HIRDETÉS

Borboly: a megyei utakon készenlétben vannak a hóeltakarító gépek

Székelyhon 2017. január 06., 19:47

A megyei besorolású utak esetében a Hargita Megye Tanácsával szerződött vállalkozások készen állnak, és folyamatosan takarítják a havat, ahol szükséges – jelezte közleményben Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hétvégére előre jelzett havazás, hófúvás, jégképződés kapcsán megismételte a korábbi években is tett nyilatkozatát, mely szerint nem lehet az aszfaltig, feketére takarítani az úttestet – nincs az a pénz –, hanem a járhatóságot kell biztosítani, a megfelelő felszereléssel.

„Természetesen biztosítjuk a megyei kategóriájú utak járhatóságát a törvényeknek megfelelően, de kérem, mindenki fontolja meg, biztos-e, hogy halaszthatatlan az utazása ilyen időjárási viszonyok között” – idézi a közlemény Borbolyt.

Hargita Megye Tanácsának illetékesei arra kérik az utazókat, hogy indulás előtt alaposan tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról, annak megfelelő sebességgel haladjanak, illetve a körülményeknek megfelelően használják a világítást, a fényjelzéseket, valamint a bepárásodás elleni eszközöket, a láthatóság érdekében. A gépjárművet el kell látni téli gumival, csúszásgátló lánccal, lapáttal, kaparópengével és homokzsákkal – szól a figyelmeztetés. A gyalogosokat is óvatosságra intik az úttesten való átkelésnél, továbbá arra figyelmeztetik őket: csak a járdán közlekedjenek, vagy ha ez az adott szakaszon nincs, akkor a menetirány szerinti bal oldalon, mindkét irányból látható, fényvisszaverő ruházatban és világító eszközzel, amellyel jelezhetik jelenlétüket az úttesten.

Borboly Csaba utasítására a téli karbantartással foglalkozó kollégái négykerék-meghajtású terepjárókat kapnak a hétvégére. Hargita Megye Tanácsa honlapján részletes lista van a megyei besorolású utak téli karbantartásáról, illetve akciótervéről.

A beavatkozás e hétvégi menetrendje a 4–9 óra, a 14–18 óra és a 19 óra utáni időszakra szól. Emellett a megbízott vállalkozások a hóeltakarító eszközökkel szakaszonként járőröznek, és beavatkoznak annyiszor, ahányszor szükséges: hóekével eltolják a havat, vagy csúszásgátló anyagot (sót és homokot) szórnak le, a helyzettől függően – a szolgáltatást végző cég dönti el ezt: az általa megbízott illetékes személy, valamint az adott gépjármű vezetője.

Bővebb felvilágosításért vagy gond bejelentéséért hívható Hargita Megye Tanácsa téli karbantartási készenléti szolgálatának a száma: 0266 207 774. Kérik, hogy nagyobb baj, becsúszás stb. esetén hívják a 112-t is, mert akkor több állami szerv siethet a segítségükre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS