HIRDETÉS

Ahol a baj is telefontéma

Dávid Anna Júlia 2017. január 06., 14:18

Az eddigi évekhez képest most nem égtek a lelkisegély-szolgálat telefonvonalai az ünnepek alatt, az elmúlt évben inkább ősszel fordultak szakemberekhez a segítségre szorulók.

A közhiedelemmel ellentétben újévkor és karácsonykor nem keresték fel többen a telefonos lelkisegély-szolgálatot – mondta el lapunknak Simó Irma pszichológus, az Áradat egyesület szakmai vezetője. Az elmúlt évben az iskolakezdéssel egyszerre, szeptember-október folyamán döntöttek úgy legtöbben, hogy változást szeretnének életükben. Január is egy ilyen időszak, most is számítanak egy nagyobb hullámra. Mostanság egyre inkább olyanok kérnek segítséget, akik valóban változtatni szeretnének élethelyzetükön, valós megoldások után kutatnak – mondta Simó Irma. Ezt pozitív változásként érzékeli az immár tizenegy éve megalakult egyesület vezetője. Még a súlyos betegségekkel küzdőkről is kiderült, hogy változást szeretnének, túl akarnak lépni a reménytelenségen, a kilátástalanságon.

A telefonos segítséget keresők nem kifejezetten azok, akik véget akarnak vetni az életüknek, hanem azok, akik valamilyen krízishelyzettel néznek szembe. Számos fiatal a „hogyan tovább” típusú kérdéssel küszködve kér segítséget, az iskola- vagy pályaválasztás kapcsán. Ugyanakkor a stabil munkahelyek hiánya is problémát jelent az embereknek, és nem kifejezetten a középkorúak vagy az idősebbek küszködnek vele.

Ha a családban van szenvedélybeteg, előfordul, hogy családtag kérdezi, mihez kezdjen. Ilyenkor általában javaslatokkal látják el, hogy hova lehet fordulni, kit kell megkeresni. A szenvedélybetegség alatt nem kizárólag az alkoholbetegségre kell gondolni, léteznek Facebook-függők, vásárlás- vagy drogfüggők is.

A segélykérők lakhely szerint is változnak, van, amikor az Udvarhelyen és környékén élők fordulnak inkább a szolgálathoz, máskor a Csík és Gyergyó környékiek vezetik a statisztikát, de bárhonnan befuthat megkeresés – mondta el Simó Irma. A hívások gyakorisága a mediatizáltságtól is függ: „mintha időről időre elfelejtenék, hogy vagyunk, majd egy újságcikk, reklám hatására eszükbe jut az embereknek”.

Egyre többen járnak terápiára, Székelyföldön is kezd kialakulni ennek kultúrája, onnan telefonálnak legtöbben, ahol erre nincs lehetőség. A segítséget kérők többsége a honlapról, Facebook-oldalról tájékozódik, és csak fokozatosan jut el a személyes kapcsolatfelvételig. Jelenleg egy stabil 15–20 fős csapattal dolgozik lelkisegély-szolgálat, hétfőtől péntekig este hét és tizenegy óra között.

A szolgálathoz fordulók a legkülönbözőbb korosztályból kerülnek ki, a vidékiek és városiak száma kiegyenlített, de a nemek tekintetében van különbség, általában férfiak fordulnak segítségért. A segélyszolgálat munkatársai szerint a székely férfiak nehezebben nyílnak meg, mert így szocializálódnak, míg a nők könnyebben beszélnek problémáikról.

Az Áradat Egyesület tíz év után jutott el addig, hogy partnerségre lépjen más szervezetekkel, de azt is tervezik, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjesszék jelenlétüket. Ugyanakkor a fiatalokhoz is szeretnének eljutni.

Az Áradat segélyszolgálat foglalkozik az öngyilkosság megelőzésével, mentálhigiénés prevencióval. Az egyesület diszpécserszolgálata hétfőtől péntekig este hét és tizenegy óra között hívható a 0754–800808-as vagy a 0723–800808-as telefonszámon, ugyanakkor a hallgatlak.ro és az aradat.ro honlapokon is elérhetők a szervezet munkatársai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS