Fejszével is fenyegették már a helyi rendőröket Székelyudvarhelyen

Fejszével is fenyegették már a helyi rendőröket Székelyudvarhelyen

A képzések segítik az egység tagjait a kényes helyzetek kezelésében. Archív

Fotó: Erdély Bálint Előd

A székelyudvarhelyi helyi rendőrség nagy hangsúlyt fektet munkatársai képzésére, ami nagyban segíti őket az embert próbáló helyzetek észszerű megoldásában. Az egység munkájának is köszönhetően az elmúlt évben visszaszorult a garázdaságok száma a városban, ugyanakkor tovább növelnék a biztonságot, mintegy háromszáz térfigyelő kamera felszerelésével – derült ki az intézmény beszámolójából.

Fülöp-Székely Botond

2023. március 31., 18:222023. március 31., 18:22

Kilenc éve alakult meg a székelyudvarhelyi helyi rendőrség, amelynek jelenleg harminc munkatársa van – fejtette ki a legutóbbi önkormányzati ülésen László Szabolcs, az egység igazgatója. Mint mondta, a

  • feladatuk az emberi jogok és szabadság, a magán- és a köztulajdon védelme,

  • a közrend és a csendháborítás terén elkövetett bűncselekmények megelőzése és feltárása,

  • valamint a közúti forgalom,

  • a környezetvédelem,

  • a kereskedelmi és az építkezési tevékenységek ellenőrzése, felügyelete.

A sajtónak is köszönhetően csökkent a garázdaságok száma

Az igazgató fontosnak tartotta kiemelni, hogy tavaly 1123 órát dolgoztak a szociális segélyből élők az ők szervezésükben. Havonta takaríttatják ki velük például a Termés utcát és a Budvár lakónegyedet – sajnos, ennek rendszerint csak rövid ideig van látszata. A rendfenntartó részlegük tavaly 119 szabálysértést regisztrált, amelyek túlnyomó többségében bírságot kellett kiszabjanak. Az intervenciós egységük negyven esetben kellett eljárjon, ami csökkenést jelent az előző évhez képest.

László Szabolcs lapunknak elmondta,

összességében csökkent az évek során az általuk tapasztalt garázdaságok száma, bár mindig vannak kirívó esetek.

Szerinte a visszaesés az esetek egyre sikeresebb feltárásának – ebben sokat segítenek a térfigyelő kamerák –, ugyanakkor az erőteljesebb médiavisszhangnak is köszönhető.

Közlekedésrendészeti tevékenységük során nagy hangsúly fektetnek a gyalogosbiztonságra, ugyanakkor a forgalom gördülékenységére is. Ebbéli munkájuk során számos bűncselekményt észleltek: többek között ittas vezetést, hamis jogosítvánnyal történő közlekedést, baleset helyszínének elhagyását, jogosítvány nélküli vezetést. E téren több jegyzőkönyvet kellett kiállítsanak, mint az előző évben.

Háromszáz új térfigyelő kamera

A hét minden napján hívható – huszonnégy órában működő – a diszpécserszolgálatuk, ahová tavaly összesen 2822 bejelentés érkezett. Az egység tagjainak ezek nyomán 333-szor kellett kimenniük a helyszínre.

A térfigyelőkamera-hálózatuk felvételeit 47 alkalommal kellett átadják az állami rendőrségnek bizonyos bűncselekmények felderítése érdekében.

Jelenleg egyébként 75 videófelvevőjük üzemel állandó jelleggel a városban, ám a polgármesteri hivatal sikeres pályázatának köszönhetően ez hamarosan mintegy 300 újabb készülékkel fog bővülni.

László Szabolcs lapunknak kifejtette, hamarosan közbeszerzési eljárást hirdethetnek az említett eszközök, továbbá különböző szoftverek és a diszpécserszolgálat felszereléseinek megvásárlása érdekében. Bízik benne, hogy már nyár végén elkezdődhet az új térfigyelők felszerelése, hiszen a projekt 2024 végéig le kell záruljon.

A helyi rendőrségnek környezetvédelemre szakosodott munkatársa 42 jegyzőkönyvet állított ki, amiből tizenöt esetben csak figyelmeztette az érintetteket. Megalakulásuk óta

356 gazdátlan autót szállítottak el közterületről,

aminek köszönhetően ugyanennyi parkolóhely szabadult fel. Az igazgató megjegyezte, a későbbiekben szeretnének együttműködni az önkormányzattal egy élhetőbb parkolási rendszer kialakításában.

Építkezésfelügyeleti részlegük 2022-ben 46 olyan esetet azonosított be, amelyek során nem váltottak ki építkezési engedélyt. Az ellenőrzéseik során észlelt építkezéssel kapcsolatos kihágások miatt 319 ezer lej értékben bírságoltak.

Fontos a képzés

Országos szinten is jó híre van a székelyudvarhelyi egységnek – magyarázta László –, hiszen több rendezvényen is pozitív példaként emelték ki a működésüket, valamint a munkatársak szakmai képzéseire fektetett hangsúlyt. Az igazgató lapunknak elmondta, nagyon fontosak az embereik számára biztosított kurzusok, hiszen ezzel javul a kommunikációs, illetve a helyzetmegoldással kapcsolatos készségük is.

Sokszor másodpercek alatt kell dönteni egy-egy kényes szituációban, ilyenkor pedig akár emberek testi épsége is múlhat azon, hogy miképp cselekednek a rendőrök.

Nem mindegy, hogy a kollégájuk megkapta-e a helyzet lehető legészszerűbb kezeléséhez szükséges képzést, hiszen lényegesen egyszerűbb egy jól begyakorolt módszer alapján cselekedni.

Veszélyes helyzetek

A legveszélyesebb helyzetek sokszor a többségében roma nemzetiségűek által lakott Budvár lakónegyedben és a Termés utcában alakulnak ki. „Sokszor kapunk bejelentést, hogy például összeverekedtek a lakók. Ilyenkor be kell menjünk egy-egy olyan helyszínre, ahol nincs megfelelő fény, vagy a megközelíthetőség akadályozott. Már nem emlékszem pontosan, hogy 2021-ben vagy 2022-ben történt-e az eset, amikor a Budvár negyedben fejszével felfegyverkezve állt szembe egy lakó egyik munkatársunkkal. Az elkövető csak annyit mondott, hogy

még egy lépés és belevágja a baltát a kollégánkba.

Ez végül szerencsére jól végződött, hiszen a rendőr figyelmeztette az agresszív személyt, hogy lőfegyvert fog használni, amennyiben nem teszi le a fejszét, fellépése pedig értő fülekre talált” – osztotta meg lapunkkal László Szabolcs. Rámutatott, ez esetben bármi megtörténhetett volna, ám kollégájuk higgadtsága sokat segített az erőszakmentes megoldásban.

„Évente járnak különböző kurzusokra kollégáink. Ezért is szeretném megköszönni a városházának ebbéli és a felszereléseink megvásárlásában nyújtott támogatását is” – magyarázta László Szabolcs. Azt is megtudtuk tőle, hogy szerencsére

még figyelmeztetés céljából sem kellett éles fegyvert elsüssenek

kollégái. A leghatékonyabb önvédelmi fegyverüknek az elektromos sokkoló pisztolyt (teaser) tartják, hiszen sokszor bebizonyosodott, hogy már annak kézbevétele és az eszközben lévő nagy feszültség által generált hang is megálljt parancsol az elkövetőknek. „Egy sűrűn lakott negyedben nem feltétlenül lehet éles fegyvert használni, hiszen esetleg más is megsérülhet a tettesen kívül. A hétméteres hatótávolságú, kétszer is elsüthető teaser ugyanakkor megteszi a hatását” – fogalmazott.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 31., péntek

Művelődési központként működne leendő székhelyén a céhtörténeti múzeum

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum a 201 éves, jelenleg felújítás alatt álló egykori Székely Katonanevelde épületébe költözne át a korszerűsítési munkálatok befejezését követően. A tervekről Dimény Attila múzeumigazgatótól érdeklődtünk.

Művelődési központként működne leendő székhelyén a céhtörténeti múzeum
2023. március 31., péntek

Csíkszeredának a téli olimpiai sportok központjává kell válnia

Átvenné a város a Vákár Lajos Műjégpályát és a Csíkszeredai Sportklubhoz tartozó többi infrastruktúrát a sportminisztériumtól – többek között erről döntöttek a csíkszeredai önkormányzati képviselők soros pénteki ülésén.

Csíkszeredának a téli olimpiai sportok központjává kell válnia
2023. március 31., péntek

Kastélyok éve – mit is jelent ez?

Maros megyében, a turizmus fellendítésével és a látogatásra érdemes helyek bemutatásával foglalkozó Visit Maros Egyesület a Kastélyok évének kiáltotta ki a 2023-as esztendőt, programokat szervezve e téma köré. Készült térkép, lesz kerékpártúra is.

Kastélyok éve – mit is jelent ez?
Kastélyok éve – mit is jelent ez?
2023. március 31., péntek

Kastélyok éve – mit is jelent ez?

2023. március 31., péntek

A riasztó miatt félbemaradt a betörés, de az elkövetők így sem távoztak üres kézzel

Hat Előpatak községi férfit vettek őrizetbe a rendőrök, akiket azzal gyanúsítanak, hogy múlt csütörtökön behatoltak egy brassói irodaházba, ahonnan különféle értékes tárgyakat próbáltak ellopni – számol be a Brassó Megyei Rendőr-főkapitányság.

A riasztó miatt félbemaradt a betörés, de az elkövetők így sem távoztak üres kézzel
2023. március 31., péntek

Személygépkocsi és nyergesvontató ütközött Újtusnádnál

Összeütközött egy személygépjármű és egy nyergesvontató pénteken reggel Újtusnádnál. A baleset következtében egy személy egészségügyi ellátásra szorult – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Személygépkocsi és nyergesvontató ütközött Újtusnádnál
2023. március 31., péntek

Lángoló nyárikonyhából mentette ki a szomszédját

Tűz ütött ki egy borzonti lakóház konyhájában csütörtök este, a lángok a tetőszerkeztre is átterjedtek. Az épületben tartózkodó idős személyt a tűzoltóság érkezése előtt szomszédja mentette ki az épületből – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság.

Lángoló nyárikonyhából mentette ki a szomszédját
2023. március 31., péntek

Térfigyelő kamerákat helyeznek ki országszerte, a faanyag-nyomkövető rendszer fejlesztése érdekében

A kormány jóváhagyta azt a 46 millió eurós beruházást, amelyből a környezetvédelmi minisztérium a legkorszerűbb technológiákkal fejleszti és egészíti ki a SUMAL 2 faanyag-nyomonkövető rendszert.

Térfigyelő kamerákat helyeznek ki országszerte, a faanyag-nyomkövető rendszer fejlesztése érdekében
2023. március 31., péntek

Házhoz mennek a tüdőgyógyászok

Maros megyébe érkezik szombaton a Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet tüdőszűrő kisbusza, hogy vidéki településeket felkeresve röntgenfelvételt és a szakemberi vizsgálatot biztosítson. Az országos kampány részeként képzéseket is szerveztek.

Házhoz mennek a tüdőgyógyászok
Házhoz mennek a tüdőgyógyászok
2023. március 31., péntek

Házhoz mennek a tüdőgyógyászok

2023. március 31., péntek

Újrakezdték az európai egészségbiztosítási kártyák nyomtatását

Három hónapos szünet után a napokban újrakezdték az európai egészségbiztosítási kártyák nyomtatását. Normális esetben a kérelemtől számított egy héten belül kiállítják a kártyát.

Újrakezdték az európai egészségbiztosítási kártyák nyomtatását
2023. március 30., csütörtök

Jobb átlagot várnak a székelyföldi nyolcadikosoktól

Nem elégedettek a képességfelmérő-próbavizsga eredményeivel a székelyföldi megyék tanfelügyelőségeinek illetékesei. Érdemes viszont tudni, hogy ezek a diákok másfél évig előre kiszámíthatatlan váltásokban online, hibrid és jelenléti oktatásban tanultak.

Jobb átlagot várnak a székelyföldi nyolcadikosoktól
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM