Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Két szakágban tíz diákelőadás

Pethő Melánia 2016. szeptember 22., 13:10

A második Gyergyói Diákkonferencia szervezői ismerkedésre, kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére, információszerzésre várják az érdeklődőket.

A rendezvénnyel elsősorban a térség egyetemistáit és a frissen végzetteket kívánja segíteni a Gyergyói Közösségi és Szociális Erőforrásközpont, ugyanakkor a középiskolás diákok és az intézményvezetők számára is értékes információkkal igyekeznek szolgálni.

A segítőszakmák, illetve a történelem-társadalomtudományok szakágakban tanuló, frissen végzett vagy már ezekben az ágazatokban tevékenykedő Gyergyó-térségi fiatalokat szólítja meg az idei diákkonferencia, amelyet szeptember 24-én, szombaton tartanak a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián.

Szakmai érdeklődésüket, felkészültségüket értekezéseken mutatják be a diákok, ami egymás kutatási területének megismerése mellett arra is lehetőség, hogy megmutatkozzanak a hallgatóság soraiba meghívást kapó szervezetek, intézmények, vállalkozások vezetői előtt.

Az előadásokat szakmai bizottság fogja véleményezni, a legszínvonalasabb értekezéseket pedig pénzjutalommal díjazza a térség tudományos kutatóit összefogó Gyergyói Szemle Egyesület.

A rendezvényre középiskolásokat is várnak a szervezők. Az előadások nézőiként a pályaválasztás előtt álló diákok konkrét információkat szerezhetnek az őket foglalkoztató szakmákról, ezáltal könnyebben eldönthetik, hogy egy adott szakma érdekli-e őket.

A reggel 9 órakor regisztrációval kezdődő rendezvény programjában két szakágban összesen tíz diákelőadás lesz hallható. A segítő szakok szekcióban Abrudbányai-Győri Melinda A prevenció lehetőségei és a nyelvi akadályok a romániai egészségügyben címmel tart előadást, Dániel Margit A boldog időskorhoz vezető út címmel értekezik, Fodor Rita előadásának címe Fessünk álmokat! és ami mögötte van. Tanulási zavarokról szól Albert Zsuzsanna előadása, míg Sólyom Hajnal Tanulási stílus és oktatási módszerek összehasonlító elemzése az elemi oktatásban címmel értekezik.

Történelem-társadalomtudomány szakágban Fejér Emőke A Nyugat kulturális és gazdasági hanyatlása címmel, Gál Loránd Nándor Rólad beszélni sem szabad, 1956 címmel tart előadást, Gáspár Szeréna a gyergyószéki diáktanácsok és ezek problémáinak témakörét járja körül, Kémenes Edina Az Osztrák-Magyar Monarchia bukása és Magyarország helyzete a XX. század első felében címmel értekezik. Láng Melinda előadásának címe: Száz évvel ezelőtt szépapám rossz időben rossz helyen.

A diákok mellett fiatal kutatók is tartanak bemutatókat a konferencián. Farkas Attila Az aranysakál (Canis aureus L.) térhódítása, státusza és jelentősége Romániában című, Simon Kinga Katalin Házastársi kommunikáció vizsgálata Székelyföldön című értekezését mutatja be, Abrudbányai-Győri Tamás Egyenlő emberi jogok kontra történelem – az együttélés generációkon átívelő vizsgálata egy Mezőség-széli vegyes faluban címmel tart előadást. Nagy József Kollektív emlékezet és történetírás. A második világháború emlékezete Gyergyóban témában értekezik.

A program szerint a konferencia délután fél hatkor ér véget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS