Gundel Takács Gábor, Varga Csaba és Lucian Mîndruță is előad a TEDxUdvarhelyen

Gundel Takács Gábor, Varga Csaba és Lucian Mîndruță is előad a TEDxUdvarhelyen

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A székelyudvarhelyi művelődési házban rendezik meg a TEDxUdvarhely idei kiadását. Jó esély van arra, hogy a szervezők engedélyt kapnak az Egyesült Államokbeli szervezettől a száz főben meghatározott korábbi maximális nézőszám növelésére, így többen vehetnek részt az elmúlt években nagy sikert arató előadássorozaton. Tizenegy előadó nevét jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Széchely István

2023. március 14., 15:102023. március 14., 15:10

2023. március 14., 16:012023. március 14., 16:01

A tervezett tizenötből mindeddig tizenkét előadótól kaptak visszaigazolást a szervezők az idei székelyudvarhelyi TEDx-en való részvételről. Köztük volt Hosszú Katinka háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok magyar úszó is, ám időközben várandóssá vált, így kénytelen volt visszamondani a szeptember 2-án megrendezendő előadássorozatra szóló meghívást – jelentette be a sajtótájékoztatón Szakács-Paál István, a rendezvény kurátora.

Ott lesz viszont a rendezvényen Gundel Takács Gábor, akinek a nevét valószínűleg szintén mindenki ismeri.

A sportriportert, újságírót a sportműsorokat kevésbé követők a televíziós kvízműsorokból ismerhetik. Számára a történetmesélésről szól a szakmája, egy őszinte és hiteles ember, ezért merült fel, hogy előadóként meghívják a rendezvényre

– mondta a sajtótájékoztatón Berkeczi Zsolt, a szervezőcsapat tagja.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A színházkedvelők számára biztosan ismerősen cseng Székely Csaba drámaíró neve is. A marosvásárhelyi szerző nem fél olyan témákhoz sem hozzányúlni, mint a magyar-román viszony, sok humorral és keserű iróniával beszél az erdélyi magyar valóságról. Drámáit azonban nem csak e két országban kedvelik, ezt igazolja az is, hogy 2009-ben elnyerte a BBC legjobb európai drámáért járó díját.

A szervezők számára mindig is fontos volt helyi előadókat is meghívni a TEDx-re, ezáltal megmutatva, hogy a szűkebb környezetünkben is sok értékes ember van. Ilyen a székelyudvarhelyi Bara Ágnes is, aki Berkeczi Zsolt szerint a szó valódi és átvitt értelmében is nagy utat járt be az elmúlt években, majd Ázsiából hazatért szülővárosába és mentálhigiénés szakemberként dolgozik.

Gyerekelőadók, felnőttekre jellemző céltudattal

Idén két nagyon fiatal előadója is lesz a TEDxUdvarhelynek, mindketten 12 évesek, de Szakács-Paál István szerint olyan céltudatosan élik életüket, hogy azt bármelyik felnőtt is megirigyelhetné. Egyikük a gyulakutai Csipán Kristóf Csaba, aki olvasásnépszerűsítőnek hívja magát, Facebook-blogot vezet és azon keresztül rengeteg gyereket és talán felnőttet is olvasásra ösztönöz. Négy éve otthontanulóvá vált, mert úgy érezte, hogy az intézményesített oktatási rendszerben a bátorságát és egyéniségét is elveszíti.

A Budapesten élő, de édesanya révén székelyföldi származású Keszei Anna Luca harmadik osztályos lány, aki szabadidejében szendvicseket készít és biciklis társaival szállítják ki az éhezőknek, többnyire hajléktalanoknak. Tagja a Budapest Bike Maffiának, amit fiatal kerékpárosok hívtak életre a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás érdekében, és olyan civilekből áll, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak.

Az egyik legbefolyásosabb magyar reklám- és kommunikációs női szakember, Blaskó Nikolett is előadást tart a TEDxUdvarhelyen. Ő mindamellett, hogy profi üzletasszony és reklámszakember, nagy hangsúlyt fektet a társadalmi felelősségvállalásra is, sok olyan szervezet munkáját segíti, amelyek hátrányos helyzetű társadalmi csoportokba tartozókkal foglalkoznak, és fontosnak tartja a nők érvényesülés is.

Jánosi Matilda az udvarhelyszéki Csekefalván született, de története azért érdekes, mert 10 angol fonttal a zsebében, nyelvtudás nélkül ment ki Londonba évekkel ezelőtt, ahol elismert divattervezővé vált – ma már a West Enden tervez és készít jelmezeket a legnagyobb rendezőknek és előadóknak.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A sportolók sem hiányoznak az előadók sorából

Góg Anikó triatlonsportolóként részt vett a 2000-es nyári olimpián (az ausztráliai Sydneyben), ma már személyi edzőként dolgozik azért, hogy minél több embernek lehetőséget biztosítson a sporthoz való kapcsolódásra. Élsportolóként nem gondolja azt, hogy a sport a legjobbak kiváltsága, meggyőződése, hogy annak helye van mindenkinek az életében és ezt is népszerűsíti, többek közt nagyon népszerű Facebook-oldalán is.

Idén is lesz hegymászó meghívottja a TEDxUdvarhelynek: az erdélyi, belényesi születésű Varga Csaba hegymászó, építész azért került be az inspiráló előadók sorába, mert élettörténete bizonyítja, hogy elkötelezettséggel nagy dolgokat lehet elérni.

Zacher Gábor magyarországi toxilógussal többször találkozhatott már a székelyföldi közönség, a székelyudvarhelyi TEDx idei kiadásán viszont nem orvosként, toxikológusként lép színpadra, így emberi oldaláról ismerheti meg a nagyérdemű.

A rendezvény idén is kétnyelvű lesz, több román előadótól is visszajelzést várnak még a szervezők, aki viszont már biztosan ott lesz a TEDxUdvarhelyen, az Lucian Mîndruță újságíró. Nagyon szívesen jön Székelyudvarhelyre, és a szervezők szerint a nyitottsága biztosan inspirálni fog mindenkit.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

Tizenöt előadóval terveznek

Több előadóval is biztatóan alakulnak a tárgyalásokat, de az ő kilétüket addig még nem szeretnék felfedni, amíg biztos választ nem kapnak tőlük – mondta el a sajtótájékoztatón Szakács-Paál István.

A rendezvény idei mottója az ismert Truth or dare, azaz Felelsz vagy mersz játék nevéből inspirálódva a Felelsz és mersz lett, azért,

mert olyan inspiráló előadókat hívtak a rendezvényre, akiknek a történetei is igazolják, hogy náluk a vagy helyett és került a két kifejezés közé.

A rendezvény kurátora emlékeztetett, hogy a TEDx-licenszt civil kezdeményezésként szerezték meg, de adminisztratív szempontból óriási segítséget jelent számukra a vállalkozói inkubátorház, azaz a Hargita Business Center. Büszke arra, hogy az elmúlt három évben bebizonyosodott:

van létjogosultsága a rendezvénynek Székelyudvarhelyen, illetve arra is, hogy az inkubátorház támogatója lehet a lebonyolításban

– fogalmazott a sajtótájékoztatón Bíró Barna Botond, a vállalkozói inkubátorház igazgatótanácsának elnöke.

„Számunkra, itt, tömbmagyarságban élő nemzeti közösség számára különösen fontos az, hogy a világ más részein élő, dolgozó emberek szemléletmódját megismerjük, hiszen nagyon gyakran azt tapasztaljuk, hogy mi egy zárt közösségként működünk, akik nehezen tudnak az etnikai határok fölött átnézni” – fejtette ki Bíró.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd/TedXUdvarhely

A szeptember 2-án zajló TEDxUdvarhely új helyszínen, a székelyudvarhelyi művelődési házban lesz megtartva, és a szigorú szabályok értelmében a licensz ugyan száz főre szól, de

gőzerővel dolgoznak azon, hogy idén nagyobb közönséget engedélyezzen a licenszt kiadó szervezet

– jelentette be Szakács-Paál István. Meglepetésekkel is készülnek, illetve kimondottan jó gasztroélménnyel, ami a székelyudvarhelyi TEDx egyedi velejárójává vált az elmúlt években. A jegyárusítást június elején kezdik meg.

A tavalyi résztvevőknek elküldött 100 kérdőívből 61-et töltöttek ki és küldtek vissza a címzettek: ebben azt is megkérdezték tőlük, mennyit pénzt szánnának az idei rendezvény belépőjére. A kapott összegek átlagértéke 220 lej lett, így ennyibe kerülnek majd az idei TEDx-jegyek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 14., kedd

Nem került célkeresztbe a nagyvad – egy bocsos anyamedvét azonban elűztek

Az emberre támadó nagyvadat ugyan nem sikerült kilőni Kissolymosban, de a vadászok ráleltek egy bocsos anyamedvére a település határában, amelyet mostanra sikerült elűzni. Ha újra felbukkan az agresszív egyed, ismét bizottsági döntést kell hozni.

Nem került célkeresztbe a nagyvad – egy bocsos anyamedvét azonban elűztek
2023. március 14., kedd

Idén is folytatódik a gyümölcsfaültetési kezdeményezés Gyergyószentmiklóson

Száz almafacsemetét ajándékoznak a gyergyószentmiklósi képviselőtestület RMDSZ-es képviselői, hogy azok helyi emberek kertjeiben felnőve, idővel egészséges gyümölcsöt hozzanak az őket gondozó családoknak.

Idén is folytatódik a gyümölcsfaültetési kezdeményezés Gyergyószentmiklóson
2023. március 14., kedd

Rendhagyó történelemóra Székelyudvarhelyen: Forradalom.ma

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit járja körül a Forradalom.ma című produkció szerdán este a Márton Áron téren. A rendhagyó történelmóraként jellemzett előadásban Petőfi szemszögéből mutatják be a 175 évvel ezelőtti történéseket.

Rendhagyó történelemóra Székelyudvarhelyen: Forradalom.ma
2023. március 14., kedd

Fáklyás felvonulás, ünnepi beszédek, huszárok Udvarhelyszéken

Nagyszabású ünnepségekkel készülnek az udvarhelyszéki települések március 15-re, de van, ahol már 14-én is hangolódnak az eseményre. A székelyudvarhelyi, szentegyházi, székelykeresztúri, agyagfalvi és farkaslaki programokat gyűjtöttük össze.

Fáklyás felvonulás, ünnepi beszédek, huszárok Udvarhelyszéken
2023. március 14., kedd

MaStart: felkarolni a fiatal vállalkozókat

A MaStart nevű, fiatal vállalkozóknak szóló verseny többről szól, mint az anyagi támogatásról. A vetélkedő célja felkarolni a fiatalokat és lehetőséget teremteni a tapasztalt és kezdő vezetők kommunikációjára.

MaStart: felkarolni a fiatal vállalkozókat
2023. március 14., kedd

Székelyföld legnagyobb szárazáru-lerakata épült meg Székelyudvarhelyen

A Merkúr Áruházlánc új beruházása pályázati támogatással jött létre, és élelmiszerkapuként működik majd. Székelyföldön a legnagyobbként, míg erdélyi viszonylatban a második legnagyobb szárazáru-lerakatként tartjuk számon az új raktárt.

Székelyföld legnagyobb szárazáru-lerakata épült meg Székelyudvarhelyen
2023. március 14., kedd

Egy Ferrari miatt nyomoznak

Megerősítette a Maros megyei ügyészség, hogy egy Ferrari márkájú gépkocsi miatt tartottak házkutatást hétfőn Maroskeresztúron.

Egy Ferrari miatt nyomoznak
Egy Ferrari miatt nyomoznak
2023. március 14., kedd

Egy Ferrari miatt nyomoznak

2023. március 14., kedd

„A haza örök” – Csíkszék is ünnepel

Csíkszék minden településén megemlékeznek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének segítségével összesítettük a rendezvényeket.

„A haza örök” – Csíkszék is ünnepel
2023. március 14., kedd

Háromszék fejet hajt a hősök előtt

Háromszék-szerte idén is ünnepi megemlékezéssel adóznak az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletének: Sepsiszék, Orbaiszék, Felső-Háromszék és Erdővidék is fejet hajt a hősök emléke előtt.

Háromszék fejet hajt a hősök előtt
Háromszék fejet hajt a hősök előtt
2023. március 14., kedd

Háromszék fejet hajt a hősök előtt

2023. március 14., kedd

Hivatalosan messze a még a beiratkozás, de…

Bár messze még a hivatalos iratkozási időpont, vannak napközik Csíkszeredában, ahol gyakorlatilag „beteltek a helyek”. Egyes tanintézetek szerint ugyanis fontos időben tudniuk, hogy hány gyermekkel kezdik ősszel a tanévet.

Hivatalosan messze a még a beiratkozás, de…
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM