HIRDETÉS

Gépjármű-bejegyzési rohamra számítanak

Dávid Anna Júlia, Bíró Blanka 2017. január 27., 14:10

Pangás jellemezte egész hónapban a használtautó-piacot, és aki vásárolt, az is februárra halasztotta a gépkocsi beíratását – számolnak be a bejegyeztetéssel foglalkozó szakemberek. A regisztrációs adó februártól való megszűnése miatt a Hargita megyei gépjármű-nyilvántartó közszolgálatnál is rohamra számítanak, de fennakadásokat okozhat az is, hogy nagyon sok sofőrnek most kell kicserélnie a tíz éve kiállított európai szabvány szerinti gépjárművezetői engedélyét is.

Fotó: Kristó Róbert

Gépkocsi-beíratási rohamra lehet számítani februártól, ugyanis kivárnak a külföldről behozott használt autót vásárlók, és csak február elseje után kezdeményezik a jármű bejegyeztetését, mert akkor már nem kell befizetniük a környezetvédelmi bélyegilletéket, és az önkormányzatoknál fizetendő beíratási illetéket sem. Mint ismeretes, mindkettő szerepelt annak a 102 illetéknek a listáján, amelyeket Liviu Dragneának, a Szoicáldmeokrata Párt (PSD) elnökének javaslatára eltörölt a parlament.

A csíkszeredai székhelyű megyei gépjármű-nyilvántartó közszolgálatnál is nagy rohamra számítanak február hatodika után – mondta el lapunknak Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője. Reméli, fel tudnak készülni egy nagyobb igényléshullámra, arra viszont nincs lehetőség, hogy a gépjármű-nyilvántartó munkatársai meghosszabbított munkaprogrammal dolgozzanak. A szóvivő elmondta, az irodában mindössze tizenegyen dolgoznak, de abból két személy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges iratátvétellel, illetve vizsgáztatással foglalkozik.

Adrian Pănescu egy másik kihívásról is beszámolt: tíz éve vezették be az új európai szabvány szerinti gépjárművezetői engedélyeket, és azokat most, majdnem egyszerre kell kicserélni. Már ebben a hónapban is kétezren kell jogosítványt cseréljenek Hargita megyében, a február-márciusi időszakban viszont már háromezernél is több ilyen jellegű igénylésre számítanak. A gépjárművezetői vizsgákra is kell küldjenek szakembereket, így csupán két-három ember marad, aki az gépjárműbejegyzésekkel tud majd foglalkozni – magyarázta Pănescu.

Halomban állnak az átíráshoz szükséges dossziék

Azon autók esetében, amelyeknek alacsony a regisztrációs adója, illetve a hibridautók esetében nem volt indokolt a várakozás – tudtuk meg Szécsi Veronikától, egy székelyudvarhelyi, autóeladással, műszaki vizsgáztatással, gépjármű-bejegyeztetéssel is foglalkozó vállalkozás munkatársától. Van olyan is, aki már ősztől, az első híradásoktól várja a döntést – mesélte Lajos Emese, aki szintén autóbejegyeztetéssel foglalkozik. A hasonló tevékenységet végző Szígyártó Lajos Miklós elmondta, hogy már most nagyon sok átíráshoz szükséges dossziéjuk van előkészítve, többen már régen megvásárolták a használt gépkocsit, de azt a régi tulajdonos nevén hagyták az adóeltörléséig. Az intézkedést azonban bizonytalanság övezi, nem sok konkrétumot tudnak róla még az érintettek sem. Szígyártó például olyan pletykát is hallott, mely szerint csak a februárban behozott autókra lesz érvényes a regisztrációs adó eltörlése.

A gépjármű-forgalmazásban érdekelt szakemberek azt is elmondták, hogy a környezetvédelmi bélyegilleték több száz, de egy kilenc személyes kisbusz esetében, akár négyezer euró is lehet.

Tanácstalanok

Azt még maguk a kereskedők sem tudják, milyen hatással lesz a piacra a regisztrációs adó eltörlése. Az általunk megkérdezett egyik udvarhelyi autókereskedő gondolkozott rajta, hogy februártól olyan külföldi használt autókat hozzon be az országba, amelyeket korábban a magas regisztrációs adó miatt nem lehetett értékesíteni, de amíg nem tudni biztosan, miként alakul a használt autók piaca, addig nem mer belefogni.

Új regadó jön?

A februártól való beíratással azért is sietnek az érintettek, mert Daniel Constantin környezetvédelmi miniszter már bejelentette, hogy a regisztrációs adó nélküli állapot nem tartható sokáig, gondolkodnak azon, hogyan pótolják. A hazai autógyártók is kongatják a vészharangot, szerintük a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlése miatt az országot elárasztják a használt autók, és a gépkocsigyártás 30 százalékkal eshet vissza.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
18 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS