Felkelők és őrangyalok között – román katonák afganisztáni tapasztalatai

Felkelők és őrangyalok között – román katonák afganisztáni tapasztalatai

Cărceanu Oliver és Moraru Adrian. A legnehezebb mindkettejük számára a család hiánya volt

Fotó: Gecse Noémi

Féléves küldetést teljesített Afganisztánban a csíkszeredai 61-es hegyivadász dandár 21 katonája. A több csoportra osztott Hargita megyei küldöttség tagjai nemrég tértek haza. Érdeklődésünkre meséltek a szolgálatról.

Iszlai Katalin

2017. szeptember 30., 22:382017. szeptember 30., 22:38

A pontosság ismeretlen fogalom, a klíma kibírhatatlan, a szél hordozta homok kellemetlen. Ezek az apróbb kihívások az ázsiai országban. Ennél jóval nagyobb kihívást jelent a küldetés komolysága. Amióta a rendfenntartást a NATO vezette nemzetközi erőktől az afgán fegyveres erők vették át, a külföldi katonák kifejezetten a kiképzői, tanácsadói szerepeket látnak el.

A NATO kiképző-tanácsadó missziójának keretében márciusban a Virgil Bădulescuról elnevezett csíkszeredai 61-es hegyivadász-alakulat 21 katonája szolgált az ázsiai országban.

Két helyszín, egy cél

A hat hónapos küldetés idejére két regionális parancsnoksághoz osztották be a Hargita megyei katonákat: tizenegyen az északi Kiképző Tanácsadó és Támogató Parancsnokság állományában (TAAC-N) Mazár-e Sarif központtal, tízen pedig a déli Kiképző Tanácsadó és Támogató Parancsnokság állományában (TAAC-S) Kandahar központban teljesítettek szolgálatot. Közülük az előbbiben szerzett tapasztalatokról Cărceanu Oliver, utóbbiról pedig Moraru Adrian mesélt lapunknak.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Cărceanu Oliver az Olt megyei Balşban született, és 1999 óta Székelyudvarhelyen él feleségével és két gyerekével. Moraru Adrian Kolozsváron született, 1995 óta katona, és 15 évvel ezelőtt helyezték Csíkszeredába. Azóta itt él feleségével, aki rendőrként dolgozik, két gyereket nevelnek.

A katonák érdeklődésünkre elmondták,

északon Németország vezetésével 19 ország katonái vegyes csapatokat alkotva teljesítettek szolgálatot, közöttük a romániaiak és a magyarországiak. Délen ennél jóval kevesebb ország küldöttségei képviseltették magukat, a Hargita megyeiek mellett az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Bulgária és Belgium katonái alkottak koalíciót.

Az északi román csapatot további két kisebb csapatra bontották, egyik német, a másik török parancsnokság alatt dolgozott. Cărceanu utóbbiban teljesített szolgálatot, ennek kiemelten az afgán rendőrség felkészítése volt a célja. A TAAC-N területén két rendőrségi övezet volt két különböző városban, ezek között ingázott a katona minden héten. Mint mondta, megpróbált tanácsokat adni az afgán rendőrségnek a bevetési egységek számára szükséges logisztikáról a különböző missziók során.

Azt kellett tudatosítani bennük, hogy szükség van egy előzetes tervre, mivel az volt a tapasztalat, hogy bár elméletben tudták a szükséges lépéseket, élesben mégsem ezek szerint jártak el.

A déli román csapat tagjait különválasztották egymástól, tehát mind a tízen más-más csapatokban teljesítettek szolgálatot. A román katonák a nagy távolság miatt nem dolgozhattak együtt.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Ismeretlen a pontosság

Amikor a küldetés céljáról kérdeztük őket, Moraru elmondta, mindenki láthatta, hogy milyen események történtek Európa több nagyvárosában az elmúlt időben. Az afgán rendőrség és hadsereg kiképzésének célja pontosan a hasonló terrortámadások megelőzése még a kezdeti fázisban.

A NATO azt szeretné elérni, hogy Afganisztán ne legyen többé a felkelők „edzési zónája”, ahonnan elindíthatják az Európa elleni támadásokat.

Mint megtudtuk, az utazás előtt több felkészítőt tartottak számukra, és a fizikai próbák mellett az afgán kultúrát is bemutatták a katonáknak. Így megismerték az ázsiai ország szokásait, és felkészültek az ott tapasztalható nehézségekre. Az egyik ilyen például az, hogy a pontosság nem képezi az afgán kultúra részét, e fogalom ismeretlen számukra. Moraru Adrian elmondta, mivel ezt előre tudta, nem is támasztott magas elvárásokat ezen a téren. Hozzátette, bár felkészültek, mégis nehéz elképzelni az ottani helyzetet, amíg az ember nem a saját szemével látja.

A lakosság 86 százaléka analfabéta, azaz nem tud sem írni, sem olvasni. Hatalmas szegénységben élnek, kisgyerekek tömege néz csillogó szemmel a külföldiekre egy korty vízre vagy egy falat ételre várva. Nagyon kicsi, fedél nélküli házakban élnek, amelyekben se víz, se áram nincs.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Tolmács és őrangyalok

A katonák beszámolója szerint a küldetések elején minden tanácsadó kap maga mellé egy tolmácsot, és két katonát, akik a védelmükért felelnek, vagy ahogy ők nevezik, „őrangyalt”. Ők mindig a katona mellett vannak, olyanok, akár az árnyékuk, és segítik a munkáját. A tolmácsok amerikaiak vagy helybéliek, a lényeg, hogy jól ismerjék a különböző nyelveket, hiszen a pontos fordítás elengedhetetlen az afgán erők felkészítéséhez. Ezáltal egy-egy katona sikeressége a tolmácsával kialakított kapcsolatától is függ, amennyiben ez rossz, a katona nem tud tanácsadóként érvényesülni, hiszen nem tud kommunikálni azokkal, akiket fel kellene készítenie. A hargitai katonáknak nem volt hasonló problémájuk,

elmondásuk szerint tolmácsaik olyanok voltak, mint a „harmadik kezük, vagy a nyelvük”. A tolmács mellett az őrangyaloknak is kiemelt szerepük van, hiszen fő feladatuk a tanácsadók védelmének biztosítása: bárhová mentek, őrizték őket.

Mielőtt beléptek egy helyiségbe, az egyik őrangyal bement előttük és biztosította a terepet, a másik pedig végig szorosan mellettük maradt.

A katonák szigorú program szerint tevékenykedtek. Reggel hatkor volt az ébresztő, a napi küldetésekre pedig fél hét és fél nyolc között indultak el. Utóbbinak védelmi okokból nem volt leszögezett időpontja, ugyanis így a felkelők nem tudták meghatározni az indulásuk pontos időpontját, ezáltal pedig elkerülhetővé váltak a támadások. A kiképző helyszíneken átlagosan három órás felkészítőket tartottak az afgán egységeknek, majd visszatértek a bázisra. Ott ebéd után rögtön újabb gyülekezőt tartottak, ahol a különböző nemzetek katonái megvitatták az aznapi tapasztalatokat, tevékenységüket. Ezt követően mindenki a saját számítógépén elkészítette a jelentését, és felkészült a másnapi küldetésre. Alkalmanként esti gyülekezőket is tartottak.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Embert próbáló hőség

A déli regionális parancsnokság székhelye Kandahárban van, Moraru Adrian szerint átlagon felüliek az ottani körülmények. Cărceanu Oliver továbbá elmondta, északon is hasonló a helyzet, az ottani székhely azonban európaiasabb, mint a déli. A szállás és az étkeztetés kiváló minőségű mindkét helyszínen, az épületek pedig légkondicionáltak a hőségre való tekintettel. Emellett teljeskörű telefon- és internethozzáférést biztosítottak számukra, így akkor beszélhettek a szeretteikkel, amikor csak akartak.

A kedvező körülmények ellenére azonban nehézséget okozott számukra az itthon megszokottól jóval eltérő időjárás, hiszen hatalmas hőséggel kellett szembenézniük: a nappali hőmérséklet júliusban például minden nap 46 Celsius-fok fölött volt, de éjszaka sem csökkent 35 Celsius-fok alá.

Mint mondták, ez olyan érzés, mintha kemence előtt állna az ember, a homokviharok pedig csak súlyosbították a helyzetet. Ennek ellenére kötelező volt a katonai egyenruha viselete, hiszen a háborús övezetben folyamatos veszélynek voltak kitéve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy

Moraru Adrian két védőangyala, egy 21 és egy 22 éves amerikai katona életét vesztette egy támadásban.

A Hargita megyei katona elmondása szerint egy alkalommal, amikor ő a bázison maradt valamilyen papírmunka elvégzése miatt, az őt őrző két katona egy másik katonát kísért el valahová. Útközben azonban felkelők robbanóanyagokkal támadták meg a konvojt. Az őrangyalai nem élték túl a támadást. Moraru hozzátette, csak a szerencsének köszönhető, hogy ő nem ült a abban járműben. Az eset nagyon megviselte, hiszen nap mint nap együtt dolgozott a két katonával, tulajdonképpen minden idejüket együtt töltötték. Nehéz volt feldolgoznia a tragédiát.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Csak a színe különbözik

A katonák azt is elárulták, hogy az Afganisztánban használt katonai felszerelés csak színében különbözik az itthon használttól, tehát a román hadsereg felszerelése megfelelő az ilyen jellegű küldetésekre is. Hozzátették, a mellényt és a sisakot itthon nem használják, csupán gyakorlatok alkalmával. A koalíció többi tagja is hasonló felszerelést használt, a fegyverzet azonban országonként eltérő lehet. Az alapelv az, hogy mindenkinek van „egy rövid és egy hosszú csövű” fegyvere. Az országok zöméhez igazodva a román hadsereg is 9 milliméteres pisztolyokat használ, továbbá nemzetektől függetlenül a golyók is egyformák, ezért probléma nélkül lehet cserélni őket.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Visszamenni? Akár

Moraru Adriannak ez volt az első afganisztáni küldetése, de elmondása szerint amennyiben ma azt mondanák, hogy indulhat egy újabb küldetésre, azonnal menne. Cărceanu Oliver számára azonban ez már a harmadik alkalom volt, és a családja miatt érzékenyebben érintené a visszatérés kérdése, azonban, mint fogalmazott, ha ezt kérné tőle a román állam, biztos, hogy visszamenne. Moraru legszebb afganisztáni emléke a képzésekhez kapcsolódik, hiszen

ottlétük végén az afgán egységek megköszönték a segítségüket, és azt mondták, úgy érzik, valóban sikerült változást hozniuk.

Mint mondta, ez például a jelentések megírásában látszik meg. Cărceanu Oliver arra emlékszik szívesen, hogy

az általa képzett afgánok a Google Fordító segítségével románul köszönték meg neki a segítséget.

Galéria

A hegyivadászok NATO-kompatibilis járművei egy csíkszeredai felvonuláson. Ehhez hasonlókat is használnak Afganisztánban

Fotó: Pinti Attila

A legnehezebb dolog a távolság

A legnehezebb mindkettejük számára a család hiánya volt, és elmondásuk szerint a végén már minden hazai apróságot hiányoltak. Alig várták, hogy paszulyt, hagymát és töltelékes káposztát egyenek. A hazatérés pillanata mindkettejük számára érzelmes volt, Cărceanut Brassóban várták a szerettei, és amint egyenruhában kilépett a busz ajtaján, a gyerekei hozzá szaladtak, és fél óráig el sem engedték. A Hargita megyei katonáknak ottlétük során nem volt kapcsolatuk felkelőkkel, és a 21 fős küldöttség egyetlen tagja sem szenvedett sérülést.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 19., péntek

Robbanás egy lakásban, holttest egy melléképületben

Robbanás történt egy marosszentgyörgyi épületben július 16-án. A detonációt nem követte tűz, illetve személyi sérülés sem történt. Egy, az ingatlanban tartózkodó férfi akkor elhagyta a lakást, majd később egy melléképületben megtalálták a holttestét.

Robbanás egy lakásban, holttest egy melléképületben
2024. július 19., péntek

A Hófehérke óvodát is korszerűsítik

A sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadták a Hófehérke óvoda felújítására vonatkozó műszaki tervet. Az 1970-es években épült, lapos tetős óvodára már nagyon ráfér a korszerűsítés.

A Hófehérke óvodát is korszerűsítik
A Hófehérke óvodát is korszerűsítik
2024. július 19., péntek

A Hófehérke óvodát is korszerűsítik

2024. július 19., péntek

Pont Tusványos idejére esik a különleges égi jelenség

... amikor senki nem fekszik le. Jól meg van rendezve a szerda este, amikor együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz az éjszaka folyamán.

Pont Tusványos idejére esik a különleges égi jelenség
2024. július 19., péntek

Rekordhőmérséklet Csíkszeredában

Frissítette hőmérsékleti rekordokat tartalmazó listáját az Országos Meteorológiai Szolgálat a júliusi hónapra vonatkozóan, és ezúttal Csíkszereda, Marosvásárhely, valamint Barót is felkerült.

Rekordhőmérséklet Csíkszeredában
Rekordhőmérséklet Csíkszeredában
2024. július 19., péntek

Rekordhőmérséklet Csíkszeredában

2024. július 19., péntek

Újabb ékköve lesz Sepsiszentgyörgynek a Borvíz utcai óvoda

Jó ütemben haladnak Sepsiszentgyörgyön a Borvíz utcai új bölcsőde és napközi építési munkálatai – közölte Antal Árpád polgármester. Kovászna megye székhelyén emellett még három óvoda épül.

Újabb ékköve lesz Sepsiszentgyörgynek a Borvíz utcai óvoda
2024. július 19., péntek

Be van tiltva az elektromos cigaretták reklámozása, súlyos pénzbírság jár érte

Klaus Iohannis államfő kihirdette pénteken az elektromos cigaretták, a Vape típusú és a dohányhevítő készülékek, illetve a nikotinpárnák (pouch) reklámozását betiltó törvényt.

Be van tiltva az elektromos cigaretták reklámozása, súlyos pénzbírság jár érte
2024. július 19., péntek

Újabb utcaszakaszt zárnak le hétfőn Székelyudvarhelyen

Lezárják a Gábor Áron utca Győzelem és a Bethlen Gábor utcai kereszteződések közti szakaszát hétfőtől Székelyudvarhelyen – olvasható Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának bejegyzésében.

Újabb utcaszakaszt zárnak le hétfőn Székelyudvarhelyen
2024. július 19., péntek

Lovakat hajtanak, láncfűrésszel faragják a virágtartókat

A gelencei favágó- és lovasnap második kiadását július 21-én, vasárnap tartják. A tavaly nagy népszerűségnek örvendő esemény helyszínéül ezúttal is a kőolajszondák felé vezető út, illetve a Kis–Gelence-patak mentén fekvő Szénégető-puszta szolgál.

Lovakat hajtanak, láncfűrésszel faragják a virágtartókat
2024. július 19., péntek

Búcsús szentmisére készülnek a csinódi ökumenikus kápolnában

Szentmisét tartanak jövő pénteken a csinódi ökumenikus kápolnában, ahová minden zarándokot várnak.

Búcsús szentmisére készülnek a csinódi ökumenikus kápolnában
2024. július 19., péntek

Sepsiszentgyörgyi fiatalok ötleteit várják

A Com’ON Sepsi ismét meghirdeti ifjúsági részvételi programját, amelynek keretében fiatalok informális csoportjai különféle projekteket valósíthatnak meg Sepsiszentgyörgy területén.

Sepsiszentgyörgyi fiatalok ötleteit várják
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!