „Úgy van nálunk, hogy aki eszik, annak dolgoznia is kell” – mondta az édesanya. A férfipalánták sorban hozták a fánk alá a felaprított tűzre valót, amit nemrég édesapjuk szállított haza segítséggel. Legelőket tisztít, fenyőfacsapot szed össze a családfő mostanság, mert október óta állandó keresete nincs. Nem egyszer élelmet adnak munkájáért cserébe. A havi biztos jövedelmük az 500 lejt kitevő gyermekek utáni járandóság. „Múlt héten öt napig trágyát hordott, s kapott három méter fát. Az is kell” – mondja Mária, s egy könnyet is elmorzsol, de csak egy pillanatig érzékenyül el. Aztán olyanná válik ismét tekintete, mint akit már nem lep meg semmi, egyszerre ügyeli a palacsintát, átlátja a szobányi gyermeket, s velünk is beszélget közben.

Malac lett a napszámból

Több főállásra való munka jut Máriára, hiszen az otthonlévő kicsiket neveli, iskolába, óvodába járatja, főz, nyáron zöldséget termeszt. Ha úgy adódik, szénacsinálást vállal, ám az csupán idénymunka, így még beleférteti, hogy négy malacot hizlal. Külön története van a malackáknak is. „Tavalyelőtt nyáron napszámért dolgoztam, s két malacot vettem a lányoméktól, mert nekik is nehéz, s egyet ajándékba ráadtak. Kettőt levágtunk, s egyet megbúgattunk, tizenhárom malac született, ötöt megnyomott a koca, a többi megmaradt. Hármat adtunk a lányoméknak, kettőt eladtunk, a kocát pedig levágtuk karácsonyra” – meséli a gazdaság sikertörténetét, s a tervével megtoldja. „A malacok most már akkorák, hogy egyet egy ember egy zsákban nem bírna el, nemsokára levágjuk az egyiket, hogy ne kelljen az üzletben pénzt adni a húsért.”

Egyiknek egészséget, másiknak érettségit

A nagyobb gyerekeiért aggódik, a kicsiket tanulásra biztatja, akik szót fogadnak, mindennek örülnek, s hogy maradjon így, az édesség mellé virgácsot is hozott tavaly a Mikulás. Az édesanyának sem maradt üresen a cipője: élesztő és olaj került bele.

„Sajnálom, hogy a nagyobb lányok nem érettségiztek. Fontolgatom, hogy ősztől ráveszem Mónikát, hogy folytassa a tanulást. Nem szeretném, ha ingázna, tudom, hogy pontosan neki nem tenne jót, inkább Böjte Csaba atya otthonából kellene járjon” – morfondírozik, hogy gyermeke szebb jövőt lásson. „Biztatom a fiúkat is, hogy tanuljanak, a kisebb lányokat nem kell, főleg Kingát. Ötödikes koráig első tanuló volt, s most második” – meséli büszkén. Kinga vagy bolti eladó vagy pedagógus szeretne lenni. Édesanyja nyolcadik osztály után Csíkszeredába vagy Udvarhelyre küldené tanulni. „Mindent beosztunk inkább” – gondolkodik a megoldáson.

Amint tanulásról esik szó, a betűvetők kedvenc tantárgyukat sorolják: anyanyelv, matek, egyik pásztor, másik rendőr akar lenni, s ketten is mondják, nagy meglepetésünkre, hogy a román nyelvet kedvelik leginkább . „Fél lábam román,azért mondják”, fejti meg édesanyjuk. A legkisebb fiúért is külön aggódik, mert beteges, óvoda helyett otthon ápolja gyakran, de bízik abban, hogy megerősödik. A kis Barbara Katalint pedig, akit a nagyobbak is nevelnek, szólásra bírja időnként, hogy mihamarabb mondatokba foglalja közlendőjét.


Vezetékes víz nélkül is mos az automata mosógép

Balla Károly örökölte a házat, konyha-két szobából, illetve egy fürdőszobának való helyiségből áll. Pár méterre van a kút a bejárattól, ám a vize csak úgy jut be a házba, ha vederrel behordják, a szennyvizet pedig kiviszik. Furcsa is volt, mit keres a konyhában az automata mosógép. A családfő pásztorkodása idején vásárolták. Nem kis időbe telt, amíg megértettük, hogyan működhet vezetékes víz nélkül a masina. Mária leleményességéről árulkodik a beüzemelése: a nagy teknőt telehordják vízzel, azt ráteszik a gép tetejére, a megtápláló tömlő onnan szippantja a vizet, a kifolyó szennylé pedig egy másik teknőbe ürül. Nem csoda, hogy a legnagyobb vágya az, hogy bevezessék a vizet a házba. „Míg egészség van, nem panaszkodunk, nem pénz kell, csak a házba víz és egy fürdőszoba” – mondja, annak tudatában, hogy előbb új vakolat kell a fürdőszoba falára, mert „leduvadt a fal”, és új villanyvezeték, mert rövidzárlat miatt nem használható ott az áramforrás.

Ahogy sült, úgy fogyott is a finomság, a tálban mindig csak ugyanannyi volt. A gyermekek szánkózni készültek az udvarra. A ház és a kút közötti öt méteren suhannak bizonyára…

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe

Lakók, intézmények gyűjtik a műanyagdugókat, juttatják el a Gyergyói Hírlap szerkesztőségébe, hogy közösen segíthessék egy sepsiszentgyörgyi kisfiú gyógyulását. A hároméves Oláh Badi István leukémiás, kezeléséhez kéri a segítséget családja.

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe
2017. március 10., péntek

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójára Gyergyószentmiklóson emlékünnepség keretében ünnepi szentmise, komolyzenei koncert, koszorúzás, illetve katonaeledel-kóstoló is lesz.

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson
2017. március 10., péntek

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban

A Gyergyószentmiklósi Város Kórházban változások léptek érvénybe. Ferenczy István igazgató ismertette a betegek látogatási programjának a változását és az osztályok lezárását. Az igazgató kitért arra is, miért volt szükség minderre.

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

Tizenhét felnőtt és nyolc gyermek jelentkezett önkéntesnek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban. Harmadszorra gyűltek össze a héten a segítségüket felajánlók, akik a hátrányos helyzetű falustársaikért szeretnének tenni.

Önkénteskednek a falustársaikért
Önkénteskednek a falustársaikért
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Monda- és legendagyűjtő pályázatot hirdet a Székelyföldi Legendárium az Élő Erdély Egyesület közreműködésével, amelyre V‒VIII., illetve IX–XIII. osztályos erdélyi diákok jelentkezhetnek.

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM