Házasságok az első évfordulótól az aranylakodalomig

Házasságok az első évfordulótól az aranylakodalomig

Fotó: Balázs Katalin

A házasság az igenek és érintések birodalma. Mert nem csak a lánykérésre kell igent mondani, hanem a kapcsolatra, a gyermekekre, az elengedésre, az unokák fogadására. Receptszerűen ajánlott a gyakori érintés, és bizony, ha a kanál leesik, azt fel kell venni. Erről szóltak gyergyói házaspárok a Házasság hete kedd esti kerekasztal-beszélgetésén.

Balázs Katalin

2017. február 16., 16:242017. február 16., 16:24

Nyolc ember, négy házasság. Van, aki számára a Házasság hete mottója, a Veled kiteljesedni még csak terv, van, akinek már sokéves tapasztalat. Ebből osztottak meg a Szent István plébániára meghívott házaspárok.

„Álmomban sem gondoltam, hogy létezik olyan valaki, aki vallásos is, jámbor is, mégis fel mer ülni mögém a terepmotorra. Van egy párom, aki hiányosságaimat a képességek és erények terén kipótolja. Kiegészít” – így fogalmazott Fórika Sebestyén, aki tavaly házasodott össze Krisztinával. A kis városban sokszor kibeszélt kapcsolat az övék, ugyanis Sebestyén papnak készült, teológusként egy katolikus ifjúsági találkozón kezdődött el az a beszélgetés, amely szerelemmé nőtt. Tudta, érezte ezt, de mivel a teológián azt tanulta, erős érzelmi hatás alatt ne hozzunk döntéseket, még egy évig tanult tovább, tudta, hamarosan két szentség közül kell választania.

Eközben Krisztina lelkiismeretével viaskodott, korábban ugyanis azt vallotta, hogy tilos elszeretni az ügyes legényeket az egyháztól. Nem volt könnyű belépni egy családban, ahol a fiút papnak szánták, vállalni kellett a közösség megbélyegzését is. Ami megerősítette őket, hogy Isten jelen volt kapcsolatukban. Az őket eskető pap is elmondta: senki másra, csak a Jóistenre kell hallgatni. Mert, ha elbuksz, akkor is az ő tenyerébe esel.

Bár ritkábban, de ma is felteszik a kérdést: hogyan áldoztathat, akár temethet is az a férfi, aki házasságban él. Sokaknak ismeretlen az akolitus fogalma, ez az egyházi rend. Éppen ezért Sebestyén és Krisztina úgy gondolja, az ő életük példa is lehet: „Az úttörésben van szerepünk: abban, hogyan szolgálhatunk az egyházban úgy, hogy közben szentségi házasságban élünk.”

Tavaszt hozó találkozások

Huszonegy év házasság van Bíró Edit és László mögött. Megtapasztalták a szétválás keserűségét, megérezték az együtt fontosságát, így nem csoda, ha a feleség mai napig is meg tudja lepni férjét. Például egy új franciaággyal.

László hitéhez nem fér kétség, nem csak éli, szívesen tesz tanúságot is arról, miként van Isten jelen életükben. A válság hozta a férj döntését, külföldön vállal munkát, a feleség pedig, mint mondja, sokat vívódott az elengedéssel. „Meg kellett értsem, én csak a támasza vagyok, az életét ő éli” – emlékszik vissza Edit, majd kitér a csonkacsalád-korszakra is, amikor fia próbált családfő lenni, lányát megviselte az apahiány, az esténkénti beszélgetésekkor pedig azt hallhatta, mekkora az ura honvágya.

„Skóciában minden utcasarkon van egy templom s egy bár. Én Isten közelségét kerestem, az adott erőt egész hétre” – mondja László, aki végül hazatért, házat építettek, és úgy érzik, minden a javukra vált. Mert a nehézségek után náluk mindig tavaszok jönnek. „Úgy képzelem el a házaséletet, mint a kétserpenyős mérleget. Az üzletben úgy árulják, hogy le van zárva, a serpenyők egy síkban vannak. Ez a zár házasságkötéskor kioldódik. Az egyensúlynak pedig nem tesz jót, ha túl sokat gondolok magamról, de az sem, ha túl sokat engedek” – fogalmaz László. Huszonegy év házasság után Bíróék úgy gondolják, nem mondhatják azt, hogy kiteljesedett az életük. „Majd 140 éves korunkban. Addig úton vagyunk. Jó úton.”

Ismét ketten

A gimnáziumból ment férjhez Csabához Éva, mert jobb életkörülményeket akartak, mint amilyet szüleik tudtak biztosítani. És hitték, hogy együtt sikerülni fog. Ez negyven éve történt, eddigi közös életük a munkával telt. Két kislány született, apás lányok, holott Éva nagyon szeretett volna egy anyás fiút is. A szülői szerep megélése, a mindennapi teendők elvonták a figyelmet egymásról. Csak akkor tűnt ez fel, amikor a lányok más városban folytatták tanulmányaikat, később határon túlra mentek. „Mi nem jártunk sehova. Lehet, a lányainknak éppen ettől van mehetnékük. Sikeresek, ügyesek, de kint vannak. Mi meg itthon. S felmerül az emberben, milyen jó lenne itthon vezetgetni az unokákat” – mondja ki Éva, de Csaba is osztja véleményét.

A családfő a házasság kapcsán elmondja, volt nehézség, de a negyven évet kibírták, s immár ezen változtatni nem akarnak. Elmúlt az az idő is, amikor egymást megváltoztatnák, beletörődtek. „Ismét ketten vagyunk. S fel-feltesszük a kérdést: jól csináltuk-e? Mit csináljunk? Utazgatni már fárasztó, így dolgozgatunk tovább. Gyermekeinkre gondolva látjuk, csak arrafelé van út, vissza nincs, s ez az embert mellbe vágja. Nekünk jobb lenne, ha hazatérnének, de vajon nekik is?” – osztja meg vívódásait Csaba, s bevallja, a kegyelem bőségét kéri, hogy gyakran érezzék: ez így jó.

Akik sosem féltékenykedtek

„Nem volt kanálzerdülés nélküli az élet, de amikor a kanál leesett, Guszti mindig felvette” – mondja az 52 éve házasságban élő Bencze Margit, aki férje, Ágoston megszólításakor kicsi szívemmel kezdi a mondatot. Náluk már az unokák egyetemisták, sok mindent megéltek. Gyerekkorukban három ház választotta el őket, mégis később lettek szerelmesek egymásba. Guszti bácsi ma sem szégyell erről beszélni, mint ahogy nem spórol a szeretlek szóval sem. Csak annak mondja, akivel egy emberélet kétharmadát letöltötte, mert Benczéék „sosem adtak egymásnak alkalmat” a féltékenykedésre.
Az élet szélesvásznú film, naponta új kockákkal. A szép képeket időnként érdemes újranézni, és nem szabad elfelejteni: a filmet mi ketten forgatjuk, nem a szomszédok, a rokonok – szól a nyugdíjas biológiatanár javaslata. „Fontos a házasságban az érintés. Lehet ez simogatás, de lehet szóban is, hogy érezze: számít ő nekünk. Aztán ahogy telnek az évek, rájövünk, mekkora arany ő nekünk. És merjünk leülni, ha vitáink vannak, mert az őszinte szavak mindig célba érnek” – mondja 52 éves tapasztalattal a férj. Felesége is jó tanácsokkal áll elő, nagyapjától kapta, írásban, 1960-ban. A sárgult lapokon szívből szól a nyolcvanéves nagyapa javaslata arról, ami érték, ami élet lehet unokájának. Manapság sokszor felolvassa meg-megkönnyezve, unokáinak is átadja az intelmeket.

De Margit néni egy szóban elhangzott nagyapai javaslatot is őriz, és betart azóta is: „Ha Bencze Gusztival meg vagy elégedve, ne cseréld el másra.”

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!