Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Emlékfa a szülőföldhöz kötődésért

Gergely Imre 2012. július 29., 18:12 utolsó módosítás: 2012. július 29., 23:13

A Gyergyószentmiklósiak Világtalálkozója keretében felállított emlékfa egy „névlajstrom”, amelyen mindazon személyek, akik valamilyen okból kifolyólag el kellett hagyják szülővárosukat, szülőföldjüket, hazatérve emléket, jelet hagyhatnak magukról a szülővárosban.

Aki utódaira gondol, fát ültet, aki fát ültet, bízik a jövőben – hangzott el vasárnap délben a város főterén, az emlékfa felállításának ünnepségén. Amint azt az emlékfaállítás kezdeményezői megfogalmazták, a fa küldetése, hogy emlékeztessen minket, itthon maradottakat: nem vagyunk egyedül, a nagyvilágban hozzánk hasonlóak élnek, akik hazagondolva ránk is gondolnak.

Mezei János polgármester avatóbeszédében elhangzott: a fa jelképként a magyarság legendáiban, meséiben mindig fontos szerepet játszott. Az égig érő fa, mely mélyen az anyaföldbe gyökerezik és a felső világgal köt össze, csak egy a jelképek közül, de egyébként is a székely, a gyergyói ember életét végigkíséri a fa, mint anyag is, a bölcsőtől a fejfáig. A Gyergyószentmiklós főterén álló emlékfa is egy szimbólum, amelyre a szülőföldhöz ragaszkodás, kötődés jeléül helyezhették el réztáblácskáikat a világtalálkozóra hazatért elszármazottak. A lecsupaszított almafára – amelynek gyökerét egy üveglappal fedett gödörben helyezték el, és amely így alulról villanyfényes megvilágítást kap majd esténként – az avatóünnepségen mintegy húsz névtáblácskát helyeztek el a jelen lévő elszármazottak.

Az emlékfa ezzel távolról sem telt meg, és a későbbiekben is bárki, aki hazatér a városba, elhelyezheti a maga táblácskáját, a fatörzsön vagy az ágakon. Ehhez annyit kell tennie, hogy jelzi szándékát a Művelődési Központban, ahol vállalják a kis 1,5X10 centiméteres rézplakett gravírozásával és felszerelésével járó feladatokat. A fa így válik beszélő fává, minden táblácska egy elszármazott gyergyószentmiklósi sorsot jelképez majd. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS