Gálfi Árpád: nem szórakozásból látogattunk Kínába

Gálfi Árpád: nem szórakozásból látogattunk Kínába

A megújuló energiával kapcsolatos konferencia Wuxiban

Fotó: Forrás: Gálfi Árpád

Mit keresett egy 35 ezres székelyföldi kisváros polgármestere egy többmilliós kínai nagyvárosban? A választ maga Gálfi Árpád adta meg a Székelyhon újságírójának: nem szórakozni ment a Távol-Keletre, sokkal inkább tapasztalatokat gyűjteni.

Fülöp-Székely Botond

2023. november 22., 21:082023. november 22., 21:08

2023. november 23., 13:382023. november 23., 13:38

Vállalkozókkal tárgyalt, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos nemzetközi konferencián mutatta be a várost, diplomáciai kapcsolatokat épített, gyárakat látogatott meg, ugyanakkor testvérvárosi kapcsolatra való felkérést is kapott a Kínába utazó székelyudvarhelyi delegáció.

Idézet
Oda sem utaztam volna, ha nem hiszem, hogy gyakorlati haszna van a látogatásnak

– fogalmazott Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester.

„Fontos tudatosítani mindenkiben, hogy nem szórakozásból látogattunk Kínába. Az volt a célunk, hogy együttműködéseket kiépítve, befektetőket vonzzunk ide, munkahelyeket teremthessünk Székelyudvarhelyen. Utóbbit természetesen úgy, hogy tisztességes fizetéseket kapjanak az alkalmazottak” – szögezte le már a beszélgetésünk legelején Gálfi Árpád polgármester.

Az előzményekről

Az elöljáró emlékeztetett, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal 2015-ben kötött együttműködési megállapodást az akkor hatmilliós lélekszámú Wuxi (Vuhszi) városával, ennek alapján (még abban az évben) szentegyházi és székelyudvarhelyi üzletemberek utazhattak Kínába gazdasági együttműködéseket kialakítani. Az említett városok vezetőségének feladata a diplomáciai kapcsolatok fenntartása volt, amely üzleti szempontból is elengedhetetlen protokollnak számít a másfajta szokásokkal rendelkező távol-keleti országban.

Idézet
Természetesen nem a városvezetés fog üzleti partnerségeket kötni a kínai vállalkozókkal, hanem a helyi üzletemberek, mi azonban meg kell teremtsük a lehetőséget ehhez

– magyarázta Gálfi.

Noha rövidesen megszakadt Wuxi város kapcsolata Szentegyházával, a székelyudvarhelyi városvezetés továbbra is válaszolt a Kínából érkező megkeresésekre. Ennek alapján egyeztethettek például korábban a székely városba látogató Gang Chennel, egy megújuló energia területén tevékenykedő nagyvállalat vezetőjével (napelemeket gyártanak, illetve napelem parkokat is létrehoznak), amely lehetséges befektetési helyszíneket keres.

Galéria

Zhang Haitao, az AEW Group elnöke és Gálfi Árpád

Fotó: Forrás: Gálfi Árpád

Hasonló céllal járt ugyanakkor Székelyudvarhelyen Zhang Haitao is, aki egy autóalkatrészeket gyártó nagyvállalat elnöke (AEW Group). Ő egyébként nagyváradi munkapontjára is elhívta a helyi városvezetést. Ezek után Wuxi város részéről érkezett egy meghívás Székelyudvarhelyre, ezért is utazott nemrég Kínába egy helyi delegáció.

Kik voltak jelen és milyen pénzből?

A székelyudvarhelyi városvezetés Kínába látogató kéttagú küldöttségét Gálfi Árpád és Venczel Attila főjegyző alkották. A főjegyző Wuxi városával kialakított korábbi kapcsolataival, illetve a fordításban segítette a polgármestert kilencnapos ott tartózkodásuk során. Ők egyébként

a városi büdzséből, vagyis közpénzből csak a repülőjegyek (fejenként 760 euró), illetve a szállás árát (fejenként 670 euró) fizették ki, az étkezést és egyéb költségeket saját forrásaikból fedezték.

A városvezetés delegációján kívül – egy másik repülőgépen – székelyudvarhelyi üzletemberek is elutaztak az ázsiai országba, akik teljes egészében saját forrásaikat használták fel a költségeik megtérítésére. Gálfi Árpád a Székelyhonnak hangsúlyozta, delegációjuk előre meghatározott témakörökről érdeklődve utazott Kínába, amit már a látogatásuk előtt közöltek meghívóikkal.

A hulladékgazdálkodás, a megújuló energia és az autóalkatrészek gyártásának területén igyekeztek kapcsolatokat építeni,

aminek alapján partnerségeket köthetnek a helyi és a kínai vállalkozók.

Konferencián népszerűsítették Székelyudvarhelyt

Látogatásuk első napján megtekinthették a mostanra 8 millió ember által lakott Wuxi város polgármesteri hivatalát, ahol egyeztetések is zajlottak a helyi tisztségviselőkkel – mesélte a polgármester.

Galéria

Gyármakett. Hulladékból termelnek áramot és hőenergiát

Fotó: Forrás: Gálfi Árpád

Ellátogattak egy gyárba is, ahol hulladék-újrahasznosítás zajlott. Ennek érdekessége, hogy a helyszínen gyakorlatilag hő- és elektromos energiává alakítják át a szemetet, semlegesítve a káros anyagokat. Naponta 750 tonna hulladékot dolgoznak fel (ebből előzetesen kiválogatják a másképp újrahasznosítható anyagokat). Gálfi szerint hosszú távon gondolkodva

ennek a gyárnak egy sokkal kisebb változatát akár Udvarhelyszéken is létre lehetne hozni, ha van olyan helyi vállalkozó, aki partnerként csatlakozna a projekthez.

Megtiszteltetésnek érezték, hogy felkérést kaptak Székelyudvarhely bemutatására Kína legnagyobb megújuló energiájával kapcsolatos nemzetközi konferenciáján, amelyen számos ázsiai és európai ország képviselői, vállalkozói vettek részt.

Idézet
Városunk elhelyezkedése érdekelte a legjobban a Közép-Kelet-Európa felé nyitó kínai befektetőket. Tudatában vannak annak, hogy az orosz-ukrán háború miatt jelentősen megemelkedtek az energiaárak Európában, ahol emiatt nagyon keresik az alternatív energiaforrásokat. Azt is tudják, hogy az Európai Unió az elkövetkező időszakban nagymértékű támogatást fog biztosítani azon beruházásokra, amelyek a megújuló energiaforrások hasznosítását veszik alapul. Ebben látnak ők nagy potenciált

– nyilatkozta. Rámutatott, a bemutató során igyekeztek népszerűsíteni, minél inkább jó színben feltüntetni Székelyudvarhelyt – „hiszen a reklám helye volt” –, hogy a befektetők azt lássák érdemes itt munkapontokat létesítsenek.

Gálfi Árpád kínai konferencián tartott beszéde itt tekinthető meg.

Beszéltek a helyi környezetbarát EU-s beruházásokról: például a bicikliutakat és útfelújításokat és zöldövezeteket tartalmazó mobilitási tervekről, illetve arról, hogy nyolc elektromos buszt szeretnének megvásárolni, amelyeket éppen Kínából rendeltek meg. Elmondták, hogy nagy problémát jelent Székelyudvarhelyen a megnövekedett forgalom, ezért igyekeznek a gyalogos, a kerékpáros és az elektromos járművekkel történő közlekedésre koncentrálni. A rendezvényen egyébként számos tárgyalás is zajlott a cégvezetőkkel, Gálfi szerint sokan érdeklődtek a székely város iránt, mint új befektetéseik helyszínére. Itt jelen voltak a székelyudvarhelyi vállalkozók is, akik eredményes megbeszéléseken vannak túl.

Testvértelepülési felkérés

Yixingben is jártak a delegáció tagjai, amely Wuxi alárendeltségében egy prefektusi jogú városnak számít az ottani jogrend szerint.

A településen gyártják az egyik leghíresebb kínai porcelánt – mesélte a polgármester –, így amikor a beszélgetések során megemlítették a korondi kerámiát, akkor nagy érdeklődést mutattak az iránt az ottaniak.

Kellemes meglepetésként érte Gálfit, hogy a yixingi városházán tett látogatásuk során tájékoztatták őket, hogy szeretnének Székelyudvarhely testvérvárosává válni. A székelyföldi delegáció közölte, ehhez önkormányzati döntésre van szükség, de nem hinné, hogy bármi akadálya is lenne a kapcsolatuk ilyesfajta megerősítésének, hiszen ez diplomáciai, ugyanakkor az együttműködés szintjén is gyümölcsöző lehet.

Galéria

Tó fölé épült napelempark

Fotó: Forrás: Gálfi Árpád

Már csak azért is mert Yixing gyakorlatilag a nagy ütemben fejlődő Wuxi gazdasági motorjának számít. Yixingben nem mellékesen egy hatalmas halastó fölé épített napelemparkot is megtekintettek.

Mindemellett a Kínában töltött idő alatt meglátogatták a már említett Gang Chen tulajdonában lévő, legújabb technológiás napelemgyárát is.

Galéria

Gang Chen napelemgyárában

Fotó: Forrás: Gálfi Árpád

A vállalkozó abban is gondolkodik, hogy napelemparkot hozzon létre Székelyudvarhelyen. Emellett a Maxus autógyárban is jártak.

Autóalkatrész-gyártás Székelyudvarhelyen?

Shanghaiban a Zhang Haitao vezetésével működő autóalkatrész-gyárat (ülésfűtés, biztonsági öv és kormányfűtéshez szükséges érzékelők) tekintették meg. Beszélgetésük során, a korábban Székelyudvarhelyt is meglátogató vállalkozó elmondta, cégük már meghozta a döntést, hogy Európában létrehoznak egy újabb munkapontot, ahol elsősorban női munkaerőre lesz szükségük.

Noha több ország is magáénak szeretné a befektetést, Romániában csak Székelyudvarhely jön szóba az AEW Groupnál, mint lehetőség

– árulta el Gálfi Árpád. Kínai utazásuk összegzéseként a polgármester hangsúlyozta, fontos tárgyalásokon vannak túl, de nem szabad elfelejteni, hogy ez egy folyamatnak a része, amellyel befektetőket szeretnének bevonzani.

Személyes tapasztalatok

Székelyudvarhely elöljárója elmondta lapunknak, hogy nagyon fejlett régióban jártak, ahonnan számos érdekes tapasztalattal tértek haza. Láttak például tesztelés alatt álló, sofőr nélküli buszt közlekedni a városok utcáin, ugyanakkor azt is megtudták, hogy Wuxiban az emberek nyolcvan százaléka elektromos járművet használ. Sokan mondták nekik, hogy nagy szmog lesz a helyszínen, de a környezettudatos megoldásoknak köszönhetően ezt egyáltalán nem tapasztalták. Megemlítette például, hogy nemcsak nappal volt tiszta az ég, hanem éjszaka is látni lehetett a csillagokat. Érdekes volt az is, hogy az épületeken látható világítások nagy részét este tíz óra után le kellett kapcsolni a helyi szabályok szerint. A kínaiak általánosságban véve nagyon fegyelmezettek, napközben alig látni autókat az utakon, hiszen mindenki dolgozik. Voltak olyan gyárban is, ahol az aznap elvégzett munkájuk kimutatásait is megtekinthették a távozó alkalmazottak.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 20., szerda

Szombaton hagyta el otthonát, azóta sem tért vissza

Több napja nem tért haza egy kiskadácsi férfi, testvére a rendőrségen jelentette eltűnését.

Szombaton hagyta el otthonát, azóta sem tért vissza
2024. március 20., szerda

Már bármelyik modern tanintézettel felveszi a versenyt a felújított marosvásárhelyi szakközépiskola

Szűk kétéves távollét után hétfőtől újra belakhatják a marosvásárhelyi Gheorghe Șincai Műszaki Szakközépiskolát a diákok. A teljeskörű felújításon átesett iskola sportpályáját is modernizálták, mint ahogyan számos más tanintézet sportpályáját.

Már bármelyik modern tanintézettel felveszi a versenyt a felújított marosvásárhelyi szakközépiskola
2024. március 20., szerda

Ünnepi hangversennyel rajtolnak a Szent György Napok

Hangversennyel nyitják meg az immáron 31. alkalommal megrendezendő sepsiszentgyörgyi városünnepet, amelyre ezúttal április 23–28. között kerítenek sort a szervezők.

Ünnepi hangversennyel rajtolnak a Szent György Napok
2024. március 20., szerda

Száznegyven darab világháborús töltényt találtak Csíkszeredában

Az ortodox egyház tulajdonában lévő csíkszeredai területen végzett földmunkálatok során a második világháborúból származó lőszereket találtak szerdán – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság.

Száznegyven darab világháborús töltényt találtak Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Balesetezett a hatalmas mennyiségű zárjegy nélküli cigarettát szállító, hamis rendszámú autóval

Megpróbált elmenekülni autójával a rendőrök elől egy Suceava megyei férfi kedden Maroshévíz közelében, az üldözés azonban balesettel végződött. A sofőr kórházba került, a kocsiból pedig közel 250 ezer szál zárjegy nélküli cigaretta került elő.

Balesetezett a hatalmas mennyiségű zárjegy nélküli cigarettát szállító, hamis rendszámú autóval
2024. március 20., szerda

Közel 17 millió lej érkezik Kovászna városába

Kovásznán 16,7 millió lejnyi támogatást kap a Közüzemek Rt. az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében a vízszolgáltatás minőségének javítására. A beruházást 24 hónap alatt kell kivitelezni.

Közel 17 millió lej érkezik Kovászna városába
2024. március 20., szerda

Több mint száz roncsautóval kevesebb lesz Csíkszeredában

Hónapokat csúszott a tavaly elindított helyi roncsautóprogram, az önkormányzatok most végre elkezdhetik kifizetni a 3000 lejes támogatást a nyertes pályázóknak. Csíkszeredában 102 résztvevő kaphatja meg a pénzt.

Több mint száz roncsautóval kevesebb lesz Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Készen áll harmadik mandátumára Péter Ferenc tanácselnök

Az RMDSZ jelöltjeként ismét, immár harmadszorra indul a Maros Megyei Tanács elnöki tisztségéért Péter Ferenc, aki szerdán délután jelentette ezt be hivatalosan a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Készen áll harmadik mandátumára Péter Ferenc tanácselnök
2024. március 20., szerda

Napokon belül elkezdik az útfelújítást Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között

Öt napon belül elkezdődik a 137-es megyei út felújítása Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között; a munkálatokat két éven belül kell befejezze a kivitelező – tájékoztat Hargita Megye Tanácsa.

Napokon belül elkezdik az útfelújítást Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között
2024. március 20., szerda

Csütörtökön rangsorolja tanácsosjelöltjeit az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete

Érdekesnek ígérkezik a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosjelölti lista, amelyről már biztos hiányozni fog Portik Vilmos jelenlegi marosvásárhelyi alpolgármester, de a katolikus iskoláért felelős aligazgató Tamási Zsolt is.

Csütörtökön rangsorolja tanácsosjelöltjeit az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!