Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
13 828
+12
Maros megye
39 073
+71
Kovászna megye
12 780
+41
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 11. 26.
Összes eset
1 773 845
+1958
Elhunytak
55 989
+160
Gyógyultak
1 670 101
+6464
Járványhelyzet számokban

Múlt, jelen, jövő. Mozgásban tart (2.) (x)

Székelyhon 2021. október 29., 08:43

Az előző írásunkban megismerhették a székelyudvarhelyi IMPAR történetét, jelenét és vízióit a felső vezetés szemszögéből. Most a beszerzési ágazatban dolgozókon van a sor, hogy elmondják: miért is jó IMPAR-osnak lenni.
Az IMPAR több mint kétszáz beszállítóval áll kapcsolatban: Európa országain túl Távol-Keletről – többek között Indiából, Kínából, Koreából – és az Amerikai Egyesült Államokból vásárol termékeket klienskörének kiszolgálásához. A 11 000 típust meghaladó termékkör létét a beszerzési osztály biztosítja. Feladata széles körű, a cég kereskedelmi tevékenységének egyik tartópillére, amelynek néhány középvezetőjével beszélgettünk a tevékenység sajátosságairól.

Múlt, jelen, jövő. Mozgásban tart (2.) (x)
galéria
Lukácsi László Fotó: Beliczay László

Első beszélgetőpartnerünk az IMPAR termékmenedzsere, Lukácsi László, aki a gumiabroncsok piacának igazi szakértőjévé vált az évek alatt, pedig nem így indult a pályafutása.

– Székelyhon: Hogyan vált az IMPAR munkaközösségének tagjává?

– Lukácsi László: 2010-ben mint számítástechnikai mérnök/magánvállalkozó kerültem kapcsolatba az IMPAR-ral. Ekkor felkértek egy projekt kivitelezésére, ennek elkészültével pedig felajánlották, hogy dolgozzak itt termékmenedzserként. Kereskedelemben mindenféle tapasztalat nélkül, szemben az informatika világának monotonitásával egy igencsak érdekes kihívásként tekintettem erre a lehetőségre, így elfogadtam. Azóta sem unatkozom egy percet sem, mivel ez egy rendkívül interaktív és folyamatos pörgéssel járó munkakör; gyakorlatilag nincs olyan év, amikor valami ne bolygatná meg a piacot, amire gyorsan reagálni kell.

– Székelyhon: Mely termékszegmens tartozik a hatáskörébe? Ennek kapcsán milyen sajátosságokat tart fontosnak?

– Lukácsi László: Az általam kezelt termékcsoportok a gumiabroncsok, az akkumulátorok és a kenőanyagok. Ezen termékcsaládok komplex termékskálát, technikai sajátosságokat és gondos utánkövetést igényelnek, így szorosan együtt dolgozom a kereskedelmi csapattal és a technikai-piaci jelenlétet biztosító személyzettel. Az említett termékkategóriák körében felelőse vagyok egy olyan termékportfólió-menedzselésnek, amely minőségi és hatékonysági szempontból a stratégiánknak megfelelően képviseli az IMPAR-t.

– Székelyhon: Mit foglal magába a termékmenedzseri munkakör? Melyek a legnagyobb kihívások?

– Lukácsi László: A tulajdonképpeni feladatom a fogyasztói igények felmérése, valamint ezen információk alapján a termékek felkutatása és beszerzése. Ugyan ez egyszerűnek hangzik, mégis egy nagyon összetett folyamat, amely a termék teljes életciklusát magába foglalja: az árucikkek beazonosítása után kezdődik a gyártóval való tárgyalás és tervezés, valamint a közös célok meghatározása. Ezt követi a beszállítások megszervezése, a beárazás, később pedig a promoválás és értékesítés, de ide tartozik a termékek teljesítményének követése és az esetlegesen felmerülő minőségi problémák megoldása, illetve a különböző környezetvédelmi kötelezettségeknek és egyéb európai normáknak való megfelelés is. Talán a legnehezebb feladat az optimális készletszintek fenntartása. Attól függően, hogy honnan érkezik az áru, a megrendelés pillanatától akár 1–5 hónap is eltelik, amíg a szállítmány beérkezik és eladhatóvá válik. Ezt nagyban befolyásolja a helyi piac szezonalitása, a gyártónál esetlegesen felmerülő nyersanyagproblémák, de egyéb külső tényezők is, mint például a világjárvány okozta nehézségek.

– Székelyhon: Milyen módon választják ki a beszállítókat?

– Lukácsi László: A termékportfóliót mindig a helyi piaci igényeknek megfelelően állítjuk össze, és erre keresünk beszállítót, de arra is van példa, hogy egy, a piacon még nem létező, innovatív terméket vezetünk be. A beszállítókkal szembeni elvárásaink közül talán a legfontosabb, hogy megismerjék a helyi piaci körülményeket és lehetőségeket. Románia rendszerint a lehetőségek országának tűnik egy külső szemlélőnek, viszont egy fejletlen, így erősen ár­orientált piacról beszélünk, a résztvevőket pedig rendszerint nehéz a fejlődés útjára terelni. Nehéz meggyőzni a viszonteladókat például, hogy nagyobb energiát fektessenek az ár/érték arányának népszerűsítésére; ők inkább a gyors kiszolgálásra törekednek, mintsem pontosan felmérjék a technikai igényeket és hosszú távú megoldást ajánljanak a klienseknek. Pedig a jövő ebben rejtőzik.

– Székelyhon: Milyenek a romániai számadatok a mezőgazdasági géppark vagy gumiabroncsok terén?

– Lukácsi László: Románia az 5. helyen áll az EU-ban a mezőgazdasági területek tekintetében, de a mezőgazdasági traktorparkja lényegesen kisebb, mint a hasonló mezőgazdasági területekkel rendelkező országoké. Míg a romániai gazdák mintegy 220 000 traktorral rendelkeznek a 13,8 millió hektár mezőgazdasági területre, Lengyelországban – amely Romániánál nem sokkal nagyobb – 14,55 millió hektár területre 1,45 millió traktor jut. Az alacsony gépszám mellett érdemes kihangsúlyozni, hogy a traktorok 73 százaléka meghaladta a normál élettartamot. Ennek az állapotnak az egyik magyarázata az, hogy Romániának több mint 3,3 millió gazdasága van – amely a legtöbb az EU-ban –, de ezek többsége kevesebb mint egy hektár földterülettel rendelkezik, és mindössze 87 000 gazdaságnak van 10 hektárnál nagyobb területe. Így a legtöbb román gazdaság túl kicsi és nem hatékony, nagyrészt kis felszereléseket használ, és nem engedheti meg magának, hogy modern berendezéseket vásároljon.

– Székelyhon: Hogyan és milyen munkamódszerekkel dolgozik a különböző nemzetiségű/kultúrájú gyártókkal, beszállítókkal?

– Lukácsi László: A különböző beszállítók képviselőivel rendszeresen piaclátogatásokat szervezünk, amelyek révén közelebb kerülnek a valósághoz és a piaci igényekhez. Vannak olyan üzleti modellek, amelyek a honi infrastruktúra fejletlenségéből adódó, valamint az itt kialakult fizetési morál okozta többletköltségekkel nem számolnak, így eleve nem tudnak hosszú távon versenyképesek lenni.

– Székelyhon: Miért az IMPAR a kenyéradója immár több mint egy évtizede?

– Lukácsi László: Úgy vélem, hogy a cégen belül tapasztalható fiatalos mentalitás és az emberekben található flexibilitás a kulcsa mindannak, hogy az IMPAR immár 30 éve meghatározó szereplője régiónk gazdasági életének. Hogyha pedig tartjuk a lépést a nagyvilági trendekkel, akkor meggyőződésem, hogy még legalább 30 évig hozzájárulunk Székelyföld és Erdély gazdasági életének megmozgatásához, amely nem mellékesen a cég új szlogenjével – EXCELLENCE IN MOTION – is nagyban összecseng.

***

Gábor Árpád Fotó: Beliczay László

A fiatalok egy része külföldre költözik a magasabb fizetés és jobb megélhetés érdekében, de rengeteg erőt fektetnek a pénzkeresésbe, esetenként pedig nélkülözve élnek. Sokan elfelejtik, hogy honnan is jöttek, pedig talán jó lenne megpróbálni szülővárosukban megélhetőséget keresni és azt a mikrokörnyezetet fejleszteni, ahonnan jöttek. Közhelynek számít a kijelentés, de ebben az esetben is bebizonyosodott: „Mindenhol jó, de a legjobb otthon!” – véli Gábor Árpád, aki négy évnyi külföldi munka után feleségével elhatározta, hogy hazaköltözik szülővárosukba és itt építik fel jövőjüket.

– Székelyhon: Milyen területen kezdte a munkát, hogyan sikerült a beilleszkedés a külföldi munka után?

– Gábor Árpád: Még a 2020-as év elején a közösségi médiában találkoztam egy IMPAR által meghirdetett álláslehetőséggel, amely felkeltette a figyelmemet, és azonnal, gondolkodás nélkül jelentkeztem. Itt egyből megláttam a fejlődési lehetőségeket és kihívásokat, hiszen egy olyan munkáltatót találtam, aki biztosította számomra a megélhetést. Megkaptam a lehetőséget, hogy az autókellék-kozmetika ágazaton tevékenykedjek mint készletgazda. A céghez a koronavírus-szigoritások kezdetén lettem alkalmazva, és míg az emberek nagy része bizonytalanságban élt a jövőjével kapcsolatban a járványhelyzet miatt, addig engem biztosított az IMPAR arról, hogy számítanak rám és biztonságban vagyok. Miután betekintést nyertem a cég mechanizmusába, rögtön megértettem, hogy egy tapasztalt és profi vezetés áll az IMPAR sikerei mögött. A kollégák kedvesen fogadtak és segítőkészek voltak az első perctől kezdve. A későbbiekben a vezetőség bizalmat szavazott nekem, és előléptettek az ágazat termékmenedzserévé, ami megerősítette bennem az IMPAR-ról kialakított pozitív képet, hogy fejlődési lehetőséget kínál az alkalmazottak számára, akik kamatoztathatják tudásukat. Ezzel az előléptetéssel én lettem a legfiatalabb a középvezetők sorában.

– Székelyhon: Mit foglal magába a munkaköre, milyen termékportfóliót kezel, illetve mik a mindennapi kihívások?

– Gábor Árpád: Nagyon széles a termékportfóliónk, hozzám összesen hét termékkategória tartozik: autókellékek, biciklikellékek, autókozmetika, autóillatosítók, camping/outdoor, téli autótermékek és szervizkellékek. A munkásságom kezdetétől fogva több mint 50 beszállítóval tartom napi szinten a kapcsolatot. Sokszínű a beszállítói listánk, nyitottak vagyunk kapcsolatot teremteni új partnerekkel, legyenek azok a világ bármely pontján. A beszállítók kiválasztásánál többféle kritériumot tartunk szem előtt. Ezek közül a legfontosabbak a minőség, a szállítási feltételek, a garanciális feltételek, valamint a teljesítés-flexibilitás a helyi piacot figyelembe véve. A kapcsolattartás és a kommunikáció mindenkivel más és más, ami a különböző kultúráknak köszönhető. Másképp kell kommunikálni egy ázsiaival, mint egy európaival. Az ázsiai beszállítóknak mindent részletezni kell, és meg kell bizonyosodni arról, hogy a megfelelő terméket kapod. Ezzel szemben az európai az Unió által meghatározott normákat betartva gyártja termékeit. Az ázsiaiak ugyanakkor jobban törekednek arra, hogy bővítsék az üzletet, a termékskálát, és ezért nagyon rugalmasak. A keleti importőrök a helyi piac bemutatása után sokkal rugalmasabbak és megértőbbek a termékek árának meghatározásakor, ellentétben a közép-, illetve nyugat-európai beszállítókkal, akik nehezen tudják elfogadni, hogy a romániai piac más árszintet képvisel.

– Székelyhon: Milyen fontosabb számadatot tud kiemelni a beszállítói oldalon?

– Gábor Árpád: Éves szinten több mint 4 millió darab terméket hozunk be különböző külföldi beszállítóktól, főként Ázsiából, Lengyelországból, de Magyarországról is, amelyeknek kb. 25 százaléka saját márkájú Carmax termék. Követjük a termékek mozgásait, megvizsgáljuk, melyek a top árucikkek, illetve mely termékeket kell újrapozicionálni vagy éppen kicserélni a piacon. Napjainkban az új autók már egyre felszereltebbek, és bizonyos kellékeket hivatalból beletesznek a gyártók, ezért nagy a kihívás a jövőt illetően, hogy a termékportfóliót az igényeknek megfelelően fejlesszük.

– Székelyhon: Mi ragadta meg az IMPAR-nál, milyen a jövőképe a cégnél?

– Gábor Árpád: A válasz nagyon egyszerű, ez egy folyamatosan prosperáló, megbízható, az alkalmazottainak biztonságot és fejlődési lehetőségeket nyújtó erős vállalkozás. Nagyon fontos nekem a pörgés és a folyamatos impulzusok, amiből itt nincs hiány. Az IMPAR sikerességét továbbra is a tapasztalt és profi cégvezetésben látom, így az elkövetkezendő harminc évben én is a céggel szeretnék együtt előre haladni.

***

Kovács Attila Fotó: Beliczay László

Tudta, hogy az IMPAR által forgalmazott legnagyobb gumiabroncs közel három méter átmérőjű, súlya pedig eléri az egy tonnát is? Egyebek közt ekkora méretű és volumenű termékekért felel Kovács Attila, a székelyudvarhelyi vállalat technikai felelős szakembere.

– Székelyhon: Több mint 23 éve dolgozik az IMPAR kötelékében. Hogy néz ki a cégnél eltöltött pályafutása?

– Kovács Attila: 1998-ban, 29 évesen kerültem gépészmérnökként a céghez, így mondhatni, hogy eddigi pályafutásom és életem nagy részét az IMPAR-nál töltöttem el. Import-export felelősként kezdtem, 2000-től a cég bákói munkapontját vezettem, majd 2005-ben a cég átszervezését követően visszakerültem Udvarhelyre. A 2008-as gazdasági válság megtépázta ugyan a céget – főként a gumiabroncs-ágazatot –, de sikerült újragondolni és újraépíteni úgy, hogy ma már meghatározó szereplői vagyunk a romániai mezőgazdasági és ipari gumiabroncsok piacának. Ezt a státuszt annak is köszönhetjük, hogy a terméket nemcsak értékesítjük, hanem plusz szolgáltatást is nyújtunk: technikai tanácsadás mellett a gumiabroncs-követéssel is foglalkozunk.

– Székelyhon: Hogyan fogadják az ügyfelek a műszaki-technikai irányítást?

– Kovács Attila: Cégünk a kiválóságra való törekvésében megfogalmazta, hogy az értékesítés mellett szolgáltatást is nyújt a végfogyasztóknak. Forgalmazott termékeink között a legnagyobb ipari gumiabroncsok elérik a másfél tonnát, átmérőben megközelítik a három métert, értékben pedig a 8-10 ezer eurót. Ekkora értékre vigyázni kell, megfelelően kell használni, valamint folyamatosan ellenőrizni. Minden gumiabroncsnál nagyon fontos, hogy megfeleljen a felhasználási feltételeknek, szakszerűen legyen felszerelve és helyes nyomáson működtessék. Ez a mezőgazdasági és ipari abroncsoknál még fontosabb és összetettebb. A mezőgazdasági abroncsoknál a talajtömörítést kell csökkenteni, ezért alacsony nyomáson kell tartani őket; az ipari gumiabroncsoknál nagy erőket kell átadni és nagy súlyt kell szállítani, ilyen esetekben pedig nagyobb nyomás szükséges. Ezen a téren még sokat kell dolgoznunk, mert az ügyfelek egy részével nehéz elfogadtatni, hogy ezek a részletek őket segítik. Pedig fontos tudni, hogy hosszú távon költséget tudnak csökkenteni például már azzal is, hogy nem 8, hanem 10 bar nyomáson használják az abroncsokat. Az utóbbi években az üzletkötő-értékesítésben dolgozó kollégákat is időszakosan oktatom, hogy ne csak kereskedelmileg legyenek kapcsolatban a partnerekkel, hanem szakmai tanácsadást is tudjanak biztosítani a termék mellé. Az IMPAR így tud teljes körű szolgáltatásokat biztosítani a cég ügyfeleinek.

– Székelyhon: Hogyan lehet kommunikálni a piaccal a termék ár/minőség arányát tekintve?

– Kovács Attila: Természetesen a vásárlóval szemben kötelességünk, hogy a termékek minőségéről mi magunk is meggyőződjünk és konkrét mérési adatokkal tudjuk alátámasztani azt, ami mellé minőségi szolgáltatásokat építünk. A gumik esetében a mérési módszereink a legegyszerűbbtől (pl. a guminyomás és munkaóraszám rögzítésétől) a legmodernebbig (ilyen a GPS- és videokamera-technológiával rögzített, feketedobozból kinyert telemetrikai adatok elemzése) terjednek. Utóbbit bányászatban használjuk, ahol nagyon fontos, hogy az adott munkakörülményekhez megfelelő gumiösszetételt és profilt ajánljunk ügyfeleinknek. Ezen felül olyan megoldásokat vezettünk be a piacra, amelyekkel a vállalkozások hatékonyságukat is tudják növelni. Például a gumiabroncsokkal kombinálva komplett kerékszetteket is kínálunk a gazdáknak, amelyekkel a traktorok használati sokoldalúságát növelhetik. A keskeny kerekek segítségével a traktor úgy dolgozhat a sorok között, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza a termésben. Dupla vagy tripla kerekekkel növelhető a traktorok vonóereje, így csökken a mezőgazdasági területek előkészítéséhez szükséges „túrák” száma, ami az üzemanyag-takarékosság mellett a talajtömörítést is lényegesen csökkenti. Különleges esetekre olyan kerékmegoldásokat is kínálunk, amelyek megváltoztatják a gép nyomtávját, de akár hasmagasságát is.

– Székelyhon: Ennyi év távlátából még egy fontos kérdés. Miért az IMPAR?

– Kovács Attila: Véleményem szerint Székelyudvarhely és a régió szintjén egy dinamikusan fejlődő, elismert cég vagyunk, amit mind a mai napig büszkeséggel mesélek, bármerre is járok. Az IMPAR-nál a munkám hosszú távú célját az ügyfelek minőség iránti gondolkodásmódjának megváltoztatásában látom. És bár ez nem egyszerű feladat – már csak azért sem, mert sokan inkább a gyors és olcsó megoldásokat választják –, hiszek benne, hogy kitartó munkával sikerülhet.

(X – fizetett hirdetés)

Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport