Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hálát adtak a termésért Gyergyócsomafalván

Tamás Gyopár 2016. október 16., 22:38

Terménymustrával, ügyességi lovas versennyel, bográcsozással, adományozással, rönkvontatással ünnepelve adtak hálát a termésért Gyergyócsomafalván a Bognyeső- és Gazdanapon.

Fotó: Tamás Gyopár

Szombaton sokan ellátogattak a rendezvénycsűrhöz, amely körül hét csapat főzött a reggeli órákban. Délelőtt lovas szekereken, a Petres Ignác Fúvószenekar zenéjével érkeztek az ünneplők, nem csupán csomafalviak, hanem testvértelepülések képviselői is, akik magánúton jöttek a közös ünneplésre. Amint Márton László Szilárd polgármester fogalmazott, szándékosan nem verték nagy dobra a szombati rendezvényt, mert nem turistalátványosságnak szánták, ez egy olyan ünnep, amelyen bensőségesen ünnepelnek a helyiek.

Azokat a csomafalvi embereket ünnepelték, akik életet biztosítanak terményeik, állataik által, akik a gazdálkodást választották. „Büszkeség a községnek, hogy milyen nagy állatállománnyal rendelkezik, hogy az itt készített termékek akár határon túlra is eljutnak. Érezzék a gazdák, hogy nagyon fontosak, e rendezvény főhajtás előttük” – összegzett az ünnep kapcsán. Ferencz Antal helyi plébános adott hálát, és kért áldást a gazdákra, majd felszeletelték a testvértelepüléseken termett búzából, a csomafalviak segítségével épült Ráckevei Hajómalomban őrölt lisztből sütött kenyeret. Tokaj-hegyaljáról került bor is az asztalra, a gazdák poharába.

Miközben a csapatok főztek és kiosztották az elismerő okleveleket a gazdáknak, lovas ügyességi versenyt követhettek végig a résztvevők. Nagy népszerűségnek örvendett a fahúzató verseny, amelyen összesen 4,8 köbméter fát vontattak a rátermett fogatosok. Domokos Árpád vezette a vetélkedőt, melyre  hat csomafalvi mellé egy borzonti és két tekerőpataki fogatos is benevezett. A legfiatalabb a csomafalvi 18 éves Király Norbert volt, aki 2-3 éve hogy belekóstolt e nem könnyű mesterségbe, szerinte igazán meleg helyzetek nem versenyen, hanem az erdőn adódnak. Jónéhány néző szerint pedig a versenyszerű rönkvontatás is erős idegzetet követel, és egyáltalán nem sétakocsikázás.

Tíz lovasszekér járta a falu utcáit pénteken. Akik adomáyozni akartak a Páli Szent Vince Napköziotthon megsegítésére, megtehették. Balogh Zita jegyző, a rendezvény egyik szervezője elmondta, akárcsak tavaly, idén is annyi terményadomány gyűlt, hogy jut belőle a szárhegyi és az új gyimesi gyerekotthonba is.

Bár véget ért a gazdák ünnepe, a szociális központban még látogatható a rendezvényindító kiállítás; a Mesterségem címere című, Gyergyói Fotóklubbal közösen szervezett tárlat két hétig még megtekinthető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS